Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Hamont-Achel: Wijziging proefopstelling Hamont-centrum vanaf 19 augustus

Wijziging proefopstelling Hamont-centrum vanaf 19 augustus

In het kader van het geactualiseerde mobiliteitsplan werden sinds 8 juli enkele straten in het centrum van Hamont ingericht als eenrichtingsstraten. Zo ook de Kerkstraat. Deze straat is sindsdien enkel toegankelijk vanuit de Kloosterstraat. Vanaf vrijdag 19 augustus verandert hier de rijrichting. Inrijden via de Kloosterstraat is dan niet meer mogelijk.

In de Pastoor Lemmensstraat, de Brouwersstraat en de Hoogstraat blijft het eenrichtingsverkeer gelden in dezelfde rijrichting als voorheen. Via Stad kan het verkeer wel in beide richtingen het stadscentrum bereiken en verlaten.

Metingen > evaluatie > definitieve beslissing

Tijdens de proefopstellingen worden metingen uitgevoerd. Op basis hiervan volgt een evaluatie waarna het stadsbestuur een definitieve beslissing zal nemen. 

Lees verder

Opgelet: blauwalg op domein De Bever en paalkampeerplaats

Na onderzoek heeft de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) blauwalg vastgesteld in het oppervlaktewater van de vijver op domein De Bever en de blusvijver ter hoogte van Beverbeek en Elsbroek, alsook in het oppompbare water aan de paalkampeerplaats afkomstig uit het kanaal. Om die reden geldt er vanaf heden een recreatie- en captatieverbod op deze locaties. Blauwalg vormt namelijk een gezondheidsrisico voor mens en dier.

Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er blauwalgen beginnen te groeien. Dit zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën die een drijflaag vormen waarbij giftige stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. 

Om die reden vaardigt de stad Hamont-Achel een recreatie- en captatieverbod uit voor de getroffen locaties. Verder neem je best de volgende maatregelen om jezelf en anderen te beschermen:

 • Laat kinderen niet aan de waterrand spelen;
 • Vermijd alle waterrecreatie nabij drijflagen van blauwalgen;
 • Houd je huisdieren weg van water met blauwalgen;
 • Gebruik nooit water met blauwalgen;
 • Douche zo vlug mogelijk na huidcontact met blauwalgen;
 • Consulteer je arts bij huidirritatie of misselijkheid.

Fontein Achel wordt onderzocht

Ook het oppervlaktewater van de fontein in Achel bevat mogelijks blauwalg. Er werd een staal genomen dat verder onderzocht zal worden. Uit voorzorg geldt er ook hier een recreatie- en captatieverbod. De fontein werd preventief uitgeschakeld, de toegang tot de stapstenen is afgesloten.

Elders blauwalgen gezien? Laat het ons weten en neem contact op met de milieudienst via milieu@hamont-achel.be of 011 51 05 22 (tijdens de openingsuren).

Lees verder

Praktijkbegeleiding op De HOF'kens: groene vingers in een handomdraai

Wil jij groene vingers kweken? Of je groene vingers nóg groener maken? In samenwerking met Velt worden er regelmatig gratis praktijklessen georganiseerd op De HOF'kens. Verschillende thema's rond tuinieren komen aan bod.

Programma:

 • Dinsdag 30/8 van 19.00 – 21.00 u: composteren / bewaartechnieken
 • Zaterdag 10/9 van 10.00 – 12.00 u: laatste nateelten: wat kan tot wanneer?
 • Zaterdag 24/9 van 10.00 – 12.00 u: vrijkomende percelen bedekken: bodemzorg
 • Zaterdag 8/10 van 10.00 – 12.00 u: pompoenoogst / bewaartechnieken winter
 • Zaterdag 22/10 van 10.00 – 12.00 u: teeltplan volgend jaar / witlof intafelen / tuin winterklaar maken

Wil jij graag bijleren? Schrijf je dan in via www.hamont-achel.be/dehofkens.

Lees verder

Nieuw: paarden rust- en drinkplaats aan de Waag

Trek jij er binnenkort met je paard op uit? Dan kan je voortaan gebruik maken van de nieuwe rust- en drinkplaats aan de Waag.

Met een handpomp kan je je paard, andere huisdieren óf jezelf de nodige verkoeling geven. Wil je zelf ook even rusten en genieten van de prachtige natuur? Dan maak je je paard veilig vast aan de houten constructie.

Bedankt aan de mannen van de werf voor het voorzien van dit idyllische rustplekje.

Lees verder