Doorgaan naar hoofdcontent

BIJGEDACHTE. Waarom we zaken als oververmoeidheid of depressie beter benoemen in plaats ze te klasseren als ‘gas te...

HLN
BIJGEDACHTE. Waarom we zaken als oververmoeidheid of depressie beter benoemen in plaats ze te klasseren als 'gas terugnemen'
Eerst leek Meryame Kitir (Vooruit) een stap terug te zetten voor haar mentale gezondheid, daarna bleek het verhaal complexer. Dat is geen detail. Zoals je geen misbruik maakt van fysieke ziektes, dient 'psychisch welzijn' evenmin om andere problemen te maskeren. We moeten terug correcte woorden als depressie gebruiken, of slecht functioneren durven benoemen, eerder dan wollig te spreken over 'tijd voor jezelf'.
Lees verder

Minstens zeven inbraakpogingen in één straatje in één nacht, bewoners spreken zelfs van 16 feiten: Gentse politie vraagt om zeker aangifte te doen
Een of meerdere verdachten hebben in de nacht van zaterdag op zondag bij minstens zeven woningen proberen inbreken in de August Van Bockxstaelestraat in Ledeberg. Ook in enkele omliggende straten stelde de politie inbraken vast. "Ik ben ervan geschrokken", klinkt het in de buurt. "Ik woon samen met mijn dochtertje en vriend. Ik wil er niet aan denken dat ze in mijn huis zouden binnendringen."
Lees verder

Ex-militair (44) steekt ouders neer nadat hij elders eerst cafébaas aanviel: "Voor hetzelfde geld zat ik nu rijstpap met een gouden lepel te eten"
Een noodkreet om hulp of totaal het noorden kwijt? Wat er in het hoofd van de 44-jarige Kurt W. uit Berlaar omging toen hij woensdag cafébaas Willy Vanwinckelen aanviel en donderdag zijn twee ouders neerstak op het Stationsplein weet voorlopig niemand. De ex-militair en kickbokser stond de afgelopen maanden in Berlaar bekend als drugsgebruiker, maar dat was ooit anders.
Lees verder

Slag om Cherson kan elk moment losbarsten, professor Criekemans: "Rusland zal geneigd zijn om zwaardere middelen in te zetten"
In Cherson, in het zuiden van Oekraïne, is een groot tegenoffensief op til door het Oekraïense leger. De havenstad en gelijknamige provincie zijn al sinds het begin van de oorlog in Russische handen. Een Oekraïense mediastilte zou erop wijzen dat de strijd ieder moment kan beginnen. Rusland start ondertussen met de 'evacuatie' van tienduizenden Oekraïense burgers richting Rusland. Maar volgens de Britse inlichtingendiensten zal Rusland zich terugtrekken. Wat kunnen we verwachten? Professor David Criekemans (UAntwerpen) legt uit.
Lees verder

Opmerkelijk: studenten filmen hoe KU Leuven-prof aula binnenrijdt op Harley Davidson
Een opmerkelijk tafereel vandaag tijdens de les Orthopedie aan de derdejaarsstudenten Geneeskunde van de KU Leuven. Plots reed iemand op een Harley Davidson de aula binnen. En dat legden de studenten maar al te graag op video vast.
Lees verder

OVERZICHT. Britse pers over ontslag Liz Truss: "Lettuce wins as Liz leafs" en "Geen circus meer"
Het vertrek van Liz Truss na 45 dagen aan de macht als Brits premier wordt in de lokale pers uiteraard druk becommentarieerd. Nieuwssites amuseren zich bovendien met hier en daar een woordgrap. Een overzicht
Lees verder

LIVE. Antwerp ziet 2-0 afgekeurd voor buitenspel, maar heeft na vroege goal wel controle tegen KVO
• 13de speeldag • Aftrap: 18u30 • Bosuil • Balikwisha weer in de basis bij Antwerp
Lees verder

LIVE. 2-0! Antwerp scoort opnieuw snel via Ekkelenkamp en lijkt match op slot te gooien
• 13de speeldag • Aftrap: 18u30 • Bosuil • Balikwisha weer in de basis bij Antwerp
Lees verder

LIVE. Wat een knal! De Laet trapt Antwerp al na 3 minuten heerlijk op voorsprong
• 13de speeldag • Aftrap: 18u30 • Bosuil • Balikwisha weer in de basis bij Antwerp
Lees verder

"Via Strava weten ook dieven waar je woont én wanneer je niet thuis bent": zo bescherm je je woning én je dure fiets tegen diefstal
Bij een fietser uit Deerlijk werden drie fietsen uit zijn garage gestolen terwijl hij aan het fietsen was. Mogelijk kwam dat door zijn openbaar profiel op de Strava-app, die iedereen in principe toont waar je je bevindt én wanneer. En dus vooral: waar je woont en waar dus mogelijk een slag te slaan valt wanneer je uit sporten bent. Stef Willems van verkeersinstituut Vias legt stap voor stap uit hoe je veilig te werk gaat.
Lees verder

