Doorgaan naar hoofdcontent

Acht doden in gevangenis Teheran

Acht doden in gevangenis Teheran

Bij de brand zaterdagavond in de Evin-gevangenis in Teheran zijn acht gedetineerden om het leven gekomen. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de Iraanse justitie.

Lees verder

Verdwijning van 83-jarige vrouw na twee jaar opgelost door Google Street View

De verdwijning van een 83-jarige vrouw uit Andenne, nabij Namen, is na twee jaar opgelost met dank aan Google Street View. Dat meldt L'Avenir.

Lees verder

De beste sommelier van België? Die vind je in Namen

Dit weekend vond de verkiezing van Beste sommelier van België plaats. De winnaar is Stéphane Dardenne van het tweesterrenrestaurant L'Air du Temps in Liernu.

Lees verder

Zestien miljoen 'bibbergeld' voor cultuurhuizen

Minister Jambon heeft zestien miljoen euro opzij staan voor cultuurhuizen die door de energiecrisis in moeilijkheden komen. De oefening voor de verdeling is nog bezig.

Lees verder

Bedreigde pinguïn broedt nooit zijn eerste ei uit

Een Nieuw-Zeelandse pinguïn gooit zijn eerste ei uit het nest, om vervolgens een tweede te leggen, dat hij uitbroedt. Wetenschappers weten nu ook waarom.

Lees verder

'Moet dit schilderij van Hitler vernietigd worden? Aan u de keuze'

In Jimmy Carr destroys art beslist het publiek of komiek Jimmy Carr een kunstwerk van 'problematische makers' mag vernietigen. Onder de kunstwerken: een schilderij van Hitler en een vaas van Picasso. Belangenorganisaties staan op hun achterste poten.

Lees verder

Overstromingen in Nigeria hebben sinds juni al meer dan 600 levens geëist

Sinds juni zijn meer dan 600 mensen om het leven gekomen bij overstromingen in Nigeria. Het gaat om de dodelijkste overstromingen in decennia in het West-Afrikaanse land. Volgens een nieuwe balans van de overheden hebben al 1,3 miljoen mensen hun huis moeten verlaten.

Lees verder

Havik Wunsch wil rente verhogen tot 3 procent

De voorzitter van de Nationale Bank van België pleitte bij zijn bezoek aan de IMF-top in Washington om de rente tot 3 procent te verhogen. Hij wil dat de rente hoger ligt dan de inflatie en waarschuwt voor energiesteun aan gezinnen.

Lees verder

Nieuwe minister verwijst 'minibegroting' van Truss naar de vuilnisbak

De belastinghervorming die de Britse premier Truss samen met de vorige minister van Financiën aankondigde, wordt zo goed als volledig afgevoerd. Dat zegt Jeremy Hunt, de nieuwe minister van Financiën. De voorgestelde maatregelen om de energierekening te beperken zullen ook niet langer dan april overeind blijven, belooft hij.

Lees verder

Conservatief Kristersson nieuwe premier Zweden

In het Zweedse parlement is de conservatieve leider Ulf Kristersson tot nieuwe premier verkozen. Hij haalde een meerderheid dankzij de extreemrechtse Zweedse Democraten (SD).

Lees verder

Bruine Kriekpeer van Klerken is 'Boom van het Jaar'

De Bruine Kriekpeer van het West-Vlaamse Klerken heeft de wedstrijd 'Baillet Latour Boom van het Jaar 2022' gewonnen. De Zomereik van Lanaken (Limburg) en de Moerascipres van Ename (Oost-Vlaanderen) eindigden op de tweede en derde plaats.

Lees verder

Geboeide gevangene ontsnapt uit politiekantoor in Oudenaarde

In het Oost-Vlaamse Oudenaarde is maandagmiddag een gevangene ontsnapt uit het politiekantoor. De man kon ontkomen toen agenten hem even uit zijn cel lieten.

