Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 september 2022

Regisseur Jean-Luc Godard overleden

HLN
Regisseur Jean-Luc Godard overleden
De Frans-Zwitserse regisseur Jean-Luc Godard is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie dinsdag bekendgemaakt. Godard wordt gezien als een van de belangrijkste namen uit de 'nouvelle vague'.
Lees verder

Van een agressieve wetenschapper tot de Portugese Virgil van Dijk: wat u moet en mag weten over het elftal van Porto
FC Porto mist tegen Club Brugge zijn sterspelers Otavio en Mehdi Taremi, maar kan tegen blauw-zwart nog altijd een blik indrukwekkende Portugese en Zuid-Amerikaanse talenten opstellen. Wat u moet en mag weten van de elf Dragões.
Lees verder

KOERS KORT. Niki Terpstra hangt zijn fiets aan de haak - Mathieu van der Poel aan de start van GP de Wallonie
Niki Terpstra zet na dit seizoen een punt achter zijn wielercarrière. De 38-jarige Nederlander die dit seizoen reed voor het Franse Team TotalEnergies, laat dat weten in een bericht op Instagram. Terpstra heeft met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix twee monumenten op zijn erelijst staan.
Lees verder

Begrotingsoverschot Rusland bijna volledig verdampt na dichtdraaien gaskraan
Het dichtdraaien van de Nord Stream 1-pijplijn doet Europa pijn, maar Rusland snijdt er ook stevig mee in eigen vel. Volgens de zakenkrant 'Financial Times' is het begrotingsoverschot dat Rusland dit jaar opbouwde door de hoge energieprijzen, bijna volledig verdampt door een scherpe daling van de inkomsten uit olie- en gasexport.
Lees verder

Feit of fabel: kan een wandeling van amper 2 minuten na de maaltijd het risico op diabetes al verlagen?
Dat een wandeling na een maaltijd goed is om de spijsvertering te bevorderen, weten we al langer dan vandaag. Ook voor onze bloedsuikerspiegel zou die beweging niet slecht zijn. Amerikaans onderzoek uit februari dit jaar schuift naar voor dat een wandeling van amper twee minuten na de maaltijd al een verlagend effect heeft op onze bloedsuikerspiegel, wat diabetes kan voorkomen. Kan zo kort bewegen écht helpen? Professor Nico De Leu legt uit.
Lees verder

Waarom het een goed idee is voor je gezondheid om na een maaltijd 2 minuten te wandelen
Dat een wandeling na een maaltijd goed is om de spijsvertering te bevorderen, weten we al langer dan vandaag. Ook voor onze bloedsuikerspiegel zou die beweging niet slecht zijn. Amerikaans onderzoek uit februari dit jaar schuift naar voor dat een wandeling van amper twee minuten na de maaltijd al een verlagend effect heeft op onze bloedsuikerspiegel. Dat zou diabetes kunnen helpen voorkomen. Kan zo kort bewegen écht helpen? Professor Nico De Leu legt uit.
Lees verder

KOERS KORT. Niki Terpstra hangt zijn fiets aan de haak - Madouas wint openingsrit Ronde van Luxemburg
Niki Terpstra zet na dit seizoen een punt achter zijn wielercarrière. De 38-jarige Nederlander die dit seizoen reed voor het Franse Team TotalEnergies, laat dat weten in een bericht op Instagram. Terpstra heeft met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix twee monumenten op zijn erelijst staan.
Lees verder

Zo verbetert mindfulness in de slaapkamer je seksleven: "Het zorgt voor betere orgasmes"
Dat meditatie onze mentale gezondheid ten goede komt, weten we. Maar wist je ook dat het een rechtstreekse invloed heeft op je seksleven? Seksuologe Chloé De Bie legt uit hoe. Geen idee waar te beginnen? Er bestaat een app die je een handje helpt.
Lees verder

"Wie mediteert heeft betere orgasmes": nieuw programma helpt je je seksleven te boosten
Dat meditatie onze mentale gezondheid ten goede komt, weten we. Maar wist je ook dat het een rechtstreekse invloed heeft op je seksleven? Seksuologe Chloé De Bie legt uit hoe. Geen idee waar te beginnen? Er bestaat een app die je een handje helpt.
Lees verder

Poetin en Xi bespreken situatie in Oekraïne en Taiwan
De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag in Oezbekistan zoals afgesproken een bilateraal onderhoud met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Volgens Moskou is onder meer de situatie in Oekraïne en Taiwan onderwerp van gesprek. Ook komen de duurzame handelsrelatie tussen China en Rusland en de wederzijdse economie aan de orde tegen de achtergrond van de westerse sancties.
Lees verder

Luchtverkeersleiders staken vrijdag in Frankrijk, helft vluchten moet worden geschrapt
De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft de luchtvaartmaatschappijen gevraagd om vrijdag de helft van hun vluchten te schrappen, nadat er door de luchtverkeersleiders een stakingsaanzegging is ingediend.
Lees verder

