Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Gent: Wondelgemse verhalen gezocht voor ‘Collectie van de Gentenaar’

Stad Gent
Wondelgemse verhalen gezocht voor 'Collectie van de Gentenaar'
Stad Gent

Wie verhalen, oude foto's, prentkaarten of familiepapieren heeft, kan ze op 1 en 8 juli laten inscannen aan de CoGent-box in Wondelgem.

Wondelgemse verhalen gezocht voor 'Collectie van de Gentenaar'

De Stad Gent is op zoek naar allerhande Wondelgemse verhalen, onder meer over de Silkose, om toe te voegen aan de digitale 'Collectie van de Gentenaar'. Wie verhalen, oude foto's, prentkaarten of familiepapieren heeft, kan ze op 1 en 8 juli laten inscannen aan de CoGent-box in Wondelgem.

Voor de Collectie van de Gentenaar , een digitale collectie met meer dan duizenden erfgoedobjecten uit de Gentse musea, is de Stad Gent op zoek naar Wondelgemse verhalen. Daarom worden er twee 'scandagen' georganiseerd bij de CoGent-box aan woonzorgcentrum De Liberteyt in Wondelgem.

Op vrijdag 1 juli wordt specifiek gezocht naar herinneringen, documenten en objecten over de Silkose, ook wel 't Zijdefabriekske genoemd. Tot eind jaren 80 werd in de Molenstraat immers een massa garen geproduceerd. Op vrijdag 8 juli wordt dan weer vooral gezocht naar foto's, prentbriefkaarten of documenten die de geschiedenis van het dagelijkse leven in Wondelgem vertellen.

Iedereen die objecten of verhalen heeft, is welkom. Het materiaal wordt ingescand en het verhaal erachter genoteerd.  Alle foto's en documenten worden meteen teruggegeven, of er wordt een goede bewaarplaats voor gezocht.

SILKOSE ontmoetingsdag - De Collectie van de GentenaarScandag - Wondelgem scant! - De Collectie van de Gentenaar

Contact

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Textielverleden rode draad doorheen nieuw wandelplan Rabot
Stad Gent

Het wandelplan vertelt de wijkgeschiedenis aan de hand van een geïllustreerde stoet met een mix van historische personen en gebeurtenissen.

Textielverleden rode draad doorheen nieuw wandelplan Rabot

Het Rabot heeft voortaan een eigen wandelplan, met het textielverleden als rode draad. Het wandelplan vertelt de wijkgeschiedenis aan de hand van een geïllustreerde 'stoet' met een mix van historische personen en gebeurtenissen.

Historica Tina De Gendt verdiepte zich samen met een enthousiaste groep herinneraars in tegel H17 van de luchtfoto van het STAM: de wijk Rabot. Dat resulteerde in een tijdelijke expo die momenteel op het STAMplein loopt. De Stad Gent heeft op basis van al die informatie nu een wandelplan ontwikkeld samen met Nicolas Maréchal, die ook het Nachtplan van de Gentse Feesten maakt.

Ongeveer een eeuw leefden de Rabotiens op het ritme van de weefgetouwen: allemaal samen naar het werk, naar huis, samen op café en naar de Sint-Jozefkerk. Het textielverleden loopt als een rode draad doorheen elk huis, elk verhaal, elke straat. Daarnaast zijn er in het Rabot maar liefst veertien religieuze gebedsruimtes. Acht kerken, vijf moskeeën en een boeddhistische tempel liggen verspreid doorheen de wijk, vaak verborgen en onbekend.

Het wandelplan neemt je mee doorheen de geschiedenis van het Rabot, langs de vele markante en interessante plekken in de wijk zoals de verschillende industriesites.

Sami Souguir, schepen van Cultuur

Ik denk dat een pak Gentenaars de Rabotwijk niet zo goed kennen, maar deze wijk heeft ongelooflijk veel te bieden. Het wandelplan koppelt op een originele wijze het rijke heden en verleden aan elkaar. Ideaal voor een boeiende wandeling deze zomer.

Filip Watteeuw, schepen van Monumenten en Archief

Wie het wandelplan omdraait, ziet een geïllustreerde 'stoet' van de geschiedenis, een mix van historische personen en gebeurtenissen in het Rabot. Illustratrice Helene Lespagnard brengt alles in beeld, van het ontstaan van de torentjes op de stadswal tot de vraag rond de herbestemming van de Sint-Jozefkerk.

Download het nieuwe wandelplan Rabot

Het plan is gratis en is onder meer te verkrijgen in de Stadswinkel en in het infokantoor van Visit Gent.

