Doorgaan naar hoofdcontent

SOS begroting: in bijna geen enkel EU land is de put zo diep. Hoe kan dat?

SOS begroting: in bijna geen enkel EU land is de put zo diep. Hoe kan dat?
Zodra de blaren vallen, duiken de verschillende regeringen in ons land de nacht in. Niet om te feesten, maar om de begroting van het jaar nadien op te maken. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) sprak op donderdag 29 september – te laat – zijn septemberverklaring al uit. Dinsdag 11 oktober is het de beurt aan premier Alexander De Croo (Open VLD) om zijn State of the Union te brengen. Maar daarvoor wacht hem nog een hoop werk.
Lees verder

Zeker vijftien migranten gestorven na schipbreuk bij Lesbos

Voor de kust van het Griekse eiland Lesbos is een rubberboot met een veertigtal migranten aan boord gezonken. Er zijn zeker vijftien doden, zo heeft de Griekse kustwacht donderdag laten weten.

Lees verder

Fietser overleden bij botsing tussen twee speedpedelecs in Genk

Aan een rotonde in Genk is donderdagochtend rond 6.30 uur een zwaar ongeval gebeurd. Twee speedpedelecs botsten tegen elkaar. Een van de fietsers overleefde de klap niet.

Lees verder

Supporters van Galatasaray breken Oostendse basketbalarena af

Oostende heeft woensdag zijn wedstrijd van de eerste speeldag in groep C van de Champions League basketbal verloren tegen de Turkse topploeg Galatasaray (78-92). Na afloop van de match veroorzaakten de bezoekende supporters ernstige overlast. Er braken rellen en vechtpartijen uit, waarbij delen van de tribune sneuvelden en verschillende Oostende-fans gewond raakten.

Lees verder

Boze toerist vernielt beelden in Vaticaanse Musea 'omdat hij paus niet kan zien'

Een Amerikaanse toerist heeft woensdag twee borstbeelden beschadigd in de Vaticaanse Musea. De man werd overmeesterd door bewakers, en overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten. De man was naar verluidt boos omdat hij de paus niet kon zien.

Lees verder

Minstens 31 doden bij schietpartij in Thais kinderdagverblijf

Een schutter doodde minstens 31 kinderen en volwassenen in een kinderdagverblijf in Thailand. De dader is nog voortvluchtig.

Lees verder

Ophef over uitspraak Jan Jambon die opdracht geeft om te snel te rijden

De Stichting Verkeerskunde betreurt de uitspraak van minister-president Jan Jambon dat hij zijn chauffeur wel eens de opdracht geeft om gas te geven wanneer ze dreigen ergens te laat te komen. Dat hij die uitspraak deed op de dag van de lancering van een campagne die sensibiliseert tegen te snel rijden, 'ondergraaft het draagvlak voor de campagne', betreurt woordvoerder Werner De Dobbeleer.

Lees verder

Proces aanslagen begint op 14 november

Het proces rond de aanslagen in Zaventem en het metrostation Maalbeek begint op 14 november.

Lees verder

Schaker Hans Niemann: 'Ik plooi niet'

Schaker Hans Niemann, die wordt beschuldigd van valsspelen in zeker honderd partijen, heeft gereageerd op de aantijgingen. Dat gebeurde op het Amerikaanse kampioenschap. 'Ik plooi niet', zei Niemann.

Lees verder

Hoe verbrand is het kledinglabel 'Made in Myanmar'?

Primark zal geen orders meer plaatsen in Myanmar. Sinds de militairen er weer de plak zwaaien, is de toestand in de kledingfabrieken bar slecht geworden. H&M en Zara blijven er wel inkopen.

Lees verder

EU botst op haar grenzen met achtste sanctiepakket

Om Waalse staalbedrijven te beschermen, bekwam België dat de sancties op de import van half afgewerkte Russische staalproducten er pas na een overgangsperiode komen. Ook andere lidstaten drongen aan op uitstel en uitzonderingen.

Lees verder

Ook kernreactor Doel 2 ligt stil

Ook de kernreactor Doel 2 is uitgevallen, bevestigt uitbater Engie/Electrabel. Het is de tweede kernreactor op korte tijd die stil ligt.

Lees verder

SOS begroting: in bijna geen enkel EU land is de put zo diep. Hoe kan dat?

