Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 4 juli 2022

Senne (15) redt bejaarde vrouw van verdrinkingsdood en wordt gehuldigd: “Ik gaf mijn gsm aan mijn vrienden en haast...

HLN
Senne (15) redt bejaarde vrouw van verdrinkingsdood en wordt gehuldigd: "Ik gaf mijn gsm aan mijn vrienden en haastte me het water in"
Samen met zijn vrienden en broertje - blakend van trots - is Senne Matthys (15) maandag gehuldigd in het stadhuis van Brugge. De jongeman redde op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart een bejaarde fietsster van de verdrinkingsdood in Koolkerke. "Ze had haar hoofd bezeerd en lag al half met haar mond in het water", vertelt Senne.
Lees verder

LIVE VOORBEREIDING. Club met De Ketelaere en co op stage in Wageningen - Gent verliest oefenmatch - Muleka stuurt kat naar stage Standard
Alle clubs uit 1A zijn intussen bezig aan hun voorbereiding op de jaargang 2022-2023. Of het nu opvallend nieuws is vanop de training, of de uitslag van een oefenwedstrijd: op deze pagina blijft u de komende dagen op de hoogte van het laatste nieuws op en rond de trainingsvelden van onze 1A-clubs!
Lees verder

Campinguitbater op Rock Werchter looft de festivalgangers: "Het eerste jaar dat het zó proper is"
Met de muziek zijn maandag ook de festivalgangers vertrokken uit Werchter. Tegen de middag moesten kampeerders hun biezen gepakt hebben. Opmerkelijk: de hoeveelheid achtergelaten afval blijkt deze editie reuzegoed mee te vallen, tot blijdschap van campingbeheerder Gaston. "Jongeren begrijpen dat ze anders zelf in de rotzooi zitten", vertelt hij.
Lees verder

Hoe raakt Barry Callebaut van honderden ton besmette chocolade verlost? "Er staan alvast 30 vrachtwagens klaar"
Van de honderden ton chocolade met salmonella in de fabriek van Barry Callebaut in Wieze zal over afzienbare tijd niets meer overblijven. Alle besmette chocolade vertrekt met vrachtwagens naar een gespecialiseerde verwerker. Intussen ligt de fabriek nog steeds stil. "Dit is een aderlating voor ons bedrijf", zegt woordvoerder Korneel Warlop.
Lees verder

Toby Alderweireld hint in cryptische tweet op transfer naar Antwerp, maar voorlopig is er geen doorbraak
De saga houdt aan. Trekt Toby Alderweireld (33) naar Antwerp? De Rode Duivel voedt vanop zijn vakantiebestemming zelf de geruchten. Op zijn sociale media laat het bijschrift bij de foto weinig aan de verbeelding over. 'Relaxing and Feeling Content'. Alleen de slechte verstaander leest daar niet de verkorte clubnaam RAFC (Royal Antwerp FC) in. Of neemt de Rode Duivel iedereen in de maling? Volgens onze info blijft het wachten op een doorbraak in het dossier.
Lees verder

Geen opzet bij dood journaliste Shireen Abu Akleh, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek
De kogel die de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh doodde, kwam vermoedelijk vanuit Israëlische positie. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek naar de dodelijke kogel. "Er is geen reden om aan te nemen dat bij het incident op 11 mei in door Israël bezet Palestijns gebied opzet in het spel was", concludeert het onderzoek.
Lees verder

Kan Vandenbroucke wanhopige mucopatiënten redden? "Dwing farmabedrijf om patent vrij te geven van peperduur medicijn"
Een farmabedrijf speelt het spel rond een levensreddend medicijn voor mucopatiënten bikkelhard. Omdat de overheid moeilijk doet over de hoge prijs blies men de onderhandelingen op. Tot wanhoop van meer dan duizend patiënten en hun families. Kan Vandenbroucke ingrijpen?
Lees verder

Al bijna driehonderd frituuruitbaters erkend als "Erkend Friturist"
Zowat 292 Vlaamse frituuruitbaters zijn maandag bekroond met de titel van "Erkend Friturist". De erkenning toont aan welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. De titel werd in het leven geroepen door Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, met de steun van Vlaio.
Lees verder

Volvo verkocht bijna kwart minder auto's in eerste jaarhelft
Volvo heeft in de eerste jaarhelft 291.301 auto's verkocht. Dat zijn er 23,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldt de Zweedse constructeur. Een tekort aan bepaalde onderdelen ligt aan de basis.
Lees verder

