Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 12 september 2022

Vandaag gaat het grootste proces ooit van start in ons land: dit is alles wat u moet weten over het terreurproces

HLN
Vandaag gaat het grootste proces ooit van start in ons land: dit is alles wat u moet weten over het terreurproces
Vandaag vindt de inleidende zitting van het assisenproces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016 plaats. Zowel die preliminaire zitting als het echte proces, dat pas op 10 oktober van start gaat, zullen in het voormalige NAVO-gebouw in de Brusselse gemeente Evere verlopen. Maar wie staat er precies terecht? En welke straffen riskeren zij? Hieronder een overzicht van alles wat je over het proces moet weten.
Lees verder

Herfstvaccinatiecampagne tegen coronavirus gaat van start
De herfstvaccinatiecampagne tegen het coronavirus start vandaag in het hele land. De komende weken zullen weer duizenden prikken worden gezet om de bescherming tegen het coronavirus een boost te geven. De vaccinatie is niet verplicht.
Lees verder

Kinderopvang in Waregem moet sluiten omdat uitbaatster te veel kinderen opving
Kinderopvang Moeke Fie in Desselgem moet vanaf 1 oktober dicht. Kind en Gezin trekt de vergunning permanent in omdat het zich ernstig zorgen maakt over de veiligheid van de kinderen die er worden opgevangen. De ouders van de kinderen die er opgevangen worden, moeten op zoek naar een alternatief, en dat blijkt heel moeilijk te zijn.
Lees verder

LIVE. Queen Elizabeth wordt opgebaard in St. Giles kathedraal in Edinburgh
Het Verenigd Koninkrijk is ondergedompeld in rouw sinds Queen Elizabeth II donderdagmiddag overleed. Haar lichaam is momenteel opgebaard in haar officiële Schotse residentie Holyroodhouse in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Vanmiddag wordt haar lichaam in processie via de Royal Mile overgebracht naar de St. Giles kathedraal, waar een herdenkingsdienst plaatsvindt in aanwezigheid van koning Charles en leden van de koninklijke familie. De begrafenis van de Queen staat gepland voor maandag 19 september. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.
Lees verder

Welke uitgaven schrappen we zoal? "Onze boodschappentas zit niet meer overvol, maar halfvol"
We staan aan de vooravond van een dure winter, en dan wordt her en der noodgedwongen met de budgetten geschoven. Sommigen wachten niet op erger en organiseren hun boodschappen en wasjes nu al op een andere manier. "Douchen met koud water: dat went", zegt de alleenstaande Jeroen (24).
Lees verder

COLUMN. Ryanair vliegt niet op kerosine, maar op branie, subsidies en uitbuiting van het eigen personeel
Het is niet omdat Ryanair-topman Michael O'Leary ons heeft laten wennen aan reizen alsof we vee zijn, dat hij moet denken dat we intussen allemaal de hersenen van een koe hebben. Wat hoopte hij te bereiken met zijn vranke mededeling dat hij Ryanair terugtrekt uit de luchthaven van Brussel?
Lees verder

REPORTAGE. Rouwen anno 2022, dat gebeurt met de smartphone: 5 soorten Britten aan de poorten van Buckingham Palace en co
Tién dagen nationale rouw, wat doet een Brit daar zoal mee? Alleszins wil hij die momenten vastleggen op zijn smartphone. De dood van een staatshoofd, of eender welke grote gebeurtenis, vraagt anno 2022 om selfies en facetime-gesprekken. Portret van vijf types rouwenden in de beeldcultuur van vandaag.
Lees verder

Europees Parlement na zomerreces weer in Straatsburg aan de slag
Het Europees Parlement komt deze week voor het eerst sinds het zomerreces weer vier dagen in voltallige zitting in Straatsburg bijeen. Maandag om 17 uur wordt de plenaire vergadering door voorzitter Roberta Metsola geopend. Op de agenda veel klimaat, energie en Oekraïne.
Lees verder

Binnenkort kunnen ook verkeersboetes in schijven worden betaald
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maakt het dit jaar nog mogelijk om verkeersboetes in schijven te betalen. Dat melden de kranten van Mediahuis vandaag. "Ons beleid dient menselijker te zijn", laat minister Van Quickenborne optekenen in de kranten.
Lees verder

Zo vroeg Freek Suzan ten huwelijk: "Echt een verrassing, ik dacht dat hij nog wilde wachten"
Wanneer ze gaan trouwen, verklappen ze nog niet. Suzan toont wel vol trots haar verlovingsring die ze van Freek kreeg. Hij ging op z'n knieën tijdens een concert van Coldplay in Berlijn. "Ik was al een tijdje van plan om haar ten huwelijk te vragen en dat leek mij het juiste moment, tijdens een optreden van onze favoriete band", vertelt Freek. De twee deelden de beelden op hun sociale media. En ze tonen nog meer privébeelden, namelijk vakantievideo van hun reis in Italië. Daarmee hebben ze videoclip samengesteld van hun nieuwe single 'Kwijt'. Bekijk de beelden hier al in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Wolven bijten pony's dood, trouwring na 15 jaar teruggevonden in weide en snuiven ze écht openlijk cocaïne in Antwerpse cafés?: dit mocht u niet missen op 'In de buurt' dit weekend
Wij selecteerden de verhalen die u niet mocht missen op HLN In de buurt dit weekend.
Lees verder