Lees verder

Een bierglas stelen, dat pikken de brouwers niet meer

Brouwerij Alken-Maes vraagt cafégangers om hun bierglazen niet ­langer te stelen op café. 'Omdat glas momenteel gigantisch duur is én er ook een schaarste van is, moeten we zuinig zijn op onze voorraad.'

Lees verder

Parlementaire onschendbaarheid Sihame El Kaouakibi mag opgeheven worden

Gewezen Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi verliest normaal gezien woensdag haar parlementaire onschendbaarheid.

Lees verder

Aanstormende trein ramt bus in tweeën in Nederland

In het Nederlandse Bergen op Zoom is een bus maandagochtend in botsing gekomen met een trein op een spoorwegovergang. Op de bus zaten geen passagiers, de buschauffeur raakte als bij wonder niet gewond. Ook op de trein vielen geen gewonden. 

Lees verder

Polsstokspringer Ben Broeders gaat in zee met atletiekfenomeen Mondo Duplantis

Niet enkel Nafi Thiam breekt na jaren met haar coach. De polsstokspringer Ben Broeders verlaat na veertien jaar zijn trainer. Zijn nieuwe coach: niemand minder dan wereldrecordhouder Mondo Duplantis. 'Ik wil met een frisse kijk naar Parijs 2024 toewerken.'

Lees verder

Fietsster (76) overleden na aanrijding met vrachtwagen

Een vrouw van 76 liet maandag in de vooravond het leven bij een aanrijding met een vrachtwagen. Het tragisch ongeval met de fiets gebeurde op de Nieuwe Baan in Sint-Niklaas ter hoogte van Thermen Katara in de richting van Lokeren.

Lees verder

'Toekijken was geen optie. Omdat we mensen zijn'

Afgelopen weekend sliepen asielzoekers opnieuw in de regen. Terwijl de overheid talmt, schieten vrijwilligers te hulp. 'Het is aan de regering om verantwoordelijkheid op te nemen en nú noodopvang te voorzien.'

Lees verder

Ayatollah Ali Khamenei: van kosmopoliet naar religieuze dinosaurus

Ali Khamenei (1939) bezit op papier als de hoogste geestelijk leider van Iran al 33 jaar een enorme macht. Maar de betogingen in het land tonen hoezeer de jonge bevolking zijn islamitische orde is ontgroeid. Een portret van een literatuurliefhebber in jeansbroek die een reactionair religieus leider werd.

Lees verder

Hoe een olie-erfgename klimaatrebellen financiert

De klimaatactivisten die vrijdag een Van Gogh hebben besmeurd in Londen, worden gefinancierd door het Climate Emergency Fund. Dat fonds werd mee opgericht door Aileen Getty, een erfgename van een oliemagnaat.

Lees verder

KV Mechelen stuurt Danny Buijs de laan uit, Steven Defour neemt over

Na 3,5 maanden is Danny Buijs bij KV Mechelen al uitgezongen. Een 0 op 9 betekende het einde van zijn aanstelling als hoofdcoach. Assistent Steven Defour neemt over, zo laat de voetbalclub weten.

Lees verder

Ravi Coltrane eert vader en moeder

Met een ietwat wisselvallig concert eerde Ravi Coltrane de muzikale erfenis van zijn ouders.

Lees verder

'Corona valt in het niets bij de huidige crisis'

Bedrijven moeten de grootste klap nog incasseren en dat zullen we met zijn allen voelen. Dat zegt Johan Geeroms, directeur risico Benelux bij Allianz Trade, de grootste kredietverzekeraar in de wereld.

Lees verder

Nee, België deed het niet zo slecht in de coronapandemie

Na het rampjaar 2020 slaagde België er beter in om kwetsbaren te beschermen tegen overlijdens door covid. In andere landen was 2021 nog verwoestender dan het eerste coronajaar, blijkt uit een internationale vergelijking van de sterftecijfers.

Lees verder

Europese Commissie komt België en Italië stap tegemoet met prijsbegrenzer

Als de gasprijzen uitzonderlijk hoog zijn, kan de EU een correctiemechanisme inschakelen om de prijs te drukken. Met dat voorstel komt de Commissie deels tegemoet aan een groep lidstaten die aandrong op een ingreep op de gasmarkt.

