Doorgaan naar hoofdcontent

Je appartement duurzamer maken? Niet simpel, met al die buren

Je appartement duurzamer maken? Niet simpel, met al die buren

Nu de energieprijzen dag na dag nieuwe hoogtes verkennen, bestuderen veel eigenaars hoe ze hun woning energiezuiniger kunnen maken. Voor appartementsbewoners is dat vaak verre van evident.

Lees verder

Registratie asielzoekers vanaf maandag niet langer aan Klein Kasteeltje

De registratie van asielzoekers zal vanaf maandag niet langer gebeuren aan het Klein Kasteeltje in Brussel en verhuist naar de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor, die dinsdagavond overleg had met Fedasil, gezegd in De ochtend.

Lees verder

Facebook-tijdlijn plots vol vreemde berichten

De tijdlijn van Facebook-gebruikers ziet er woensdag plots wat anders uit. In plaats van posts van vrienden en pagina's die je volgt, word je er overspoeld met vreemde posts op pagina's van internationale bekendheden. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van het probleem.

Lees verder

Tientallen reizigers zitten urenlang vast in Eurotunnel

Door een technisch mankement aan een trein hebben tientallen reizigers dinsdagavond urenlang vastgezeten in de Eurotunnel tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Beelden op sociale media tonen hoe de gestrande passagiers met hun valiezen door een diensttunnel wandelen, aanwezigen doen bij BBC hun verhaal. 

Lees verder

Zelenski spreekt Oekraïense volk toe op nationale feestdag: 'We zijn herboren'

'Oekraïne zal vechten tot het einde.' Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag gezegd in een videoboodschap naar aanleiding van de nationale feestdag, zes maanden na de start van de Russische invasie. 

Lees verder

Canada in de ban van gestolen foto Winston Churchill

Een portret van de legendarische Britse oorlogspremier Winston Churchill dat in een hotel in Ottawa hing, blijkt maanden geleden te zijn verwisseld voor een kopie. De diefstal werd pas vorige week ontdekt.

Lees verder

Scepsis groeit nadat verzetsgroep aanslag op Daria Doegina heeft opgeëist

De onbekende Russische verzetsgroep Nationaal Republikeins Leger heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Daria Doegina opgeëist, maar bestaat dat NRA wel?

Lees verder

Wielertoerist geslagen met wapenstok

Een 32-jarige bestuurder heeft op de IJzerdijk in Diksmuide een wielertoerist geslagen met een wapenstok.

Lees verder

Wat is de mysterieuze Indiase 'tomatengriep'?

In India wordt gezocht naar de oorzaak van een ziekte die meer dan honderd kinderen heeft getroffen. Bij de zogenaamde tomatengriep of tomatenkoorts kunnen patiënten rode, pijnlijke blaren over het hele lichaam krijgen.

Lees verder

Geëngageerd en getroebleerd: plotse dood van Jaimie Branch beroert muziekwereld

De jazzwereld reageert geschokt op het onverwachte overlijden van trompettist Jaimie Branch. Ze was pas 39.

Lees verder

Na afschaffen regionaal ochtendblok Radio 2: Limburgse gouverneur roept op tot boycot VRT

De eerste reacties op de nieuwe strategie van Radio 2 zijn hard. Dat de regionale ochtendblokken geschrapt worden, ligt moeilijk. De Limburgse provinciegouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) roept zelfs op tot een boycot van de VRT.

Lees verder

Twee Nederlandse toeristen overleden in Colombia

De politie in Colombia voert een onderzoek naar de dood van twee Nederlandse toeristen. Ze overleden nadat ze onwel waren geworden in een hotel in Cartagena.

Lees verder

Heb jij kunstonderwijs gevolgd?

Het kunstonderwijs kent een ongeziene boom. Heb jij kunstonderwijs gevolgd? Hoe heb je dat ervaren? Welke voordelen neem je mee uit die opleiding? Werd je tijdens je verdere studies met moeilijkheden geconfronteerd? Getuigen tussen 17 en 27 jaar mogen mailen naar binnenland@standaard.be.

Lees verder

China kreunt onder langste hittegolf ooit: grootste zoetwatermeer zwaar geslonken

De hittegolf in China, die al meer dan zeventig dagen duurt, begint zijn tol te eisen. Rivieren drogen op, waterkrachtcentrales werken niet meer naar behoren en landbouwers kampen met een groot watertekort. Sinds 1 augustus hebben bijna tweehonderd nationale waarnemingsstations in Centraal-, Zuid- en West-China gedurende zeventien dagen temperaturen van meer dan 40 graden Celsius geregistreerd.

Lees verder

Ruim derde van apenpokkenvaccins al opgebruikt

Al 1.153 personen hebben in ons land een prik tegen de apenpokken ontvangen. Dat melden de federale gezondheidsdiensten woensdag. Er zijn nog 2.067 dosissen over, al wordt uitgekeken naar een zuinigere vaccinatietechniek.