Ouders van 'Down The Road'-deelnemers reageren: "Door het programma is Vlaanderen inclusiever. Dat kunnen we alleen maar toejuichen"
"Vlaamse media: wij mensen met een beperking zijn hier niet om jullie jezelf beter te laten voelen." Met die woorden maakte William Boeva (32) maandagavond in een open brief duidelijk dat hij niet onder de indruk is van programma's als 'Down The Road'. De komiek, die zelf een beperking heeft, is het niet eens met de manier waarop personen met een beperking in beeld worden gebracht. Verschillende ouders van de 'Down The Road'-deelnemers reageren nu met een gezamenlijk statement, waarin ze de stelling van Boeva ontkrachten. "Onze kinderen zijn thuisgekomen met een pak extra ervaringen, zelfvertrouwen en zelfstandigheid."
Lees verder

Kiev roept om tanks: "Duitsland, we wachten op uw belofte"
Na de recente successen in het noordoosten van het land heeft Oekraïne kritiek geuit op de aarzeling vanuit Duitsland om tanks te leveren. "Er zijn al zes maanden geen tanks omdat er geen politieke beslissing over is", schreef de adviseur van het presidentiële kantoor op Twitter. Hierdoor kon Rusland doorgaan met terreur en zouden Oekraïners moeten sterven, meent Mykhailo Podoljak.
Lees verder

REPORTAGE. Vlaming Tom Murrath (62) en zijn vrouw keren terug naar hun flat in Charkiv: "Blije thuiskomst. Maar dan volgde een knal en kwam de realitycheck"
"Blij weer thuis te komen in ons appartement met alle kleine dingen die we een half jaar geleden achterlieten. Maar al snel volgde het besef dat we beter niet langer bleven dan nodig." Uitgeweken Vlaming Tom Murrath (62) was afgelopen dagen terug in het 'bevrijde' Charkiv en doet zijn verhaal. "Bij het vernielde huis van mijn vriend drong het door hoeveel geluk ik al heb gehad."
Lees verder

Lampaert, Kopecky en co. goed aangekomen in Australië, Evenepoel en Van Aert landen straks
Ze zijn er! Of toch alvast een deel. 22u20 lokale tijd (14u20 bij ons), streek de eerste Belgische WK-delegatie, voornamelijk bestaande uit tijdrijders (elite, vrouwen, jeugd), coaches en personeel, vanuit Zaventem via Dubai neer op Kingsford Smith International Airport in Sydney.
Lees verder

Zoektocht Martin Heylen naar bloedverwanten in Amerika gaat van start: "Meest persoonlijke docureeks die ik ooit heb gemaakt"
De zoektocht naar zijn familie kan beginnen. De docureeks 'Uncle Martin' van Martin Heylen (66) zal vanaf 27 september te zien zijn op de televisiezender Eén. Zo'n honderd jaar geleden vertrokken zijn grootouders met een boot van de Red Star Line naar Amerika. Tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten gaat hij nu op zoek naar bloedverwanten.
Lees verder

William Boeva over 'Down The Road'-discussie: "Van het kolonialisme dachten we ook dat het goed was"
"Ik heb lang weggekeken, maar nu wil ik een ladder toewerpen aan diegenen die nog in de vergeetput zitten." William Boeva (32) is het beu dat mensen met een beperking enkel op het scherm komen om anderen te entertainen, in programma's als 'Down the road' en 'Out Of Office'. Hij schreef er een open brief over en wil een platform. De reacties van de zenders vindt hij immers misplaatst en onbegrijpelijk. "De VRT zegt dat ze al drie jaar op zoek zijn naar een gezicht met beperking. Komaan jongens, hoe lang kan dat duren?"
Lees verder

Hongaarse vrouwen moeten eerst naar hartslag van foetus luisteren alvorens ze abortus kunnen plegen
Hongarije heeft de abortusregels aangescherpt. Zwangere vrouwen die in Hongarije een abortus willen, zullen vooraf door hun arts eerst geconfronteerd moeten worden met de "vitale functies" (bijvoorbeeld hartslag) van de foetus. Dat staat in een decreet dat gisteravond gepubliceerd werd.
Lees verder

Opnieuw verdacht overlijden in Poetins 'inner circle': Russische luchtvaartdirecteur (39) 'valt' uit boot
Voor de zoveelste keer is een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin op verdachte wijze overleden. De 39-jarige Ivan Pechorin, die door Poetin was aangewezen als luchtvaartdirecteur voor de Russische Ontwikkelingsmaatschappij voor het Verre Oosten en het Noordpoolgebied (KRDV), zou aan zijn einde gekomen zijn nadat hij uit zijn eigen boot was gevallen. De KRDV beschrijft Pechorins dood als een ontroostbaar verlies.
Lees verder

Opnieuw verdacht overlijden in Poetins 'inner circle': Russische luchtvaartdirecteur (39) "valt" uit boot en sterft
Voor de zoveelste keer is een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin op verdachte wijze overleden. De 39-jarige Ivan Pechorin, die door Poetin was aangewezen als luchtvaartdirecteur voor de Russische Ontwikkelingsmaatschappij voor het Verre Oosten en het Noordpoolgebied (KRDV), zou aan zijn einde gekomen zijn nadat hij uit zijn eigen boot viel. De KRDV beschrijft Pechorins dood als een "ontroostbaar verlies".
Lees verder