Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 20 juli 2022

Lydie uit Antwerpen zat meer dan 4 uur vast op snikhete Thalys en bracht uiteindelijk de nacht door op gestrande trei...

HLN
Lydie uit Antwerpen zat meer dan 4 uur vast op snikhete Thalys en bracht uiteindelijk de nacht door op gestrande trein: "Pure chaos"
Zo'n 750 passagiers zaten gisteravond meer dan vier uur vast op een Thalystrein even buiten het station van Paris-Nord. Onder hen Lydie Leers uit Antwerpen. "De airco werkt niet, we zijn allemaal nat van het zweet. Verschillende mensen zijn onwel geworden en we mogen er niet uit", vertelde ze aan HLN. Lydie en verschillende andere passagiers brachten uiteindelijk de nacht door op de trein, die ook vandaag nog niet verder zou kunnen rijden. "Pure chaos, en dan moeten we straks allemaal op een al door anderen geboekte trein", klinkt het.
Lees verder

Monique (85) en medebewoners moeten tijdelijk verhuizen na zware brand in rusthuis, hulpdiensten kondigen medisch rampenplan af: "Plots kwamen ze zeggen dat we snel naar buiten moesten"
''k Dachten eerst dat 't alarm van nen ootto was. Je peist da niet e, zuk nen brand. We zien ton no buuten gegaan met de kat ip men schoot en de pompiers zien gekomen." Van alle geëvacueerde bewoners van het private rusthuis in Brugge waar dinsdagavond een zware brand uitbrak, was Monique Proot (85) wellicht met voorsprong de meest positieve. De kranige dame zorgde éérst voor haar kat, waarna ze samen met 19 medebewoners naar buiten werd geholpen door de hulpdiensten, die het medisch rampenplan hadden afgekondigd. De schade door de brand is aanzienlijk.
Lees verder

Code geel in heel het land voor onweer: veel neerslag mogelijk, maar zondag klimt kwik weer naar 30 graden
Na twee snikhete dagen daalt het kwik naar gewone, zomerse maxima. Woensdag is het vaak zwaarbewolkt met eerst wat regen, later kans op enkele onweersbuien. Vandaag geldt code geel in ons land. De maxima schommelen tussen 23 en 29 graden. Dat meldt het KMI.
Lees verder

"Bergop haalde hij als 12-jarige alle wielertoeristen in en blééf hij maar tegen me praten": hoe Jonas Vingegaard uitgroeide tot kandidaat-Tourwinnaar
Nog vijf dagen, moet Jonas Vingegaard (25) standhouden in deze Tour de France. De grote doorbraak wenkt. Wie is die man in het geel? En waarom voelt hij zich in de bergen steeds meer als een vis in het water? Het evolutieproces van Jonas Vingegaard: "Bergop haalde hij als 12-jarige alle wielertoeristen in en blééf hij maar tegen me praten. Terwijl ik amper adem kreeg."
Lees verder

Amerikaanse parlementsleden opgepakt omdat ze manifesteerden voor abortusrechten
In de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft de politie dinsdag zeventien parlementsleden opgepakt omdat ze manifesteerden voor abortusrechten. Dat meldt de politie. Intussen overweegt de regering gebruik te maken van een specifieke wet voor de volksgezondheid om toegang tot de abortuspil op nationaal niveau te beschermen. Dat meldt nieuwswebsite Politico op basis van anonieme bronnen.
Lees verder

REPORTAGE. Als een ster op een luxejacht: "Hier zijn mannen als Messi of McCartney eens écht op hun gemak"
Ibiza, de 'place to be'? Genoeg genotzoekers willen zo snel als het kan weer van het eiland. Aan boord van een luxejacht weliswaar, liefst uit de kostbare vloot van Yoe Weytjens (59), een Belg die nog zelden starstruck is. "De dagen met Paul McCartney op zee waren onvergetelijk. En Messi is eigenlijk ook een toffe gast."
Lees verder

Burgemeester Dedecker stelt trots het podium van 'Tien om te Zien' voor: "Natuurlijk is er flink geboden om dit event binnen te halen"
Volgende week starten de opnames van 'Tien om te Zien'. Na de eenmalige comeback vorig jaar is het topprogramma uit de beginjaren van VTM helemaal terug. Nostalgie ten top. Niet langer vanuit Blankenberge, maar vanuit Westende bij Middelkerke. Showbits spreekt met een trotse burgemeester Jean-Marie Dedecker. Hij toont waar en hoe het podium wordt opgebouwd. Natuurlijk was de concurrentie groot om dit zomer-event binnen te halen. "Maar dat is ons toch mooi gelukt", vertelt hij aan Jarne in een nieuwe Showbits.
Lees verder

PORTRET. Nick Bril, kok geworden dankzij kapotte bromfiets en nu met 'The Jane' op 23 in lijst met beste restaurants ter wereld
Het is zover: voor het eerst rolde het Antwerpse sterrenrestaurant The Jane de top 50 binnen van 'The world's 50 best restaurants 2022', en dat meteen op plaats 23. Dat werd maandagavond door meer dan duizend culinaire experts beslist op de gelijknamige, live uitgezonden Britse awardshow. Alle lof aan The Jane's showrunner en sterrenchef Nick Bril. Maar wie is hij precies? Hoe klim je als veertienjarige afwasser naar het rijk van sterrenchefs? En waarom maakte de breuk met Sergio Herman én Covid van hem een betere mens en chef? We vroegen het zowel Bril zelf, als zijn personeel.
Lees verder

Zaak tussen Britney Spears en haar moeder Lynne verschijnt woensdag voor de rechtbank
Britney Spears (40) en haar moeder Lynne (67) moeten op woensdag voor de rechter verschijnen. De moeder van de zangeres is van mening dat de advocaten, die haar bijstonden in de zaak over de curatele van Britney, vergoed moeten worden door haar dochter. In totaal eist mama Spears zo'n 550.000 euro.
Lees verder

