Doorgaan naar hoofdcontent

Luc Sels over verkrachtingszaak: ‘Ik sta achter de beslissingen die we hebben genomen’

Luc Sels over verkrachtingszaak: 'Ik sta achter de beslissingen die we hebben genomen'

Volgens rector Luc Sels heeft de KU Leuven gedaan wat moest in de verkrachtingszaak waarin professor F.D. (64) veroordeeld is. Dat zei Sels op Radio 1. 'We kunnen ons als universiteit niet boven de rechtsstaat zetten.'

Lees verder

Vissers redden Brit in het Kanaal die dagen in zwembroek op boei zat

Nederlandse vissers hebben donderdagochtend op het Kanaal nabij Calais een man gered die vastzat op een boei. 'Hij was uitgeput en zwaar onderkoeld.'

Lees verder

Basispakket energie goedgekeurd, ziektebriefje voor één dag afgeschaft

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagnacht het licht op groen gezet voor een hele reeks wetsontwerpen. Een overzicht.

Lees verder

Ingrid Kempeneers is nieuwe burgemeester van Sint-Truiden

Ingrid Kempeneers (52) wordt opnieuw burgemeester van Sint-Truiden. Dat hebben de drie meerderheidspartijen cd&v, N-VA en Open Vld zonet bekendgemaakt. Kersvers Kamerlid Mieke Claes (37) vervangt Jelle Engelbosch als N-VA-schepen.

Lees verder

Imke Courtois wordt bestuurder bij Voetbal Vlaanderen

Imke Courtois gaat aan de slag als onafhankelijk lid binnen het Bestuur van Voetbal Vlaanderen. De voormalige Red Flame en huidig kapitein van de Belgische Futsalploeg krijgt een mandaat tot 30 juni 2025.

Lees verder

Crèche wordt duurder voor ouders: 'Het is onverantwoord, dat krijg je niet uitgelegd'

De Vlaamse regering indexeert de prijs van de crèche voor ouders, maar niet de eigen bijdragen. Daardoor zullen zo'n 100.000 gezinnen vanaf januari 2023 tot 60 euro per maand extra moeten betalen voor kinderopvang voor baby's en peuters.

Lees verder

Er staat geen rem op de inflatie: ook voeding spectaculair duurder

Met 12,27 procent bereikt de Belgische inflatie in oktober een nieuw record. De dure energie is verantwoordelijk, maar ook voeding, dat spectaculair duurder wordt.

Lees verder

Een nieuwe Britse premier? Een nieuw spreekgestoelte

Is het u misschien al opgevallen dat elke Britse premier die regeerde de afgelopen jaren zijn toespraken houdt vanachter een ander spreekgestoelte? Ze zijn verschillend van vorm, grootte en houtkleur en zeggen misschien wel iets over de mensen die erachter staan. Met een prijskaartje tussen de 2.000 en 4.000 euro blijven ze niet onbesproken. Bekijk de premiers en hun spreekgestoelte in bovenstaande video.

Lees verder

Russische presentatrice en vermoedelijke peetdochter van Poetin naar Litouwen gevlucht

De Russische tv-bekendheid en ex-presidentskandidate Ksenia Sobtsjak is gevlucht naar Litouwen. Sobtsjak is de dochter van Vladimir Poetins voormalige baas en volgens geruchten is ze ook de peetdochter van de Russische president. De journaliste kwam Litouwen binnen met een Israëlisch paspoort.

Lees verder

Waarom we het woord trauma beter wat minder zouden gebruiken

'Laten we, terwijl we allemaal het trauma verwerken, vooral degenen onder ons die afgezien hebben in die ruimte, wat liever zijn voor elkaar.' Dat schreef een Amerikaanse journaliste toen Ye/Kanye West met zijn 'White Lives Matter'-T-shirt opdook. De uitspraak bleef hangen bij collega Max De Moor. Gebruiken we het woord 'trauma' niet te pas en te onpas?

