Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 31 augustus 2022

IAEA-inspecteurs op weg naar kerncentrale Zaporizja voor controle die maximaal één dag duurt

HLN
IAEA-inspecteurs op weg naar kerncentrale Zaporizja voor controle die maximaal één dag duurt
Een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is van Kiev onderweg naar de kerncentrale bij Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne. Een getuige van persagentschap Reuters zag een konvooi van auto's van het IAEA woensdag uit de hoofdstad vertrekken. Ze krijgen één dag de tijd om de site te inspecteren.
Lees verder

PORTRET. De man die Poetin haatte, is dood: Gorbatsjov eindigde de Koude Oorlog, hielp de Muur slopen en hervormde zijn land
Michail Gorbatsjov, de Sovjetleider die de wereld glasnost en perestrojka bracht, is overleden op 91-jarige leeftijd. "Gorbi" maakte een einde aan de Koude Oorlog, en hielp de Muur slopen. Hij was populair in het Westen, en werd verguisd in eigen land - onder meer door Poetin. De man met de opvallende wijnvlek stierf na een aanslepende ziekte.
Lees verder

TERUG NAAR SCHOOL. Keren de mondmaskers terug? Het afstandsonderwijs? En hoe groot is de leerachterstand nu echt? "Kennis kan je inhalen, maar sociale vaardigheden..."
Twee coronajaren hebben een gigantische impact gehad op onze schoolgaande jeugd. Het verplichte thuisonderwijs tijdens de eerste golven zadelde heel wat leerlingen met een leerachterstand op. "Niet alleen qua kennis, maar ook qua sociale vaardigheden", horen we bij verschillende directeurs. Keren de mondmaskers deze winter terug? Is afstandsonderwijs nog een optie? In het laatste deel van onze rondvraag bij vijftig directeurs duikt het covidspook weer op.
Lees verder

MR wil vijf kernreactoren langer openhouden en crisisbelasting voor energieproducenten
In aanloop naar het eerste Overlegcomité over de energiecrisis leggen alle partijen hun eisen op tafel. De MR van voorzitter Georges-Louis Bouchez verrast met een tijdelijke crisisbijdrage van energieproducenten en het pauzeren van de subsidiëring van offshorewindenergie, schrijft De Tijd woensdag.
Lees verder

WEERBERICHT. Afwisselend opklaringen en wolkenvelden, rukwinden aan de kust
Er zijn woensdagochtend nog tijdelijk (onweers)buien mogelijk in de buurt van de Duitse en Luxemburgse grens. Elders is het droog met brede opklaringen en wolkenvelden. In de namiddag komen er in het binnenland stapelwolken tot ontwikkeling. Ten zuiden van Samber en Maas kunnen hier enkele lokale buien of onweders uit ontstaan, meldt het KMI.
Lees verder

De vijf hindernissen op weg naar een nucleaire deal met Engie
Minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen) wil nog in september een concreter akkoord met kernproducent Engie sluiten. Maar de onderhandelingen over een nucleaire verlenging verlopen moeizaam en het principe-akkoord van in juli telt nog veel losse eindjes.
Lees verder

Opnieuw zonder hun recordschutter? Jaar met wel heel weinig Duivelse minuten dreigt voor Lukaku
De doorstart is alweer afgebroken. Bij Inter gaan ze uit van het worstcasescenario voor Romelu Lukaku: een maand in de blessureboeg met een spierprobleem in de linkerbil. Moeten de Rode Duivels het voor de zoveelste keer op rij zonder hun recordschutter stellen?
Lees verder

Xandee terug op podium na hartoperatie: "Ze hebben mij zelfs al gevraagd voor Eurosong"
Eurosong komt terug. Volgend voorjaar gaat de VRT via een wedstrijd opnieuw op zoek naar een geschikte kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Desna spreekt met twee ervaringsdeskundigen: Barbara Dex en Xandee. Hoe blikken de zangeressen terug op hun deelname aan de wedstrijd? En wie zien zij als gedoodverfde kandidaten? "Ik ben zelfs al gevraagd", verklapt Xandee. De ex-sidekick van Sergio (Touch of Joy) kampte jarenlang met gezondheidsproblemen, maar staat sinds kort weer op het podium. Bekijk het gesprek in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Zelfs binnen stadsbestuur is er nu onenigheid over kleurrijk terras in Brugge: "Ze staan er al drie jaar. Een gemotiveerde afwijking moet hier mogelijk zijn"
Groen, geel, rood en blauw of toch maar de uniforme kleuren zoals stad Brugge wil? Het kleur van het terras van La Casita is een staatszaak in de Breydelstad. Uit een bevraging op HLN.be - waarop meer dan 10.000 mensen reageerden - blijkt dat het merendeel niet gewonnen is voor een kleurverandering. Burgemeester Dirk De fauw stelt dat ze simpelweg het reglement toepassen, maar nu is er zelfs binnen het schepencollege geen eensgezindheid.
Lees verder

COLUMN. Als het klopt dat cocaïne overal is, zoals de burgemeester van Antwerpen zegt, dan ben ik nergens
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Bart De Wever.
Lees verder

