Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 juli 2022

Standbeelden hoofdpersonages ‘Breaking bad’ krijgen kritiek

Standbeelden hoofdpersonages 'Breaking bad' krijgen kritiek

Walter White en Jesse Pinkman, de hoofdpersonages uit Breaking bad, krijgen hun eigen standbeeld in Albuquerque, waar de reeks zich afspeelt. Een slecht idee volgens sommigen.

Lees verder

Gestolen reliekschrijn afgeleverd bij kunstdetective

Bij de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand is een pakketje afgeleverd met een bijzondere inhoud. Wellicht gaat het om het reliekschrijn dat begin juni werd gestolen uit de abdij van ­Fécamp in Normandië. Dat melden Le Figaro en Belga.

Lees verder

Bart Swings is een gelukkig man met vijf medailles: 'Zo presteren in skeeleren doet me heel veel'

Bart Swings heeft op de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham nog maar eens vijf medailles toegevoegd aan zijn palmares in het skeeleren. Op 10.000 meter afvallingskoers op de piste, 10.000 meter afvalling op de baan, 15.000 meter afvalling op de weg en 10.000 meter puntenkoers op de weg haalde hij goud. In de 1.000 meter sprint haalde de 31-jarige Swings ook nog brons binnen. 'Ik ben super tevreden, natuurlijk', aldus Swings.

Lees verder

Salah Abdeslam wordt naar België overgebracht, locatie 'om veiligheidsredenen' niet bekendgemaakt

Salah Abdeslam is uit de gevangenis van Fleury-Mérogis, in het Franse departement Essonne, gehaald om overgebracht te worden naar België. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek. Hij moet in ons land voor assisen verschijnen voor zijn aandeel in de aanslagen van maart 2016 in Brussel en Zaventem.

Lees verder

Onderzoekscommissie scherp voor top van agentschap Opgroeien, ook Wouter Beke krijgt kritiek

De onderzoekscommissie kinderopvang is in haar aanbevelingen snoeihard voor de top van het agentschap Opgroeien en met name voor leidend ambtenaar Katrien Verhegge. Ook ex-minister Wouter Beke (CD&V) krijgt een veeg uit de pan.

Lees verder

Obama maakt kans op een Emmy

Bij de genomineerden van de Emmy Awards, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen, valt de naam van oud-president Barack Obama op.

Lees verder

Uw auto staat binnenkort niet meer toe dat u te snel rijdt

Europa verplicht sinds 6 juli een slimme snelheidsbegrenzer op nieuwe automodellen. Wagens die te snel rijden, worden automatisch vertraagd, al valt het systeem nog te overrulen.

Lees verder

Twee granaten ontploft in appartementsgebouw in Knokke-Heist

In een appartementsgebouw in Knokke-Heist zijn dinsdagnacht twee granaten ontploft. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is groot.

Lees verder

Vooruit schreeuwt frustraties uit over Vivaldi-regering: 'Het is er volledig over'

De frustraties bij de regeringspartijen borrelen stevig op nu de pensioendiscussie nog maar eens in een impasse zit. 'De anderen moeten straks maar aan de kiezers uitleggen waarom ze het verkloot hebben', zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.

Lees verder

Commissie zegt vertrouwen in management Kind en Gezin op

Kind en Gezin faalde in het detecteren en opvolgen van problemen. De onderzoekscommissie spreekt ronduit van een 'puinhoop' binnen de administratie. De commissie bepleit ook uitdrukkelijk een verlaging van de kind-begeleiderratio.

Lees verder

OVERZICHT. Waar kunt u (gratis) buiten zwemmen?

Het zomert de volgende dagen volop in het land. En waar vindt u bij tropische temperaturen beter verkoeling dan in het water? U hoeft niet meteen naar zee of naar het zwembad. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen kunt u ook een duik nemen in zwemvijvers, rivieren en kanalen. Bekijk op de kaart waar u terechtkunt:

Lees verder

Bosbranden in omgeving Bordeaux: duizenden mensen geëvacueerd van campings

In Gironde, in de buurt van het Franse Bordeaux, zijn woensdag vanwege de bosbranden 6.000 mensen geëvacueerd van vijf campings. In totaal ging al 1.200 hectare naaldbos in vlammen op.

Lees verder

Fietser in Merksem in been geschoten met luchtdrukgeweer

In het Antwerpse district Merksem is in de nacht van dinsdag op woensdag een man in het been geschoten toen hij aan het fietsen was. Dat zegt het Antwerpse parket.

Lees verder

224 besmettingen met apenpokkenvirus vastgesteld in België

In België zijn er tot nog toe 224 bevestigde en één waarschijnlijk geval van apenpokken geregistreerd. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Vorige week stond de teller nog op 168 bevestigde gevallen.

