Doorgaan naar hoofdcontent

Mixed relay met zes ‘vrijwilligers’: ‘Ach, we doen ons best en dan zien we wel’

Mixed relay met zes 'vrijwilligers': 'Ach, we doen ons best en dan zien we wel'

Woensdagochtend, tussen 6 en 9 uur Belgische tijd, wordt in Wollongong het WK mixed relay gereden. Een ploegentijdrit met eerst drie mannen, dan drie vrouwen. Terwijl Nederland, Italië en Duitsland met een topteam aan de start komen, doet België het met zes 'vrijwilligers'. Hun voornaamste doel: 'Niet vallen.'

Lees verder

Ex-verslaafde Emna waarschuwt op Tiktok voor nieuwe drug 'mefi'

Een dik half jaar geleden leefde Emna (26) op straat. Zwaar verslaafd aan een poedertje dat ze had leren kennen op een kotfeestje. Geen coke, speed of xtc, maar 'mefi'. Een ­riskante nieuwe rekruut op de feestwei, die haar in geen tijd vastgreep. Op Tiktok deelt ze het verhaal van haar herstel, én waarschuwt ze. Toxicoloog Jan Tytgat (KUL) ­bevestigt een stijgende trend in het gebruik van zogenaamde 'Nieuwe Psycho-actieve Stoffen'.

Lees verder

Oekraïne belooft 'wraak' nu het gegevens over Russische huurlingenleger heeft

Hackers van het Oekraïense leger hebben naar eigen zeggen de website van het beruchte Russische huurlingenbedrijf Wagner gekraakt. Daarbij zouden de persoonsgegevens zijn buitgemaakt van alle strijders die zijn aangesloten bij de organisatie. Het bericht over de hack kon nog niet onafhankelijk worden gecontroleerd.

Lees verder

Prinses Charlotte geeft instructies aan haar broer tijdens uitvaartplechtigheid: 'Je moet nu buigen'

Een opvallend moment tijdens de uitvaartplechtigheid van koningin Elizabeth II. Toen de rouwstoet aankwam bij Wellington Arch, leek prinses Charlotte (7) wat instructies te geven aan haar oudere broer prins George (9). 'Wanneer de kist passeert, moet je buigen', vertelde ze schijnbaar, waarna de jonge prins meteen gehoorzaamde. 

Lees verder

VN-topman betreurt 'diepe crisis' in onderwijs

Het onderwijs verkeert wereldwijd 'in een diepe crisis', zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres in New York tijdens een bijzondere onderwijstop. In aanloop naar de opening van de Algemene Vergadering betreurde hij ook de verwoestende impact van de coronapandemie op de staat van het onderwijs.

Lees verder

Nederlands leger sleurt tractoren van betogers weg uit Den Haag

Een groep Nederlandse landbouwers is vanmorgen ondanks een verbod toch naar Den Haag afgezakt om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Om het verloop van Prinsjesdag niet in het gedrang te brengen, zijn de tractoren tegengehouden en weggesleept door de politie en het leger.

Lees verder

Belgische vaccinverdeler dreigt levering onmiddellijk stop te zetten

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is naar de rechtbank moeten trekken om de verdeling van vaccins niet te laten stokken. Vandenbroucke leeft al maanden in onmin met de logistieke partner Medista. Die stuurde vorige week een brief waarin het dreigt om de leveringen van miljoenen vaccins onmiddellijk stop te zetten wanneer de overheid niet betaalt voor de opdrachten.

Lees verder

'Het huidige Belgisch federalisme faalt'

De Belgische staatsstructuur is niet uitgerust om deftig bestuur toe te laten voor complexe domeinen als klimaat, energie of veiligheid, stelt grondwetsspecialist Karel Reybrouck. 'Maar we moeten aanvaarden dat federalisme altijd messy zal zijn.'

Lees verder

'Loehansk niet meer volledig onder Russische controle'

Volgens de gouverneur van de provincie Loehansk is de gemeente Bilohorivka weer onder controle van de Oekraïense overheid. Het grondgebied bevindt zich op amper een tiental kilometer van de stad Lysychansk, dat pas in juli en na hevige gevechten onder Russische controle kwam. Voorlopig is er geen onafhankelijke bevestiging van het bericht, maar feit is dat de Oekraïners de voorbije dagen al heel dichtbij kwamen.

