Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Gent: Kiosk Citadelpark wordt in ere hersteld, ook muze van weleer keert terug

Stad Gent
Kiosk Citadelpark wordt in ere hersteld, ook muze van weleer keert terug
Stad Gent

Na de renovatie zal de kiosk te zien zijn in al zijn glorie, inclusief de Griekse muze Erato, die ook in vroegere tijden bovenop de kiosk prijkte.

Kiosk Citadelpark wordt in ere hersteld, ook muze van weleer keert terug

De restauratie van de kiosk in het Citadelpark is begonnen. De kiosk wordt in al zijn oude glorie hersteld, inclusief de muze Erato op het dak, die vroeger over het park uitkeek. Tegen het voorjaar van 2023 moeten de werken afgerond zijn.

De kiosk in het Citadelpark werd ontworpen door de befaamde stadsarchitect Charles van Rysselberghe. Het gebouw staat er al sinds 1885, kort nadat de vroegere 'Citadel' omgetoverd werd tot een park. Een grondige restauratie dringt zich nu op. Zo is de balustrade verdwenen en zijn de gietijzeren kolommen, de vloer en het dak in slechte staat.

De komende maanden zal er heel wat te zien zijn rond de kiosk, het grootste deel van de restauratie gebeurt immers ter plaatse. Daarbij zal het bolvormige dak van de kiosk in het Citadelpark er tijdelijk afgehaald worden. De omgeving van de kiosk is sinds 19 september afgesloten door werfhekken en de kiosk staat al gedeeltelijk in de stellingen. De paden van het park blijven tijdens de werken toegankelijk. Na een studie van de kleuren en de stabiliteit van de balken, kan de renovatie beginnen.

Het bolvormig dak, het plafond, de vloer en de kolommen worden hersteld en de balustrade wordt gereconstrueerd. Als kers op de taart keert ook Erato terug. Een standbeeld van de Griekse muze, ook ontworpen door Van Rysselberghe, prijkte immers vroeger bovenop het dak. Zij krijgt dus opnieuw een plek, net als de gietijzeren griffioenen die haar kiosk bewaakten. Na de werken zal de kiosk er opnieuw uitzien als vlak na de plaatsing in 1885.

We zijn erg blij dat de kiosk weer zal schitteren. Net zoals de kiosk in het verleden een belangrijke rol heeft gespeeld in het sociale leven van heel wat Gentenaars, zal hij de buurt opnieuw veel mooie momenten bezorgen.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

In het voorjaar van 2023 is de kiosk opnieuw te zien in al zijn glorie. De restauratie is een onderdeel van het project 'Herwaardering Citadelpark'. De kosten van de werken worden geraamd op 852.846,36 euro. De Stad Gent kan rekenen op een erfgoedpremie van de Vlaamse overheid van 307.666 euro.

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Chefs en foodondernemers bundelen krachten in 'Gentse Culinaire Raad'
Stad Gent

Chefs en foodondernemers zetten samen met Stad Gent in op een duurzame toekomst van de Gentse eet- en drinkcultuur.

Chefs en foodondernemers bundelen krachten in 'Gentse Culinaire Raad'

Gentse chefs en foodondernemers verenigen zich in een 'Gentse Culinaire Raad'. Ook de Stad Gent zal die mee ondersteunen. De raad, met chef Olly Ceulenaere als voorzitter, zal de eet- en drinkcultuur in de Arteveldestad ondersteunen en versterken.

Met de oprichting van de Gentse Culinaire Raad wil de sector samen met de Stad de unieke Gentse positie in de culinaire wereld verder uitdragen en versterken. De nadruk ligt daarbij op lokale, ambachtelijke producten, uitzonderlijk vakmanschap en een levendige eet- en drinkcultuur met wereldse invloeden.

Alle Gentse chefs, foodmakers en ondernemers zijn welkom in de raad. Ze kunnen zich online registreren. In de raad zetelen nu al chefs zoals Michaël Vrijmoed en Sam D'huyvetter, en bekende ondernemers zoals Dimitri Messiaen van Dok Brewing Company en Joost Arijs. Ook de jongere generatie is vertegenwoordigd met onder meer chefs Lore Snauwaert, Anna Wynants van De Keukentafel en Neri De Meester van Omage. Olly Ceulenaere, chef en zaakvoerder van restaurant Publiek, neemt het voorzitterschap op zich.

Een van de belangrijkste drijfveren van de Gentse Culinaire Raad is het delen van expertise. We willen onze knowhow delen en vermenigvuldigen vanuit een ongelooflijke fierheid, passie en goesting voor eten en drinken.

Olly Ceulenaere, voorzitter Gentse Culinaire Raad

De Gentse Culinaire Raad komt vier keer per jaar samen. De raad buigt zich onder meer over een overzicht van lokale foodmakers en producten, maar ook over kruisbestuivingen en evenementen. De raad denkt ook na over relevante beleidsthema's zoals tewerkstelling en afvalbeleid, en over nieuwe uitdagingen zoals de shift naar meer plantaardige voeding. In samenwerking met PuurGent, Visit Gent en Toerisme Vlaanderen worden de krachten ook communicatief gebundeld.