HLN Original-reeks 'Het Vakantiehuis' al meer dan 1,2 miljoen keer bekeken: "Voor Bart Kaëll en Luc Appermont nam ik twee identieke zwembroeken mee"
De laatste zomerkriebels doven stilletjes uit, een nieuw schooljaar staat voor de deur. Met de HLN Original webreeks 'Het Vakantiehuis' laaien we nog één keer dat ultieme zomergevoel op. Birgit Van Mol (54) bezocht met enkele BV's hun vakantiespot, goed voor een dikke 1,2 miljoen views. "Ik kreeg het gevoel dat ik op vriendenbezoek was."
Lees verder

LIVE US OPEN. Serieuze domper: David Goffin, na zware vijfsetter, en Elise Mertens al in eerste ronde uitgeschakeld
David Goffin en Elise Mertens zijn al in de eerste ronde uitgeschakeld op de US Open. Ze verloren van respectievelijk Lorenzo Musetti en Irina-Camelia Begu. Een serieuze aderlating. Maryna Zanevska en Alison Van Uytvanck plaatsten zich wel voor de tweede ronde. Mis niets van de actie in Amerika via onderstaande liveblog.
Lees verder

Joris Hessels vervoert opnieuw passagiers met een bijzonder verhaal in 'Taxi Joris'
Weinig tv-makers die zo goed kunnen luisteren als Joris Hessels (42). In een tweede seizoen van zijn 'Taxi Joris' vervoert de helft van het prijzen winnende 'Radio Gaga'-duo, opnieuw passagiers met een bijzonder verhaal.
Lees verder

PORTRET. Beursanalist Stefan Willems (29) woont bewust in het spotgoedkope Bulgarije: "Hier kom ik met 850 euro per maand perfect toe"
"Wie hier 1.000 euro per maand moet uitgeven, krijgt een prijs van mij. Want is dat gewoon onmogelijk, tenzij je naar het casino zou gaan." Met die uitspraak is Stefan Willems (29) één van de opvallendste figuren in de nieuwe VRT-docureeks 'FIRE', waarin jonge renteniers in spe gevolgd worden. Willems verhuisde anderhalf jaar geleden naar het Bulgaarse bergdorp Bansko, om nog méér te kunnen sparen: "Van elke 100 euro die ik binnenkrijg, hou ik uiteindelijk nog 85 euro over om te beleggen."
Lees verder

Amerikaans leger houdt volledige vloot van 400 Chinook-helikopters aan de grond
Het Amerikaanse leger houdt de volledige vloot van zo'n 400 CH-47 Chinook-helikopters, die voor transport van troepen, artillerie, materiaal en brandstof gebruikt worden, aan de grond nadat in een aantal helikopters brand in de motoren was uitgebroken.
Lees verder

Nu al 1.162 doden bij moessonregens in Pakistan
In Pakistan is de dodentol van de overstromingen door de moessonregen verder opgelopen. Volgens de meest recente balans van de nationale rampenbestrijdingsdienst NDMA zijn sinds 14 juni nu al zeker 1.162 mensen omgekomen, onder wie 384 kinderen en 231 vrouwen. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers in de loop van de komende dagen nog zal stijgen.
Lees verder

LIVE. Antwerp huurt Stengs van Nice - Januzaj onderhandelt met Sevilla - Nederlandse interesse voor Raman
Het belooft nog een spannend slot van de transfermercato te worden. Zowel Anderlecht, Antwerp als Club Brugge hebben nog wel wat werk voor de boeg. En welke internationale sterren, naast onder meer Romelu Lukaku, Robert Lewandowski, Erling Haaland en Sadio Mané, verhuizen deze zomer naar een ander team? Via deze pagina transfernieuws zit u op de eerste rij voor alle geruchten en done deals op de transfermarkt!
Lees verder

Heldhaftige strandwachten en koken met Kobe en Danira: dit kan u vanavond op tv bekijken
De vakantie zit er helemaal op, of toch tenminste voor de tv-zenders. Het najaarsoffensief start een week vroeger dan normaal en schiet meteen in volle hevigheid uit de startblokken. Dat heeft alles te maken met het feit dat het WK Voetbal, mét deelname van onze Rode Duivels, uitzonderlijk niet in volle zomer maar vanaf eind november wordt betwist. Dus willen de zenders hun deel van het kijksucces zo snel mogelijk binnenhalen. Dat heet dan pompen of verzuipen. Dit mag u op woensdag allemaal verwachten.
Lees verder

De terugkeer van Natalie Meskens en koken met Kobe en Danira: dit kan u vanavond op tv bekijken
De vakantie zit er helemaal op, of toch tenminste voor de tv-zenders. Het najaarsoffensief start een week vroeger dan normaal en schiet meteen in volle hevigheid uit de startblokken. Dat heeft alles te maken met het feit dat het WK Voetbal, mét deelname van onze Rode Duivels, uitzonderlijk niet in volle zomer maar vanaf eind november wordt betwist. Dus willen de zenders hun deel van het kijksucces zo snel mogelijk binnenhalen. Dat heet dan pompen of verzuipen. Dit mag u op woensdag allemaal verwachten.
Lees verder

Tienduizenden Amerikanen in Mississippi zonder veilig drinkwater: waterzuivering werkt onvoldoende
In de Amerikaanse stad Jackson in de staat Mississippi is een watercrisis uitgebroken. Een waterzuiveringsinstallatie werkt niet goed meer, waardoor een groot deel van de stad de komende dagen zonder veilig drinkwater zit. In de stad en omgeving wonen 180.000 mensen. De gouverneur van Mississippi heeft de noodsituatie uitgeroepen en de nationale garde opgeroepen om te helpen.
Lees verder