Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 20 augustus 2022

Muurschildering VUB-campus eert overleden oud-rector Caroline Pauwels

Muurschildering VUB-campus eert overleden oud-rector Caroline Pauwels

Op de freewall van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), waar graffiti-artiesten zich mogen uitleven met muurtekeningen, is als eerbetoon een tekening verschenen van de recent overleden oud-rector Caroline Pauwels.

Lees verder

2.800 wilde eenden illegaal uitgezet in vijvers: 'Dit is sadistisch'

In de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant heeft het Agentschap Natuur en Bos de voorbije weken meer dan 2.800 gekweekte wilde eenden gevonden in vijvers. Wilde dieren uitzetten is nochtans verboden in België. Het is de eerste keer dat er zo'n groot aantal dieren wordt aangetroffen in een jachtgebied. Het Agentschap vermoedt dan ook dat de wilde eenden werden gekweekt voor de jacht. 'Dit is sadistisch', vertelt Jelle De Wilde, directeur communicatie bij het Agentschap Natuur en Bos. 

Lees verder

Zelenski en Guterres tikken tolk op de vingers

In het Oekraïense Lviv vond donderdag een topontmoeting plaats tussen Zelenski, Erdogan en Guterres. Tijdens het bezoek was er een druk bijgewoonde persconferentie, waar de aanwezige tolken geen al te beste beurt maakten. De Oekraïense president en secretaris-generaal van de VN waren duidelijk niet opgezet met hun werk. 

Lees verder

Zelenski krijgt wind van voren van eigen bevolking door late oorlogswaarschuwing

Ook al kreeg de Oekraïense president Volodimir Zelenski 'grimmige waarschuwingen' dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen, toch koos de president ervoor om het niet openbaar te maken. Dat staat te lezen in een interview dat Zelenski deed met de Amerikaanse krant The Washington Post.

Lees verder

Apple vraagt gebruikers van iPhones, iPads en MacBooks om update uit te voeren

Apple heeft eigenaars van iPhone-, iPad- en Mac-modellen gewaarschuwd om hun besturingssoftware te updaten, omdat deze een beveiligingsfout bevat waarmee de controle over de apparaten kan worden overgenomen.

Lees verder

Dronebeelden tonen opgedroogde grachten en poelen in natuurgebied

De hittegolf mag dan wel voorbij zijn, ons land kampt nog altijd met extreme droogte. In natuurgebied Pikhakendonk, op de grens tussen Boortmeerbeek en Rijmenam, staan de poelen en grachten bijna helemaal leeg. Dat blijkt uit bovenstaande dronebeelden van fotograaf Sébastien Van Malleghem. 

Lees verder

Alle Belgische estafetteploegen naar finale EK atletiek

De vier Belgische aflossingsploegen hebben vanochtend de reeksen op het EK atletiek overleefd. Dat de Tornados en de Cheetahs naar de finale zouden gaan, was verwacht. Maar ook de ploegen van de 4x100 meter deden het uitstekend en lopen de finale.

Lees verder

'House of the dragon': klassieke opvolgingsstrijd met een extra portie draken, incest en bloed

'Hoe romantisch is het te worden opgesloten en verplicht troonopvolgers eruit te persen?', hoont de rebelse prinses Rhaenyra het lot van vrouwen in de Zeven Koninkrijken. Ze legt zich daar niet bij neer, wat leidt tot bloederig drama in House of the dragon.

Lees verder

'Zelenski zal de geschiedenisboeken niet ingaan als een Winston Churchill'

Volodimir Zelenski maakt indruk als oorlogspresident. Voor de invasie van Oekraïne was zijn beleid nochtans geen toonbeeld van goed bestuur. Houdt hij stand? 'Ik vraag me af of hij de man is die ons land kan heropbouwen?'

Lees verder

'Organiseer middelbare school zoals hoger onderwijs'

Om het lerarentekort op te vangen, moet het gehele onderwijs meer zoals het hoger onderwijs georganiseerd worden. Daarvoor pleit Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs (GO!). 'Zet grotere groepen samen voor klassikaal onderwijs en begeleid leerlingen bij oefeningen in kleine groepen.'

Lees verder

Dansende regeringsleiders: wie heeft de beste moves?

