Doorgaan naar hoofdcontent

4 vrouwen over hun abortus: “Je hoort wel dat 1 op de 5 vrouwen dit meemaakt. Toch voelt het alsof ik alleen sta”

HLN
4 vrouwen over hun abortus: "Je hoort wel dat 1 op de 5 vrouwen dit meemaakt. Toch voelt het alsof ik alleen sta"
Een kwart van alle zwangerschappen in België is ongepland. Maar Belgische vrouwen kunnen wél kiezen voor abortus, in tegenstelling tot vele anderen. Vandaag, op Safe Abortion Day, getuigen Lore, Inez, Marie en Kelly over de keuze die ze elk in een heel andere situatie maakten: na een verkrachting, ondanks anticonceptie, na een eerste kindje en in een prille relatie. Hoe hakten zij de knoop door?
Lees verder

Rolstoelgebruiker Jenny moet over de grond naar toilet in vliegtuig kruipen: "Het personeel stelde me zelfs voor een luier te dragen"
Jenny Berrie, een jonge Britse rolstoelgebruiker, kon haar ogen niet geloven toen ze naar het toilet moest op een vlucht van Albastar Airlines. Door een gebrek aan plaats was er geen aangepaste rolstoel voor de kleine gangetjes op het vliegtuig aanwezig. Wat volgde, was een situatie die alle verbeelding tart. Toen het cabinepersoneel de vrouw niet wou helpen, besloot ze maar via de grond naar het toilet te kruipen. Het personeel stelt haar op een bepaald moment zelfs voor om een luier te dragen. "Een hele vernederende ervaring", aldus Jenny. Nadat de Britse haar verhaal online deed, kreeg ze wel publiekelijk excuses van de luchtvaartmaatschappij.
Lees verder

Vier gewonden na enorme klap met politiewagen op brug boven A19: één slachtoffer is er erg aan toe
In Zonnebeke zijn woensdagnamiddag twee politiemensen en twee inzittenden van een gewone auto gewond geraakt bij een zwaar ongeval. De politiewagen reed prioritair en was op weg naar een ongeval in Moorslede. Eén van de slachtoffers is er erg aan toe.
Lees verder

Spaanse prinses Sofía (15) gepest op school: "Heeft grote emotionele invloed op haar"
De Spaanse prinses Sofía, de jongste dochter van koning Felipe (54) en koningin Letizia (50), is begonnen aan het nieuwe schooljaar. Ze volgt les aan een privéschool in Madrid, maar daar zou de jonge prinses geregeld hard aangepakt worden. Volgens de Spaanse nieuwssite 'El Confidencial Digital' krijgt Sofía te maken met pesterijen omdat ze graag voetbalt.
Lees verder

Queensland, Australië investeert 62 miljard dollar in groene omwenteling en wil grootste pompcentrale ter wereld bouwen
De Australische staat Queensland (noordoosten) gaat 62 miljard Australische dollar (41,5 miljard euro) investeren in duurzame energie. Dat maakte premier Annastacia Palaszczuk woensdag bekend.
Lees verder

Essentiel Antwerp brengt samen met KMSKA kunst tot leven: "Een eer om met hen samen te werken"
Enkele dagen geleden vond de langverwachte heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) plaats. Hoe kan dit beter worden gevierd dan met een modieuze samenwerking? Essentiel Antwerp greep deze kans met beide handen en komt nu met een collectie van 'draagbare kunstwerken' op de proppen.
Lees verder

Aspirant-politieagenten mogen voortaan tot 5 keer deelnemen aan selectieprocedure
Wie niet slaagt voor de selectieprocedure bij de geïntegreerde politie, mag voortaan nog vier keer herkansen. Dat heeft de Kamercommissie Binnenlandse Zaken woensdag beslist op voorstel van Vooruit-Kamerlid Bert Moyaers. De maatregel moet het personeelstekort bij de politie helpen oplossen.
Lees verder

Ministers opnieuw rond tafel om 17 uur: Jambon doet "constructief" compromisvoorstel over kinderbijslag, maar CD&V krijgt "geen euro extra"
N-VA en Open Vld hebben CD&V een nieuw compromisvoorstel bezorgd over de verhoging van de kinderbijslag. Maar dat nieuwe zogenaamd "constructieve" voorstel is vooral een aanpassing van hun eerdere bod en komt met geen euro extra over de brug, terwijl dat toch een duidelijke eis was van CD&V. De boodschap die vooral N-VA nu in de markt probeert te zetten, is duidelijk: "Wij en Open Vld zijn samen drie keer zo groot als CD&V. Wij laten ons niet in de hoek duwen."
Lees verder

Ministers opnieuw rond tafel om 17 uur: Jambon doet "constructief" voorstel over kinderbijslag, maar CD&V krijgt "geen euro extra"
N-VA en Open Vld hebben CD&V een nieuw compromisvoorstel bezorgd over de verhoging van de kinderbijslag. Maar dat nieuwe zogenaamd "constructieve" voorstel is vooral een aanpassing van hun eerdere bod en komt met geen euro extra over de brug, terwijl dat toch een duidelijke eis was van CD&V. De boodschap die vooral N-VA nu in de markt probeert te zetten, is duidelijk: "Wij en Open Vld zijn samen drie keer zo groot als CD&V. Wij laten ons niet in de hoek duwen."
Lees verder