Lees verder

Werknemer niet langer de dupe als zijn baas hem ten onrechte op tijdelijke werkloosheid zet

De overheid zal voortaan bij de werkgever aankloppen, en niet meer bij de werknemer, als hem ten onrechte een uitkering voor tijdelijke werkloosheid werd betaald.

Lees verder

Stad Gent in hoger beroep tegen verzekeraar Van Eyck-expo

De stad Gent vindt dat de verzekeraar van de Van Eyck-expo 3 miljoen euro aan geannuleerde tickets moet terugbetalen.

Lees verder

Kanye West koopt zijn eigen sociaal netwerk

Rapper Kanye West wordt de nieuwe eigenaar van Parler, een Twitterachtig sociaal medium dat vooral populair is in Amerikaanse conservatieve kringen.

Lees verder

Opbrengsten Grote Prijs Formule 1 nemen spectaculair toe

Voor elke euro die Wallonië uitgeeft aan de Grote Prijs Formule 1 in Francorchamps, is er een return van 9,67 euro, blijkt uit nieuw studiewerk van Deloitte.

Lees verder

Jelle Engelbosch (N-VA) neemt afstand van burgemeesterssjerp Sint-Truiden

Jelle Engelbosch (N-VA) wordt dan toch geen burgemeester van Sint-Truiden. De partijtop heeft hem overtuigd om afstand te doen van de sjerp.

Lees verder

Samusocial luidt noodklok: 'Geen plek meer voor asielzoekers'

De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial ziet de asielcrisis ontsporen. Families en onbegeleide minderjarige slapen vannacht op straat. 'Wij kunnen hen niet opvangen. Onze plaatsen zijn op. De overheid moet nu optreden.'

Lees verder

Tot en met 19 jaar gratis naar de tandarts

De Belgische ziekteverzekering zette het licht op groen voor de begroting 2023. Dit zijn de zes meest opvallende gevolgen voor patiënten en zorgverleners.

Lees verder

Heibel in Sint-Truiden, belofte maakt geen schuld

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Lees verder

EU zet topfiguren Iraanse zedenpolitie op sanctielijst

Elf Iraniërs en vier ­organisaties belanden op de sanctielijst wegens hun rol in de dood van Mahsa Amini en de ­onderdrukking van de protesten.

Lees verder

Waarom is de asielcrisis in België zo acuut? En hoe zit het in de rest van Europa?

De huidige opvangcrisis is begonnen op 19 oktober 2021. Sindsdien moeten volgens tellingen door de middenveldorganisatie Vluchtelingenwerk elke werkdag gemiddeld 87 mensen, bijna allemaal alleenstaande mannen, de nacht op straat doorbrengen.

Lees verder

Een vette knipoog naar Remco Evenepoel en nog vier zaken die u moet weten over parcours van Giro 2023

De Giro d'Italia 2023 lacht Remco Evenepoel toe.? Dat leerde de voorstelling van maandagavond in Milaan. De opvolger van Jai Hindley wordt géén klimmer pur sang, maar eerder een ronderenner die dicht bij het profiel van Vueltawinnaar Remco Evenepoel aanleunt. Hij moet goed tegen de klok kunnen rijden én mag geen moeite hebben met een zware beklimming.

Lees verder

Mario Cipollini veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens mishandelen ex

Voormalig wielrenner Mario Cipollini (55) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar vanwege het mishandelen van zijn ex-vrouw. Dat meldt het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa maandag.

Lees verder

Gevechtsvliegtuig neergestort in Russisch flatgebouw: zeker vier doden en vijftien gewonden

Een Russisch legervliegtuig is neergestort in een woonwijk in Jejsk, niet ver van Oekraïne. Dat berichten Russische staatspersagentschappen, op gezag van het Russische ministerie van Defensie. Een woontoren staat in brand. Er is sprake van minstens vier doden en vijftien gewonden maar dat aantal zou nog fors kunnen oplopen. Meer dan 100 gezinnen zijn geëvacueerd.

