Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 7 september 2022

Hoe werkt insuline en hoe moeilijk is het te detecteren? Toxicoloog Jan Tytgat verduidelijkt

HLN
Hoe werkt insuline en hoe moeilijk is het te detecteren? Toxicoloog Jan Tytgat verduidelijkt
Drie bejaarden kwamen om het leven in een rusthuis in het West-Vlaamse Oostrozebeke. De oorzaak? Een overdosis insuline. De nog onbekende dader probeerde nog vier andere rusthuisbewoners om het leven te brengen. Hoe dodelijk is insuline eigenlijk? En is het moeilijk te detecteren tijdens een autopsie? Toxicoloog Jan Tytgat geeft duiding aan onze redactie.
Lees verder

PODCAST. Kai vrijt met de ex van zijn beste vriend in Laos. "Zij smaakte als de lekkerste verboden vrucht"
"Het was snikheet in de kamer, maar het briesje dat door het open raam kwam bracht iets van verkoeling. Ik sloeg mijn arm rond haar. Mijn hand lag tussen haar borsten. Ik kreeg een stijve, en zij moet dat ongetwijfeld hebben gevoeld." Kai is op vakantie in Laos als hij Zoe tegenkomt, de ravissante ex van zijn beste vriend. Ze zetten hun backpackreis samen verder als vrienden, tot plots alles anders wordt. Hoe dat afloopt, hoor je in deze aflevering van de podcast 'Mijn Superseks'.
Lees verder

ANALYSE. Faroek over onderzoek naar rusthuismoorden: "Potjes moesten gedekt blijven"
Nu de vreselijke moorden en moordpogingen in het woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke na meer dan twee jaar aan het licht zijn gekomen, dringt de volgende vraag zich op: waarom konden deze feiten zo lang onder de radar blijven? Onderzoeksjournalist Faroek Özgünes over het onderzoek naar de rusthuismoorden. "Het is toch gestopt, waarom zou je er nog over schrijven?", aldus een arts die nauw betrokken is bij het woonzorgcentrum.
Lees verder

IN BEELD. Boegeroep in Manchester, gejuich in Düsseldorf: Harry en Meghan krijgen koninklijke ontvangst
Prins Harry (37) en Meghan Markle (41) brachten dinsdag een bezoek aan het Duitse Düsseldorf. En dat wilde de stad niet zomaar voorbij laten gaan. De rode loper werd uitgerold, geflankeerd door een massa juichende fans. De twee werden in koninklijke stijl onthaald.
Lees verder

Twee LGBTQ-activisten ter dood veroordeeld in Iran
Twee Iraanse LGBTQ-activisten zijn ter dood veroordeeld. Een rechtbank in de Iraanse stad Urmia beschuldigt Zahra Seddiqi Hamedani (31) en Elham Choubdar (24) voor "corruptie op aarde". Dat zegt het Iraanse staatspersbureau IRNA.
Lees verder

Bekende Marokkaanse TikTokker opgepakt na "beledigen van de koning"
De Marokkaanse autoriteiten hebben Mohamed Malali gearresteerd, een bekende influencer en TikTokker wiens video's vaak viraal gingen. Volgens de Marokkaanse media werd Malali opgepakt omdat hij koning Mohammed VI (59) zou "beledigd" hebben in één van zijn filmpjes. Ondertussen werden het profiel en video's van de TikTokker gewist.
Lees verder

Burundi benoemt nieuwe premier te midden van politieke spanningen
In Burundi is Gervais Ndirakobuca, de minister van Binnenlandse Zaken, vandaag benoemd tot eerste minister van het land. Dat heeft de nationale omroep RNTB bekendgemaakt. De nieuwe premier werd aangesteld op voorstel van het staatshoofd Evariste Ndayishimiye.
Lees verder

LIVE VUELTA. Ploegleider van Evenepoel over opgave Roglic: "Sterke tegenstander die wegvalt, maar we moeten scherp blijven"
Vandaag is het woord in de Vuelta opnieuw aan de klimmers, want de aankomst ligt bergop aan het Monesterio de Tentudía. Voor de belagers van Remco Evenepoel is het de op drie na laatste kans om hem het vuur aan de schenen te leggen. Van Primoz Roglic zal het niet meer komen - hij gaat na zijn zware val van gisteren niet meer van start. Op deze pagina volgt u de etappe op de voet.
Lees verder

Europese Commissie bestelt nog eens 170.000 vaccins tegen apenpokken
De Europese Commissie heeft bij het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic een bijkomende 170.920 doses van het vaccin tegen het apenpokkenvirus aangekocht. Dat brengt het totale aantal op ruim 330.000. De nieuwe doses zullen "voor het einde van het jaar" geleverd worden.
Lees verder

Ex-speler Manchester United Ryan Giggs opnieuw voor de rechter voor huiselijk geweld
Voormalig sterspeler van Manchester United Ryan Giggs zal volgend jaar in Engeland opnieuw terechtstaan voor klachten van huiselijk geweld, nadat de jury in een eerste proces het niet eens was geworden over de uitspraak. Dat heeft een rechter vandaag bekendgemaakt.
Lees verder