Netflix wil docureeks over Harry en Meghan vlak na nieuwe seizoen 'The Crown' lanceren
Netflix lijkt vastbesloten om zoveel mogelijk publiciteit te creëren voor de docureeks over prins Harry (37) en Meghan Markle (40). Daarom wil de streamingdienst dat de reeks dit najaar al te zien zal zijn, niet lang na de première van het nieuwe seizoen van 'The Crown'. Dat schrijft 'Page Six'.
Lees verder

Beelden tonen hoe inbrekers door weiland scheuren om te ontkomen aan politie
Drie inbrekers worden achtervolgd door de politie. De mannen werden op heterdaad betrapt bij een woninginbraak in Bunschoten, Nederland. Ze springen in een vluchtauto en kiezen het hazenpad. Tijdens de gevaarlijke achtervolging crashen ze meermaals op een andere auto. Alle drie de inbrekers zijn uiteindelijk aangehouden door de politie.
Lees verder

Inbrekers scheuren door weiland om te ontkomen aan politie
Drie inbrekers worden achtervolgd door de politie. De mannen werden op heterdaad betrapt bij een woninginbraak in Bunschoten, Nederland. Ze springen in een vluchtauto en kiezen het hazenpad. Tijdens de gevaarlijke achtervolging crashen ze meermaals op een andere auto. Alle drie de inbrekers zijn uiteindelijk aangehouden door de politie.
Lees verder

Heel wat tweeverdieners kunnen rekenen op 5.000 euro netto per maand: ex-private banker legt uit hoe je die centen slim besteedt
Ongeveer 1 op de 5 Belgische voltijdse bedienden verdient 2.500 euro netto of meer. Gezinnen met twee zo'n verdieners, kunnen dus rekenen op (minstens) 5.000 euro netto per maand. Hoe richt je je leven ideaal in met zo'n inkomen? En wat zijn tips voor de - vele - mensen die het maandelijks met een pak minder moeten stellen? "Structuur doet je zichtbaar vooruitgaan", zegt ex-private banker Jan Vanoverbeke, auteur van het boek 'Leren van de rijken'.
Lees verder

"Ik zag een groot kampioene": wereldrecordhoudster Jackie Joyner-Kersee vol bewondering voor Nafi Thiam
De schatkist van Nafi Thiam (27) begint stilaan uit te puilen. Na haar goud maandag in Eugene staan er nu al twee wereldtitels op haar erelijst, twee olympische en nog een Europese titel. What's next? Jackie Joyner-Kersee (60) grinnikt: "Oh, maar Nafi is er lang nog niet klaar mee, hoor. Ze is nog jong."
Lees verder

"Ik zag een grote kampioene": wereldrecordhoudster Jackie Joyner-Kersee vol bewondering voor Nafi Thiam
De schatkist van Nafi Thiam (27) begint stilaan uit te puilen. Na haar goud maandag in Eugene staan er nu al twee wereldtitels op haar erelijst, twee olympische en nog een Europese titel. What's next? Jackie Joyner-Kersee (60) grinnikt: "Oh, maar Nafi is er lang nog niet klaar mee, hoor. Ze is nog jong."
Lees verder

Hoogste aantal KU Leuven-studenten sinds 2008 slaagt voor eerste jaar
Zo'n 24 procent van alle studenten die dit academiejaar aan de KU Leuven met een bacheloropleiding gestart zijn, is geslaagd voor alle vakken, inclusief deliberaties. Dat is het hoogste aantal studenten sinds 2008. De cijfers worden vandaag in een opiniestuk van rector Luc Sels in de krant 'De Standaard' meegegeven.
Lees verder

Wanneer zeg je best je full omniumverzekering op?
Een volledige omniumverzekering kost een pak meer dan een gewone autoverzekering, maar biedt de meest uitgebreide dekking. Maar vanaf wanneer loont dat niet meer en zeg je ze beter op? Independer.be adviseert.
Lees verder

Boer veroordeeld voor dood van vierjarig neefje: "Plots zat hij onder het wiel van mijn tractor"
In Engeland is een 51-jarige boer veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 26 weken effectief, voor de dood van zijn neefje. Op 8 juli 2019 reed Brian Nutter met de vierjarige Harry met de tractor over zijn erf. Brian zat op de stoel en hield zijn neefje vast. Maar tijdens het nemen van een bocht glipte Harry weg en kwam hij onder het wiel van de tractor terecht. De kleuter stierf aan een zwaar hersenletsel. Getekend door het leven, doet Brian vandaag zijn hartverscheurende verhaal: "Het is zo moeilijk om verder te gaan. Ik mis hem elke dag." Bekijk hierboven zijn pakkende interview met Sky News.
Lees verder

Grote brand in noordoosten van Athene: twaalf lichtgewonden, kinderziekenhuis geëvacueerd
In het noordoosten van Athene blijft een brand woensdag voortwoeden. De vlammen zijn bewoond gebied binnengedrongen en hebben talrijke woningen vernield. Drie brandweermannen en negen inwoners zijn volgens de openbare radio lichtgewond geraakt en met ademhalingsmoeilijkheden in het ziekenhuis opgenomen. Onder meer een kinderziekenhuis werd geëvacueerd.
Lees verder

Eerste coronagevallen op Micronesië
Micronesië, een eilandenstaat in de Stille Oceaan, is niet langer gevrijwaard van het coronavirus. Twee studenten hebben er deze week positief getest. Dat is de eerste keer, melden de lokale gezondheidsautoriteiten woensdag aan AFP.
Lees verder