Lees verder

'Motorsport moet seksisme als een probleem erkennen'

Het grensoverschrijdende gedrag van Formule 1-fans in Oostenrijk staat niet op zich. 'De sport is door mannen gedomineerd.'

Lees verder

250 olifanten reizen 350 km naar nieuwe thuis

Ongeveer 250 olifanten moeten hun verblijf in het Liwonde National Park in Zuid-Malawi verlaten omdat het park overvol zit. Daar leven momenteel een zeshonderdtal olifanten en dat is twee keer zoveel als het park aankan. Ze vernietigen hun leefgebied en vormen een gevaar voor de lokale bevolking. Het natuurgebied Kasungu, 350 km ten noorden van het park, moet een veilige leefomgeving bieden en zal de olifantenpopulatie daar doen stijgen.

Lees verder

Ondanks zijn aanval vandaag geen beterschap: Mathieu van der Poel stapt uit de Tour

Geen Mathieu van der Poel meer in de resterende Ronde van Frankrijk. De Nederlander van Alpécin-Deceuninck kende een moeilijke eerste week, maar Van der Poel bleef toch doorgaan. Het schip strandt nu in de elfde etappe.

Lees verder

Topvrouw agentschap Opgroeien krijgt crisismanagers naast zich

Katrien Verhegge moet niet opstappen na een vernietigende onderzoekscommissie over het agentschap Opgroeien, maar moet met crisismanagers aan haar zijde verder. Sinds een vernietigende onderzoekscommissie is het vertrouwen zoek.

Lees verder

Molenbeek voert belasting in voor zelfscankassa's

Een supermarkt in Molenbeek zal dit jaar nog 5.600 euro belastingen moeten betalen per zelfscankassa in zijn winkel. De taks maakt deel uit van een diversere belastingaanpak.

Lees verder

Deense sneltrein Vingegaard knalt naar ritzege en gele trui

De Deen Jonas Vingegaard toonde zich onklopbaar in de race naar de Col du Granon. Geletruidrager Tadej Pogacar werd er vlotjes afgereden in de eindklim.

Lees verder

Sri Lanka is op weg naar een politieke aardverschuiving

Honderdduizenden woedende Sri Lankanen verjoegen president Rajapaksa. Woensdag vluchtte die met een militair vliegtuig naar de Malediven. Maar ziet de toekomst er nu beter uit voor de betogers?

Lees verder

Europese Commissie wil komaf maken met 'spookvluchten'

Europa wil de regels rond landingsrechten aanpassen, zodat de luchtvaartmaatschappijen makkelijker vluchten kunnen annuleren in noodsituaties. Maar voor de huidige chaos komt dat te laat. 'Deze zomer is het een kwestie van overleven.'

Lees verder

Stalking, bedreiging en doodslag door ex-partner. Hoe kon het wéér gebeuren?

Ondanks preventie, politie, camera's en familiale steun is België weer een slachtoffer van dodelijk partnergeweld rijker. De moord op Marly Schapendonck en haar neef in Kinrooi is minstens het elfde geval van femicide in België sinds het begin van het jaar.

Lees verder

Hoe een onbuigzame PS de premier en Vivaldi tot wanhoop drijft

Binnen de regering wordt stilaan alles uit de kast gehaald om de druk op de PS op te voeren, maar de partij blijft onvermurwbaar in het pensioendebat. Zelfs de deadline van 21 juli staat op de helling.

Lees verder

Web-pionier Ev Williams stapt op bij Medium

Eén van de pioniers van sociale media – en een sleutelfiguur in de media tout court – verdwijnt van het toneel. Ev Williams, medeoprichter van Twitter en Blogger, neemt afscheid als CEO van Medium.

Lees verder

Ex-managers Tepco veroordeeld tot 95 miljard euro schadevergoeding voor kernramp Fukushima

Voor het eerst stelt een Japanse rechtbank leidinggevenden van de kerncentrale van Fukushima aansprakelijk voor de kernramp die plaatsvond na de tsunami van 2011. Vier voormalige directeurs moeten 95 miljard euro schadevergoeding betalen.

Lees verder

Heeft u voor het eerst corona?

De Standaard is op zoek naar personen die in deze zomergolf voor het eerst covid hebben gekregen. Bent er u 2,5 jaar in geslaagd om te ontsnappen aan corona maar heeft het virus u nu toch te pakken? Was het puur geluk dat u eerder niet besmet bent geraakt of heeft u steeds uw best gedaan om het niet te krijgen? Was u nu minder bang om het virus op te lopen dan bij vorige golven? Als u daarover wilt getuigen, horen we het graag. U kunt mailen naar binnenland@standaard.be, liefst met vermelding van het telefoonnummer waarop we u donderdag kunnen bereiken.

Lees verder

Twee jongens op een berg

De ene reed al tien dagen rond alsof de fiets speciaal voor hem was uitgevonden. De andere zag het allemaal met lede ogen aan en herinnerde zich met hartzeer z'n eigen Franse glorietijd van het jaar voordien.

