Doorgaan naar hoofdcontent

Open VLD sluit niet uit dat levensduur Doel 4 en Tihange 3 wordt verlengd

Open VLD sluit niet uit dat levensduur Doel 4 en Tihange 3 wordt verlengd

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert sluit niet uit dat de regering kernexploitant Engie via een wet verplicht om de levensduur van de reactoren van Doel 4 en Tihange 3 te verlengen als de onderhandelingen niet het gewenste resultaat opleveren. Dat zei hij aan de Franstalige nieuwszender LN24.

Lees verder

Mahdi dringt aan op snelle beslissing over noodopvang: 'Begrijp niet dat hier geen eensgezindheid over is'

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vindt dat de regering dringend werk moet maken van een noodopvangcentrum voor asielzoekers. 'Ik hoop dat er de komende dagen hard gewerkt wordt, zodat kinderen niet op straat moeten slapen.'

Lees verder

'Afwijkend bandenspoor' leidde naar het vinden van tienjarige Hebe

De KIA Picanto met twee lichamen die woensdagavond aangetroffen werd tijdens de zoektocht naar het verdwenen Nederlandse meisje Hebe (10) en haar begeleidster Sanne, is wellicht van de weg geraakt en vervolgens in het water beland. Dat de politie de auto vond, is te danken aan een 'afwijkend bandenspoor', aldus de politie.

Lees verder

Acht arrestaties bij huiszoekingen in Sky-onderzoek naar drugssmokkel

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen heeft woensdag bij in totaal vijftien huiszoekingen acht personen opgepakt in het kader van een onderzoek naar de invoer van verdovende middelen via de haven van Antwerpen. Dat meldt het Antwerpse parket. Het onderzoek is gelinkt aan het kraken van versleutelde berichten van de dienst Sky ECC.

Lees verder

Webb maakt nog scherpere foto van iconische Zuilen der Schepping

De James Webb-telescoop heeft een haarscherpe opname gemaakt van de 'Zuilen der Schepping', acht jaar nadat zijn voorganger Hubble de nevelformatie had vastgelegd.

Lees verder

ACV Puls clasht met huisbankier VDK over ontslag vakbondsafgevaardigde

Het zit er bovenarms op tussen de bediendenbond ACV Puls en huisbankier VDK nadat de bank de hoofdafgevaardigde van de vakbond aan de deur heeft gezet. Deze namiddag volgt er alvast actie.

Lees verder

Remco Evenepoel wint Trofee voor Sportverdienste

Remco Evenepoel is de winnaar van de Nationale Trofee voor Sportverdienste, een prijs die een atleet slechts eenmaal kan winnen in zijn carrière.

Lees verder

Voor Conner Rousseau kon het zo niet langer met Meryame Kitir

Achter de time-out van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir gaat een slepende ergernis over de werking van haar kabinet schuil.

Lees verder

Bert Heyrman wordt nieuwe hoofdredacteur VTM Nieuws

VTM Nieuws krijgt een nieuwe hoofdredacteur: Bert Heyrman volgt Michiel Ameloot op. Dat meldt DPG Media. Ameloot gaat de sportredacties van Het Laatste Nieuws en VTM leiden.

Lees verder

Live | Kamer legt premier De Croo op de rooster over asielcrisis

Dinsdagnacht sliepen opnieuw minderjarige asielaanvragers in kartonnen tenten. Hoe moet het verder met de asielcrisis? Het federaal parlement schotelt premier Alexander De Croo (Open VLD) vanmiddag enkele vragen voor over de asielcrisis tijdens het vragenuurtje. U kunt het debat hierboven live volgen. 

Lees verder

Geen Terzake en De Afspraak vrijdag

Op Canvas zullen de nieuwsprogramma's 'Terzake' en 'De Afspraak' vrijdag uitzonderlijk niet te zien zijn door een staking onder het personeel van de openbare omroep. Dat meldt vakbond ACOD en de VRT bevestigt het bericht.