De Finse premier Sanna Marin ligt onder vuur om een gelekte dansvideo. Critici­ noemen haar gedrag ongepast­ voor een staatsleider. Al is Marin lang niet de eerste, en zeker ook niet laatste regeringsleider die zich laat betrappen op enkele danspasjes.

Lees verder

Dief steelt live op televisie rugzak op strand

In Barcelona dacht een dief 'onopvallend' een rugzak te stelen, maar had hij niet door dat hij werd gefilmd tijdens een live-interview. Toen de eigenaar alarm sloeg, kon de dief dankzij de televisiebeelden worden gevat. 

Lees verder

Vlaamse Milieumaatschappij schroeft alertheid op: 'waakzaamheid' heerst bij waterbedrijven

De jongste hittegolf is nog maar net verteerd of er komen binnenkort alweer droge tijden aan. Hoewel de Vlaamse watervoorraad nog niet op alarmniveau is, heerst er bij alle drinkwaterbedrijven 'waakzaamheid'. 'Als het de volgende weken niet regent, dreigen er in september zeer drastische maatregelen.'

Lees verder

Kerncentrale Tihange 2 uitgevallen na geplande test

De kerncentrale Tihange 2 is vrijdag uitgevallen na afloop van een geplande test. Dat bevestigt uitbater Engie. Het is onduidelijk wanneer de kerncentrale weer opgestart kan worden.

Lees verder

Podcasttips | De Limburgse zoo: glorieus verleden of een zootje?

Chris Morgan maakt natuurdocumentaires zonder natuurpracht (en toch werkt het). Het Belang van Limburg sprak met de nabestaanden van een dierenverzorger die verscheurd werd door beren. En DS Letteren laat Groen-covoorzitter Nadia Naji aan het woord over haar favoriete zomerboek.

Lees verder

Werden beenderen van gesneuvelden bij Slag bij Waterloo verkocht aan suikerindustrie?

Waarom werden er amper beenderen teruggevonden van de Slag bij Waterloo? Nieuw onderzoek meent dat de beenderen in de jaren 1830 werden opgegraven om verwerkt te worden tot suiker. Briefwisseling uit de gemeentearchieven staaft die theorie.

Lees verder

Voor tweede jaar op rij zetten adverteerders meer in op print

Roularta Media Group, de grootste magazine-uitgever in België, ziet voor het tweede jaar op rij dat adverteerders opnieuw meer inzetten op gedrukte media. De digitale advertenties hebben het iets moeilijker.

Lees verder

Supermodel Linda Evangelista op cover 'Vogue' na misgelopen schoonheidsbehandeling

Linda Evangelista (57) siert nog eens de cover van de septembereditie van modeblad Vogue. Ze leefde jaren een kluizenaarsbestaan na een misgelopen schoonheidsbehandeling die haar lichaam 'misvormde'.

Lees verder

Pleziervaart vanaf maandag niet meer mogelijk op deel van Vlaamse waterwegen

Vanaf maandag is de pleziervaart niet meer mogelijk op waterwegen met zeer weinig of geen beroepsvaart. Pleziervaartuigen zullen sluizen moeten delen met beroepsvaart, meldt waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg.

Lees verder

Victor Campenaerts is werelduurrecord kwijt

Victor Campenaerts is zijn werelduurrecord kwijt. De Brit Dan Bigham deed vanmiddag bijna een halve kilometer beter.

Lees verder

Finse premier Sanna Marin heeft drugstest afgelegd

Na heisa over filmpjes waarop de Finse regeringsleider uitbundig danst, heeft Marin (36) nu een drugstest afgelegd. Op een persconferentie zegt ze dat ze niets te verbergen heeft.

Lees verder

Drummen voor de poort: 'Het is hier levensgevaarlijk'

Vrijdagochtend heerste er nog meer chaos dan gewoonlijk aan het Klein Kasteeltje. Enkele families mogen na lang wachten eindelijk naar binnen. Maar veel alleenstaande mannen moeten de nacht weer op de straatstenen doorbrengen.

Lees verder

Walter Van Steenbrugge buiten vervolging gesteld in dossier van drugslab in Lendelede

In het onderzoek naar een omvangrijk drugslab heeft de Brugse raadkamer advocaten Walter Van Steenbrugge en Nancy Vanhee buiten vervolging gesteld. 23 personen werden wel naar de Brugse correctionele rechtbank verwezen.

