Anti-overheidsextremisme in opmars | Extremisten passen niet meer in één vakje: ze stellen hun ideologie samen met complottheorieën, fake news, een vleugje links, een vleugje rechts ... Er is maar één gemeenschappelijke noemer: allen zijn ze tegen de overheid. | Lees verder | Jongeren kiezen steeds vaker voor kaakoperatie om gebit te corrigeren | Het aantal corrigerende kaakoperaties is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld, blijkt uit gegevens van het Riziv. Vooral tieners met een afwijkende beet kiezen voor de ingreep. 'Als je ze goed onderhoudt, staan je tanden voor de rest van je leven mooi naast elkaar', verklaart kaakchirurg Geert Van Hemelen van AZ Monica. | Lees verder | De slag om de kinderbijslag is nog maar net begonnen | Beter sterven voor je standpunt dan er geen te hebben. Die politieke logica motiveerde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi tot een zelden geziene blokkering van de Vlaamse regering. De eis voor de automatische indexering van de kinderbijslag gaat niet meer weg. | Lees verder | 'Eerlijk? Ik weet niet goed wat in de Donbas gebeurt' | Duizenden mensen verzamelden vrijdag met Russische vlaggen op het Rode Plein om te applaudisseren voor de annexatiespeech van Vladimir Poetin. Al wist niet iedereen waarom hij juist in Moskou was: een lichte dwang en 15 euro hielpen de soms lange busreis te verteren. | Lees verder | Worteltjes in een pekel van saffraan & sinaas | De inspiratie voor deze pekel haalden we uit A boat, a whale & a walrus, het kookboek van de Amerikaanse chef Renee Erickson. Dat bulkt van de trefzekere en elegante recepten. Saffraan heeft een rijke en warme smaak, die samen met de zeste van sinaasappel verrassend goed op zijn plaats is in zoetzuur pekelvocht. | Lees verder | Opbeurende groene soep met waterkers & citroencroutons | Sommige dagen wegen wat zwaarder dan andere. Misschien wat treurig. Geen inspiratie. Dat zijn dagen die vragen om groene soep. De onweerstaanbaar knapperige croutons, waardoor oud brood een nieuw leven krijgt (net als u na het eten van deze soep, beloofd), passen bij elke groene variant. | Lees verder | Spicy gesmoorde tofu | Bij dit recept van Caroline Hwang stel ik voor om de volgorde om te draaien: pers de tofu eerst uit tussen je vlakke handen, en geef hem vervolgens minstens een kwartier lang de kans om al een deel van het sausje op te slurpen. | Lees verder | Herfstfruit met tomme-kaas | Zeven minuten voorbereiding vergt het om deze salade met vijgen en peren klaar te maken voor de oven. Haal de ingrediënten in huis, trek zeven minuten naar de keuken en geniet. | Lees verder | Shakshuka met pompoen | Traditioneel heeft het Arabische eenpansgerecht shakshuka een basis van tomaat, paprika en ui, afgewerkt met licht gepocheerde spiegeleitjes. Deze zoetere herfstvariant van Julie Van den Kerckhove maak je met pompoen en champignons. | Lees verder | Wat eten we deze week? Shakshuka en andere eenpansgerechten | Op culinair vlak zijn het vaak de donkerste uit een mensenleven: de studentenjaren. Op kot staat doorgaans één leidraad: het kookboek met eenpansgerechten. Het obligatoire cadeau waarmee elke vorm van culinaire ambitie de kop in wordt gedrukt. Of dat dacht ik toch. In de realiteit blijk ik vandaag nog geregeld het principe te hanteren van één pan of pot op het vuur, of in de oven. Het kan net avontuurlijk zijn: ingrediënten kunnen elkaar nog uitgebreider leren kennen. We vieren deze week het nieuwe academiejaar, met meer smaak én minder afwas. | Lees verder | |