Lees verder

Minister Dalle heeft begrip voor ongerustheid: 'Dit mag niet leiden tot minder aandacht voor regionaal nieuws'

'Regionaal nieuws, dicht bij de Vlamingen en Brusselaars, is erg belangrijk', zegt Benjamin Dalle (CD&V), minister van Media. 'Daarover zijn ook engagementen voor opgenomen in de beheersovereenkomst van de VRT.'

Lees verder

Energieprijzen bevriezen is makkelijker gezegd dan gedaan

De Belgische regering loopt al langer rond met het idee om de infernale prijzenspiraal te doorbreken met groepsaankopen en een prijsplafond. De Europese Unie overtuigen van die maatregelen is een andere zaak.

Lees verder

GO!-topman Koen Pelleriaux slaat mea culpa na ongelukkige uitspraak over gebrek aan ambitieuze leerkrachten

De topman van het GO!-onderwijs, Koen Pelleriaux, verontschuldigt zich in een brief gericht aan de GO!-scholen voor zijn recente uitspraak over (het gebrek aan) ambitieuze leerkrachten. 'Die uitspraak was fout.'

Lees verder

Te gladde reuzeglijbaan katapulteert kinderen de lucht in

Een gigantische glijbaan in het 'Belle Isle Park' in het Amerikaanse Detroit moest vijf uur na de opening weer sluiten. De reden: het metalen oppervlak was te glad. Op sociale media gaan beelden rond van kinderen die in de lucht worden gekatapulteerd en hard neerkomen. Er vielen bij wonder geen gewonden en het probleem werd aangepakt. Bekijk het in de video hierboven. 

Lees verder

'Op Radio 2 Limburg niets anders willen horen dan over Limburg, dat is toch te gek'

VRT-voorzitter Frieda Brepoels (N-VA) reageert gepikeerd op het ongenoegen rond de afschaffing van het regionale ochtendblok van Radio 2. 'Het is een fantastisch plan, maar ik heb soms de indruk dat men dat de VRT dat niet gunt.'

Lees verder

'Tijdelijk' geen registraties meer aan Klein Kasteeltje

De verhuizing van het aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje naar de dienst Vreemdelingenzaken is tijdelijk. Ook de opening van een nieuw centrum in Zaventem belooft geen permanente oplossing voor de opvangcrisis te bieden.

Lees verder

Cocaïne: geen roesmiddel maar pepmiddel

Wat is er zo bijzonder aan het witte poeder dat granaten doet afgaan?

Lees verder

Belgisch-Britse Mack Rutherford (17) is jongste persoon ooit om wereld rond te vliegen

In precies vijf maanden is de 17-jarige Mack Rutherford erin geslaagd om solo rond de wereld te vliegen. Hij breekt daarmee een record dat voorheen op naam van zijn zus, Zara Rutherford, stond.

Lees verder

'Bij elke baksteen die we maken, lijden we verlies'

'We willen af van het dure gas, maar voorlopig kunnen we dat niet', zucht Joris Mertens van steenbakkerij Floren & C° uit Brecht. Hij vreest dat hij zijn fabriek zal moeten stilleggen.

Lees verder

Spanjaard Marc Soler rondt huzarenstukje af in Vuelta,

Marc Soler beleefde onderweg naar Bilbao zijn mooiste wielerdag bij zijn nieuwe werkgever UAE Team Emirates. De 28-jarige Catalaan won in het Baskenland met een solo van 26 kilometer. Diens Franse ploegmaat Rudy Molard is de nieuwe rodetruidrager.

Lees verder

De 5 zwaarste beschuldigingen van Twitters klokkenluider

The Washington Post pakte dinsdag uit met vernietigende beschuldigingen aan het adres van Twitter. Ze komen van voormalig beveiligingschef Peiter Zatko. In zijn meer dan 80 pagina's tellende dossier zitten een aantal pijnlijke uitschieters.

Lees verder

Anuna De Wever neemt afscheid van Youth For Climate

Anuna De Wever heeft de deur achter zich toegetrokken bij Youth For Climate, de klimaatbeweging die de activist mee heeft opgericht. 'Na meer dan drie jaar bij deze beweging ben ik natuurlijk gegroeid en heb ik een beter idee gekregen van wat ik wil', klinkt het.

Lees verder

Frankrijk wil militaire heropvoedingskampen voor baldadige jeugd

De Franse minister van Binnenland oppert het idee om delinquente jeugd naar militaire opvoedingskampen te sturen. Het voorstel stond vaag omschreven in het programma van president Emmanuel Macron. 'Een stokpaardje van rechts.'