WEERBERICHT. Zonnig en warm begin van de week, met temperaturen tot 25 graden
Vandaag kent op sommige plekken een nevelig begin, maar daarna wordt het overal zonnig en vrij warm. De maxima schommelen tussen 19 graden op de Ardense hoogten en 24 tot 25 graden elders. De wind waait zwak tot matig. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Joren uit 'Blind getrouwd' is de beste vriend van Christoff: "Hij heeft me ooit aan Kathleen Aerts gekoppeld, maar da's mislukt"
Al twintig jaar compagnon de route van podiumbeest Christoff. De steunpilaar áchter de camera's. Maar vandaag treedt Joren Dumont (36) blind in het huwelijk in 'Blind getrouwd' en zegt hij - met de zegen van zijn copain - 'ja' tegen zijn bruid en daten op tv. "De beste tip van Christoff was gewoon om mezelf te zijn. Je kán trouwens niet anders, dit avontuur is al intensief genoeg op zich."
Lees verder

Fiets leasen via het werk populairder dan ooit: in totaal 1,3 procent van werknemers in België
Nooit eerder leaseden zoveel Belgen een fiets via het werk. Ten opzichte van drie jaar geleden gaat het om een toename met 127 procent. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 260.000 werknemers door hr-dienstenbedrijf Acerta, naar aanleiding van de week van de mobiliteit.
Lees verder

Hoe Dieter Coppens en 'Down The Road' een match made in heaven werden: "Ik hield mijn hart vast bij de eerste uitzending"
Hij is nu al de grote winnaar van het nieuwe tv-seizoen. Dieter Coppens (44) komt ondertussen zo'n twintig jaar op uw scherm, maar geen programma staat dichter bij hem dan 'Down The Road'. "Door die mannen kon ik zonder aarzelen mezelf zijn", vertelt de presentator, die binnenkort ook uit de kleren gaat in 'For one night only'. "Mijn kinderen hadden er aanvankelijk wat problemen mee."
Lees verder

"Amuzu blijft hangen en Verschaeren gaat achteruit in plaats van vooruit": Degryse vindt dat Anderlecht voorzichtiger moet omspringen met het woord 'talent'
"Wat was dat weer, zeg, met Anderlecht?" Marc Degryse is in zijn wekelijkse analyse niet mals voor paars-wit, dat na de nederlaag in Westerlo achterlijft met één op twaalf. Felice Mazzu wacht een loodzware taak, zo weet onze huisanalist. "Mazzu heeft in deze crisisperiode mannen nodig met ballen aan hun lijf. Met haar op tanden. Alleen... Zoveel van die mannen heeft Anderlecht niet."
Lees verder

Onze royaltyexpert gelooft niet in verzoening tussen William en Harry: "Hun verschijning toont dat de tijd er nog niet rijp voor is"
De prinsen William en Harry hebben zaterdag aan Windsor Castle het volk gegroet in een zeldzame, gezamenlijke verschijning. Geen mooier eerbetoon dan dit aan hun overleden grootmoeder. Is de dood van koningin Elizabeth de eerste stap naar een verzoening? Onze royaltyexpert Wim Dehandschutter heeft weinig hoop. "Nadat William Harry had uitgenodigd, volgden lange onderhandelingen."
Lees verder

Grootste wens van de Queen zal niet vervuld worden: onze royaltyexpert gelooft niet dat ruziënde broers William en Harry nu herenigd zijn
De prinsen William en Harry hebben zaterdag aan Windsor Castle het volk gegroet in een zeldzame, gezamenlijke verschijning. Geen mooier eerbetoon dan dit aan hun overleden grootmoeder. Is de dood van koningin Elizabeth de eerste stap naar een verzoening? Onze royaltyexpert Wim Dehandschutter heeft weinig hoop.
Lees verder

Helft van Nederlandse beroepsbevolking werkt deeltijds
Bijna de helft van de Nederlandse werkzame beroepsbevolking werkt deeltijds. Dat meldt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2021. Bij de vrouwelijke werkende beroepsbevolking ligt dat aandeel nog hoger: 70 procent van de werkende Nederlandse vrouwen werkt minder dan 35 uur per week.
Lees verder

Russische toeristen kunnen vanaf vandaag moeilijker de Europese Unie binnenkomen
Russische toeristen kunnen vanaf vandaag niet meer zo makkelijk een visum krijgen voor de Europese Unie. Vorige week maakte de Europese Commissie al bekend de gunstige visaregels voor Russen te willen opschorten. Vanaf vandaag is dat ook daadwerkelijk het geval.
Lees verder