Zodra de blaren vallen, duiken de verschillende regeringen in ons land de nacht in. Niet om te feesten, maar om de begroting van het jaar nadien op te maken. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) sprak op donderdag 29 september – te laat – zijn septemberverklaring al uit. Dinsdag 11 oktober is het de beurt aan premier Alexander De Croo (Open VLD) om zijn State of the Union te brengen. Maar daarvoor wacht hem nog een hoop werk.

Lees verder

Gentse schepen Watteeuw zegt zelf hoe je zijn regel kunt omzeilen

Vanaf deze maand gelden nieuwe parkeertarieven in Gent en werd het dagticket in bepaalde wijken afgeschaft. Maar met een eenvoudig trucje kan je toch langer dan vijf uur parkeren, zelfs zonder je wagen te verplaatsen.

Lees verder

De recessie komt, maar ze zal kort en ondiep zijn

De Nationale Bank verwacht op basis van een enquête bij bedrijven dat we in een korte en beperkte recessie belanden. Een derde van de bedrijven heeft de productie door de hoge prijzen al moeten terugschroeven.

Lees verder

Helikopter filmt hoe troep orka's witte haaien verscheurt

Het was al geweten dat orka's meedogenloze jagers zijn die ook verschillende soorten haaien lusten. Maar dat orka's ook op de witte haai jagen, waarvan lang gedacht werd dat hij boven aan de voedselketen stond, was nog niet in detail onderzocht. Tot nu: een groep onderzoekers heeft in Zuid-Afrika luchtbeelden kunnen maken van een troep orka's die een witte haai verorberen.

Lees verder

Franse auteur Annie Ernaux wint de Nobelprijs Literatuur

Het Nobelcomité beloont dit jaar de Franse schrijfster Annie Ernaux met de Nobelprijs Literatuur. Dat werd zopas bekendgemaakt in Stockholm.

Lees verder

De Zigeuner wil van naam veranderen, maar … alternatief is niet beter

Een Limburgs bus­bedrijf worstelt met zijn naam: De ­Zigeuner, wat een neerbuigende benaming is voor ­leden van het Roma-volk. Het ­alternatief ligt zelfs al klaar: Z-coach. Alleen: ook aan die naam schort iets. 'Blijkbaar wordt onze "Z" vergeleken met de "Z" op de Russische voertuigen in Oekraïne.'

Lees verder

Half miljoen gratis vliegtickets moet toerisme Hongkong opkrikken

Een half miljoen gratis vliegtickets en het wegvallen van China's rigoureuze covidbeleid moeten de toeristische sector in Hongkong herstellen. Het Russisch-Oekraïense conflict dreigt wel roet in het eten te gooien.

Lees verder

Studentendopen schudden vieze jas van zich af: 'Tijdens de initiatie blijft iedereen honderd procent nuchter'

Zeg niet langer doop, maar initiatie. En een schacht – tegenwoordig een 'pledger' –mag niet voor een aantal vaten bier verkocht worden. Althans volgens nieuw ingevoerde regels, want studentendopen worden na de tragische dood van Sanda Dia steeds meer aan banden gelegd.

Lees verder

Fedasil dit jaar al bijna 4.500 keer veroordeeld voor tekorten in opvang

Fedasil is sinds 1 januari 2022 al bijna 4.500 keer veroordeeld omdat het asielzoekers geen opvang had gegeven. Dat meldt de Franstalige Brusselse arbeidsrechtbank. De voorbije weken en maanden was bericht dat het om bijna 1.000 veroordelingen ging, maar het cijfer ligt veel hoger, zegt Pascal Hubain, persrechter bij de arbeidsrechtbank.

Lees verder

Opmerkelijke beelden tonen hoe Russische soldaten met witte vlag zwaaien

Ongeverifieerde beelden van Russische soldaten die zich overgeven aan het Oekraïense leger zwengelen de geruchten aan over onvrede over de chaotische mobilisatie. Oekraïne heeft bovendien een telefoonlijn opgericht om Russen te helpen die op een georganiseerde manier wensen te capituleren. In bovenstaande video uit de regio Cherson is te zien hoe enkele soldaten in een tank met een witte vlag zwaaien, voor ze worden ontwapend en gevangengenomen.

Lees verder

Vlamingen kopen gretig huizen in Wallonië

Net als in de rest van het land daalde ook in de Ardennen het aantal vastgoedtransacties in de eerste helft van 2022 en stegen de verkoopprijzen minder snel dan de inflatie. Aan de Vlamingen zal het alvast niet liggen. In Rendeux, een dorpje tussen Durbuy en La Roche-en-Ardenne, worden zelfs zes op de tien huizen gekocht door Vlamingen.

