Doorgaan naar hoofdcontent

Minister van Onderwijs Franse Gemeenschap wil Nederlands opnieuw verplichten

Minister van Onderwijs Franse Gemeenschap wil Nederlands opnieuw verplichten

Minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap Caroline Désir (PS) wil Nederlands of Duits verplichten vanaf het derde leerjaar basisonderwijs, vanaf het schooljaar 2027-2028. Dat schrijft La Libre Belgique.

Lees verder

Hersenen van te vroeg geboren kinderen ontwikkelen beter als baby's regelmatig innig contact hebben

Vaak de stem, geur en aanraking van een ouder ervaren is gunstig voor de hersenontwikkeling van te vroeg geboren baby's.

Lees verder

AI van Meta creëert spookachtige video vanuit het niets

Was u al wat gewend aan beeldgeneratoren als Dall-E, die op commando een 'koala in een racewagen' tevoorschijn kunnen toveren? Meta zet de volgende stap: video's die helemaal vanuit het niets worden gecreëerd.

Lees verder

Russische haven barst uit haar voegen door stormloop op Japanse auto's

Russische autofabrieken draaien nauwelijks meer, en de invoer van auto's uit het Westen ligt stil. Russen trekken massaal naar het Verre Oosten van hun land om een Japanse auto te bemachtigen.

Lees verder

Anti-overheidsextremisme in opmars

Extremisten passen niet meer in één vakje: ze stellen hun ideologie samen met complottheorieën, fake news, een vleugje links, een vleugje rechts ... Er is maar één gemeenschappelijke noemer: allen zijn ze tegen de overheid.

Lees verder

MacKenzie Scott, ex-vrouw van Jeff Bezos, vraagt na anderhalf jaar scheiding aan van tweede echtgenoot

Ook het tweede huwelijk van MacKenzie Scott, de ex-vrouw van Amazon-oprichter Jeff Bezos, is op de klippen gelopen. Scott heeft de scheiding aangevraagd van Dan Jewett, een fysicaleraar met wie ze vorig jaar trouwde.

Lees verder

Portret van Britse koning Charles voor op munten onthuld

Het portret van de Britse koning Charles III dat op de toekomstige munten komt, is onthuld door de Royal Mint, de instantie die verantwoordelijk is voor het slaan van de Britse munt.

Lees verder

Weer meer dan duizend coronapatiënten in ziekenhuizen

Voor het eerst sinds eind augustus liggen er weer meer dan duizend mensen met of wegens een besmetting met het coronavirus in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van gezondheidsagentschap Sciensano.

Lees verder

'Waar is Jackie?' Biden zoekt overleden parlementslid in het publiek

President Biden heeft woensdag tijdens een conferentie over hongerbestrijding het Congreslid Jackie Walorski willen bedanken voor haar bijdrage aan de bijeenkomst. Biden leek te zijn vergeten dat Walorski bijna twee maanden geleden om het leven kwam bij een auto-ongeluk.

Lees verder

Inwoners Florida na de storm: 'Ik probeer dapper te zijn, maar bijna alles is verloren'

Na de doortocht van orkaan Ian in de Amerikaanse staat Florida kunnen inwoners stilaan de schade aan hun huizen opmeten. Op dronebeelden is te zien hoe straten rivieren zijn geworden en huizen zijn vernield. Een vrouw uit Lee County, een van de zwaarst getroffen regio's, getuigt: 'Ik ben zo goed als alles kwijt, maar mijn familie en ik zijn tenminste veilig.'

Lees verder

'Minstens 23 burgers gedood bij Russische aanval op colonne auto's'

Volgens lokale ambtenaren zijn minstens 23 burgers in de zuidelijke Oekraïense regio Zaporizja omgekomen bij een raketaanval op een burgerkonvooi. Rusland is 'bloeddorstig tuig', reageerde president Zelenski. De door Moskou geïnstalleerde leiding in de provincie ontkent enige betrokkenheid.

Lees verder

Langere treinen en geen 'vertragingszones' meer: zo wil België goederenvervoer op het spoor verdubbelen

Omdat één goederentrein vijftig vrachtwagens van de weg haalt, wat goed is tegen files en de klimaatverstoring, moet het goederenvervoer via het spoor verdubbelen. De federale regering komt met 26 concrete acties om die ambitie te realiseren.

Lees verder

Jongeren kiezen steeds vaker voor kaakoperatie om gebit te corrigeren

Het aantal corrigerende kaakoperaties is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld, blijkt uit gegevens van het Riziv. Vooral tieners met een afwijkende beet kiezen voor de ingreep. 'Als je ze goed onderhoudt, staan je tanden voor de rest van je leven mooi naast elkaar', verklaart kaakchirurg Geert Van Hemelen van AZ Monica.