Lees verder

Klimaatactivisten viseren steeds vaker musea

Je handen kleven aan kunst: het lijkt wel een zomertrend. De klimaatacties verschoven de voorbije maanden van sportevenementen naar musea. 'Media-aandacht is gegarandeerd, maar demonstranten beseffen onvoldoende welke risico's de kunstwerken lopen.'

Lees verder

Met poppenhoofden werpen op Pukkelpop: 'Ik probeerde de ergernis om mijn kater van me af te gooien'

Naast de zon, de bands en de waterige pintjes, is ook de randanimatie terug op Pukkelpop. Op Côté Bizar kunnen bezoekers frustraties van zich af gooien – of erbij winnen.

Lees verder

KMI kondigt code geel af voor onweer in oosten van het land

Het KMI waarschuwt voor onweer en kondigt code geel af voor de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en de hoofdstad.

Lees verder

Giftige algen zijn allicht oorzaak massale vissterfte Duits-Poolse rivier

Onderzoekers wijzen naar de aanwezigheid van giftige algen als oorzaak van vissterfte in de rivier Oder. Industriële vervuiling heeft het groeiproces van die algen versterkt.

Lees verder

Pukkelpop | Een grote groepsknuffel voor Selah Sue

Gedragen door liefde werd Selah Sue. Een week geleden maakte ze in tranen bekend dat ze weer antidepressiva moet nemen. Een experimentele therapie met paddenstoelen had haar uitzicht bezorgd op een rijker emotioneel leven dan antidepressiva, maar ongezien sloop haar zwarte hond weer binnen. En dus stonden de fans voor het podium bezorgd te kijken: hoe zou de zangeres er uitzien?

Lees verder

Britse actrice Josephine Tewson overleden

De Britse actrice Josephine Tewson is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar agent vrijdag meegedeeld aan het nieuwsagentschap PA. Tewson is bij ons vooral bekend door haar rol in de BBC-sitcom Keeping Up Appearances.

Lees verder

Jumbo-Visma deelt al een eerste tik uit, Robert Gesink 'krijgt' de rode trui

Een verbluffend sterk Jumbo-Visma steelt de show op de eerste rit van de Vuelta in Utrecht. Robert Gesink is de eerste leider na een ploegentijdrit op maat van klassementsrijders.

Lees verder

Als zelfs de eigen werknemers Google niet meer vertrouwen

Werknemers van Google roepen op om geen data van gebruikers te delen met Amerikaanse overheidsdiensten als het om abortus gaat. 'In Europa kunnen in hetzelfde schuitje terechtkomen.'

Lees verder

Tamino, de teruggekeerde overwinnaar

'Lang geleden', zei Tamino simpelweg, twee nummers in de set. En inderdaad: hij was spoorloos verdwenen ­tijdens de pandemie. Stilgezeten heeft hij niet: hij nam een nieuw album op, Sahar, dat eind september uitkomt en gemixt werd in de studio van Aaron Dessner in de staat New York.

Lees verder

Festival '100% Retro' in Bobbejaanland dag op voorhand plots afgelast

Het muziekfestival 100% Retro in Bobbejaanland gaat morgen, 20 augustus, niet door. Een dag voor het begin van het event kregen mensen die een ticket kochten een mailtje. 'Ik kocht vrijdag zes tickets, drie uur later werd het festival geannuleerd.'

Lees verder

Seraing zet Eupen voor de rust opzij in eerste zege van het seizoen

Seraing heeft vrijdagavond op de vijfde speeldag van de Jupiler Pro League op klinkende wijze zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. Al in de eerste helft hadden de Luikenaars een driedubbele voorsprong. De eindstand werd 3-1.

Lees verder

Hoe Groen-covoorzitter Nadia Naji Tiktok en literatuur verenigt

Groen-covoorzitter Nadia Naji stelt 'Meisje, vrouw, anders' van Bernardine Evaristo voor in onze podcast Letteren. En ze probeert Tiktok en literatuur te verenigen.