Contact voor pers

Bevoegd

Betrokken

View full press release

Lees verder

Mariakerke opnieuw koploper in aantal speelstraten
Stad Gent

Gent telt deze zomer 123 speelstraten, eentje meer dan vorig jaar. Mariakerke is voor het tweede jaar op rij koploper met 14 speelstraten.

Mariakerke opnieuw koploper in aantal speelstraten

Gent telt deze zomer 123 speelstraten, eentje meer dan vorig jaar. Mariakerke is voor het tweede jaar op rij koploper met 14 speelstraten. 16 straten worden voor het eerst een speelstraat.

Naast de speelstraten komt ook de Pretkamjonet in juli opnieuw langs in verschillende wijken. Die zit vol fietsen, sportmateriaal, circusspullen en een springkasteel. De Pretkamjonet is gratis, vooraf inschrijven is niet nodig. Kinderen kunnen zich tijdens de zomervakantie ook uitleven bij de vernieuwde speelpleinwerking Kabonga.

Iedereen heeft recht op de stad. De openbare ruimte teruggeven aan kinderen en voor ontmoeting (ook al is het tijdelijk) is dan ook meer dan een symbool. Buurtbewoners hebben zo meer ontmoetingskansen, kinderen meer plaats. Ik ben ervan overtuigd dat speelstraten bijdragen tot een warm en solidair Gent en dank dan ook alle vrijwilligers en peters en meters. Ik wens alle jongeren een heerlijke zomer.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

Wie meer inspiratie wil voor de zomervakantie, vindt die in de vakantiezoeker en de kampengids. Gentenaars kunnen ook terecht bij de vrijetijdshelpdesk in de Kammerstraat 12, op het nummer 09 269 81 10 of via e-mail op jeugddienst@stad.gent.

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Vernieuwd en groter Baudelohof volledig open voor publiek
Stad Gent

Meest opvallende verandering is dat de Baudelokaai verlaagd werd en nu deel uitmaakt van het park.

Vernieuwd en groter Baudelohof volledig open voor publiek

Na twee jaar werken steekt de Baudelohof, zoals het Baudelopark officieel heet, in een nieuw kleedje. Het park is 44 procent groter, er werd nieuw groen geplant, er is een nieuw speelterrein en er zijn nieuwe paden. Meest opvallend is dat de Baudelokaai verlaagd werd en nu deel uitmaakt van het park. Vanaf zondag 3 juli is het Baudelopark volledig toegankelijk.

Sinds september 2020 is er hard gewerkt aan het Baudelopark. Het park is voortaan een stuk groter: de speelkoer van het Secundair Kunstinstituut aan de Ottogracht maakt nu buiten de schooluren deel uit van het park. Ook de Baudelokaai, die een verlaagde kade kreeg, is mee opgenomen in het park. Gent heeft er zo een aangename plek aan het water bij.

Een park in het hart van de stad in één klap 44 procent groter maken, dat gebeurt niet elke dag. De Baudelohof heeft het nu allemaal: nieuwe, jonge beplanting en oude, majestueuze bomen, een wijs sportveld en zalig veel plaats om te flaneren en te verpozen. Nu eerst Gentse Feesten, eind deze zomer komen er nog zitbanken en een grote speeltuin bij.

Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar Groen

Alle grindpaden zijn vervangen door betonnen fiets- en wandelpaden, er is een nieuw speelterrein en er werd nieuw gras ingezaaid. Er werden ook nieuwe planten en struiken aangeplant. Vanaf zondag 3 juli 2022 is het volledige park toegankelijk voor iedereen, ruim op tijd voor de Gentse Feesten. Na de zomer volgt dan een periode waar er opnieuw geplant en ingezaaid wordt waar nodig.

De verlaging van de kade is een echte meerwaarde voor het park. Het brengt het water terug in de stad. Dit wordt voor de Gentenaars vast een nieuwe favoriete plek. Nu er enkel voetgangers- en fietsverkeer passeert, biedt het park nog meer rust en groen dan ooit voorheen.

Filip Watteeuw, schepen van Openbare Ruimte

Na de Gentse Feesten staan er nog wat afwerkingen op het programma. Zo moeten er onder meer nog zittingen met leuningen komen op de betonplinten, komt er nog hekwerk naast het basketbalveld en moet ook het grote speeltoestel nog geplaatst worden. Op het schoolplein komen bovendien nog fietsrekken en de trappen aan de kade krijgen nog noppen om blinden of slechtzienden te begeleiden.

Contact voor de pers

Bevoegd

Betrokken

View full press release

Lees verder