Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 9 september 2022

Hoe Philippe Geubels terecht­kwam in drugsdos­sier: dokwerker zwaait met factuur van 137.000 euro van komiek om ons...

HLN
Hoe Philippe Geubels terecht­kwam in drugsdos­sier: dokwerker zwaait met factuur van 137.000 euro van komiek om onschuld te bewijzen
Drie dokwerkers die beticht worden van de invoer van cocaïne op kaai 1742, beten vanmorgen van zich af op de rechtbank. Een PowerPoint-presentatie over de werkchaos op kaai 1742 (met geluidsfragmenten) en facturen van onder meer comedian Philippe Geubels moesten hun onschuld aantonen. De openbare aanklager houdt voet bij stuk en vordert zes jaar cel tegen elk van de drie straddler-chauffeurs.
Lees verder

Deurwaarders zien nieuw profiel van schuldenaars opduiken: de tweeverdieners
Als gevolg van de historisch hoge energiefacturen zien gerechtsdeurwaarders een nieuw profiel van schuldenaars opduiken: de tweeverdieners. Dat zegt de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB). Een nieuw moratorium op schulden is evenwel geen goed idee, waarschuwt de Kamer. "Het geeft mensen met schulden een vals gevoel van veiligheid." De deurwaarders hebben concrete maatregelen voorgesteld aan de federale regering.
Lees verder

Deurwaarders zien nieuw profiel van mensen in financiële problemen opduiken: de tweeverdieners
Als gevolg van de historisch hoge energiefacturen zien gerechtsdeurwaarders een nieuw profiel van schuldenaars opduiken: de tweeverdieners. Dat zegt de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB). Een nieuw moratorium op schulden is evenwel geen goed idee, waarschuwt de Kamer. "Het geeft mensen met schulden een vals gevoel van veiligheid." De deurwaarders hebben concrete maatregelen voorgesteld aan de federale regering.
Lees verder

Kunstensector vraagt snelle en efficiënte steunmaatregelen door inflatie: "Onmiddellijk actie nodig"
Stijgende energieprijzen, stijgende lonen en duurdere bouwkosten. Zoals de hele samenleving voelt de kunstensector de verregaande gevolgen van de inflatie. Belangenbehartiger Overleg Kunstenorganisaties (oKo) trekt aan de alarmbel bij de diverse overheden (lokaal, gewestelijk, federaal en Europees). Om erger te voorkomen en onze maatschappelijke cultuuropdracht te vrijwaren, is nu onmiddellijk actie nodig, luidt het vrijdag in een persbericht.
Lees verder

Hoeveel tijd laat je tussen twee relaties? "Wie snel aan een iets nieuws begint, sleurt dingen mee uit de vorige relatie"
Relaties komen en ze gaan. Daar weet acteur Leonardo DiCaprio (47) alles over, want zijn vrijgezellenleven duurt nooit lang. Maar hoeft dat en probleem te zijn? Nee, zeggen experten Chloé De Bie en Michelle Hufkens. Ze leggen uit wanneer je precies klaar bent voor een nieuwe vlam en hoe je na een break-up dichter bij jezelf kan komen. Voor dat laatste bestaat er zelfs een poepsimpele oefening. "Het maakt een verschil wie een punt achter de relatie zet."
Lees verder

Help, een break-up. Dit is hoeveel tijd je best tussen twee relaties laat
Relaties komen en ze gaan. Daar weet acteur Leonardo DiCaprio (47) alles over, want zijn vrijgezellenleven duurt nooit lang. Maar hoeft dat een probleem te zijn? Nee, zeggen experten Chloé De Bie en Michelle Hufkens. Ze leggen uit wanneer je precies klaar bent voor een nieuwe vlam en hoe je na een break-up dichter bij jezelf kan komen. Voor dat laatste bestaat er zelfs een poepsimpele oefening. "Het maakt een verschil wie een punt achter de relatie zet."
Lees verder

Europese Commissie roept lidstaten op uitgereikte visa voor Russen onder de loep te nemen: "Poetin wil de EU vernietigen"
De Europese Commissie heeft haar lidstaten en de hele Schengenzone opgeroepen om de uitgereikte visa aan Russische onderdanen grondig te bekijken. De Commissie wil zeker zijn dat er geen veiligheidsrisico's zijn verbonden aan de toegang van bepaalde mensen tot de Europese Unie. Dat laat de EU-commissaris voor Binnenlandse Aangelegenheden vandaag weten.
Lees verder

ANALYSE. "Als de politiek faalt zal het populistisch spook dat door Europa trekt nog meer wind in de zeilen krijgen"
Bij de bakker valt ondertussen de vraag of de prijs voor de vrede niet te hoog is. Voor een oorlog, in een land dat niet eens lid is van de EU of NAVO, waar we niet zoveel mee te maken hebben. Stel dat burgers en hun leiders vooraf wisten welke energieprijs aan de sancties hangt, zou men ze destijds zo ingevoerd hebben? De vraag maakt ongemakkelijk.
Lees verder

Vlaamse regering voert stralingsnorm in voor hoogspanning
De Vlaamse regering heeft vandaag een stralingsnorm vastgelegd voor hoogspanningsleidingen. Dat werd vorige week beloofd bij een overleg met de betrokken burgemeesters over de Ventilus-hoogspanningslijn.
Lees verder

