Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne rukt alsmaar verder op, maar voor bevolking dreigt volgens onze oorlogsreporter “humanitaire ramp”

HLN
Oekraïne rukt alsmaar verder op, maar voor bevolking dreigt volgens onze oorlogsreporter "humanitaire ramp"
De Oekraïense troepen zijn in het zuiden van het land door Russische stellingen gebroken, en slaagden er tegelijk in hun offensief in het oosten uit te breiden. De doorbraak in het zuiden is de grootste sinds het begin van de oorlog: vijf dorpen langs de strategische rivier de Dnjepr zijn weer in Oekraïense handen gevallen, laat de stafchef van president Volodymyr Zelensky weten. Hoewel het Oekraïense leger dus wel stilaan aan terrein wint, stevent de bevolking af op "een humanitaire ramp", zo zegt onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers.
Lees verder

Na 'Rebel' kijken Adil El Arbi en Bilall Falah naar de toekomst: "We dromen van een musical"
Vanaf vandaag kan het grote publiek gaan kijken naar 'Rebel', de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Falah, hun meest persoonlijke project. En dat niet alleen om het jongere broertje van Adil erin meespeelt. Het gaat over Belgische jongeren die zich in Syrië aansluiten bij IS en mee gaan vechten. Een oorlogsfilm dus, maar ook een musical. En toch wel heel merkwaardige combinatie. "Dit is nog nooit eerder gedaan en het proeft naar meer. Want ooit willen we ook een echte musical regisseren", vertellen de twee in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Spoorstaking van start: slechts één op vier treinen rijdt
Dinsdagavond is een 24 urenstaking bij het spoor gestart. Tot en met vanavond 22 uur zal maar één op de vier treinen rijden. In Namen en Luxemburg is het spoorwegnet volledig gesloten.
Lees verder

Pommelien Thijs speelt hoofdrol in nieuwe VRT-reeks: "Mijn leven is een wirwar, maar dat houdt me enthousiast"
Vijftig optredens passé, en eind deze week hetzelfde aan draaidagen voor de nieuwe fictiereeks 'Knokke off'. Je zou het bijna vergeten, maar muziekfenomeen Pommelien Thijs (21) - momenteel met twéé singles bovenaan de hitparade - is ook nog actrice. "Tijd voor een lief heb ik niet. Mijn leven is een wirwar, maar dat houdt me enthousiast", vertelt ze ons in een rondleiding op de set. "Ik woon speciaal op kot met twee studentes om een zo normaal mogelijke twintiger te zijn."
Lees verder

Het gaat razendsnel voor Pommelien Thijs: "Ik zit speciaal op kot om zo normaal mogelijk te zijn"
Vijftig optredens passé, en eind deze week hetzelfde aan draaidagen voor de nieuwe fictiereeks 'Knokke off'. Je zou het bijna vergeten, maar muziekfenomeen Pommelien Thijs (21) - momenteel met twéé singles bovenaan de hitparade - is ook nog actrice. En die combinatie is best zwaar. "Tijd voor een lief heb ik niet", geeft ze dan ook toe tijdens een rondleiding op de set. Verder vertelt ze over haar nieuwe rol en hoe moeilijk het voor haar is om een gewone twintiger te zijn. "Ik ben heel realistisch in wat ik momenteel beleef: voor hetzelfde geld is het volgende zomer niks meer van dit."
Lees verder

Staatsschuld VS op recordhoogte van 31 biljoen dollar
De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld op een recordhoogte van meer dan 31 biljoen of 31.000 miljard dollar (31 biljoen euro). Dinsdag bedroeg de schuld volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën 31,1 biljoen dollar. Het land nadert daarmee het schuldenplafond van 31,4 biljoen dollar.
Lees verder

Zij strikt multimiljonair, hij leeft als een kluizenaar: Leontine geeft relatie met Marco Borsato het genadeschot
Ze is verliefd, en haar minnaar bevestigt dat niet zonder trots. Leontien Ruiters (54) - ooit 'Borsato'- vergaf Marco meerdere escapades, maar wees hem na de beschuldigingen van zedenfeiten bij 'The Voice' definitief de deur. John Huiberts (54), een geslepen man die zich naar ettelijke miljoenen blufte, lijmde haar hart. "Het is heel fijn en leuk", laat hij optekenen. Met Marco gaat het intussen echter een pak minder goed...
Lees verder

Zij strikt multimiljonair, hij leeft als kluizenaar: sprookje Leontine en Marco Borsato is nu écht voorbij
Ze is verliefd. En haar minnaar bevestigt dat niet zonder trots. Leontien Ruiters (54) -ooit 'Borsato'- vergaf Marco meerdere escapades, maar wees hem na de beschuldigingen van 'zedenfeiten' bij 'The Voice' definitief de deur. Multimiljonair John Huiberts (54) lijmde haar hart. "Het is heel fijn en leuk", klonk het. Met Marco gaat het intussen een pak minder goed.
Lees verder

Waaraan dankt het Oekraïense leger zijn recente successen? "Lang zal het alleszins niet meer duren"
Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een nieuwe overwinning claimt op de Russen. Wat is daar aan de hand? Is het dankzij de westerse wapens dat zijn leger terreinwinst boekt? En wanneer stopt deze opmars? "De Oekraïners moeten snel zijn. Binnen een week of veertien dagen kan het niet meer", zegt professor Luc De Vos.
Lees verder

