Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 27 juli 2022

Japan executeert dader van het Akihabara-bloedbad

Japan executeert dader van het Akihabara-bloedbad

Japan heeft dinsdagochtend de massamoordenaar Tomohiro Kato geëxecuteerd. Dat meldt het Japanse nieuwsagentschap Kyodo. Kato was verantwoordelijk voor een van de meest schokkende moordpartijen in het land.

Lees verder

Voormalig Noord-Ierse premier en Nobelprijswinnaar David Trimble overleden

De Noord-Ierse politicus en protestant David Trimble is op 77-jarige leeftijd overleden, zo liet zijn familie maandag weten. Trimble was de architect van het Goedevrijdagakkoord dat een einde maakte aan de Noord-Ierse burgeroorlog.

Lees verder

Twintiger verdronken in Meer van Bütgenbach

Een jongeman uit Eeklo is afgelopen zondag overleden in het Meer van Bütgenbach in de Oostkantons. Hij kwam samen met twee andere zwemmers in de problemen.

Lees verder

Drone redt 14-jarige jongen uit sterke stroming voor Spaanse kust

Een 14-jarige jongen werd maandag van de verdrinking gered voor de kust van Valencia. Terwijl de kustwacht onderweg was met een jetski, kon een dronepiloot al een reddingsvest laten zakken om hem boven water te houden. De jongen was op het moment dat de redder aankwam extreem uitgeput. Dankzij het snelle handelen van de drone kan de jongen het nog navertellen.

Lees verder

Paus vraagt inheemse bevolking om vergiffenis voor culturele genocide

Paus Franciscus vroeg op maandag om vergiffenis voor de 'culturele genocide' die de Katholieke Kerk ruim honderd jaar uitvoerde in Canadese kostscholen. De paus is op een dagenlange boetetocht door Canada om uitgebreid zijn excuses aan te bieden. Hij maakt die tocht in een rolstoel, vanwege gezondheidsproblemen.

Lees verder

Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner had in 2019 schildklierkanker

In zijn autobiografie Breaking History: A White House Memoir schrijft Jared Kushner, president Donald Trumps schoonzoon, over zijn tijd in het Witte Huis als voormalig adviseur van de president. Daarin schrijft hij ook dat hij in 2019 schildklierkanker had.

Lees verder

Vrouwelijke leden van Nederlands grootste studentenvereniging voelen zich onveilig na seksistische toespraken

Vrouwen werden tijdens toespraken van mannelijke leden van de Amsterdamse studentenvereniging beschreven als 'niets meer dan hoeren' en 'sperma-emmers'. 'Wij horen mannen denken: het is maar een grap', reageren de vrouwelijke leden. 'Volgens ons is de grap voorbij.'

Lees verder

Aantal besmettingen met coronavirus daalt fors: is de zomerpiek voorbij?

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt een forse duik en ook de positiviteitsgraad neemt af in alle leeftijdsgroepen. Het lijkt erop dat de zomerpiek voorbij is.

Lees verder

Dominee wordt overvallen tijdens gelivestreamde misviering

In New York werden een dominee en zijn vrouw dinsdagavond beroofd tijdens een misviering die live werd uitgezonden. De overvallers gingen ervandoor met 1 miljoen dollar aan juwelen. Maar sommigen twijfelen aan de echtheid van het voorval. De dominee wordt er immers van verdacht de verzekering te willen oplichten.

Lees verder

Jogster doodgereden op straat, bestuurder pleegt vluchtmisdrijf

Een jogster is in het Limburgse dorp Hoepertingen (Borgloon) op straat doodgereden. De bestuurder is doorgereden.

Lees verder

Lufthansa annuleert bijna alle vluchten in Frankfurt en München door staking

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa annuleert woensdag zo goed als alle vluchten van en naar Frankfurt en München door een staking bij het grondpersoneel vanwege een loonconflict.

Lees verder

Heidebrand breidt uit en zet meer dan dertig huizen in lichterlaaie in Texas

Extreme hitte heeft alles kurkdroog gemaakt in Texas waardoor het risico op een verwoestende natuurbrand toeneemt. Een heidebrand groeide uit tot een brand die een deel van de woonwijk Balch Springs in Dallas in brand zette.