Zelensky: wederopbouw Oekraïne is gemeenschappelijke taak van democratische wereld
"De wederopbouw van Oekraïne is de gemeenschappelijke taak van de hele democratische wereld." Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky maandag gezegd bij de opening van de donorconferentie van Lugano, die zich buigt over de toekomstige wederopbouw van het door oorlog verscheurde land. De Oekraïense regering wil de wederopbouw voor een groot deel met Russisch geld financieren. Volgens premier Denys Sjmyhal is er naar schatting minstens 750 miljard dollar (iets minder dan 720 miljard euro) nodig.
Lees verder

Actrice Kate Hudson gaat topless op Instagram en daar lijkt haar broer niet tevreden mee
Kate Hudson (43) heeft haar Instagram-volgers getrakteerd op een sensuele foto. Het kiekje is ook de broer van de actrice opgevallen. Kort en krachtig reageert hij op de foto.
Lees verder

Gevechtsvliegtuig onderschept toeristenvlucht naar Menorca na bommelding
Zondag zien toeristen van EesyJet-vlucht EZY8303 een straaljager naast hun vliegtuig. Het F-18-gevechtsvliegtuig escorteert het toestel na een bommelding die afkomstig blijkt van een 18-jarige jongen. Het vliegtuig is op weg van de Londense luchthaven Gatwick naar Menorca, waar de dader wordt opgepakt en in de cel wordt gestopt.
Lees verder

Vrees wordt waarheid: Spa-Francorchamps niet op voorlopige Formule 1-kalender van volgend seizoen
Spa-Francorchamps staat (zoals verwacht) niet op de voorlopige Formule 1-kalender van 2022/23. Idealiter staan er volgend jaar 24 races op het programma, maar dus zonder de GP van België, waarvan het contract na dit seizoen afloopt. Ook voor Frankrijk is er geen plaats meer.
Lees verder

Russische bedrijven zouden geen militair materieel meer willen herstellen: "Leger betaalt rekeningen niet"
Russische bedrijven die legermaterieel herstellen, zouden nieuwe opdrachten weigeren, omdat het Russische leger zijn rekeningen niet betaalt. Het Kremlin heeft echter al een antwoord klaar en lijkt van plan om de staatscontrole op privébedrijven uit te breiden.
Lees verder

Weekblad 'HUMO': Karl Vannieuwkerke stelde veto tegen kritische reportage over opbrengst veiling 'Vive Le Vélo'-tafel
Karl Vannieuwkerke (51), onder andere bekend als presentator van 'Vive Le Vélo', ligt onder vuur. Zo worden er vragen gesteld bij de merchandise van het VRT-programma en schrijft weekblad 'HUMO' dat Vannieuwkerke een kritische uitzending van reportageprogramma 'Koppen' in de doofpot liet steken.
Lees verder

Schietpartij op 4 juli-parade in Amerikaanse staat Illinois: "Verscheidene mensen neergeschoten"
Bij een schietpartij op een parade ter ere van Independence Day in de Amerikaanse staat Illinois zouden verscheidene mensen neergeschoten zijn. Dat melden lokale media.
Lees verder

KOERS KORT. Mads Pedersen verlengt voor drie jaar bij Trek-Segafredo - Van Vleuten slaat toe in Giro Donne
Wielerteam Trek-Segafredo heeft van de rustdag in de Ronde van Frankrijk gebruik gemaakt om een verlenging van drie jaar van het contract van Mads Pedersen wereldkundig te maken. De voormalige wereldkampioen verbindt zich zo aan het WorldTour-team tot het einde van het seizoen 2025.
Lees verder

Tandarts verdacht van moord op verloofde komt vrij met enkelband
De tandarts M.S. die verdacht wordt van de moord op haar verloofde R.C. wordt vrijgelaten met een enkelband. Dat bevestigt haar advocate Lynn Clerinx. De verdachte blijft de feiten tot op vandaag ontkennen. Officieel blijft ze verdacht, maar de onderzoeksrechter zag de mogelijkheid voor een enkelband haalbaar.
Lees verder

Na dodelijke aanval in Rode Zee: op welke toeristische bestemmingen kan je haai tegenkomen? En zijn ze altijd gevaarlijk?
Nabij de populaire Egyptische badplaats Hurghada, aan de Rode Zee, zijn vrijdag twee Europese toeristen gedood door een haai. Dodelijke aanvallen door haaien komen helaas wel vaker voor in de Rode Zee. Maar wat is de kans dat je dichter bij huis oog in oog komt te staan met een haai? Een overzicht.
Lees verder

Verdwijning van wolvin Naya wordt een cold case
De verdwijning van wolvin Naya in 2019 wordt volgens het Limburgs parket een cold case. Op 30 september 2019 verspreidde de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos een bericht dat wolvin Naya en haar welpen waarschijnlijk gedood waren. Het Agentschap Natuur en Bos ging er van uit dat de wolvin kwaadwillig werd omgebracht.
Lees verder