Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 juli 2022

Na strijd van drie jaar en meer dan 200 klachten over geluidsoverlast haalt buurman slag thuis: bedrijf moet 2.000 eu...

HLN
Na strijd van drie jaar en meer dan 200 klachten over geluidsoverlast haalt buurman slag thuis: bedrijf moet 2.000 euro betalen voor élke draaiende vrachtwagenmotor
Al drie jaar lang strijdt Maxime Ceragioli, bewoner van de Eigenlostraat, tegen lawaaioverlast van zijn overbuur, het farmaceutisch bedrijf Livlina. Het bedrijf laat vrachtwagens op haar terreinen en op straat wachten met draaiende motoren. De man diende meer dan 200 klachten in bij de politie en verzamelde ruim 600 filmpjes en foto's. Nu heeft hij zijn slag thuisgehaald: Livlina moet voortaan 2.000 euro aan haar buurman betalen voor élke draaiende vrachtwagenmotor.
Lees verder

'Statiegeld' op pizzadozen moet zwerfvuil tegengaan: "Per ingeleverde doos krijg je voucher van 1 euro"
De stad Mechelen en Kingslize Premium Pizza hebben de handen in elkaar geslagen om het zwerfvuil in het stadscentrum tegen te gaan. Steeds vaker, en zeker in de zomerperiode, worden er op talloze plekken lege pizzadozen achtergelaten. Met hun gezamenlijk project willen zij dit zwerfvuil aanpakken.
Lees verder

"Hij vraagt zich ocharme af wat hij misdeed": Twintig hechtingen bij kind (6) dat gebeten werd door loslopende hond in Sint-Truiden
Een pitbull heeft maandagavond een zesjarig kind aangevallen aan de Groenmarkt in Sint-Truiden. Het kind speelde er met nog vier andere kinderen in de fontein, toen de hond plots opdook. De jongen - die al schrik had van honden - rolde zich meteen op tot een 'bolletje' waarop de pitbull naar zijn halsstreek hapte. "Onbegrijpelijk dat die man de pitbull liet loslopen en continu op zijn gsm zat", zegt een familielid.
Lees verder

AZ Delta kreeg intussen 15 meldingen na getuigenis van donorkind over Torhoutse gynaecoloog
Vijf dagen nadat een Torhoutse gynaecoloog in opspraak kwam door de getuigenis van een donorkind, kreeg het meldpunt van het AZ Delta in Torhout al 15 meldingen van ongeruste donorkinderen of ouders. Het gaat vooral om mensen die tijdens de jaren 1980 door kunstmatige inseminatie verwekt of zwanger werden in het toenmalige Sint-Rembertziekenhuis.
Lees verder

Koperprijs duikt naar laagste peil in bijna anderhalf jaar
De prijs van koper is vandaag gedaald naar het laagste niveau in zeventien maanden. De grondstoffenprijzen zitten in dalende lijn nu de toenemende vrees voor een recessie op de vraag naar die grondstoffen weegt. De koperprijs geldt als een barometer voor de mondiale economie.
Lees verder

Meer screening op huidkanker, maar wachtlijsten bij dermatoloog blijven probleem
Volgens cijfers van het ziekenfonds Solidaris (samensmelting van De Voorzorg, Bond Moyson en Socialistische mutualiteiten Brabant) is het aantal mensen dat zich liet controleren op verdachte huidvlekken of letsels de afgelopen zeven jaar verdrievoudigd. De bewustmaking rond huidkanker heeft dus effect, maar de wachtlijsten bij dermatologen blijven problematisch, zegt het ziekenfonds.
Lees verder

Er is nog plaats in het moederhart van Adele: "Ik zou zeker nog een paar kinderen willen"
Op 19 oktober 2012 maakt Angelo Adkins Adele (34) voor het eerst moeder. En dat zou ze zo nog een keer willen overdoen. "Ik zou zeker nog een paar kinderen willen", vertelt ze in 'Desert Island Discs' van BBC.
Lees verder

Oekraïne meldt zware bombardementen op oostelijke stad Slovjansk
Slovjansk, het volgende doelwit van de Russische troepen in het oosten van Oekraïne, wordt zwaar gebombardeerd. Dat heeft de burgemeester van de stad, met zo'n 100.000 inwoners voor de oorlog, dinsdag gemeld. Hij riep op om te schuilen.
Lees verder

Dienstplichtige Oekraïense mannen mogen woonplaats niet verlaten
Alle mannen die de dienstplichtige leeftijd hebben, mogen hun woonplaats niet verlaten. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Defensie beslist. De generale staf van het leger vraagt in een bericht op Facebook begrip voor de maatregel.
Lees verder

Humanitair schip in Middellandse Zee op zoek naar haven om aan te meren met 306 migranten
De Ocean Viking, het humanitair schip van de Franse NGO SOS Méditerranée, heeft vandaag een dringende oproep gelanceerd om met 306 migranten aan te meren in een veilige haven in de Middellandse Zee.
Lees verder