Lees verder

VN-medewerker veroordeeld voor verkrachtingen tijdens humanitaire missies

Een voormalige medewerker van de Verenigde Naties is donderdag in een rechtbank in New York veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het drogeren en verkrachten van vrouwen tijdens humanitaire missies in het Midden-Oosten.

Lees verder

Geen tekst van 'Poetins brein' meer in Nederlands filosofieboek

Een controversiële bijdrage van Poetins huisideoloog Aleksandr Doegin is in alle stilte verwijderd uit een Nederlandse filosofiebundel. Ook Yuval Harari heeft zich teruggetrokken uit het betwiste project.

Lees verder

Hoe zal Twitter er straks uitzien na overname Musk? 'Als een gemeenschappelijk digitaal dorpsplein'

Elon Musk is voortaan de eigenaar van Twitter. Hij heeft wat hij eerst zo graag wou, dan weer niet, maar nu heus weer wel. Wat gaat hij ermee doen? Dat is nog allesbehalve duidelijk.

Lees verder

Warmste 28 oktober sinds de start van de metingen: 'Dit is de opwarming van de aarde'

Vrijdag zal de Belgische geschiedenisboeken ingaan als de warmste 28 oktober sinds de start van de metingen in 1833. Op het middaguur was het 21,2 graden in Ukkel, staat te lezen op de website van het KMI. Zo is het vorige dagrecord van 20,2 graden op 28 oktober 1913 gesneuveld, zegt meteoroloog David Dehenauw op Twitter.

Lees verder

+PLUS: Hoe lees je als abonnee van 'De Standaard' gratis nog vier andere topkranten?

Sinds kort geniet je als abonnee op De Standaard (uitgezonderd Basic-abonnees) van een nieuw voordeel: +PLUS. Daarmee kun je, naast de artikels van De Standaard, ook de plusartikels lezen van Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Gentenaar, de vier andere topkranten die deel uitmaken van de Mediahuis-groep.

Lees verder

Voorlopig geen proces tegen El Kaouakibi: 'Onderzoek nog niet voltooid'

De zitting van de raadkamer over het dossier van het Antwerpse jongerenproject Let's Go Urban en Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi wordt uitgesteld omdat er extra onderzoeksdaden zijn gevraagd. 'Het onderzoek is, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, nog niet voltooid', zegt de advocaat van El Kaouakibi.

Lees verder

Nog altijd diepe kloof tussen regering en Engie

Engie/Electrabel stelt eisen die verder gaan dan het mandaat dat de federale regering aan premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft gegeven.

Lees verder

Nog altijd diepe kloof tussen regering en Engie

Engie/Electrabel stelt eisen die verder gaan dan het mandaat dat de federale regering aan premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft gegeven.

Lees verder

Nog altijd diepe kloof tussen regering en Engie

Engie/Electrabel stelt eisen die verder gaan dan het mandaat dat de federale regering aan premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft gegeven.

Lees verder

Britse premier Sunak verdedigt afwezigheid bij klimaattop

De Britse premier Rishi Sunak heeft zijn besluit verdedigd om niet naar de VN-klimaattop COP27 te gaan. Hij zegt dat het Verenigd Koninkrijk 'leiderschap' heeft getoond in de strijd tegen klimaatverandering, maar dat hij zich nu moet concentreren op Britse kwesties.

Lees verder

Nafi Thiam heeft een nieuwe trainer

Tweevoudig olympisch kampioene Nafi Thiam (28) kiest voor een nieuwe coach, en toch voor een vertrouwd gezicht: Michael Van der Plaetsen, die in Zuid-Afrika woont. 'Maar ik zal niet verhuizen naar daar', zegt Thiam. Onlangs beëindigde ze de samenwerking met coach Roger Lespagnard, met wie ze veertien jaar samenwerkte.

Lees verder

Ook een schildpad maakt geluid. Luister maar

Van hagedissen en schildpadden werd altijd gedacht dat ze geen geluid maken. Maar dat klopt niet. Wetenschappers namen geluiden op van 53 'stille' diersoorten.