Gentenaar zijn durvers: we experimenteren graag en we blijven nieuwe dingen uitproberen. Dat is ook de mentaliteit die culinair Gent typeert. Al jaren zetten ondernemers zich in om maatschappelijke trends creatief te vertalen naar een duurzaam aanbod. Hun ervaringen kunnen ze nu makkelijker delen met elkaar dankzij de Gentse Culinaire Raad.

Sofie Bracke, schepen van Economie en voorzitter PuurGent 

Contact voor de pers

Bevoegd

Betrokken

View full press release

Lees verder

Energiecrisis: extra advies en coaching voor Gentse inwoners én ondernemers
Stad Gent

Er worden infosessies georganiseerd en er wordt extra ingezet op gratis energiescans en renovatieadvies aan huis.

Energiecrisis: extra advies en coaching voor Gentse inwoners én ondernemers

Omdat de energieprijzen ongekende hoogtes bereiken, zorgt de Stad Gent voor extra ondersteuning met het 'Winterplan'. Er worden infosessies georganiseerd waar Gentenaars budgetvriendelijke verbruikstips kunnen krijgen en er wordt extra ingezet op gratis energiescans en renovatieadvies aan huis, zowel bij inwoners als bij ondernemers.

Nooit eerder ontving De Energiecentrale, het Gents adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren, zoveel vragen als de voorbije weken. Om inwoners en ondernemers te ondersteunen, lanceert de Stad Gent nu extra maatregelen. Zo organiseert De Energiecentrale de komende maanden tal van infosessies in de hele stad. Gentenaars krijgen er praktische energie- en factuurtips, leren er meer over hun verbruik en worden doorverwezen bij specifieke vragen.

Meer gratis energiescans

De Stad Gent onderzoekt op korte termijn een uitbreiding van de gratis energiescans. Gentenaars krijgen dan advies aan huis van een renovatieadviseur. Bovendien start er een nieuw project voor het onderhoud van verwarmingstoestellen bij kwetsbare Gentenaars waardoor ze meteen 15 procent kunnen besparen. En tot slot onderzoekt de Stad op langere termijn of ze de installatie van zonnepanelen bij kwetsbare Gentenaars mee kan financieren.

Met het Winterplan richten we ons op energiebesparing én sociale maatregelen. We zetten extra in op energierenovaties en hernieuwbare energie, om zo snel mogelijk onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Tine Heyse, schepen van Wonen

De Gentse energiecoaches staan klaar om bedrijven een versnelde begeleiding of  'quick scan' aan te bieden. Dan komt de energiecoach zo snel mogelijk langs om advies te geven met directe impact, zoals voordelige thermostaatinstellingen of snel realiseerbare isolatietips. Ook de Gentse 'zonnecoach', die bedrijven gratis advies geeft rond zonnepanelen, steekt een tandje bij.

Deze maatregelen komen bovenop bestaande Gentse maatregelen, zoals gratis renovatieadvies aan huis, begeleiding tijdens een hele renovatie, de energiepremies voor Gentse bedrijven en een verhoogde Gentse premie voor verhuurders die energiezuinig renoveren.

Energiecentrale

Contact voor de pers

Bevoegd

Betrokken

View full press release

Lees verder

'Collectie van de Gentenaar' meest duurzame project op Vlaanderen Digitaal Awards
Stad Gent

De bedoeling van de Collectie van de Gentenaar is samen met de Gentenaars een digitale collectie van het Gentse culturele erfgoed aanleggen.

'Collectie van de Gentenaar' meest duurzame project op Vlaanderen Digitaal Awards

De Collectie van de Gentenaar, het project waarbij Gentse musea, erfgoedinstellingen en inwoners hun cultureel erfgoed delen, heeft op de Vlaanderen Digitaal Awards de prijs gewonnen voor meest duurzame project.

De bedoeling van de Collectie van de Gentenaar is om samen met de Gentenaars een digitale collectie van het Gentse culturele erfgoed aan te leggen. Op www.collectie.gent  staan bijna 60.000 erfgoedobjecten uit de collecties van Gentenaars, Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent. De CoGent-box, het fysieke verlengstuk van de Collectie, reist momenteel door de stad. Nadat hij eerder al halt hield in Wondelgem, is hij momenteel te bezoeken in de wijk Watersportbaan-Ekkergem, achter de Bollekensschool.

De jury prees de Stad Gent omdat ze een grote inspanning levert om een grote hoeveelheid date te ontsluiten op een duurzame manier.

Dit is een mooie erkenning voor Gent als sterke innovatieve speler. De Collectie van de Gentenaar is een uniek project in Vlaanderen dat cultuur, erfgoed, technologie en creatief ondernemerschap met elkaar verbindt. Bovendien een project waar we de Gentenaars heel nauw bij betrekken.

Mathias De Clercq, burgemeester

De 'Collectie van de Gentenaar' is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.

Contact voor pers

Bevoegd

Betrokken

View full press release

Lees verder