Lees verder

Professor KU Leuven naar gevangenis voor verkrachten van studente in Spanje

Een professor van de KU Leuven kreeg donderdagochtend een celstraf van 54 maanden voor het verkrachten van een studente. De feiten dateren van 2016 en speelden zich af in Barcelona. De prof werd onmiddellijk aangehouden.

Lees verder

Britse premier Liz Truss stapt op: 'Ik neem ontslag als leider van de Conservatieve Partij'

Liz Truss heeft donderdagnamiddag haar ontslag ingediend. Ze was 44 dagen aan de macht.

Lees verder

De sterke dollar maakt uw iPhone duurder, en dat komt Apple goed uit

Apple stelde deze week zijn nieuwste generatie iPads voor. Het is weinig nieuws onder de zon. Het instapmodel kreeg een nieuw design, verder waren kleinschalige upgrades de enige vernieuwingen. Toch liet Apple het niet na er heel wat poeha over te maken.

Lees verder

Jean-Luc Crucke lijdt aan kanker

Waals Parlementslid en voormalig minister Jean-Luc Crucke (MR) lijdt aan kanker. Dat maakt hij zelf bekend op Facebook. Vrijdag wordt hij geopereerd.

Lees verder

Afwezigheid Kitir veroorzaakt rel met Vlaams Belang

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken weigerde het spreekgestoelte te verlaten, nadat hij was terechtgewezen door N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel tijdens een vraag over minister Meryame Kitir (Vooruit) in de plenaire vergadering.

Lees verder

Paleis overweegt reis naar het WK voetbal in Qatar

Het Paleis sluit niet uit dat een lid van de koninklijke familie naar het WK in Qatar reist, indien de Rode Duivels de knock-outfase bereiken. De federale regering heeft nog niet over de kwestie beslist.

Lees verder

Wie is Liz Truss, de kortst dienende premier ooit?

Liz Truss heeft na amper 45 dagen ontslag genomen als premier. Haar grote voorbeeld is Margaret Thatcher, maar haar premierschap duurde een pak minder lang.

Lees verder

B(r)itse strijd beslecht: krop sla houdt het langer uit dan Truss

Met het vertrek van de Britse premier Liz Truss komt een einde aan een weddenschap die de Britten dagenlang bezighield: een krop sla heeft effectief een langere levensduur dan Truss' premierschap.

Lees verder

Podcasttips | Leer de machtigste man ter wereld eens wat beter kennen

Werd een Vlaamse tandarts het slachtoffer van een gifmenger? Radio 1 vertelt hoe dat zat. The Economist doet een nobele poging om Xi Jinpings leven te begrijpen en productiehuis Serial bewijst dat het ook klein kan.

Lees verder

Wie volgt Liz Truss op?

Liz Truss stopt als Brits premier. Binnen de week moet de diep verdeelde Conservatieve partij een opvolger aanwijzen.

Lees verder

Semafor wil onlinenieuws heruitvinden

Is het traditionele nieuwsartikel aan herziening toe? En kan kwaliteitsjournalistiek zo een groter publiek bereiken? Twee ouwe rotten uit de Amerikaanse journalistiek, die allebei Smith heten, dachten van wel en ontwikkelden een vers nieuwsmedium.

Lees verder

Gestolen camera's uit Zweedse flitspalen mogelijk gebruikt in Russische drones

In Zweden worden al maanden flitspalen leeggeroofd. Nu duiken in Oekraïne 'amateuristische droneconstructies' op met apparatuur die wel erg lijkt op de gestolen flitscamera's.

Lees verder

'Een leerling met een volle blaas kan zich toch niet concentreren'

Is de plaspas een inperking van de basisbehoeften of een noodzakelijk instrument om overzicht te bewaren en vandalisme te bestrijden? De Standaard sprak met enkele schooldirecteurs over de zin en onzin van een sanitair reglement.

Lees verder

Waarom BeReal niets met echtheid te maken heeft

Echtheid is een illusie, toch op internet. Tot dat besluit komt collega Josephine Dapaah na een paar maanden op BeReal, de app die belooft 'het echte leven' te tonen.