Lees verder

NMBS trekt tarieven op met bijna 10 procent

De NMBS trekt vanaf februari de tarieven op, gemiddeld met 8,73 procent. De raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij heeft de tarieven vrijdag goedgekeurd.

Lees verder

Echtgenoot van Nancy Pelosi 'gewelddadig aangevallen' bij inbraak

Paul Pelosi, de echtgenoot van House Speaker Nancy Pelosi, is vrijdag 'gewelddadig aangevallen' na een inbraak in het huis van het echtpaar in San Francisco. 'De aanvaller is gearresteerd en het motief voor de aanval wordt nog onderzocht', valt in een verklaring te lezen.

Lees verder

Bassenge verbiedt opvang van nog eens 675 vluchtelingen

Burgemeester Valérie Hiance (Les Engagés) van Bassenge verbiedt de extra opvang van meer dan 600 asielzoekers in de oude Navo-radarsite van deelgemeente Glons. Volgens de burgemeester is de plek niet voldoende aangepast om er zoveel mensen op te vangen.

Lees verder

'Zillion' is te lief voor Dennis 'Black Magic' Burkas

 

Lees verder

'Rubens op steroïden' moet minstens 35 miljoen euro opbrengen bij veiling Sotheby's

Salomé met het hoofd van Johannes de Doper, een vroeg meesterwerk van Peter Paul Rubens, wordt eind januari geveild door Sotheby's in New York. De verwachting is dat het minstens 35 miljoen euro zal opbrengen, een van de hoogste bedragen ooit voor een oud werk. 'Helaas is het onbetaalbaar voor ons of gelijk welk Belgisch museum', zegt Bert Watteeuw van het Rubenshuis.

Lees verder

Freelancejournalisten zullen slechts geleidelijk strengere auteursrechten voelen

Freelancejournalisten krijgen nog even respijt vooraleer ze de inperking van het fiscale gunstregime voor auteursrechten ten volle zullen voelen.

Lees verder

Elf cultuurtips voor kinderen in de herfstvakantie

Er valt heel wat te zien, te voelen, te horen en te beleven voor kinderen deze herfstvakantie. Een greep uit het aanbod van kindvriendelijke culturele uitstapjes.

Lees verder

Wat als u een uur extra had?

Zaterdagnacht gaat de wintertijd in, waardoor zondag een uur langer duurt. Wat doe je met dat gestolen (of gewonnen) uurtje? Enkele tips.

Lees verder

'Lukaku is voor België wat Messi is voor Argentinië'

Nu Romelu Lukaku zijn comeback heeft gemaakt bij Inter Milaan, erkent bondscoach Roberto Martinez dat de spierblessure van zijn topschutter een grote bron van ongerustheid was. 'België hangt af van Lukaku, net zoals Argentinië van Lionel Messi.'

Lees verder

Blessure Lukaku was ernstiger dan gedacht

De blessure van Romelu Lukaku was zorgwekkender dan aanvankelijk gedacht. Dat geeft bondscoach Roberto Martinez aan in een gesprek met enkele Belgische kranten, waaronder De Standaard.

Lees verder

Kind in crèche wordt 10 procent duurder

De ouderbijdrage voor kinderopvang wordt volgend jaar met 9,86 procent geïndexeerd. Ouders betalen straks tussen 10 en 65 euro extra per maand. 'Ik betreur dat de laagste inkomens niet gespaard blijven', zegt Anne Lambrechts van de actiegroep 'De eerste 1.000 dagen'.

Lees verder

Vivaldi past de overwinstbijdrage op elektriciteitsproducenten aan

De aanpassing gebeurt om het systeem juridisch robuuster te maken. De winst wordt van augustus dit jaar tot en met juni volgend jaar afgeroomd als ze meer dan 130 euro per MWh bedraagt. De opbrengst blijft dezelfde.

Lees verder

Red Bull krijgt boete van 7 miljoen dollar

De Internationale Autosportfederatie FIA heeft F1-renstal Red Bull Racing een boete van 7 miljoen dollar (7,03 miljoen euro) opgelegd omdat het team van tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen vorig jaar het budgetplafond heeft overschreden, maakte de FIA bekend.