Lees verder

Spoorbonden dreigen met 24 urenstaking op 18 oktober

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen heeft een stakingsaanzegging ingediend voor dinsdag 18 oktober. ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor dreigen met een 24 urenstaking omdat ze onder meer voldoende middelen willen voor aanwervingen, zo maakten ze dinsdag bekend tijdens een persconferentie.

Lees verder

Blunder in het Belgische kamp op WK wielrennen: medaillekandidaat ziet fiets tien minuten voor start afgekeurd worden

Drama voor de Belgische medaillekanshebber Jens Verbrugghe op het WK wielrennen. Onze landgenoot moest zijn tijdrit bij de junioren plots met een reservefiets aanvatten. Zijn eigen fiets werd tien minuten voor de start afgekeurd wegens een te grote versnelling.

Lees verder

Aantal coronapatiënten dat naar ziekenhuis moet blijft vrij stabiel

Het dagelijkse aantal nieuwe ziekenhuisopnames wegens het coronavirus blijft rond de 50 schommelen. Van 13 tot 19 september werden elke dag 51,3 coronapatiënten opgenomen, een daling met 10 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Lees verder

Brad Pitt stelt voor het eerst beeldhouwwerk tentoon in Fins museum

De Amerikaanse acteur Brad Pitt voelt zich niet alleen thuis op een filmset, hij is ook helemaal in zijn nopjes in een beeldhouwatelier. Hij komt voor het eerst met zijn werk naar buiten in de Finse stad Tampere. In het Sara Hildén Art Museum zijn negen beelden van de ster te bewonderen.

Lees verder

Zaak-Propere Handen uitgesteld na vraag voor bijkomend onderzoek van verschillende advocaten

De zaak tegen de 56 verdachten na Operatie Propere Handen in ons Belgische voetbal is uitgesteld nadat verschillende advocaten bijkomend onderzoek hebben gevraagd. De 56 plus één vennootschap moesten deze week normaal voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling komen. Dat betekende de laatste kans voor alle partijen om extra onderzoek te vragen en een (onbepaald) aantal heeft dat dus ook gedaan.

Lees verder

Nog overlijden na inspuiting met insuline in woonzorgcentrum

Naast de eerder gemelde incidenten met verdachte overlijdens en moordpogingen in woonzorgcentra in Oostrozebeke en Hasselt is er bij de diensten van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) nog een geval bekend waarbij een bewoner van een woonzorgcentrum is overleden na een inspuiting met insuline.

Lees verder

Trump lijkt QAnon-complottheorie steeds openlijker te omarmen

Gewoonlijk gebeurt er weinig nieuws op ex-president Donald Trumps bijeenkomsten, maar zondag leek Trump op het einde van zijn rally in Ohio de extreemrechtse complottheorie QAnon op een vreemde manier te omarmen. Trumps supporters staken tijdens zijn eindspeech een vinger in de lucht, wat sterk deed denken aan de nazigroet.

Lees verder

Bedreigde Mexicaanse jezuïeten bieden moordende drugsbons het hoofd

In het noorden van Mexico wil een met de dood bedreigde jezuïetengemeenschap koste wat het kost bij de Rarámuri-inheemsen blijven, ook na een moordpartij in hun kerk waarbij twee priesters en een toeristengids stierven. 'We zijn bezorgd en vragen meer bescherming', zegt een jezuïet die de getroffen missiepost bijstaat.

Lees verder

En plots heeft de voedingssector een tekort aan CO2

Doordat de kunstmestfabrieken stilvallen, dreigt er een tekort aan geconcentreerde CO2. Vooral de brouwers en andere voedingsbedrijven hebben CO2 nodig.

Lees verder

De ambitie van het heropende KMSKA? Het Schoonste Museum zijn. Met hoofdletters

Het KMSKA heropent dit weekend, na een eersteklas upgrade die ruim elf jaar in beslag nam. Het museum zet alles in op de eigen collectie: een ontdekkingsreis door de tijd, waarbij je het oude en het nieuwe museum doorkruist.

Lees verder

Bezette gebieden houden deze week nog referendum over aansluiting bij Rusland

Leiders van separatistische regeringen in bezette Oekraïense gebieden willen op vrijdag starten met referenda over aansluiting bij Rusland. Die haastige beslissing komt op het moment waarop de Russen er moeten opboksen tegen een succesvol tegenoffensief.