André Hazes: "Ben er bijna klaar voor om weer op te treden"
André Hazes is er "bijna klaar voor" om weer op het podium te staan voor zijn fans. Dat schrijft de 28-jarige zanger op Instagram een dag nadat de gelijknamige documentaire 'André Hazes' over zijn leven is verschenen. "We zijn keihard daarvoor aan het werk", aldus de Nederlandse artiest.
Lees verder

Twee leerlingen van buitengewoon onderwijs met de dood bedreigd door cyberpesters: "Ze zeggen dat we onszelf moeten neersteken"
Twee leerlingen van SBSO Helix in Lommel, een middelbare school voor buitengewoon onderwijs, zijn slachtoffer geworden van erg zwaar pestgedrag en ernstige bedreigingen op sociale media. Via verschillende fake accounts worden de meisjes uit Mol en Paal beledigd en zelfs aangemoedigd om zichzelf van het leven te beroven. Hun ouders brachten de school op de hoogte en dienden inmiddels een klacht in bij de lokale politie. "Ze hebben naar mijn moeder gestuurd dat ik een slet en een hoerendochter ben, en dat ze mij gaan doodsteken", getuigt een van de slachtoffers.
Lees verder

Kim Wilde stopte met muziek vanwege focus op haar uiterlijk: "Ik vond het moeilijk om me te zien als dat sekssymbool"
Ze was een waar icoon in de jaren tachtig en scoorde hits met 'Kids in America' en 'You Keep Me Hangin' On'. Maar in de jaren negentig gooide Kim Wilde (62) radicaal het roer om en stopte ze met muziek maken. Waarom maakte ze die keuze? Wat heeft ze sindsdien gedaan? En hoe ziet haar leven er nu uit? "Het is opnieuw leuk om Kim Wilde te zijn."
Lees verder

Mike De Decker ondanks gemiddelde van 113,74 (!) in kwartfinale onderuit tegen supertalent Josh Rock
113,74 gemiddeld gooien en toch verliezen. Het overkwam Mike De Decker in de kwartfinale van Players Championship 25. Onze landgenoot ging met 6-2 onderuit tegen Josh Rock, die een ronde eerder ook al Kim Huybrechts uitschakelde. De 21-jarige Ier moest in de finale wel het onderspit delven voor Dave Chisnall.
Lees verder

Incident in Kamer met Vlaams Belang over rustperiode Meryame Kitir: "Er zijn blijkbaar A en B parlementsleden"
Het vragenuurtje in de Kamer is van start gegaan met een incident. Na een vraag over de pauze die minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) heeft ingelast, nam Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) tijdens de repliek van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) het woord en dat is in strijd met het reglement. Van Grieken weigerde daarop minutenlang het spreekgestoelte te verlaten, nadat zijn spreektijd afgelopen was. Parlementsvoorzitter Eliane Tillieux riep hem tot de orde.
Lees verder

Ronaldo's laatste frats komt 'm duur te staan: Portugees niet eens in de selectie voor clash met Chelsea
Manchester United speelde gisterenavond tegen Tottenham (2-0-winst) misschien wel z'n beste match van het seizoen, maar achteraf ging alle aandacht weer naar één man: Cristiano Ronaldo (37). De Portugese superster moest opnieuw toekijken vanop de bank en verliet uit frustratie vroegtijdig het stadion. Iets wat hem duur te staan komt, want komende zaterdag voor de uitwedstrijd tegen Chelsea zit de Portugees niet eens in de selectie van Ten Hag.
Lees verder

IN BEELD. "Hey, wij zijn de Comedy Wildlife-finalisten": van wuivend wasbeertje over vliegende super-eekhoorn tot zebra met winderigheid
Liefhebbers van beestjes met gevoel voor humor komen weer volop aan hun trekken: de finalisten van de Comedy Wildlife Awards zijn bekend. Veertig geweldige foto's dingen naar de hoofdprijs en zullen je ongetwijfeld op de lachspieren werken. Een wasbeer die naar de camera wuift, een coole vos die knipoogt of een zebra die last heeft van winderigheid. Het zijn maar enkele voorbeelden van de bonte parade.
Lees verder

Nieuwe aanklachten tegen Kremlincriticus Navalny
De opgesloten Kremlincriticus Aleksej Navalny hangt bijkomende celstraffen boven het hoofd. De Russische justitie heeft nieuwe beschuldigingen tegen hem ingesteld, zo liet de 46-jarige zelf weten op sociale media.
Lees verder

LIVE. Mazzu dropt 17-jarige Stassin opnieuw in de basis: "Brugge of Waregem mag qua intensiteit geen verschil maken"
• Jupiler Pro League • 13de speeldag • Aftrap: 20u45 • Elindus Arena
Lees verder

Meunier na jukbeenbreuk gemaskerd naar WK?
Romelu Lukaku, Charles De Ketelaere en Thibaut Courtois staan na blessureleed voor hun rentree, maar een jukbeenbreuk en operatie betekent dan weer slecht nieuws voor Thomas Meunier. Een precedent van Kevin De Bruyne mag hoop geven wel op tijd fit te raken voor het WK.
Lees verder