Doorgaan naar hoofdcontent

Crisis bij Anderlecht, een spektakelzege van Cercle Brugge en de eerste nederlaag voor Antwerp: de hoogtepunten van d...

HLN
Crisis bij Anderlecht, een spektakelzege van Cercle Brugge en de eerste nederlaag voor Antwerp: de hoogtepunten van de tiende speeldag
De tiende speeldag in de Jupiler Pro League is ten einde. Na negen opeenvolgende overwinningen heeft Antwerp voor het eerst verloren. Club Brugge tankte vertrouwen voor de komst van Atlético Madrid en Anderlecht verkeert in een crisis. Bekijk hieronder de hoogtepunten van de speeldag.
Lees verder

Zelensky: terreinwinsten zullen Russische annexaties snel doen vergeten
De recente successen van de Oekraïense strijdkrachten bij de herovering van door Rusland bezette gebieden, zal de annexatie van vier Oekraïense regio's snel doen vergeten. Dat heeft Oekraïens president Volodymyr Zelensky zondag gezegd.
Lees verder

Nek-aan-nekrace tussen Bolsanaro en Lula
De presidentsverkiezingen in Brazilië draaien uit op een nek-aan-nekrace tussen het zittend staatshoofd Jair Bolsonaro en oud-president Luiz Ignacio Lula da Silva. Dat blijkt uit gedeeltelijke resultaten van de nationale kiescommissie.
Lees verder

Lula wint eerste ronde Braziliaanse presidentsverkiezingen
Oud-president Luiz Ignacio Lula da Silva (76) heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Dat blijkt uit gegevens van de nationale kiescommissie. Aangezien hij niet aan een absolute meerderheid raakte, volgt eind deze maand een tweede ronde.
Lees verder

52 procent geteld: Bolsonaro aan kop bij verkiezingen Brazilië
De zittende president van Brazilië, Jair Bolsonaro, gaat voorlopig aan de leiding bij de presidentsverkiezingen in het land. Met ruim de helft van de stemmen geteld komt hij uit op 46,3 procent. Zijn belangrijkste uitdager Luiz Inácio Lula da Silva haalt tot nu toe 44,9 procent van de stemmen. Wel loopt Lula langzaam in op Bolsonaro naarmate er meer stemmen worden geteld.
Lees verder

President Zuid-Afrika als eerste buitenlandse leider op staatsbezoek bij Britse koning Charles
De Britse koning Charles III ontvangt volgende maand de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. Dat maakte het koninklijk paleis maandag bekend. Het gaat om het eerste staatsbezoek onder de nieuwe monarch.
Lees verder

"Britse premier Truss stelt stemming over belastingverlaging uit"
De Britse premier Liz Truss is van plan de stemming over de afschaffing van de hoogste inkomensbelastingschijf in het land uit te stellen, meldt Sky News. Een minister uit haar kabinet heeft dat aan de tv-zender verteld. Ook de krant The Telegraph meldt, op basis van anonieme bronnen binnen de regering, dat Truss dit inderdaad zou willen doen.
Lees verder

Minstens vier doden nadat auto inrijdt op bushalte in Bratislava
In het centrum van de Slovaakse hoofdstad Bratislava is een auto in de nacht van zondag op maandag ingereden op een bushalte. Minstens vier mensen kwamen daarbij om het leven, zeven anderen raakten gewond. Dat melden de politie en brandweer.
Lees verder

Regering belooft bonden snel duidelijkheid over financiering spoor na stakingsaanzegging
Er zal tegen midden oktober duidelijkheid zijn over de financiering van het spoor de komende jaren. Dat zeggen premier Alexander De Croo en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet in een brief aan de spoorvakbonden, die woensdag een 24 urenstaking plannen.
Lees verder

Officiële dodentol orkaan Ian loopt op tot 62 in Florida en South Carolina
De dodentol van orkaan Ian in de Verenigde Staten blijft oplopen. Zeker 62 mensen kwamen om in de zuidoostelijke staten Florida en South Carolina, zo bleek zondag uit de nieuwe officiële aantallen van de lokale autoriteiten.
Lees verder

Fernand Huts wil werknemers 5 keer 500 euro geven om energiecrisis door te komen. Heeft de politiek daar oren naar?
Topondernemer Fernand Huts wil zijn medewerkers maandelijks een "energiecheque" toestoppen om de dure wintermaanden te overbruggen. "Maar dan moet de federale regering dat ook wettelijk mogelijk maken", zegt hij. Hoe denken de zeven Vivaldi-partijen, die dit weekend discreet begrotingsbesprekingen hielden, daarover?
Lees verder

