Doorgaan naar hoofdcontent

Politie: Buitengewone samenwerking tussen politie en Judo Belgium: ‘Respect, altijd en overal’

Politie
Buitengewone samenwerking tussen politie en Judo Belgium: 'Respect, altijd en overal'

Het partnerschap tussen Judo Belgium en de Federale Politie werd op woensdag 5 oktober 2022 voorgesteld in aanwezigheid van minister Annelies Verlinden. Onder het motto 'Respect, altijd en overal' zal in de toekomst samengewerkt worden met workshops geweldbeheersing, kennismakingssessies judo voor politiemensen en gezamenlijke inspanningen op vlak van rekrutering.
 
De samenwerking tussen beide organisaties bestaat concreet uit verschillende luiken:

  • Op judo-evenementen zullen infostands komen van Jobpol, de rekruteringsdienst van de politie. Geïnteresseerden in een politie-job kunnen er honderduit vragen stellen over de mogelijkheden bij de politie en kunnen meteen ook testen of ze zouden slagen in de fysieke proef die je moet afleggen om als operationeel bij de politie te kunnen starten.

    Dankzij een samenwerking met Belgian Cycling is Jobpol ook reeds sinds enige tijd aanwezig op belangrijke wielerevenementen. Vanuit de wielerwereld kan deze stand telkens op heel wat interesse rekenen.
     

  • Gezamenlijke workshops geweldbeheersing. Zowel politiemedewerkers als judoka's krijgen technieken aangeleerd om risicosituaties te vermijden of snel op te lossen, zonder of met zo weinig mogelijk geweld. Tijdens de workshops kunnen zij hierover ervaringen uitwisselen en bespreken.

    Mike Van de Rostyne, voorzitter van de Vlaamse Judofederatie: "Op de tatami gaan we uiteraard de kamp aan, maar zelfs daar is alles afgebakend. Judo betekent namelijk letterlijk 'zachte weg'. Zodra iemand afklopt, stopt het. Als judoka leer je dan ook je hele leven lang technieken om geweld te vermijden. Samengevat blijft het naast de mat: een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht."
     

  • Kennismakingstrainingen judo voor politiemensen. Het project streeft ernaar dat judoka's de politie beter leren kennen, maar ook dat meer politiemensen kennismaken met judo. Maandelijks zullen judoka's aan geïnteresseerde politiemedewerkers judotraining geven.
     
  • Ambassadeurswerking. Politiemedewerkers-judoka's kunnen ambassadeur 'respect en geweldsbeheersing' worden op vrijwillige basis. Dit houdt in dat ze de waarden respect, nazorg en geweldsbeheersing uitdragen. Ze helpen en begeleiden in hun judoclub de judoka's die bij de politie willen solliciteren. En ze promoten de judosport bij hun collega's door hen bijvoorbeeld mee te nemen naar één van de maandelijkse judo-sportactiviteiten. 

 
Respect als fundament 
 
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: "Judoka's, of ze nu professioneel of recreatief sporten, leven gezond, zijn sterk, gedisciplineerd en beschikken over veel uithoudings- en doorzettingsvermogen. En, nog belangrijker, ze respecteren hun ploegmaats. Deze waarden dragen ook politiemedewerkers hoog in het vaandel. Het spreekt dan ook voor zich dat de politie jonge en minder jonge judoka's aanspreekt om onze politie te versterken. We willen hen de boodschap geven: misschien is een job bij de politie wel iets voor jou."
 
Sebastien Bonte, voorzitter van Judo Belgium: "Respect, zorg en minimaal gebruik van geweld zijn zeer actuele waarden waardoor judo ook meteen een zeer actuele sport is. De samenwerking tussen de politie en de judowereld is voor ons gewoon vanzelfsprekend. We tellen al heel wat politiemensen in onze clubs. Bovendien hechten wij veel belang aan de toekomst van onze judojongeren. Het worden niet allemaal Olympische kampioenen en ze kunnen jobs waarin ze zich thuis voelen, goed gebruiken." 

Partners
 
De samenwerking tussen Judo Belgium en de politie kadert in een reeks partnerschappen die de politie aangaat met organisaties zoals recent nog Belgian Cycling, vzw's zoals Capital, onderwijsinstellingen, enzovoort.
 