Lees verder

Enveloppe met wit poeder aangekomen bij Europese Commissie, Brusselse brandweer ter plaatse

De hulpdiensten zijn ter plaatse aan het Berlaymont-gebouw van de Europese Commissie. Daar is een envelop met poeder geleverd, meldt de Brusselse brandweer.

Lees verder

Amir Bachrouri, na de drugsinval: 'Wie lapt dat zijn eigen familie nu?'

Na een maand stilzwijgen zit de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, Amir Bachrouri (19), samen met De Standaard. Om te vertellen hoe 20 kilo cocaïne in zijn ouderlijke huis werd gevonden: 'Ongewild komt dat criminele wereldje dichterbij.'

Lees verder

Onderwijs krijgt extra geld voor energie (en beleid)

De Vlaamse regering voorziet in haar begroting in extra energiesteun voor de scholen. Het onderwijs krijgt ook wat ademruimte door extra beleidsmiddelen. De reacties zijn overwegend positief.

Lees verder

Poetin probeert inzet oorlog op te drijven: 'We strijden voor een rechtvaardige wereld'

In hoofde van de Russische president Vladimir Poetin zijn de vier Oekraïense regio's Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson nu officieel Russisch grondgebied. Maar de speech om hen te verwelkomen, bestond vooral uit sneren naar het Westen.

Lees verder

De slag om de kinderbijslag is nog maar net begonnen

Beter sterven voor je standpunt dan er geen te hebben. Die politieke logica motiveerde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi tot een zelden geziene blokkering van de Vlaamse regering. De eis voor de automatische indexering van de kinderbijslag gaat niet meer weg.

Lees verder

Meta lust 'Instagram zonder reclame' niet

Instagram zoals het vroeger was, zonder reclame, zonder reels en met alleen de foto's en video's van mensen die je volgt? Dat krijg je in de nieuwe app The OG app. Meta is er niet over te spreken.

Lees verder

'Ik heb juist getwerkt en op James Madisons 200 jaar oude fluit gespeeld'

Er passeerden deze week alweer een paar opmerkelijke uitspraken. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Pierre Wunsch: 'Debat over aanpassing loonindexering nodig'

De energiecrisis betekent een collectieve verarming. De gouverneur van de Nationale Bank vindt dat we die realiteit onder ogen moeten zien.

Lees verder

Een najaar vol cultuur: deze tips zijn niet te missen

Welke series, films en expo's mag je de komende tijd niet missen? Wat zijn de concerten, boeken en theaterstukken waar onze redactie naar uitkijkt? En waar vind je de beste feestjes? Ontdek hier de cultuurtips van het najaar!

Lees verder

'Dit is de ergste escalatie sinds het begin van de oorlog'

De oorlog in Oekraïne escaleert. Voor Vladimir Poetin wordt het steeds meer een oorlog tegen het Westen en Oekraïne wil nu officieel snel toetreden tot de Navo.

Lees verder

Zelenski zegt dat Oekraïne officieel Navo-lidmaatschap gaat aanvragen

De alliantie tegen Rusland die de facto bestaat, moet voor Oekraïne ook de jure bezegeld worden. Via een videotoespraak kondigt president Volodimir Zelenski aan dat zijn land het Navo-lidmaatschap gaat aanvragen.

Lees verder

Discussie over prijsplafond gas belandt op bord Charles Michel

Bij veel lidstaten groeit het ongenoegen over de Commissie, die treuzelt met concrete voorstellen om de gasprijs te drukken en vooral naar de Duitse kanselier Scholz lijkt te luisteren. Het kan volgende vrijdag pittig worden op de top.

Lees verder

'Eerlijk? Ik weet niet goed wat in de Donbas gebeurt'

Duizenden mensen verzamelden vrijdag met Russische vlaggen op het Rode Plein om te applaudisseren voor de annexatiespeech van Vladimir Poetin. Al wist niet iedereen waarom hij juist in Moskou was: een lichte dwang en 15 euro hielpen de soms lange busreis te verteren.

Lees verder

Geen 'De zevende dag' door vakbondsactie tegen septemberverklaring

Er zal zondag geen uitzending zijn van De zevende dag op Eén. Dat meldt de openbare omroep vrijdagavond.

Lees verder

De spektakelman die het gat vond tussen kitsch en kunst

De Italiaans-Belgische regisseur en zakenman Franco Dragone, die wereldwijd furore maakte met zijn shows voor Cirque du Soleil, is in Caïro overleden aan een hartaanval.