SLANGEN OP MAANDAG. Politiek is het nieuwe voetbal. Telkens als de overbetaalde spelers bij de bal - u, de kiezer - komen, schoppen ze hem keihard weg
Zeg uw dure televisieabonnement voor voetbalwedstrijden maar op. U kan er misschien uw energierekening mee betalen. Politiek is namelijk het nieuwe voetbal geworden. De afgelopen week werd het politieke gehannes becommentarieerd als ware het een voetbalmatch. De ploegkapitein die, in zijn ijver een smoel te vinden, keihard met die smoel tegen de doelpaal knalt. De spits die mokkend het spreekgestoelte beklimt nadat hij in een buitenspelval trapte.
Lees verder

Marc Degryse vindt dat directie in eigen boezem moet kijken: "De harde conclusie is dat Anderlecht te weinig kwaliteit heeft"
Terwijl Remco Evenepoel gevierd werd op de Grote Markt in Brussel, beleefde Anderlecht wat verderop opnieuw een zwarte zondag. 0-1 tegen Charleroi, wat resulteert in 4 op 18 en een plaats in de rechterkolom. Onze analist Marc Degryse is benieuwd wie straks de vinger in de lucht zal steken, maar gaat ook zelf op zoek naar de oorzaken achter de malaise. "Feit is dat Anderlecht met beperkte middelen niet in staat is geweest om een sterkere kern samen te stellen dan vorig jaar. Da's een pijnlijke vaststelling, aangezien de concurrentie wél beter is geworden."
Lees verder

Wat is er aan de hand met Hilde Crevits? De afgelopen periode was alleszins pittig
Hilde Crevits moet op doktersbevel nog vier weken rusten. Dat heeft de leading lady van CD&V en welzijnsminister gisterochtend zelf laten weten via een bericht op Instagram. Hoe is het zover kunnen komen? Pittig was de afgelopen periode voor haar alleszins, zowel op professioneel als op privévlak.
Lees verder

"Dit zal de oorlog niet doen kenteren": oud-kolonel Housen tempert de hoera-berichten over de verovering van Lyman
De Oost-Oekraïense plaats Lyman, ruim vier maanden lang een bolwerk van (pro-)Russische troepen in de regio Donetsk, is weer helemaal in handen van Oekraïne. Wat betekent dat voor de oorlog? Volgens oud-kolonel Roger Housen zitten de meeste westerse media er naast in hun hoera-analyses.
Lees verder

Crisisbijdrage energieproducenten zou 4,7 miljard euro opbrengen
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil met haar nieuwe voorstel voor een crisisbijdrage van energieproducenten 4,7 miljard euro aan overwinsten afromen. Dat schrijven meerdere kranten vandaag.
Lees verder

Zeventien kinderen omgekomen bij Indonesische stadionramp
Onder de zeker 125 dodelijke slachtoffers van een van de grootste stadionrampen ter wereld zijn zeventien kinderen, zo heeft het Indonesische staatsagentschap Antara bekendgemaakt. Het voert de druk verder op om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de omstandigheden van de ramp, zo schrijven nationale media.
Lees verder

Week van de Nobelprijzen van start met uitreiking geneeskundeprijs
In Zweden wordt vandaag de Nobelprijs voor de Geneeskunde toegekend. De komende dagen wordt iedere dag een winnaar bekendgemaakt voor de prestigieuze prijzen. Vrijdag is bekend wie de winnaar is van de Nobelprijs voor de Vrede.
Lees verder

Eerste choleradoden in drie jaar op Haïti
Op Haïti zijn "zeven of acht" mensen overleden aan cholera. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid zondag bekend. Het ministerie had zondag al gemeld dat opnieuw een bevestigd cholerageval was vastgesteld in de hoofdstad Port-au-Prince en dat er ook verdachte gevallen waren opgedoken in de stad Cité Soleil.
Lees verder

De hoogvorm van Leandro Trossard bevestigd met indrukwekkende statistieken: hattrickheld staat (even) naast de beste Hazard
Move over, Eden Hazard. Een vierende Leandro Trossard (27) vormt met de handen een denkbeeldig brilletje. Op basis van de cijfers en zijn gevoel benadert zijn huidige vormpeil dat van de beste Hazard, zoals u hieronder kunt bekijken. Voor zijn scherm tuurt Trossards zoontje in dezelfde houding mee.
Lees verder