Vreest stichter en levende legende Etienne Davignon (90) voor het voortbestaan van Brussels Airlines? "Wat vandaag niet in te beelden valt, kan morgen realiteit zijn"
Hij wás onder meer diplomaat, politicus en eurocommissaris. Hij blijft voor altijd minister van staat, graaf en medestichter van Brussels Airlines. En hoewel hij niet meer in de cockpit zit van het bedrijf, volgt Etienne Davignon de ontwikkelingen in Brussel met grote ogen. "Op dit moment zijn er alleen maar verliezers."
Lees verder

INTERVIEW. Vreest stichter en levende legende Etienne Davignon (90) voor het voortbestaan van Brussels Airlines? "Wat vandaag niet in te beelden valt, kan morgen realiteit zijn"
Hij wás onder meer diplomaat, politicus en eurocommissaris. Hij blijft voor altijd minister van staat, graaf en medestichter van Brussels Airlines. En hoewel hij niet meer in de cockpit zit van het bedrijf, volgt Etienne Davignon de ontwikkelingen in Brussel met grote ogen. "Op dit moment zijn er alleen maar verliezers."
Lees verder

Stranden opnieuw open na haaienaanval in buurt van Hurghada, maar sfeer is bedrukt: "Wellicht zit haai nog in deze baai"
Het is 38 graden en stralend weer in de beschutte baai van Sahl Hasheesh nabij Hurghada, maar na de dodelijke haaienaanval durft bijna niemand het water in - ook al zijn de stranden opnieuw open. De stemming is bedrukt en de haai in kwestie is nog steeds niet gevonden.
Lees verder

LIVE TOUR DE FRANCE. Peloton knabbelt aan voorgift Cort en Perez, wachten op spektakel in pittige finale
De Belgische wielerfan kan zijn hart ophalen. De grensstreek tussen Frankrijk en ons land is het decor van de komende drie etappes in de Tour de France. Vandaag trekt het peloton zich na de rustdag weer op gang in Duinkerke, kuststadje op zo'n tien kilometer van de Belgische grens. Calais is de aankomstplaats. De heuveltjes onderweg kunnen de rasechte sprinters in de problemen brengen. Of houdt een vroege vlucht stand? Volg alle ontwikkelingen hieronder LIVE.
Lees verder

"Binnen 5 jaar zal de productie nog maar een week in beslag nemen": specialist bespreekt technieken voor knieprothesen en de 'nieuwe knie op maat'
Een 'nieuwe' knie op maat is geen toekomstmuziek meer: ze worden in ons land zelfs al geheel of gedeeltelijk terugbetaald. "Een welkome oplossing voor heel specifieke vormafwijkingen", zegt prof. dr. Peter Verdonk. "Maar voor het merendeel van de patiënten volstaan een routineprothese en het vakmanschap van de chirurg." En nee: "die knieprotheses op maat rollen voorlopig nog niet uit een 3D-printer."
Lees verder

Shell gaat grootste gasveld ter wereld mee ontwikkelen
De Britse energiereus Shell gaat het grootste gasveld ter wereld mee ontwikkelen in Qatar. Dat maakte de Golfstaat vandaag bekend.
Lees verder

Minister Van Quickenborne geeft geen garantie dat terrorist Assadi niet uitgeleverd wordt
Het verdrag met Iran was vandaag voer voor debat in de bevoegde Kamercommissie. Daarbij vielen heel wat kritische stemmen en bedenkingen te horen. Peter De Roover (N-VA) vreest voor opsluiting en uitlevering van Belgische toeristen. Verder kan minister Van Quickenborne (Open Vld) niet garanderen dat de Irandeal niet gebruikt zal worden voor de uitlevering van de Iraanse terrorist Assadi.
Lees verder

Terminaal zieke dochter (74) geeft 96-jarige moeder overdosis medicijnen en probeert zelf ook uit het leven te stappen
Maandagavond heeft er zich een gezinsdrama afgespeeld in Lodelinsart in de provincie Henegouwen. Hulpdiensten troffen er twee vrouwen aan, waarvan de oudste, de moeder, in kritieke toestand was. Haar terminaal zieke dochter bekende meteen dat ze haar moeder een overdosis medicijnen had toegediend. De moeder overleed dinsdagochtend in het ziekenhuis. Dat meldt SudInfo.
Lees verder

RECENSIE. 'Thor: Love and Thunder': poedelnaakte Chris Hemsworth zorgt voor onverwacht veel emotie
Een nieuwe dag, een nieuwe Marvel-film die zich aandient in de bioscoop. Het is opnieuw de beurt aan Thor, die na vijf jaar z'n terugkeer maakt. Wij keken alvast naar het superhelden-epos met Chris Hemsworth als dondergod, van de hand van regisseur Taika Waititi. "Ook dit nieuwe paradepaardje zal ongetwijfeld meedingen naar goud."
Lees verder

Niet op vakantie, wel zin in een vakantiegevoel? Deze 5 visrecepten brengen de mediterrane zon in je bord
Frisse visgerechten passen perfect bij zomerse temperaturen. Een lekker bordje vis doet meteen een vakantiegevoel opwaaien alsof je in Portugal of Spanje op een terras zit. Je kan dat vakantiegevoel thuis ook oproepen door in je keuken te duiken en een van deze vijf visrecepten van foodblogger Elise Van de Poele klaar te stomen. Van pasta met mosselen tot fish-and-chips of een stevige witvis: zo snel kan het vakantie zijn.
Lees verder