Doorgaan naar hoofdcontent

1 op de 3 Belgen is erg eenzaam. “Ik voel me te beschaamd om onder de mensen te komen”

HLN
1 op de 3 Belgen is erg eenzaam. "Ik voel me te beschaamd om onder de mensen te komen"
Voel jij je eenzaam? Wie 'ja' antwoordt, is niet alleen: volgens een nieuw Nationaal Geluksonderzoek van UGent-NN voelt maar liefst een op de drie Belgen zich tegenwoordig erg eenzaam, met nog eens een op de drie die zich 'matig' eenzaam zegt te voelen. En wat blijkt: sommige Belgen zijn kwetsbaarder voor eenzaamheid dan anderen.
Lees verder

Jaak Van Assche over heruitzenden afleveringen met BTW in 'F.C. De Kampioenen': "Ik vind ze zeker niet minderwaardig"
Vanaf deze week kan een hele nieuwe generatie fans van 'F.C. De Kampioenen' kennismaken met een nieuw personage: Bernard Theofiel Waterslaeghers (BTW), gespeeld door Jakob Beks. Hij moest de 'slechterik' DDT doen vergeten nadat Jacques Vermeire z'n veelbesproken overstap maakte naar VTM.
Lees verder

Privacywaakhond wil nagaan of Forza Ninove wetgeving respecteert: "We nemen dit ernstig"
De Gegevensbeschermingsautoriteit beraadt zich op korte termijn over een "handhavende actie" tegen het gebruik van privacygevoelige gegevens door Forza Ninove, de lokale afdeling van het Vlaams Belang. Dat laat woordvoerster Aurélie Waeterinckx weten. "We nemen dit ernstig", klinkt het in een persmededeling.
Lees verder

Geen vaccinatie, geen US Open voor Novak Djokovic? "Dit lijkt op achterhaald denken"
Als niet-gevaccineerde tennisser mag Novak Djokovic niet naar New York reizen en mist hij dus hoogstwaarschijnlijk de nakende US Open. De hoon rond zijn persoon heeft deels plaatsgemaakt voor steun.
Lees verder

IN BEELD. Van dinosporen tot scheepswrakken en menselijke resten: dit heeft extreme droogte allemaal al blootgelegd
De extreme droogte heeft ook onverwachte neveneffecten. Plots komen heel wat objecten en zelfs menselijke resten die al tientallen jaren aan het zicht ontrokken waren, bloot te liggen. Een overzicht van de meest opmerkelijke en intrigerende vondsten.
Lees verder

Wat zijn de grootste energieverslinders in de keuken en hoe verminder je dat verbruik? "Check de leeftijd van je diepvries en koelkast"
In de keuken maken we vandaag ook graag energiezuinige keuzes om de energieprijzen de kop in te drukken. Was je dan best terug af met de hand in plaats van je afwasmachine te gebruiken? En werkt die zogenaamde 'boosterfunctie' van een vuur of oven echt om energie te besparen? Energie-expert Koen Vanthournout fileert welke aanpassingen zinvol zijn en welke inspanningen meer moeite vragen dan winst opleveren.
Lees verder

Geen metroverkeer tussen Simonis en Stuyvenbergh na rookverspreiding door technisch defect
Deze ochtend omstreeks 10.50 uur kreeg de Brusselse brandweer een oproep binnen van rookontwikkeling aan metrostation Pannenhuis. Het metroverkeer ligt op dit moment stil tussen Simonis en Stuyvenbergh.
Lees verder

Passagiers zitten uren vast in Kanaaltunnel
Tientallen passagiers hebben dinsdagavond urenlang vastgezeten in de Kanaaltunnel nadat een trein van het Franse Calais naar het Britse Folkestone in panne viel. Op Twitter verschenen foto's van mensen die hun voertuigen moesten verlaten en via de diensttunnel werden geëvacueerd.
Lees verder

Mathieu van der Poel maakt vandaag wederoptreden in Overijse: "Wil in topvorm naar WK in Australië"
Zowat anderhalve maand na zijn opgave in de voor hem tegenvallende Ronde van Frankrijk maakt Mathieu van der Poel (27) vandaag zijn wederoptreden in de Druivenkoers in Overijse. Van der Poel wil na een trainingsperiode weten waar hij staat, vooral met het WK in Australië in gedachten. "Ik ben zelf benieuwd. Ik denk dat ik in orde ben, maar zeker nog niet in topvorm."
Lees verder

Mathieu van der Poel, vandaag in Overijse, legt vinger op Tourwonde: "Misschien te hard op hoogte getraind"
Zowat anderhalve maand na zijn opgave in de voor hem tegenvallende Ronde van Frankrijk maakt Mathieu van der Poel (27) vandaag zijn wederoptreden in de Druivenkoers in Overijse. Van der Poel wil na een trainingsperiode weten waar hij staat, vooral met het WK in Australië in gedachten. "Ik ben zelf benieuwd. Ik denk dat ik in orde ben, maar zeker nog niet in topvorm."
Lees verder

Texaanse universiteit komt met nieuwe Taylor Swift-cursus literatuur
In de Universiteit van Texas in Austin (UTA) wordt vanaf deze herfst een literaire cursus aangeboden, gebaseerd op de liedjes van Taylor Swift. De cursus krijgt de naam 'The Taylor Swift Songbook' en zal haar liedjes gebruiken om onderzoeksmethoden en kritisch lezen aan te leren aan studenten.
Lees verder