Lees verder

Waarom er zoveel heisa is rond de bankjes van Brussel-Noord

De houten bankjes in het Brusselse Noordstation maken plaats voor metalen zitjes. 'Gebrek aan respect', 'Dit is erfgoed!', klinkt het op Twitter. Toch gaan ze niet zomaar verloren.

Lees verder

Poetin haalt hardliner Kadyrov binnen in legertop

De Russische militaire milieus zijn verdeeld. Functionarissen van het leger omarmen de huidige aanpak, voor haviken als Kadyrov kan de oorlog niet hard genoeg gaan. Met de benoeming van de Tsjetsjeense leider tot kolonel-generaal zoekt Poetin naar een evenwicht.

Lees verder

In het spoor van studenten
Lees verder

Waarom de Nobelprijs niet naar Salman Rushdie ging

Nadat Salman Rushdie in augustus nipt een aanslag had overleefd, werd hij getipt als winnaar van de Nobelprijs Literatuur. Maar de Zweedse Academie, die de prijs uitreikt, houdt zich ver van politieke hete hangijzers.

Lees verder

Gerecht vraagt opheffing van onschendbaarheid Sihame El Kaouakibi

Het Antwerpse parket-generaal vraagt het Vlaams Parlement om de onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi op te heffen. Dat bevestigt Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Intussen is de strafzaak zelf in een stroomversnelling gekomen.

Lees verder

Annie Ernaux: de uitvinder van de autobiografie zonder 'ik'

Annie Ernaux gold al enkele jaren als kanshebber, nu heeft de Franse schrijfster de Nobelprijs ook binnengehaald, als 17de vrouw op 119 laureaten. Een portret door haar Nederlandse vertaler Rokus Hofstede.

Lees verder

N-VA-Kamerlid Darya Safai knipt haren af in parlement, Hadja Lahbib en Goedele Liekens volgen

N-VA-Kamerlid Darya Safai heeft donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer haar haren geknipt uit solidariteit met Iraanse vrouwen. Safai is zelf van Iraanse afkomst. Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib volgde het voorbeeld en knipte zelf ook een haarlok af, net als Open VLD-Kamerlid Goedele Liekens.

Lees verder

Hoe gevaarlijk is fietsen met een speedpedelec?

Een fietser uit Bilzen overleefde donderdag in Genk een botsing met een andere fietser niet. Beiden reden ze op een speedpedelec. De voorbode van meer dodelijke ongevallen, nu de verkoop van die razendsnelle fietsen boomt?

Lees verder

Nederland onderzoekt of Dutroux in 1993 betrokken was bij verdwijning studente

De Nederlandse politie en justitie onderzoeken of seriemoordenaar Marc Dutroux betrokken was bij de verdwijning van Tanja Groen, in 1993 in Maastricht. De speurders willen onder meer het DNA van de studente vergelijken met de onbekende DNA-profielen uit het dossier-Dutroux. Dat meldt De Limburger.

Lees verder

Geen WK voor zwakke Red Flames na nederlaag in Portugal

De Red Flames moeten hun WK-droom opbergen na een zwakke partij tegen Portugal. De Portugese vrouwen waren gewoonweg beter in de alles-of-niets-wedstrijd in de play-offs van deze WK-kwalificatie en wonnen verdiend met 2-1. Geen eerste WK ooit in de geschiedenis van de Red Flames dus.

Lees verder

Paars-witte droogte houdt aan

Anderlecht is het scoren verleerd. Tegen een West Ham United aan halve kracht kon paars-wit zich 79 minuten weren. Maar de bal, die raakt zo moeilijk binnen. Anderlecht verloor voor het eerst in deze campagne (0-1).

Lees verder

Pan-Europese hoogmis toont isolement Poetin aan

De EU legt in Praag de eerste steen van een samenwerkingsverband met zeventien Europese landen en probeert subtiel haar invloed op het continent uit te breiden, ten koste van Rusland.

Lees verder

AA Gent gaat voor eigen publiek onderuit tegen Djurgardens in de Conference League

AA Gent heeft op de derde speeldag in de groepsfase van de Conference League een thuisnederlaag geleden. De Buffalo's gingen voor eigen publiek met 0-1 onderuit tegen Djurgardens. Marcus Danielson scoorde na 38 minuten het enige doelpunt van de partij met een kopbal. In de stand gaan de Zweden zo aan kop met 7 punten, voor Gent en Molde met 4 punten.