Bobbie is big business: Belgen geven jaarlijks nu al 3,5 miljard euro uit aan huisdieren
Dat huisdieren big business zijn, is bekend. Alle Belgen samen geven nu jaarlijks al 3,5 miljard euro - nog 1 miljard méér dan voor de coronacrisis - uit aan dierenvoeding, speeltjes, verzorging en medicatie. Alle pluizige cijfers op een rijtje.
Lees verder

HET WK VAN TOEN. "Zijn vrouw nam meteen het vliegtuig": nachtelijke escapades van Rode Duivels op Mundial van '82 haalden internationale pers
Jean-Marie Pfaff die bijna verdronk, de bescheiden Maurice De Schrijver die zijn vrouw zag overvliegen na de mediarel 'Whiskey y amor', een meidengroep die plots kwam optreden en veel jolijt over de "seksbus". In de eerste aflevering van onze nieuwe podcastreeks 'Het WK van Toen' diepen Rode Duivels Guy Vandersmissen en Jos Daerden de strafste anekdotes en verhalen op over het WK van 1982 in Spanje. "Het was geen groep meiden die langskwam, Guy, maar wel een meidengroep."
Lees verder

HET WK VAN TOEN, AFLEVERING 1. "Zijn vrouw nam meteen het vliegtuig": nachtelijke escapades van Rode Duivels op Mundial van '82 haalden internationale pers
Jean-Marie Pfaff die bijna verdronk, de bescheiden Maurice De Schrijver die zijn vrouw zag overvliegen na de mediarel 'Whiskey y amor', een meidengroep die plots kwam optreden en veel jolijt over de "seksbus". In de eerste aflevering van onze nieuwe podcastreeks 'Het WK van Toen' diepen Rode Duivels Guy Vandersmissen en Jos Daerden de strafste anekdotes en verhalen op over het WK van 1982 in Spanje. "Het was geen groep meiden die langskwam, Guy, maar wel een meidengroep."
Lees verder

Waarom voelen de dagen plots zo donker aan?
Ook al is er geen officiële 'donkerste periode van het jaar', voor vele onder ons voelen de maanden van september tot en met december wel zo aan. Maar hoeveel licht rest ons nu nog doorheen de dag? En hoe komt dat de laatste maanden van het jaar zo donker zijn?
Lees verder

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen
De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen vandaag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie. De verwachting is dat de OPEC+, geleid door Saoedi-Arabië en Rusland, de productie in november flink gaat verlagen om zo de olieprijzen te stutten. Mogelijk gaat het om een productieverlaging met meer dan een miljoen vaten (van 159 liter) per dag.
Lees verder

"Onbegrijpelijk dat Jutglà nog niet voorkwam in WK-plannen van Luis Enrique": Spaanse pers stuurt na "nachtmerrie in Brugge" boodschap naar bondscoach
Een nachtmerrie, een betovering, een vloek. De Spaanse media kropen in hun pen na de winst van Club Brugge tegen Atlético Madrid. Met bijzondere aandacht voor Ferran Jutglà, die deze zomer voor amper vijf miljoen van Barcelona B naar blauw-zwart ging. "Dat Barça met Lewandowski een van de beste spitsen ter wereld heeft, wil niet zeggen dat de blunder rond Jutglà al vergeten is."
Lees verder

Carl Hoefkens, de architect van de 9 op 9: "Als wij de juiste dingen doen, maakt het niet uit tegen wie we spelen"
Na Leverkusen en Porto legde Club Brugge gisterenavond ook het grote Atlético Madrid met verve over de knie. 9 op 9 en nul tegendoelpunten, daar kan je als coach mee thuiskomen. Niet waar, Carl Hoefkens? "Er zit een ongelooflijk groot geloof in deze groep dat we extreme dingen kunnen doen."
Lees verder

Musk wil Twitter onderdeel maken van nieuwe 'alles-app'
Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten 'alles-app'. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten. Een 'alles-app' is een app die gebruikers zoveel verschillende diensten biedt dat zij eigenlijk niet meer naar andere apps toe willen.
Lees verder

Kun je besparen door minder lang onder de douche te staan? "Er zijn meer opties om minder water én energie te verbruiken"
Minder lang en minder vaak onder de douche staan bespaart geld en water. Zeker nu de energieprijzen hoog zijn en water schaarser wordt. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk door minder lang onder de douche te staan? Of kun je dankzij andere maatregelen meer water en energie besparen én blijven genieten van een zalige, warme douche? Almut Bonhage en Jurgen Naets, energie-experten bij Bond Beter Leefmilieu, leggen het uit. En we maakten een vergelijking van zes waterbesparende douchekoppen.
Lees verder

Illegale tabaksindustrie in opmars in ons land: "De maffia zette een prijs op het hoofd van mijn speurhond"
De illegale tabaksproductie en -verkoop maakt een snelle opmars in ons land. Dat melden de publiek-private stichting NANAC (Neen aan Namaak en Piraterij) en JTI België (Japan Tobacco International). Het probleem aanpakken? Dat kan met snuffelhonden, al zijn daar wel risico's aan verbonden, zo getuigt hondentrainer Stuart Philips (43).
Lees verder

Steeds meer gezinnen hebben het financieel moeilijk: dit moet je weten voordat je in het rood gaat of een persoonlijke lening afsluit
Bij steeds meer gezinnen staat het water aan de lippen, zo leert de Grote Geldenquête die Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws recentelijk uitvoerden. De hoge energieprijzen spelen hier uiteraard voor een groot deel in mee. Welke mogelijkheden hebben deze gezinnen om een lastige periode te overbruggen? Kunnen ze daarvoor terecht bij hun bank? Spaargids.be zocht het uit.
Lees verder