Lees verder

Gewond, over zijn toeren én in het bezit van meerdere aanstekers

Waarom stichtte Danny Huwé (44), een bekende Gentse organisator van feesten, zaterdag in de vroege ochtend brand op de spoeddienst van het AZ Maria Middelares? Volgens onze informatie kwam hij bloedend en zwaar over zijn toeren toe in het ziekenhuis. De man overleefde het niet, het Oost-Vlaamse gerecht onderzoekt de zaak.

Lees verder

Zonder Facebook zie ik weer het goede in de mens

Jaja, dacht collega Karsten Lemmens, wegblijven van sociale media en hoeveel beter dat is, ik weet het wel. Tot hij het ook daadwerkelijk deed, en het leven toch lichtjes anders ging bekijken.

Lees verder

Waarom is Nieuw België het 'Belangrijkste boek van het jaar'?

Waarom is Nieuw België van De Standaard-columnist Tom Naegels het 'Belangrijkste boek van het jaar'? Want zo heet de prijs die de migratiegeschiedenis vandaag heeft gewonnen. Vier bevoorrechte observatoren, onder wie de auteur zelf, wegen de betekenis van het boek.

Lees verder

Van spannende verhalen tot intieme zielenroerselen: dit zijn de beste podcasts van het najaar

De geheimzinnige dood van Ana Mendieta, een neergestort vliegtuig in Amsterdam en spoorloze Japanners: podcasts zijn het perfecte medium voor spannende verhalen. Maar ook voor bespiegelingen over wat de jonge generatie bezighoudt en de intiemste zielenroerselen van de medemens.

Lees verder

Kamercommissie keurt reparatiewet Doel 1 en 2 goed

Tot een echte discussie over de kernuitstap, waar de oppositie op aandringt, is het nooit gekomen.

Lees verder

Homoseksuele koppels krijgen warmer welkom in Vlaamse kerk

Als homo en gelovige heeft Willy Bombeek zich de voorbije jaren ingespannen om de katholieke kerk tot meer openheid te bewegen voor de lgbti-gemeenschap. De eerste resultaten gaan nu de wereld rond.

Lees verder

Poetin kiest vlucht vooruit met annexatie Donbas-gebieden

Geconfronteerd met de opmars van het Oekraïense leger wil Poetin door Rusland gecontroleerde gebieden in de Donbas nog deze week annexeren. Een Oekraïense aanval wordt dan beschouwd als een agressie tegen Rusland die ook met massavernietingswapens beantwoord mag worden.

Lees verder

Bekeerd door Rubens

Lees verder

Vrouwen in Frankrijk krijgen morning-afterpil binnenkort gratis

De morning-afterpil wordt gratis voor alle vrouwen in Frankrijk. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid François Braun aangekondigd in een interview met de krant 20 Minutes.

Lees verder

Podcast | Waarom wil cryptoplatform Binance nu wel de regels volgen?

In Parijs streek vorige week de hoogmis van de cryptowereld neer, met de cryptomiljardair Changpeng Zhao als hogepriester. Zhao, of CZ is de ceo van cryptoplatform Binance, het grootste platform ter wereld, en hij is ervan overtuigd dat cryptomunten als Bitcoins binnenkort ook door reguliere banken zullen aanvaard worden. Krijgt hij gelijk? En spreken de dalende koersen van cryptomunten hem niet tegen?

Lees verder

Waarom wil cryptoplatform Binance nu wel de regels volgen?

In Parijs streek vorige week de hoogmis van de cryptowereld neer, met de cryptomiljardair Changpeng Zhao als hogepriester. Zhao, of CZ is de ceo van cryptoplatform Binance, het grootste platform ter wereld, en hij is ervan overtuigd dat cryptomunten als Bitcoins binnenkort ook door reguliere banken zullen aanvaard worden. Krijgt hij gelijk? En spreken de dalende koersen van cryptomunten hem niet tegen?

Lees verder

Sponsors Rode Duivels boycotten massaal WK voetbal in Qatar

Supporters van de Rode Duivels die via een sponsor van de voetbalbond naar het WK in Qatar wilden, mogen het vergeten.

Lees verder

Droge dag, koele nacht

Het blijft woensdag droog, zegt het KMI. De volgende nacht koelt het sterk af.

Lees verder

Nationale staking voor meer koopkracht en betaalbare energie: hier kunt u hinder ondervinden

De vakbonden mobiliseren woensdag in Brussel voor een nationale staking voor meer koopkracht en een betaalbare energiefactuur. Dat betekent dat heel wat openbare diensten niet of op halve kracht zullen werken. Kijk hier waar u hinder mag verwachten.

Lees verder