Lees verder

Nectarinegalette

Marieke Wings, bekend van de taarten-Instagram @chezmariette, deelde dit recept bij een interview over haar bevindingen als vegan bakker. 'Ik maak trouwtaarten voor ­huwelijksfeesten waar geen enkele gast ­vegan is, en ik geef mijn klanten ook altijd het advies niet op voorhand aan te kondigen dat hun taart plantaardig is – mensen vormen al vooroordelen nog voor ze een hap geproefd hebben.'

Lees verder

Krokant gehakt met gebakken rijst en sesam-komkommersalade

Laurence Bemelmans, op Instagram bekend als @ascookedbyginger, deelde dit recept bij een interview over haar culinaire inspiratie. Wil je veggiegehakt gebruiken in plaats van vlees, scroll dan door naar de tips onder het recept.

Lees verder

Courgettesoep met noricroutons en gemarineerd mosterdzaad

Deze simpele soep krijgt haar elan door de toppings. Het aardse roggebrood van de croutons wordt opgepept door zilt zeewier, de mosterdzaadjes krijgen een onweerstaanbare textuur door ze te marineren en een handvol zoete basilicum maakt de soepkom helemaal af. Om de soep frisgroen te kleuren kun je eender welk bladgroen gebruiken: spinazie is een prima passe-partout, warmoes geeft een iets meer uitgesproken smaak.

Lees verder

Pasta met ansjovis, chili en citroen

Voor dit recept kun je altijd alles in huis hebben, en moet je niet langer dan een kwartier koken. In plaats van de kaas kun je ook gebakken broodkruim toevoegen voor meer crunch en een iets zachtere smaak.

Lees verder

Thaise mosselen

Dit recept deelde tv-presentatrice Nathalie Meskens bij het verschijnen van haar boek Plan Boost, de 68 recepten die mijn leven veranderden. Opgetekend uit de losse pols, reikt het vooral een paar ideeën aan waarmee je je ding kunt doen: mosselen combineren met citroengras bijvoorbeeld, en met andere Zuidoost-Aziatische smaakmakers. Lekker met brood of noedels.

Lees verder

Fluweelzachte havermoutpap met cacao

Veel melk, dat is het geheim van deze onweerstaanbare ontbijtpap. Zoveel melk dat je eerst denkt: dit komt niet goed. Heb vertrouwen, we maken onze havermout al jaren volgens dit recept. De cacao zorgt voor een extra laagje smaak, maar je kunt die gerust ook achterwege laten. We raden wel echt aan om op het einde die lepel kokosolie door de pap te roeren voor een extra zalvend resultaat.

Lees verder

Aubergines met granaatappel- en walnotensaus

Dit recept uit Noomi, waarin Sara Shawkat recepten deelt uit de Iraakse keuken, biedt een fijne vegetarische introductie tot fesenjan, een stoverij-achtige saus (of sauzige stoverij) met een diepe smaak. Shawkat noemt het 'een ode aan de granaatappel en granaatappelmelasse'. Granaatappelmelasse is een ingekookte, donkere, zoet-zuur-hartige stroop van louter granaatappel, niet te verwarren met grenadinesiroop. Je vindt het in Syrische winkels en bij Albert Heijn.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Soep met stijl, want huiselijkheid wordt stiekem wel weer leuk

Voor dampende ovenschotels is het nog iets te vroeg, maar de inspiratie is in mijn keuken wel al aan het kantelen: wat kan thuis zijn lekker smaken! Hieronder brengen zeven recepten de geruststelling die nu nodig is: huiselijkheid hoeft niet samen te vallen met sleur.

Lees verder

Slipknot, vechten tot de bierkaai plooit

'And the rain will kill us all', klonk het in één van de meest meegebrulde teksten van het concert waarmee Slipknot dag 2 van Pukkelpop afsloot. Maar op een zomerbui na waren de weergoden het festival goedgezind: het enige dat striemde, waren de gitaren van de metalband.

Lees verder

Alweer schietpartij in Antwerpen, daders laten boodschap achter op garagepoort

In de Lange Beeldekensstraat, in de buurt van het Stuivenbergziekenhuis, heeft vrijdagnacht een schietpartij plaatsgevonden. Er zijn zeker acht schoten gelost. Niemand raakte gewond. Eerder deze week probeerden enkele gewapende mannen al de geviseerde woning binnen te dringen.

Lees verder