Lees verder

Union pakt 9 op 9 in de Europa League dankzij doelpunt in de allerlaatste seconde

Feest bij Union. De Belgische vicekampioen ging met 1-2 winnen op het veld van Sporting Braga en blijft zo foutloos in de groepsfase van de Europa League. Gustaf Nilsson, met goals in de 86ste en 94ste minuut, was de held van de avond.

Lees verder

Bits&Atomen: Die nieuwe robot van Elon Musk is nog zo gek niet

Elon Musk heeft een robot voorgesteld die misschien wat houterig overkomt maar wel nuttig is en vooral... betaalbaar. De robot gaat niet duurder zijn dan een doorsnee auto.

Lees verder

Iedereen wil graag meer bos, maar de ruimte is er niet

Zondag start de week van het bos. Maar als we heel eerlijk zijn, dan is er niet zo veel om te vieren. Hoewel de Vlaamse overheid al heel wat bos aanplantte, verdwijnt er nog elk jaar bosgebied. En het bos dat er is, wordt niet altijd goed beheerd.

Lees verder

Eén broer verantwoordelijk voor dodelijke slachtoffers steekpartij Canada

Van de twee broers die door de Canadese justitie bestempeld zijn als daders van de schietpartijen in Saskatchewan afgelopen maand, is er maar één verantwoordelijk voor de elf dodelijke slachtoffers. Dat meldt de Canadese politie donderdag.

Lees verder

Paars-witte droogte houdt aan

Anderlecht is het scoren verleerd. Tegen een West Ham United aan halve kracht kon paars-wit zich 79 minuten weren. Maar de bal, die raakt zo moeilijk binnen. Anderlecht verloor voor het eerst in deze campagne (0–1).

Lees verder

Lichaam Natacha de Crombrugghe gevonden in Peru, doodsoorzaak nog onduidelijk

De menselijke resten die 15 dagen geleden werden aangetroffen in een kloof in de Andes in Peru zijn wel degelijk die van de vermiste 28-jarige Belgische toeriste Natacha de Crombrugghe. Dat meldt het Peruaanse parket donderdag.

Lees verder

Herfstgolf coronavirus trekt verder aan

Het aantal geregistreerde besmettingen met covid-19 en het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen. De herfstgolf trekt verder aan, blijkt vrijdag uit de nieuwste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Zonnig het weekend in

Vrijdag blijft het droog en wordt het zonnig met in de loop van de dag wat hoge wolkensluiers vanaf het westen en soms ook stapelwolken. De maxima schommelen tussen 14 graden in de Hoge Ardennen en 18 graden in Vlaanderen. De wind wordt matig en aan zee vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen.

Lees verder

De Croo wil half miljoen euro besparen op ministerslonen

De premier wil vanaf 2023 de ministers­lonen met 8 procent verminderen en 1,11 procent besparen op de dotaties aan het parlement en politieke partijen.

Lees verder

Biden verleent gratie aan veroordeelde cannabisgebruikers

De Amerikaanse president Joe Biden schrapt de straffen van iedereen die op federaal niveau werd veroordeeld voor het bezit van een kleine hoeveelheid cannabis. Hij hoopt dat gouverneurs zijn voorbeeld volgen.

Lees verder

Justin Bieber schort rest wereldtournee op, ook geen Sportpaleis

Justin Bieber heeft alle resterende optredens van zijn wereldtournee geannuleerd en schuift de shows door naar een later moment in 2023. Dat betekent dat de Canadese zanger op 20 en 21 maart niet in het Antwerpse Sportpaleis staat.

Lees verder

Race tegen de tijd voor Romelu Lukaku: door te vroeg te herbeginnen, liep zijn herstel vertraging op

Romelu Lukaku blijft maar sukkelen met dat scheurtje in zijn dijspier. ?Door te vroeg te herbeginnen, liep zijn herstel vertraging op. Het WK lijkt nog niet in gevaar, maar het wordt voor de topschutter van de Rode Duivels steeds meer een race tegen de tijd.

Lees verder

Jelle Engelbosch (N-VA) wordt nieuwe burgemeester Sint-Truiden

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch van N-VA neemt nu ook officieel de sjerp over van zijn voorgangster Veerle Heeren (CD&V). De coalitie kiest daarmee voor stabiliteit om ambitieuze beleidsplannen waar te maken.

Lees verder