Bond Beter Leefmilieu en Statiegeldalliantie voorstander van statiegeld op PMD: "Nu snel goed systeem ontwikkelen"
Milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu en de Statiegeldalliantie reageren positief op de aankondiging van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om dit jaar nog een beslissing over de invoering van statiegeld op PMD te nemen. "Nu komt het erop aan om snel een goed statiegeldsysteem te ontwikkelen. Als we dit met z'n allen goed aanpakken, krijgen we meer terug dan enkel die tien cent statiegeld. Een overwinning voor de natuur", vindt Bond Beter Leefmilieu.
Lees verder

Dader rusthuismoorden nog op vrije voeten: "Mogelijk gaat het om een personeelslid"
Het is onduidelijk wie de rusthuismoorden in Oostrozebeke heeft gepleegd, maar mogelijk gaat het om een medewerker van woonzorgcentrum Rozenberg. "De vermoedens zijn voorlopig dat het om een personeelslid gaat, maar dat durven ze hier niet met zoveel woorden zeggen", vertelt VTM-journalist Tim Lescrauwaet vanuit de West-Vlaamse gemeente.
Lees verder

Ryanair sluit deze winter basis op Brussels Airport in Zaventem
Waar al even voor werd gevreesd, is realiteit geworden. De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair zal de basis op Brussels Airport in Zaventem deze winter sluiten, dat bevestigt Ryanair-CEO Michael O'Leary. Het bedrijf maakte de beslissing bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad, die gisteren werd aangekondigd.
Lees verder

45-jarige Fransman stapt uit wagen na panne op Brusselse ring, wordt aangereden en overlijdt voor ogen van kinderen
Op de Brusselse ring ter hoogte van de Vier Armentunnel in Tervuren is dinsdagavond een Fransman voor de ogen van zijn vrouw en vier kinderen op tragische wijze om het leven gekomen. Nadat zijn wagen in panne gevallen was, stapte hij uit maar werd hij aangereden door een ander voertuig.
Lees verder

Na groeiende vraag tijdens pandemie waarschuwt Samsung voor sombere vooruitzichten chipmarkt
Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics waarschuwt voor een moeilijke periode voor de chipmarkt richting het einde van het jaar. Een topbestuurder van 's werelds grootste fabrikant van geheugenchips sprak van sombere vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar. Ook ziet Samsung nog geen tekenen van herstel in het komende jaar.
Lees verder

"Hij was gisteren bijna niet aanspreekbaar": ploegleider schetst enorme teleurstelling bij Roglic na opgave
De Vuelta is een van z'n belangrijkste smaakmakers kwijt. Primoz Roglic (32) ondervindt te veel last van zijn pijnlijke smak van gisteren en gaat vandaag niet meer van start. Wéér pech voor de Sloveen, die in de laatste ritten dé belager van Remco Evenepoel leek te gaan worden. Ploegleider Addy Engels: "Het stortte deze ochtend even in. We geloofden nog hard dat hij de Vuelta kon winnen."
Lees verder

Gebouwd voor 190.000 euro en nu bijna 600.000 euro waard: "Na 20 jaar valt er op de bungalow van Wim en Dina amper iets aan te merken"
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Pieter Cardoen van Cornelis & Partners een vrijstaande bungalow in Merelbeke die ooit gebouwd werd voor 190.000 euro en nu een pak meer waard blijkt. "Zulke huizen zijn vandaag in trek bij veertigers en vijftigers die wat meer de rust willen opzoeken."
Lees verder

Na een moeilijk jaar: prinses Astrid herleeft als 'wedding planner' voor dochter Maria Laura
Prinses Maria Laura (34) trouwt zaterdag in Brussel met 'haar' William (31). Het wordt ook een emotionele dag voor de moeder van de bruid, prinses Astrid (60). Zij is de 'wedding planner' van dienst. Dat ze de grote dag van haar dochter tot in de puntjes kan voorbereiden, vindt Astrid het "mooiste geschenk". Niet alleen is die rol haar op het lijf geschreven, ze sluit er ook een mentaal en fysiek lastige periode mee af.
Lees verder

Mercedes Van Volcem (Open Vld): "Private verhuurders moeten toch geen energiecrisis opvangen voor huurders?"
Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) verzet zich tegen een eventuele blokkering van de indexering van de huurprijzen. "Ik ben niet akkoord dat de huur niet mag geïndexeerd worden. De lonen worden ook geïndexeerd. Private verhuurders, die investeren in een maatschappelijk nood (huisvesting) terwijl het aanbod al krap is, moeten toch geen energiecrisis opvangen voor de huurders?", zegt de Open VLD-politica in reactie op een pleidooi van het Vlaams Huurdersplatform.
Lees verder

Oekraïne overweegt kerncentrale Zaporizja uit te schakelen: "Als er iets fout gaat, heeft dit grensoverschrijdende gevolgen"
Oekraïne onderzoekt de mogelijkheid om de kerncentrale van Zaporizja te sluiten om veiligheidsredenen. Ze maken ze zich zorgen over de voorraden dieselbrandstof die worden gebruikt voor noodgeneratoren. Indien er geen diesel geleverd kan worden, kan de centrale falen en komen er mogelijk nucleaire stoffen vrij. Het sluiten van de kerncentrale zou wel de elektriciteitsbehoeften van Oekraïne deze winter sterk in gevaar brengen.
Lees verder