Lees verder

Cadeaus van Poetin aan Berlusconi 'in strijd met Europese sancties'

Op de twintig flessen wodka die de Italiaanse politicus Silvio Berlusconi als verjaardagsgeschenk kreeg van de Russische president Vladimir Poetin gold een invoerverbod. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

Lees verder

Na het TikTokontslag: 'Privéaccounts op sociale media zijn publiek'

Een ontslag op basis van berichten op sociale media is geen uitzondering meer. Waar ligt voor een werkgever de grens tussen mening en belediging, tussen gepast en ongepast? 'Als je het niet durft te zeggen, moet je het ook niet posten.'

Lees verder

Repressie Iraans regime kostte al minstens 23 tieners het leven

De Iraanse jeugd is zowel de vonk als de motor van een poging tot contrarevolutie. Maar ook zij wordt het slachtoffer van het hardhandige optreden door de Iraanse veiligheidsdiensten.

Lees verder

Thomas Meunier onzeker voor WK

Thomas Meunier heeft woensdag in de zestiende finales van de Duitse voetbalbeker met Borussia Dortmund tegen tweedeklasser Hannover een jukbeenbreuk opgelopen.

Lees verder

45 dagen premier: de opkomst en ondergang van Liz Truss

Het onvermijdelijke is gebeurd. Liz Truss bezweek onder de druk en zette na 45 dagen een punt achter haar premierschap. Het brokkenparcours dat ze gereden heeft, bundelden we in bovenstaande video.

Lees verder

Euthanasiewet is ongrondwettig, zegt Grondwettelijk Hof

De euthanasiewet is ongrondwettig, omdat artsen die een procedurefout maken, ook veroordeeld kunnen worden voor gifmoord.

Lees verder

Geen extra autovrije zondag, wel extra dotaties voor koning Filip

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Lees verder

Fedasil moet na rechtszaak opvangcentrum in Molenbeek sluiten

Fedasil verliest in volle opvangcrisis een 400-tal plaatsen voor asielzoekers in Molenbeek. De gemeente Sint-Jans-Molenbeek heeft na lange tijd voor de rechtbank afgedwongen dat een geselecteerd gebouw niet als opvangcentrum voor asielzoekers kan dienen. Dat schrijven verschillende media en wordt aan Belga bevestigd.

Lees verder

Sterke Goffin naar kwartfinales European Open

Een prima, agressieve partij en met Diego Schwartzman een top-20-speler aan de kant gezet: David Goffin kan het nodige vertrouwen tanken uit zijn overtuigende 7–6, 6–2-zege op de European Open.

Lees verder

1.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers tegen december

Het ministerie van Defensie zal een nieuw opvangcentrum helpen bouwen, een eerste toegift aan staatssecretaris Nicole de Moor. Personeel is er nog niet.

Lees verder

Soevereiniteit levert Britten alleen chaos op

Kunnen we iets leren van de Britse deconfiture? Zeker Vlaams-nationalisten kijken soms met jaloerse blikken over de plas. De tijd dat Boris Johnson als het grote voorbeeld werd gefêteerd, ligt al even achter de rug. Tocht telt de N-VA flink wat voorstanders van het meerderheidssysteem. Anderen voorspelden dat het Verenigd Koninkrijk door haar 'herwonnen soevereiniteit' meer 'energie en dynamiek zou vrijmaken'. Wat zouden ze 'aflachen met dat oude continent'.

Lees verder

Antwerp houdt KV Oostende op nul en strijkt deugddoende zege op

Antwerp heeft na een magere drie op negen aangeknoopt met een zege. KV Oostende werd op de Bosuil met 3-0 verslagen. De Great Old begint met vertrouwen aan een stevig vijfluik.

Lees verder

Fintroprijzen ondersteunen jonge artiesten

Twintig jonge kunstenaars krijgen een duwtje in de rug dankzij de tweede editie van de Fintroprijzen, supporting young artists.

Lees verder

Keert Boris echt terug?