Van Gucht: "Apenpokken tot nu toe vastgesteld bij 29 kinderen in Europa"
Voor het eerst zijn de apenpokken in ons land vastgesteld bij een kind onder de drie jaar. Een uitzonderlijk verschijnsel, bevestigt ook Steven Van Gucht. "In Europa hebben we tot nu toe weet van 29 gevallen bij kinderen", aldus de viroloog.
Lees verder

Belgische zanger KATNUF scoort in Nederland: nieuwe single al meer dan een week op de eerste plaats op Spotify
Nederlandse artiesten veroverden de afgelopen weken dan wel de Vlaamse festivals, maar ondertussen scoort er ook een Belgische artiest hoog in de Nederlandse hitlijsten. De 21-jarige KATNUF staat namelijk al meer dan een week op 1 in de Spotify Charts van onze noorderburen.
Lees verder

Thais Grondwettelijk Hof schorst premier Prayut
Het Thaise Grondwettelijk Hof heeft vandaag Prayut Chan-O-Cha geschorst als premier, in afwachting van een beslissing over de vraag of Prayut langer kan aanblijven. Vandaag is Prayut acht jaar premier, en volgens de Thaise grondwet mag een premier maximaal acht jaar blijven zitten. De beslissing van het Hof is een aardverschuiving in de Thaise politiek, enkele maanden voor langverwachte verkiezingen.
Lees verder

Regisseur geeft gepeste Australische jongen rol in nieuwe 'Mad Max'-film: "Het was goed voor hem én voor ons"
In 2020 ging de video van de gepeste Australische jongen Quaden Bayles (11) viraal. De jongen heeft dwerggroei en werd hier op school zwaar voor afgerekend. Maar nu krijgt hij steun uit onverwachte hoek. Regisseur George Miller (77) cast de jongen in zijn twee aanstaande films: 'Three Thousand Years of Longing' én de prequel van 'Mad Max'.
Lees verder

Onze watcher schudt de Gentse defensie wakker: "De speeltijd is voorbij. Trek die muur weer op"
De muur vertoont barsten. Wil AA Gent alsnog de Europa League in, dan moét het defensief beter tegen Omonia Nicosia, zo vindt onze AA Gent-watcher Axel Brisart. "Tijd om op te staan, 'Iron Mike' en co."
Lees verder

"Ze moesten zich schamen": prins William en gezin beginnen nieuw leven, maar niet iedereen gaat akkoord
De Cambridges pakken hun verhuisdozen in. Het gezin van prins William (40) en Kate Middleton (40) verlaat Londen en settelt zich in de buurt van Windsor Castle. De prins en zijn vrouw willen "dichter bij de Queen" zijn, maar willen hun drie kinderen ook een "normaal leven" gunnen. Waar nemen ze precies hun intrek? Hoe zal hun nieuwe leven eruit zien? En waarom komt er zoveel kritiek op hun plannen? "Wat William en Kate doen is een echte schande!"
Lees verder

TV met een fiks prijskaartje: dit zijn de duurste reeksen ooit gemaakt
Volgende week is het zover: dan komen 'The Rings of Power' naar u toe op Prime Video. De prequel van 'The Lord of the Rings' maakte de voorbije maanden al serieus de tongen los en dat heeft vooral te maken met het prijskaartje. Zo gaf Amazon voor het eerste seizoen 465 miljoen dollar (58 miljoen dollar per aflevering) uit, wat het de duurste televisieshow ooit geproduceerd maakt. Een groot deel van dat geld werd echter gebruikt om de infrastructuur te bouwen die gedurende de vijf seizoenen zal gebruikt worden, waardoor de makers het eigenlijk 'een koopje' noemen. Enorme budgetten zijn echter geen uitzondering meer. Van 'Stranger Things' op Netflix tot 'See' op Apple TV+. Dit zijn de vijf meest gepeperde tv-rekeningen.
Lees verder

En als je eens voor de goedkoopste auto ging? Onze autokenner test de SsangYong Grand Tivoli GDi
Er is niet alleen de inflatie. Ook de lange wachttijden zorgen ervoor dat auto's almaar duurder worden. Pakweg drie jaar geleden kon je nog kiezen uit meer dan een handvol modellen van minder dan 10.000 euro. Nu vind je geen enkele auto meer onder die prijs. Dat betekent niet dat er geen goedkope auto's meer zijn. In deze derde en laatste aflevering test onze autokenner Joost Bolle de Ssangyong Grand Tivoli, een zeer ruime SUV voor kleine en grote gezinnen vanaf 17.490 euro. "Veel ruimte voor je geld, alleen jammer van de dorstige motor."
Lees verder

Ait El Hadj excuseert zich na weigering om te spelen met U23: "Ik heb een fout gemaakt "
Anouar Ait El Hadj (20) heeft zich verontschuldigd voor zijn weigering om met het voorbije weekend met de RSCA Futures in 1B te spelen. "Ik besef dat ik een fout heb gemaakt en wil me excuseren", zegt hij op Instagram. Afwachten of paars-wit hem nu nog in de B-kern houdt. Ait El Hadj wil graag vertrekken, maar concrete interesse is er vooralsnog niet.
Lees verder