Lees verder

Jerry Lee Lewis overleden

Jerry Lee Lewis is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie. Lewis was onder andere bekend om de hit 'Great Balls of Fire'.

Lees verder

Valéry Demory ontslagen als bondscoach bij Belgian Cats

Het management van de Belgian Cats heeft, in overleg met de basketbalfederaties, besloten om niet verder te gaan met bondscoach Valéry Demory. 'Op communicatief vlak waren er te grote problemen, dewelke hebben geleid tot deze beslissing', verklaart Koen Umans, de general manager van de Cats.

Lees verder

Loon van 900.000 werknemers gaat 11,59 procent omhoog

Als gevolg van de torenhoge inflatie zullen de meeste bedienden in de privésector hun loon in januari met 11,59 procent zien stijgen. Dat blijkt uit een raming van SD Worx. Voor het definitieve percentage is het wachten op de indexcijfers van november en december. Het gaat om de meer dan 500.000 bedienden die vallen onder het paritair comité 200. Hun loon wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd.

Lees verder

'Schokkende' inflatie blijkt nauwelijks te beteugelen

Er lijkt geen rem te staan op de inflatie. In oktober was het leven voor de Belgische consument 12,27 procent duurder dan een jaar eerder. Ook elders in Europa stijgen de prijzen in een hels tempo.

Lees verder

Bouchez verslaat Lachaert en De Croo, maar pakt hij ook Francken?

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Lees verder

Echtgenoot van Amerikaanse politica Nancy Pelosi aangevallen

Een aanvaller is de woning van voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in San Francisco binnengedrongen en heeft haar man Paul (82) met geweld aangevallen. Nancy Pelosi zelf was op dat moment niet in San Francisco. Haar man is naar een ziekenhuis gebracht, en 'zal naar verwachting volledig herstellen', laat Pelosi's woordvoerder weten in een verklaring.

Lees verder

'We willen niet afhankelijk blijven van de overheid, we willen zelf ons geld verdienen'

Oekraïense vluchtelingen mogen werken, maar verdwalen soms op de Vlaamse arbeidsmarkt. Een jobbeurs wijst hen de weg.

Lees verder

Genk boekt achtste overwinning op rij

RC Genk zit meer dan ooit in de titelstrijd van het voetbal. Door een 3-1-zege tegen KV Mechelen zit de Limburgse club aan een reeks 24 punten op 24.

Lees verder

Hoe supertalent Lukas Dhont met Close het publiek tot tranen toe beroert

Nog maar 31 jaar is Lukas Dhont, en nu al maakte hij twee kleppers van films die bekroond werden in Cannes. Supergetalenteerd is hij dus. Close, zijn tweede film na Girl, duwt op een lastig pijnpunt in onze samenleving: mannelijkheid versus kwetsbaarheid.

Lees verder

Zoals Bicep in de Lotto Arena bliept, bliept het nergens

Na de AB, dag op dag een jaar geleden, en Rock Werchter deze zomer, kwam Bicep deze keer naar de Lotto Arena. Het applaus was alweer even hard als terecht.

Lees verder

Mochi-cake: kleverig kleinood

Dit is een cake die iedereen kan maken, ook wie weinig of geen bakervaring heeft. En hij smaakt hemels boterig, maar niet te, alsof je in een tedere wolk bijt die toch net voldoende weerstand biedt om het aangenaam te houden.

Lees verder

Een dodelijk perfecte bloody mary

Een bloody mary is een iconisch drankje. In de Angelsaksische wereld drinken ze het graag bij het ontbijt of de brunch en geldt het als dé remedie tegen een kater. 'In Las Vegas zag ik bloody mary's beladen met olijven, kerstomaten, augurken, garnalen, gebakken spek, blokjes kaas en zelfs minihamburgers', lacht Jurgen Nobels, mixoloog.