Lees verder

Antwerp zet Radja Nainggolan voor onbepaalde duur uit de A-kern

Radja Nainggolan behoort niet langer tot de A-kern van Antwerp. De middenvelder wordt voor onbepaalde tijd naar de B-kern verbannen. Dat heeft Antwerp maandagavond gecommuniceerd.

Lees verder

Hunt heeft commando overgenomen

Zelden is een Brits premier pijnlijker ten onder gegaan dan Liz Truss. Haar nieuwe minister van Financiën gooide haar minibegroting bijna integraal in de vuil­nis­bak en de dringende vragen van het Lagerhuis liet ze beantwoorden door haar fractieleider.

Lees verder

Thibaut Courtois verkozen tot beste doelman, hoofdprijs voor ploegmaat Karim Benzema

Thibaut Courtois (30) is maandagavond tijdens de 66e editie van de uitreiking van de Ballon d'Or in het Théâtre du Châtelet in Parijs verkozen tot winnaar van de Yashin-trofee, de onderscheiding voor de beste doelman. Karim Benzema is de winnaar van de Ballon d'Or 2022. Hij krijgt de trofee uit de handen van zijn ex-coach Zinédine Zidane.

Lees verder

Sri Lankaanse auteur wint Booker Prize met politieke thriller

Shehan Karunatilaka heeft de Booker Prize 2022 gewonnen voor zijn derde roman The seven moons of Maali Almeida.

Lees verder

Podcast | Waarom de dood van één vrouw Iran in brand zet

Bij de protesten tegen het regime zijn in Iran de voorbije maand zeker 144 mensen omgekomen. Het begon met de dood van een jonge vrouw, Mahsa Amini, die haar hoofddoek niet droeg volgens de regels. De woede daarover entte zich op een veel grotere onvrede met het religieuze bewind.

Lees verder

Grieperige Goffin probeert eerste wedstrijd in vijf jaar in Antwerpen te winnen

Het ATP-toernooi van ­Antwerpen serveert vandaag een clash tussen generaties en stijlen. David Goffin (31) staat tegenover het 14 jaar jongere Belgische talent Gilles-Arnaud Bailly (17).

Lees verder

Crisissen kosten België 11 miljard euro in 2022

De kostprijs van verschillende crisissen komt in 2022 uit op 11,182 miljard euro voor ons land. Dat blijkt uit de begrotingsplannen die België overgemaakt heeft aan de Europese Commissie.

Lees verder

Opnieuw minder dan 3.000 bevestigde gevallen per dag

Van 8 tot 14 oktober werden elke dag gemiddeld 2.748 nieuwe bevestigde gevallen van het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er 13 procent minder tegenover de voorgaande zeven dagen, zo blijkt dinsdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Ook vandaag hinder verwacht op luchthaven van Charleroi, TUI Fly leidt vluchten om via Brussel

Door de staking van het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Charleroi zal TUI fly haar drie lijnvluchten die vandaag waren gepland naar Oujda, Palma de Mallorca, en Rabat omleiden naar de luchthaven van Brussel. De vakbonden kondigen aan dat er dinsdag wellicht opnieuw hinder zal zijn.

Lees verder

Klimaatactiviste Greta Thunberg wil niet in politiek: 'Te giftig'

De Zweedse klimaatactiviste Greta (19) wil de politiek niet in, omdat die omgeving 'te giftig' is. Dat zegt ze in een uitgebreid interview met de Britse openbare omroep BBC.

Lees verder

Liz Truss biedt excuses aan: 'We gingen te ver en te snel'

De Britse premier Liz Truss denkt niet aan terugtreden, maar biedt wel haar excuses aan voor de omstreden belastinghervorming die ze wilde invoerde met de ontslagen minister van Financiën Kwasi Kwarteng.

Lees verder

Twee landen zeggen af voor Songfestival

Montenegro en Noord-Macedonië zullen dit jaar niet deelnemen aan het Songfestival. Het wordt te duur.

Lees verder