Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 22 juli 2022

Minstens achttien doden bij politieoperatie in favela Rio de Janeiro

HLN
Minstens achttien doden bij politieoperatie in favela Rio de Janeiro
Bij een actie van civiele en militaire politie-eenheden tegen de georganiseerde misdaad in een favela in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn zeker achttien doden gevallen. Volgens een politiewoordvoerder gaat het om zestien vermoedelijke criminelen, een 50-jarige inwoonster van de favela en een 38-jarige agent.
Lees verder

Samantha Cristoforetti eerste Europese vrouw die ruimtewandeling maakt
De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti heeft als eerste Europese vrouw ooit een ruimtewandeling gemaakt. Samen met haar Russische collega Oleg Artemjev - die zijn zesde uitje in de ruimte maakte - bracht ze donderdag meer dan zeven uur door buiten het internationaal ruimtestation ISS.
Lees verder

Onderzoekscommissie aanval Capitool: "Trump loog, pestte en verraadde zijn eed. Hij baande een weg van wetteloosheid en corruptie"
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump "baande een weg van wetteloosheid en corruptie" tijdens de aanval op het Capitool vorig jaar. Dat zei voorzitter Bennie Thompson van de congrescommissie die de bestorming van het Amerikaanse parlement op 6 januari 2021 door Trump-aanhangers onderzoekt donderdag (lokale tijd) tijdens het begin van een hoorzitting.
Lees verder

Amerikaans hooggerechtshof bevriest deportatiemaatregel Biden
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft president Joe Biden een nieuwe domper bezorgd en zijn migratiebeleid vertraagd. Het hof heeft donderdag (lokale tijd) een maatregel van de regering-Biden geschorst die Amerikaanse immigratieambtenaren meer vrijheid gaf om af te zien van deportaties van illegalen.
Lees verder

Amerikaans hooggerechtshof schort deportatiemaatregel Biden op
Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft donderdag het nieuwe deportatiebeleid van president Joe Biden bevroren. In december behandelt het hof de zaak ten gronde.
Lees verder

ONZE OPINIE. Een onderzoekscommissie naar de strategische coronavoorraad is geen gek idee. Wie durft?
De CEO van het bedrijf dat al twee jaar de strategische voorraad beheert, claimt dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voorgelogen wordt door zijn ambtenaren en roept op tot een onderzoekscommissie. "Geen gek idee", schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "Er zijn voldoende elementen die zo'n onderzoek rechtvaardigen. En wie weet volgen er nog?"
Lees verder

ONZE OPINIE. Een onderzoekscommissie naar de strategische corona-voorraad is geen gek idee. Wie durft?
De CEO van het bedrijf dat al twee jaar de strategische voorraad beheert, claimt dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voorgelogen wordt door zijn ambtenaren en roept op tot een onderzoekscommissie. "Geen gek idee", schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "Er zijn voldoende elementen die zo'n onderzoek rechtvaardigen. En wie weet volgen er nog?"
Lees verder

INTERVIEW. CEO van Medista onthult waarom ze overheid van gesjoemel verdenkt: "Vandenbroucke wordt voorgelogen door zijn ambtenaren"
Medista, de firma die al twee jaar de coronavaccins beheert, trok deze week naar de rechter en verdenkt de federale overheid van gesjoemel. In een interview legt de CEO voor het eerst uit waarom. "Ik heb veel gezien tijdens de crisis. Te veel misschien."
Lees verder

Onze reporter draait mee aan incheckbalie op Brussels Airport: "Geef mij een stoel op dat vliegtuig. Nú!"
Een passagier die boos een check-in-agent filmt met zijn smartphone of roepende reizigers die hun vlucht missen: voor wie werkt op Brussels Airport is het dezer dagen alle hens aan dek. Dat ondervond ook onze reporter, die een shift meedraaide aan de incheckbalie. "Mensen hebben een ongelofelijk kort lontje gekregen."
Lees verder

Club Brugge denkt aan Maxi Gómez, spits van Valencia en de Uruguayaanse nationale ploeg
De Uruguayaanse aanvaller Maxi Gómez (25), goed voor in totaal 52 goals in 164 matchen in La Liga, is één van de kandidaat-vervangers voor Charles De Ketelaere, als die laatste straks daadwerkelijk vertrekt bij Club Brugge. Gómez staat al langer op de radar van Club – de spits mag in principe weg bij Valencia, dat evenwel een bedrag van 10 à 15 miljoen euro hoopt te vangen voor de aanvaller. Gómez heeft met vijf goals in 21 matchen niet zijn beste seizoen achter de rug – bovendien weegt hij in verhouding met zijn rendement zwaar door op de loonlijst. Afwachten of Club straks doorduwt voor de basisspeler van het Uruguayaanse nationale elftal.
Lees verder