Liz Truss stopt als premier van het Verenigd Koninkrijk. Binnen de week moet de diep verdeelde Conservatieve partij een opvolger aanwijzen.

Lees verder

Cover van The Economist zet kwaad bloed bij Italianen

De Italiaanse ambassadeur in Londen verslikte zich in z'n koffie wanneer hij de jongste Economist in de bus kreeg. 'Geïnspireerd door oude stereotypen.'

Lees verder

Anderlecht blijft in crisis: paars-wit gaat onderuit tegen Zulte Waregem

Verlies voor Anderlecht lijkt stilaan een gewoonte te worden. Nu zelfs tegen de laatste van het klassement. Kan Mazzu dit nog overleven?

Lees verder

Inge Vervotte krijgt zitje in partijraad CD&V

Inge Vervotte, die de actieve politiek jarenlang geleden vaarwel zei, komt in de partijraad van CD&V. Nathalie Muylle en Robrecht Bothuyne worden twee nieuwe ondervoorzitters van de partij.

Lees verder

'Musk is van plan driekwart Twitter personeel te ontslaan'

Zodra zijn overname van Twitter rond is, zet Elon Musk 75 procent van de medewerkers op straat. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag op basis van gesprekken met ingewijden en documenten die de krant heeft ingezien.

Lees verder

Bits&Atomen | Straks behoort ons geklooi met wachtwoorden tot het verleden

Voor wie evenveel worstelt met wachtwoorden als wij hebben we goed nieuws. Voor wie graag via het account van vrienden naar Netflix kijkt, iets minder. Maar het vreemdste nieuws komt deze week vanop Mars waar microben die de planeet hadden kunnen leefbaar maken, zichzelf hebben uitgeroeid. En de prijs voor de dapperste dieren ter wereld reiken we uit aan tonijnen die haaien gebruiken als hun persoonlijke rugborstel. Op gevaar van eigen leven.

Lees verder

Podcast | Komt Boris Johnson nu al terug?

'Gezien de situatie kan ik het mandaat, waarvoor ik gekozen werd, niet vervolledigen.' Dat zei de Britse premier Liz Truss donderdagmiddag en daarmee wordt ze de kortst regerende premier ooit van het Verenigd Koninkrijk. Een persoonlijk drama en een drama voor haar partij. Maar vooral een drama voor het land dat ongemeen turbulente tijden doormaakt.

Lees verder

Onderzoek verdwijning Théo Hayez afgerond: tiener is overleden, zelfdoding 'onwaarschijnlijk'

In Australië heeft de coroner van de deelstaat New South Wales haar finale bevindingen bekendgemaakt in het onderzoek naar de verdwijning van de Belgische rugzaktoerist Théo Hayez in Byron Bay.

Lees verder

Prijscorridor op gas weer stap dichterbij

De ministers van Energie en de Commissie krijgen de opdracht van de Europese leiders snel werk te maken van een reeks maatregelen om de energieprijzen verder te doen dalen, inclusief een tijdelijke prijscorridor voor gas.

Lees verder

Omstreden schaker Hans Niemann eist 100 miljoen dollar van wereldkampioen Magnus Carlsen wegens laster

Schaker Hans Niemann heeft wereldkampioen Magnus Carlsen en schaakplatform Chess.com aangeklaagd wegens laster. De Amerikaan eist 100 miljoen dollar smartengeld. Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

Lees verder

Brand in afhaalrestaurant in Wilrijk, politie vermoedt aanslag

In de Sint-Bavostraat in Wilrijk is in de nacht van donderdag op vrijdag brand uitgebroken in het gebouw van een afhaalrestaurant.

Lees verder

Zachte vrijdag met afwisselend buien en opklaringen

Vrijdagochtend is er kans op buien vanaf de Franse grens. Mogelijk blijft het in het uiterste westen en noordwesten overwegend droog. In de loop van de namiddag verschijnen soms brede opklaringen vanaf het zuidwesten. Het blijft zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 16 graden in de Hoge Venen tot plaatselijk 21 graden in het centrum en het westen.

Lees verder