Dominique Van Ryckeghem, directrice-generaal van het middelenbeheer en de informatie van de Federale Politie: "Het doel van deze partnerschappen is dubbel: nieuwe politiecollega's rekruteren en de politie midden de samenleving plaatsen. We doen dit door samen te werken met organisaties rond thema's die voor iedereen belangrijk zijn zoals respect. Door van respect de basis te maken in de zoektocht naar (nieuwe) partners, door samen te discussiëren over respect, door na te denken over attituden en handelingen die dit respect moeten weerspiegelen, hopen we dat politiemedewerkers nog meer doordrongen geraken van het belang ervan. Dat het intrinsiek deel gaat uitmaken van hun levenshouding en dat ze deze waarde zo doorgeven."

Lees verder

Veilig Surfen : Een aankoop gepland? Vergeet niet je eerst te informeren

Ze beslist een bestelling te plaatsen en betaalt. De tijd verstrijkt echter en ze krijgt geen nieuws meer. Ze neemt contact met ons op en vraagt of het om een betrouwbare site gaat. Na nazicht door ons bleek het antwoord jammer genoeg neen te zijn. Op het internet waren er verschillende negatieve reviews over te vinden. De domeinnaam van die site is zeer recent en de levensduur ervan is zeer kort. Bovendien is er geen informatie beschikbaar over de eigenaar.

Bij nader onderzoek ontdekten wij dat er een link was tussen deze site en een in Canada gevestigde host. Een beetje verrassend voor een onderneming die in de wettelijke vermeldingen van haar site beweert in Parijs gevestigd te zijn.
We beslisten dus om meer informatie in te winnen over het vermelde adres. Google liet ons de foto van de plaats zien. Op de foto was een groot gebouw te zien waarin meerdere ondernemingen gevestigd zijn. Na verdere opzoekingen ontdekten we de lijst van deze ondernemingen. Het bedrijf dat achter de oprichting van die site zit, was er echter niet bij.
Na onze analyse konden we aan onze getuige dus bevestigen dat ze het slachtoffer was van oplichterij.

Zoals we er in het verleden al eens op hadden gewezen naar aanleiding van een getuigenis die ons was bezorgd door een slachtoffer van oplichterij met houtpellets, is het altijd belangrijk om informatie in te winnen alvorens een aankoop te doen. Surf naar Scamdoc om de betrouwbaarheid van een site te controleren. Daar kan je de domeinnaam van de site ingeven. Na analyse zal je dan over nauwkeurige informatie beschikken.

Lees verder

Kijk uit : Vertraag niet alleen om een boete te vermijden

Meer weten?

Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 - Het onderwerp van dit artikel maakt deel uit van de strijd tegen het fenomeen Verkeersveiligheid

Lees verder

Veilig Surfen : Wees uiterst voorzichtig wanneer je je smartphone gebruikt!

Afgelopen maand vertelden we jullie over een techniek die hackers gebruiken. Nadat ze valse websites hebben aangemaakt, sturen ze je berichten om je uit te nodigen gratis video's te downloaden. Ook op sociale media maken ze via gesponsorde content reclame voor dit platform. Ze stellen je voor een app te installeren, een opiniepeiling te beantwoorden door op een link te klikken of op de site een account aan te maken.

Als je hierop ingaat, installeren ze malware waarmee ze je kunnen bespioneren en je gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen stelen.

Vorig jaar was de meest opmerkelijke aanval die van het FluBot-virus. In ons land besmette deze malware duizenden smartphones. Hackers konden het virus makkelijker installeren doordat tal van gebruikers een app hadden gedownload en geïnstalleerd zonder eerst informatie in te winnen.

FluBot nam vervolgens de controle over de besmette smartphone en kon ook berichten versturen in naam van de eigenaar. Door te berichten te lezen, gaven de ontvangers het virus de kans zich ook op hun telefoon te installeren. De campagne van het CCB roept ons dus op om bijzondere aandacht te besteden aan de beveiliging van onze mobiele toestellen. Zoals je ongetwijfeld dagelijks vaststelt, is een leven zonder smartphone ondenkbaar geworden. Met dit toestel kunnen we de actualiteit opvolgen, de profielen van onze vrienden op sociale media bekijken, onlineaankopen doen, onze pakjes volgen of ons ontspannen met ons favoriete spel.

Maar zoals je begrepen hebt, zijn hieraan risico's verbonden. Als je niet goed oplet, zal je hackers in staat stellen een virus te installeren.

Op OK klikken is dus niet altijd OK!

De boodschap van deze preventiecampagne is dus zeer duidelijk: download alleen apps van officiële stores en wees op je hoede voor virussen! 

 

Meer weten ?

Lees verder