Lizzo mag als eerste ooit op 200 jaar oude kristallen dwarsfluit van James Madison spelen
Lizzo (34) mocht als eerste ooit op een 200 jaar oude dwarsfluit van The Library of Congress spelen. De fluit was eigendom van James Madison, één van de Amerikaanse grondleggers. Hij kreeg het instrument cadeau wanneer hij aan zijn tweede term als president begon. Tijdens Lizzo's optreden in Washington DC werd de fluit aan haar overhandigd en speelde ze op het instrument. "Ik heb net getwerkt en gespeeld op James Madisons fluit uit de jaren 1800," riep ze erna.
Lees verder

Meer jongeren met een eetstoornis sinds de coronacrisis
Sinds de coronacrisis kampen meer jongeren onder de zestien jaar met een eetstoornis. Sterker nog, er is een beperkte groep van zeer jonge tienermeisjes die worstelen met anorexia. Zo ontdekte de Pano-redactie van de VRT.
Lees verder

Extra vaccinatiemoment tegen apenpokken op 4 oktober
Er komt op dinsdag 4 oktober een extra vaccinatiemoment tegen apenpokken voor achthonderd mannen die geregeld seks hebben met andere mannen en andere prioritaire groepen. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag bekendgemaakt.
Lees verder

Herhuisvesting van daklozen kost evenveel als beheersing van het probleem
Het departement voor toegepaste economie DULBEA van de Université Libre de Bruxelles heeft voor het eerst zowel de maatschappelijke kost van dakloosheid als de kost om een dakloze te herhuisvesten onderzocht. De resultaten tonen dat een dakloze opnieuw een vast onderdak bieden even duur is als een dakloze toegang te bieden tot hulpverlening, terwijl hij op straat blijft leven.
Lees verder

Vijftiger Helena Christensen imponeert met lingeriefoto's: "Het resultaat van gezond eten en een actief leven"
Vergeet Bella Hadid, Kendall Jenner of zelfs de 'Victoria's Secret'-engeltjes. Hét lingeriemodel dat dezer dagen furore maakt is niemand minder dan Helena Christensen. 53 is ze ondertussen, maar de Deense heeft niet aan schoonheid ingeboet. Dat bewijst ze met een resem sexy kiekjes voor het Britse label Coco de Mer. "Ik straal iets uit waardoor ik anderen kan inspireren."
Lees verder

Gas ontsnapt nog altijd even krachtig uit Nord Stream-lekken, "historisch grote milieuramp dreigt"
Uit de drie lekken in de Nord Stream-gaspijpleidingen ontsnapt het gas nog altijd even krachtig. Dat zegt de Zweedse kustwacht. "Helaas kan het gas niet opgevangen of bestreden worden", meldt een woordvoerder. Over de hoeveelheid lekkend gas kon hij geen informatie geven. Milieuorganisaties zien het alvast erg somber in. Zij waarschuwen dat de lekkages een historisch grote milieuramp dreigen te veroorzaken. Environmental Defense Fund stelt op basis van een grove raming dat 115.000 ton methaan is ontsnapt. Dat zou gelijkstaan aan 9,6 miljoen ton CO2, ongeveer evenveel als 2 miljoen benzineauto's in een jaar uitstoten.
Lees verder

Onbekende duikt twee keer in tien dagen 's nachts aan voordeur op: "Geen idee wat hij hier komt zoeken"
Een gezin uit Nieuwpoort kreeg al twee keer in tien dagen tijd ongewenst nachtelijk bezoek aan de voordeur. De bewakingscamera registreerde telkens hoe een onbekende man het huis benaderde. Maar binnen geraakte hij nooit. "Ik ga ervan uit dat het twee keer om dezelfde persoon gaat", zegt bewoner Kevyn Cattaux.
Lees verder

BV 24/7. Frances Lefebure bezoekt kippenhok en dit 'Blind Getrouwd' koppel is al drie jaar samen
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Technische storing gemeld bij ING-bankapp
Heel wat gebruikers van de bankapp van ING ondervinden momenteel problemen. Omstreeks 14.00 uur waren er al meer dan 100 meldingen van storingen. Met de app kunnen ING-klanten allerlei bankverrichtingen uitvoeren.
Lees verder

Portugal wil hogesnelheidstrein tussen Lissabon en Porto
De Portugese regering wil een hogesnelheidstrein laten sporen op een nieuwe lijn tussen de hoofdstad Lissabon en Porto in het noorden. De reis tussen de twee grootste steden van het land zou na 2030 nog een uur en vijftien minuten duren, tegenover meer dan 3 uur met de huidige gewone treinverbindingen.
Lees verder

Voka wil budget voor ziektepreventie meer dan verdubbeld zien
Een groter deel van het gezondheidsbudget moet worden ingezet voor preventie van ziekte. Daarvoor heeft het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka woensdag gepleit tijdens het 'Health Community Congres' in Londerzeel, in Vlaams-Brabant.
Lees verder