Lees verder

Topvoetballer Neymar steunt Bolsonaro bij Braziliaanse presidentsverkiezingen

Al dansend en via Tiktok maakt de Braziliaanse stervoetballer Neymar zijn steun duidelijk voor de populistische zittende president Jair Bolsonaro. Zo mengt de voetballer zich in een pittige strijd naar het Braziliaanse presidentschap.

Lees verder

Yellow Tigers overklassen gastland Nederland op WK volleybal

De Yellow Tigers (FIVB-13) hebben op het WK volleybal gastland Nederland (FIVB-10) een serieuze tik verkocht. Onze Belgische volleybalvrouwen wonnen met 3-1 cijfers (25-16, 25-23, 24-26 en 27-25). Britt Herbots was opnieuw de ster met 38 aanvallende punten.

Lees verder

Geen 15 op 15: Seraing verrast Standard in Luikse derby op Sclessin

Sandard staat weer met de voetjes op de grond. Tegen Seraing ging het verrassend onderuit: 0-2. Geen vijfde overwinning op een rij dus.

Lees verder

Radar | Waarom nieuwe liedjes vaak klinken als oude, vertrouwde nummers

Hebt u het gevoel dat u de nieuwste hit van David Guetta al eens eerder hebt gehoord? Vast wel. En dat heeft alles te maken met interpolatie, een weinig sexy woord voor een razend interessant fenomeen. Artiesten grijpen er vaak naar terug want misschien zijn alle goeie melodieën gewoon al eens gebruikt.

Lees verder

Lege tribunes zijn het sterkste supporterssignaal
Lees verder

Worteltjes in een pekel van saffraan & sinaas

De inspiratie voor deze pekel haalden we uit A boat, a whale & a walrus, het kookboek van de Amerikaanse chef Renee Erickson. Dat bulkt van de trefzekere en elegante recepten. Saffraan heeft een rijke en warme smaak, die samen met de zeste van sinaasappel verrassend goed op zijn plaats is in zoetzuur pekelvocht.

Lees verder

Overnight oats met kaneel, appel en bessen

Karolien Olaerts is foodblogster. Ze beweert dat iedereen zich een gezond eetpatroon kan aanmeten. Deze geweekte havermout kan de start zijn. Of een eenmalige, gezonde lekkernij.

Lees verder

Eénpansgerecht met witloof, appel en spek

Soms moet je gewoon zwichten voor boter. Ze kan de combinatie van zoet, zuur en zout mooi aanvullen, dus gun jezelf vandaag dat klontje.

Lees verder

Opbeurende groene soep met waterkers & citroencroutons

Sommige dagen wegen wat zwaarder dan andere. Misschien wat treurig. Geen inspiratie. Dat zijn dagen die vragen om groene soep. De onweerstaanbaar knapperige croutons, waardoor oud brood een nieuw leven krijgt (net als u na het eten van deze soep, beloofd), passen bij elke groene variant.

Lees verder

Spicy gesmoorde tofu

Bij dit recept van Caroline Hwang stel ik voor om de volgorde om te draaien: pers de tofu eerst uit tussen je vlakke handen, en geef hem vervolgens minstens een kwartier lang de kans om al een deel van het sausje op te slurpen.

Lees verder

Herfstfruit met tomme-kaas

Zeven minuten voorbereiding vergt het om deze salade met vijgen en peren klaar te maken voor de oven. Haal de ingrediënten in huis, trek zeven minuten naar de keuken en geniet.

Lees verder

Shakshuka met pompoen

Traditioneel heeft het Arabische eenpansgerecht shakshuka een basis van tomaat, paprika en ui, afgewerkt met licht gepocheerde spiegeleitjes. Deze zoetere herfstvariant van Julie Van den Kerckhove maak je met pompoen en champignons.

Lees verder

Wat eten we deze week? Shakshuka en andere eenpansgerechten

Op culinair vlak zijn het vaak de donkerste uit een mensenleven: de studentenjaren. Op kot staat doorgaans één leidraad: het kookboek met eenpansgerechten. Het obligatoire cadeau waarmee elke vorm van culinaire ambitie de kop in wordt gedrukt. Of dat dacht ik toch. In de realiteit blijk ik vandaag nog geregeld het principe te hanteren van één pan of pot op het vuur, of in de oven. Het kan net avontuurlijk zijn: ingrediënten kunnen elkaar nog uitgebreider leren kennen. We vieren deze week het nieuwe academiejaar, met meer smaak én minder afwas.

Lees verder

Lectrr, cartoon van de dag

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Tesla stelt robotprototype voor, maar meer dan zwaaien doet 'Optimus' nog niet

De bouwer van elektrische auto's Tesla heeft vrijdag een prototype van een humanoïde robot voorgesteld. Een grote doorbraak is die 'Optimus' nog niet.

Lees verder