Vijf redenen waarom 'Splatoon 3' spetters zal geven
Nintendo's idee van een shooter keerde zopas terug voor een derde ronde. Het kernconcept – spelers die met verf kladderen én er vervolgens in de vorm van een octopus doorheen duiken – bleef natuurlijk behouden, maar Nintendo voegde daar een resem grondige vernieuwingen aan toe.
Lees verder

Wat met biljetten en munten met beeltenis Queen Elizabeth in het VK en het Gemenebest?
De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk benadrukt dat bankbiljetten met de beeltenis van Queen Elizabeth II een wettig betaalmiddel blijven. "Verdere mededelingen over bestaande bankbiljetten van de Bank of England worden gedaan na afloop van de periode van rouw", staat in een verklaring op de website van de bank. De Bank of Canada van haar kant zegt dat de Canadese munten en biljetten met de Queen niet snel zullen veranderen. Charles III zal heel waarschijnlijk zijn opwachting maken op briefjes en muntjes in het Verenigd Koninkrijk en in een groot deel van de rest van het Gemenebest. Dat wordt wennen voor de bevolking na al die jaren.
Lees verder

IAEA: "Kerncentrale van Zaporizja in gevaar door volledige stroomuitval in stad Enerhodar"
Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft vrijdag melding gemaakt van een totale stroomonderbreking in de Oekraïense stad Enerhodar, waar de kerncentrale van Zaporizja ligt. Een toestand die "de veiligheid van de operaties op het spel zet", klinkt het.
Lees verder

Mads Pedersen vervolledigt hattrick in Vuelta, zorgeloze dag voor Remco Evenepoel
Mads Pedersen heeft zijn derde ritzege beet in deze Vuelta. De Deen was de snelste in een groepssprint in Talavera de la Reina, Gianni Vermeersch werd derde. Remco Evenepoel kende een zorgeloze dag en staat zo weer een stap dichter bij de eindzege.
Lees verder

BASKET KORT. Geen WNBA-finale voor het Chicago Sky van Meesseman en Allemand - 3x3 Lions beginnen EK met zege
Emma Meesseman en Julie Allemand zijn er niet in geslaagd om zich met Chicago Sky te plaatsen voor de finale van de play-offs in de WNBA. Connecticut Sun bleek in de beslissende wedstrijd te sterk * Op het 3x3 EK in Oostenrijk wonnen onze Belgen hun openingspartij met 14-13.
Lees verder

BEKIJK. Ontspannen Evenepoel kruist de vingers, Trek-Segafredo rolt rode loper uit voor triplete Pedersen
Zorgeloze dag voor Remco Evenepoel in de Vuelta. In de 19de rit nam Trek-Segafredo resoluut het commando in handen voor Mads Pedersen. De drie vluchters bleven altijd binnenschot, mede ook dankzij tempowerk van Mikel Landa bergop. Evenepoel zag het allemaal graag gebeuren en toonde zich ontspannen voor de camera's van de Spaanse regie. De eindsprint zelf werd een kolfje naar de hand van Pedersen, derde ritzege voor de Deen.
Lees verder

Duitse politie arresteert vijf mannen na vondst van 700 kilo heroïne in container
De Duitse politie heeft meerdere mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de vondst van zo'n 700 kilo heroïne. De drugs werden in augustus in een container in Hamburg aangetroffen. Het gaat om de grootste drugsvangst ooit in Duitsland, volgens de openbare aanklager in Dresden, waar het onderzoek gevoerd wordt.
Lees verder

INTERVIEW. Expert Harry De Paepe over de zware erfenis die Charles III wacht: "Het Verenigd Koninkrijk is aan het ontrafelen. Kan hij het bindmiddel zijn?"
Wat wordt de rol van koning Charles III, in een verdeeld land na een dramatische premierwissel? Hoe verovert hij, met zijn droge humor maar vooral met het trauma van Lady Di als een blijvende schaduw, het hart van de Britten? Hoe kan hij het Verenigd Koninkrijk bijeenhouden, zoals zijn moeder 70 jaar heeft gedaan, wanneer Schotland en Noord-Ierland zich willen afscheuren? En wat met landen als Australië en Canada, die Queen Elisabeth wel een mooi symbool vonden maar nu Charles koning is toch liever een president verkiezen? Historicus, auteur en Engelandkenner Harry De Paepe (41) overschouwt de andere kant van de erfenis van troon en kroon.
Lees verder

Nog geen energiebeslissingen op Vlaams niveau: dit is waarom
De federale en Vlaamse regering kwamen vandaag nog niet tot beslissingen over steunmaatregelen. Maar verschillende Vlaamse ministers klinken wel hoopvol: tegen eind volgende week moet het mogelijk zijn om met een pakket te komen, met daarin steunmaatregelen voor bedrijven en een rem op de huurprijzen van slecht geïsoleerde woningen en winkels.
Lees verder

VIDEO. 5 modevragen aan Coralie Barbier, of mevrouw Stromae. "Dit is het beste modeadvies dat ik ooit kreeg"
Wat ik nooit zou dragen ... "Crocs", zegt Coralie Barbier, de vrouw en styliste van singer-songwriter Stromae. "Al moet ik toegeven dat, sinds ik er een aantal Instagrammers mee zie rondlopen, ik vind dat er toch iets leuks aan is. Zeg dus nooit 'nooit'."
Lees verder

Evenepoel na "de perfecte race": "Had Pedersen beloofd om mee de vlucht onder controle te houden"
Een zorgeloze dag voor Remco Evenepoel in de Vuelta. Belangrijk met die zware rit van morgen. "De grootste schrik was dat ik tegenslag kreeg. Veilig blijven was belangrijk."
Lees verder