Drie Syrische soldaten omgekomen bij Israëlische raketaanvallen
Raketaanvallen door het Israëlische leger in Syrië hebben het leven van drie militairen gekost. Dat meldt het Syrische ministerie van Defensie in de nacht van donderdag op vrijdag. Ook zouden er ten minste zeven gewonden zijn gevallen. Het bombardement zou zijn uitgevoerd vanuit de door Israël bezette Golanhoogten.
Lees verder

Josje Huisman toont voor het eerst haar zelfgebouwde vakantiehuis op wielen: "Het liefst kom ik iemand in het wild tegen"
Go with the flow is het levensmotto van Josje Huisman (36) en dat weerspiegelt zich ook in haar vakantiehuis. Met een gele camper trekt de voormalige K3-zangeres op pad door Europa, samen met haar zoontje Kamari (3,5). In de HLN Original 'Het Vakantiehuis' toont de Nederlandse haar vakantiehuis op wielen en vertelt ze ook over haar leven als single mama. "Ik geloof nog steeds in de liefde."
Lees verder

Watervallen, avontuur en witte stranden: 'Thuis'-actrice Tine Priem toont exclusieve beelden van huwelijksreis
'Thuis'-actrice Tine Priem geniet op dit moment van een zonovergoten vakantie op het mooie Cuba. En het is bovendien ook nog eens haar huwelijksreis. Tijdens de eerste coronazomer gaf ze het ja-woord aan haar man Tom in Gent, maar hun honeymoon kon toen niet doorgaan. Bij Showbits kan je even meegenieten van hun reis.
Lees verder

Onze huisanalist Marc Degryse trapt scherp en enthousiast het voetbalseizoen af: "Anderlecht wil kampioen worden, onder Kompany was dat nooit dé prioriteit"
"Het begint te kriebelen, hoor." Voor Marc Degryse heeft de vakantie lang genoeg geduurd. De voorbereiding ook. Tijd voor het echte werk. "Alderweireld kan bijna niet meer in die truitjes van Antwerp."
Lees verder

WEERBERICHT. Vandaag wisselvallige dag met kans op onweer, dit weekend wordt het warmer
Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar in heel het land af. Aan zee en in de Hoge Venen krijgen we temperaturen van 21 à 22 graden. In Belgisch-Lotharingen kan het kwik oplopen tot 27 graden. Dat meldt het KMI.
Lees verder

IN BEELD. België boven in Marbella: onder andere Belle Perez, Laura Lynn en Willy Sommers vieren Vlaamse feestdag in Spanje
Een leuke zwarte veeg op de Spaanse vlag. Marbella kleurde gisteren helemaal tricolore voor het 'Fête Des Belges'. Vlaamse artiesten in alle strandclubs. Van dj Sven Ornelis, over Willy Sommers en Christoff, tot een halve thuismatch voor Belle Perez en en een uitgelaten Tanja Dexters. "Als Belg heb je hier écht het gevoel: Dit is uwen dag!"
Lees verder

IN BEELD. België boven in Marbella: onder andere Belle Perez, Laura Lynn en Willy Sommers vieren nationale feestdag in Spanje
Een leuke zwarte veeg op de Spaanse vlag. Marbella kleurde gisteren helemaal tricolore voor het 'Fête Des Belges'. Vlaamse artiesten in alle strandclubs. Van dj Sven Ornelis, over Willy Sommers en Christoff, tot een halve thuismatch voor Belle Perez en een uitgelaten Tanja Dexters. "Als Belg heb je hier écht het gevoel: Dit is uwen dag!"
Lees verder

Ed Sheeran houdt dit weekend twee keer halt in België, en dat is goed voor zijn portemonnee
Vanavond en zaterdag geen voetbal in het Koning Boudewijnstadion maar op de middenstip wel een gigantisch 360° podium. Dat is gereserveerd voor de bekendste rossekop op aarde: Ed Sheeran (31). Zijn nieuwe wereldtournee brengt niet alleen miljoenen fans in extase, maar blijkt ook erg lucratief voor zijn bankrekening.
Lees verder

Republikeinse gouverneurskandidaat New York aangevallen met mes
De Republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap van de Amerikaanse staat New York, Lee Zeldin, is gisteravond lokale tijd tijdens een campagnebijeenkomst in het dorp Fairport aangevallen met een mes.
Lees verder

Sensationele tijden voor Amerikaan Noah Lyles en Jamaicaanse Shericka Jackson in WK-finale 200m
Een jaar geleden noemde hij zijn olympisch brons nog saai. Vanavond spatte het geluk eraf nadat Noah Lyles in Eugene naar goud op de 200m spurtte. Hij verlengde zijn wereldtitel met een tijd van 19.32 en veegde zo het 26 jaar oude Amerikaanse record van Michael Johnson met één honderdste van een seconde van de tabellen. Ook bij de vrouwen ging het razendsnel op de 200m. Shericka Jackson bleef slechts elf honderdsten van het wereldrecord van Florence Griffith-Joyner.
Lees verder