Lees verder

Biden verlicht studieleningen met 10.000 dollar

De regering-Biden zal voor een groot deel van de universiteitsstudenten de studieschulden verlichten met 10.000 dollar. De maatregel geldt voor gezinnen die jaarlijks 250.000 dollar of minder verdienen. Voor studenten uit families met de laagste inkomens – naar schatting 6 miljoen– gaat het om 20.000 dollar. Met die beslissing hoopt president Joe Biden de steun voor de Democraten bij de komende tussentijdse verkiezingen op te krikken. Door de maatregel komen er honderden miljarden dollars vrij voor consumptie-uitgaven, wat volgens eco­nomen het risico inhoudt dat de inflatie verder stijgt.

Lees verder

Elf jaar na Fukushima kiest Japan weer volop voor kernenergie

Japan gooit het roer fundamenteel om. ­Tokio wil oude kerncentrales heropenen en ­bestudeert de bouw van nieuwe centrales.

Lees verder

Na ouders sterven nu ook drie Leuvense oehoekuikens

De drie Leuvense oehoekuikens die opgevangen werden in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder zijn overleden aan vogelgriep. 'We zijn er het hart van in', klinkt het in het centrum én bij het stadsbestuur. Enkele maanden geleden overleden ook al de vader en de moeder van de familie aan duivenherpes.

Lees verder

Finse premier geëmotioneerd: 'Ook ik verlang soms naar vreugde, licht en plezier'

Sanna Marin hoopt de beelden, waarop een feestende premier te zien is, achter zich te laten. De Finse premier benadrukte op een persconferentie dat ze hard werkt voor haar land en dat zal blijven doen.

Lees verder

Worden het echt tien moeilijke winters, zoals De Croo zegt?

Neen, we werden niet echt vrolijk van de boodschap van premier Alexander De Croo eerder deze week. Niet alleen deze winter wordt moeilijk, waarschuwt hij. Maar de komende vijf winters, zelfs tien winters worden moeilijk.

Lees verder

Californië wil vanaf 2035 verkoop benzine- en dieselauto's verbieden

De Amerikaanse staat Californië wil vanaf 2035 de verkoop van benzine- en dieselauto's verbieden. Dat hebben lokale autoriteiten woensdag bekendgemaakt in een persconferentie.

Lees verder

Miljoenen schadevergoeding voor weduwe Kobe Bryant vanwege foto's ongeluk

De lokale overheid in Los Angeles moet de weduwe van Kobe Bryant een schadevergoeding van 16 miljoen dollar (16 miljoen euro) betalen, omdat hulpverleners foto's namen van het ongeluk waarbij de basketbalgrootheid om het leven kwam.

Lees verder

Politiechef Uvalde ontslagen vanwege bloedbad op basisschool

Drie maanden na de dodelijke schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas is de politiechef van het schooldistrict de laan uitgestuurd wegens de tergend trage reactie van de agenten. Dat melden Amerikaanse media.

Lees verder

Voorlopig laatste dag met temperaturen boven 30 graden

Donderdag wordt opnieuw een zeer warme zomerdag, met maxima tussen 31 en 33 graden. Voor verkoeling moet men aan zee zijn. In de rest van het land daalt de temperatuur vanaf vrijdag, zo voorspelt het KMI.

Lees verder

Al 1.230 arrestaties dankzij Sky ECC

Het onderzoek naar Sky ECC, de versleutelde berichtendienst, ­levert nog steeds indrukwekkende resultaten op. Volgens de ­recentste cijfers werden al 1.230 mensen gearresteerd. Dat bevestigt de federale politie aan Het Nieuwsblad.

Lees verder

GP van België Formule 1 is nog niet van de kalender

Formule 1-baas Stefano Domenicali heeft aangegeven dat het lot van de Grote Prijs van België, die volgens allerlei geruchten volgend seizoen van de kalender zou verdwijnen, nog niet bezegeld is. 'De besprekingen zijn nog gaande', klinkt het.

Lees verder

Levensverwachting in Vlaanderen daalt met acht maanden door covid-19-pandemie

In 2020 stierven in Vlaanderen meer dan 10.000 mensen aan de gevolgen van covid-19. Dat blijkt uit de officiële sterftecijfers voor 2020 die Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits heeft bekendgemaakt. 'Het grote aantal overlijdens door covid heeft de levensverwachting in Vlaanderen terugbracht tot ongeveer het niveau van 2015', zegt Crevits.

Lees verder

Rechter blokkeert deel van antiabortuswet Idaho

Een Amerikaanse federale rechter heeft een deel van een wet geblokkeerd die bijna alle abortussen verbiedt in de staat Idaho. De beslissing is een overwinning voor de regering van president Biden.

Lees verder

Het najaar van VTM: influencers alom, nieuwe afleveringen van 'De kotmadam' en de comeback van Jambers

Het najaar van VTM leest als de tracklist van een 'greatest hits-album'. Maar zoals het een goeie 'best of' betaamt, is er ook ruimte voor nieuwigheden en eerder onuitgegeven werk. Zo wordt Jens Dendoncker het gezicht van een simpel maar efficiënt spelprogramma, maakt Paul Jambers zijn rentree en krijgen we eindelijk die nieuwe afleveringen van 'De kotmadam'.

Lees verder