Lees verder

Federale overheid neemt kosten volgende coronaprik voor eerstelijnszorgers op zich

Getouwtrek over wie de herfstbooster tegen corona betaalt, levert zijn eerste resultaten op. Voor eerstelijnszorgers wordt dat de federale overheid. Voor de rest hebben de regio's en het federale niveau een voorlopig akkoord.

Lees verder

Voormalig veiligheidsadviseur niet onder de indruk van Trumps 'onzorgvuldige' coup

John Bolton, nationaal veiligheidsadviseur onder president Donald Trump, vindt niet dat het onderzoekscomité de rellen van 6 januari als staatsgreep moet bestempelen. Opvallend: hij uit zich daarbij als ervaringsdeskundige in coups plannen.

Lees verder

'Ik zou liever thuis met mijn Nintendo's gaan spelen'

Zodra de zomervakantie van start gaat, trekken duizenden kinderen naar een speelplein in Vlaanderen. Maar hoe concurreer je als piepjonge monitor met spelconsoles? 'Het is hier nooit saai, behalve als het regent misschien.'

Lees verder

Nog zes kandidaten in de running om Boris Johnson op te volgen

Britse Conservatieve parlementsleden stemden twee van acht kandidaat-premiers naar huis. Van de zes overgebleven kandidaten geniet ex-minister van Financiën Rishi Sunak nu de meeste steun.

Lees verder

Zaventem heeft meeste ­vertragingen in Europa

Op Brussels Airport is 72 procent van de vluchten vertraagd. Dat is meer dan elders in Europa.

Lees verder

Crisismanagers moeten orde op zaken stellen bij Opgroeien

'Het moet beter, veel beter.' Na een vernietigend rapport over de wantoestanden in de kinderopvang heeft minister van Welzijn Hilde Crevits beslist dat er een crisismanagementcomité komt aan het hoofd van het Agentschap Opgroeien.

Lees verder

Aantal kinderen per begeleider moet omlaag

De commissie wil nog geen maximum aantal kinderen per begeleider vastleggen, maar het aantal moet wel lager, zegt ze.

Lees verder

Pauline Couckuyt en Thomas De Bock in quarantaine na positieve coronatest, deelname WK onzeker

Paulien Couckuyt en Thomas De Bock hebben onlangs positief getest op het coronavirus, zo maakte de Belgische federatie Belgian Athletics woensdag in het Amerikaanse Eugene bekend.

Lees verder

Gent Jazz ontvangt Sting met gezang en gejuich

Sting speelde na vier jaar wachten dan eindelijk zijn hits op Gent Jazz. Geroutineerd maar snedig, had hij geen moeite om daar veel applaus voor te krijgen.

Lees verder

Nieuw zelfportret Vincent van Gogh ontdekt

Experts hebben bij de National Galleries of Scotland een nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt, tijdens onderzoek naar het werk 'Hoofd van een boerin met witte muts' uit 1885.

Lees verder

Podcast | Van broodjes tot kreeft: de culinaire gewoontes in de Wetstraat

Onze politieke journalisten schrijven meestal over nachtelijke onderhandelingen, over impasses of over compromissen, over slaande deuren, marathonvergaderingen en politieke akkoorden. Maar Simon Andries, die gooit het vandaag over een andere boeg. Hij praat ons bij over de culinaire gewoontes in de Wetstraat.

Lees verder

Iets minder warm, vanaf maandag weer heter

Het wordt vandaag/donderdag wellicht iets minder warm dan woensdag. Het KMI voorspelt 21 graden aan zee en 25 of 26 graden in het centrum. In Belgisch Lotharingen, in het zuidoosten van het land, zou het nog 29 graden kunnen worden.

Lees verder

Voor het eerst geen ruiters op nationaal defilé op 21 juli? 'De cavalerie is loyaal, maar die loyaliteit is niet oneindig'

De kans bestaat dat er dit jaar voor het eerst geen cavalerie zal paraderen voor de koninklijke familie, op het nationaal defilé op 21 juli. De ruiters van de federale politie hebben een stakingsaanzegging ingediend, en dreigen ermee om volgende week het werk neer te leggen. Ook op de nationale feestdag.

Lees verder

Rechter verwerpt verzoek van Amber Heard om nieuw proces

Een Amerikaanse rechter heeft woensdag een beroep van de Amerikaanse actrice Amber Heard afgewezen. Heard had in de zaak tegen Johnny Depp gevraagd om een vernietiging van de uitspraak en om een nieuw proces.

Lees verder

Nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt, op de achterkant van een eerder werk

Op de achterkant van een werk van Vincent van Gogh uit 1885 blijkt een zelfportret van twee jaar later te zitten.

Lees verder