Lees verder

Een picknick met vegetarische pastei van kaas en aardappelen

Dit is een rijke, romige pastei, maar – cruciaal – ze is niet té lopend voor een picknick: je kunt ze in handige stukken snijden. De pastei is groot genoeg om 12 picknickers te voeden. Als dat te veel is, kun je je picknick extra lang rekken tot de honger terugkeert, of anders de overschot bewaren in de koelkast, waar de pastei nog wel twee dagen goed blijft.

Lees verder

Zoete pompoentaart

Deze pompoentaart is een Amerikaanse klassieker. In de Verenigde Staten kun je de pompoenpuree kopen in blik, maar wij maken hem gewoon zelf door stukjes pompoen te koken in melk, met een kaneelstok erbij. Het resultaat is een natuurlijk zoete taart met de zachte textuur van een flantaart.

Lees verder

Flammkuchen met groenten naar keuze

Een heerlijke delicatesse uit de Elzas. Deze flammkuchen zijn een fluitje van een cent om zelf te maken. Het deeg schuif je binnen vijf minuten de oven in en de toppings kunnen aangepast worden met wat je maar in huis hebt. De crème fraîche is de basissaus.

Lees verder

Chilikip met zwarte bonen en feta

Kok Rukmini Iyer is gek op de zurige smaak van bonen met limoen en feta, in combinatie met pittige kip én zoute chorizo: 'Dit soort gerechten is mijn favoriet – eenvoudig genoeg voor doordeweeks, en mooi genoeg voor wanneer er mensen komen eten.'

Lees verder

Pompoenrisotto met boschampignons

Dit recept van Ilse D'hooge bevat volkoren risottorijst. Die zal iets langer nodig hebben om te garen, maar smaakt even romig. Bewaar de champignons zeker voor het einde, anders dreigen hun smaak volledig te verliezen in het geheel.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Pompoentaart en bloody mary's

'Wat doe jij dit jaar?', vroeg een collega me tijdens een gesprek over Halloween. Vaak betekent de herfstvakantie voor mij een weekje balanceren tussen uitbundige verkleedpartijtjes met veel uitgeholde pompoenen - hou de pitten bij en rooster ze! - en troostvol terugblikken met geliefden. Dit jaar wachten er twee zerken op mijn bezoek, maar waarom zou er naast het verdriet niet ook iets opbeurends bij mogen zijn? Deze week: met taart en bloody mary's klinken aan het graf.

Lees verder

Vanaf vanavond grote hinder op Brusselse ring door werkzaamheden

Van vanavond (zaterdag) 21 uur tot morgenmiddag 12 uur wordt de Brusselse ring volledig afgesloten in beide richtingen ter hoogte van complex Zaventem-Henneaulaan. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt iedereen met klem aan om de snelweg daar e vermijden.

Lees verder

Mooi, zacht lenteweer dit weekend

We krijgen nog zacht, ongewoon warm weer dit weekend. Vanaf maandag is wat regen op komst.

Lees verder

'Waar is Nancy?' riep indringer in huis van Pelosi

De man die vrijdag Paul Pelosi, de echtgenoot van de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft aangevallen, was wel degelijk naar haar op zoek.

Lees verder

Midterms - democratie staat op het spel, zegt Obama

De voormalige Democratische president Barack Obama heeft tijdens een campagnebijeenkomst in de zuidelijke staat Georgia verklaard dat de democratie op het spel staat tijdens de tussentijdse verkiezingen van 8 november.

Lees verder

Kendrick Lamar laat de Sportpaleistribunes daveren

Een buikspreekpop, een covid-test en een tweepersoonsbed: Kendrick Lamar had nogal wat attributen bij in het Sportpaleis. Gelukkig toverde hij ook een geweldige show uit zijn reiskoffers.

Lees verder

Demir stelt nieuwe, harde mestnormen op voor boeren

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil tegen het einde van het jaar een zevende mestactieplan (MAP7) klaar hebben omdat de waterkwaliteit in Vlaanderen ondermaats blijft. Een eerste voorstel, waarover De Tijd bericht, is erg streng. Een nieuwe botsing met CD&V dreigt.

Lees verder