Lees verder

Russisch komt in taboesfeer: 'Ik wil die Sovjet-rommel niet langer in mijn huis'

Oekraïense taallessen zijn in, Russische boeken zijn out. 'Na de Russische invasie besefte iedereen dat de Oekraïense cultuur ondersteund moest worden', zegt oppositieparlementslid Volodymyr Vjatrovytsj, wiens voorstellen nu in wetten worden gegoten.

Lees verder

Hittegolf legt tuinontwerp uit 17e eeuw bloot in VK

Een verborgen 17e-eeuwse tuin werd ontdekt dankzij de hittegolf die het Verenigd Koninkrijk in zijn greep hield. Op dronebeelden is te zien hoe de tuin van Chatsworth House in Derbyshire, ooit een tuin was in formele Europese stijl. De tuin werd ontworpen in 1699, maar amper dertig jaar later bedekt met een nieuw gazon.

Lees verder

Vrouwenvoetbal is als een lelijke kindertekening

Het niveau van het vrouwenvoetbal is niet goed genoeg, en als de tv-commentatoren het vertoon met zijden handschoenen blijven aanpakken, zal het ook niet verbeteren, schrijft Nico Dijkshoorn, huiscolumnist van Het Nieuwsblad.

Lees verder

Turkse arbeiders vervangen slachtoffers mensenhandel in Antwerpse haven: 'We kunnen aan de slag als papieren in orde zijn'

Gisteren raakte bekend dat 55 Filipijnse en Bengaalse arbeiders die aan de slag waren op een bouwwerf van chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven, het slachtoffer waren van mensenhandel. De slachtoffers verbleven in een appartementsgebouw aan de Keesinglaan in Deurne. Intussen werd het gebouw ontruimd en bracht de stad de slachtoffers elders onder.

Lees verder

Waarom de partijvoorzitter graag de teugels strak aantrekt

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi belooft een strakkere leiding van zijn partij, en is daarin niet alleen. Een heldere boodschap, zonder ruis, is een noodzakelijke voorwaarde voor electoraal succes.

Lees verder

'Bouwwerf Borealis is lang niet de enige werf waar mensenhandel plaatsvindt'

Klaus Vanhoutte van Payoke is niet verwonderd door de pas ontdekte mistoestanden op de Antwerpse bouwwerf van Borealis. 'Als we echt zouden zoeken naar mensenhandel, zou er nog veel meer aan het licht komen.'

Lees verder

Deense kampioene Cecilie Uttrup Ludwig wint verrassend sprint, Belgische Julie De Wilde pakt witte trui

Cecilie Uttrup Ludwig heeft de derde etappe van de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De 26-jarige Deense won in Épernay voor Marianne Vos en Ashleigh Moolman na een lastige finale met enkele korte, maar pittige klimmetjes. De eerste Belgische: de 19-jarige Julie De Wilde op plaats veertien, waardoor ze de witte jongerentrui overneemt.

Lees verder

Europees gasbesparingsplan heeft vele achterpoortjes

Europa mikt op een vrijwillige inperking van het gasverbruik met 15 procent tijdens de komende winter. Tegelijk staat de deur open voor landen die niet zover willen of kunnen gaan. België was mee vragende partij om de handen vrij te houden. 'Wij waren tegen een besparingsverplichting.'

Lees verder

Netflix wil wat Disney heeft, maar met geld koop je niet alles

Wat bezielt Netflix om een recordbedrag van 200 miljoen dollar te pompen in de middelmatige spionagefilm The Gray Man?

Lees verder

Netflixfilm The Gray Man is een grijs verhaaltje

De comebackfilm van Ryan Gosling kon beter. Veel beter.

Lees verder

Een sprankelende Tour

Tussen Reims en Epernay vielen hellingen en heuvels te bestormen. Het noorden van de Champagnestreek heeft alles wat van Frankrijk het ideale vakantieland maakt: fotogenieke en gracieuze steden, lome dorpjes en panorama's vol glooiende wijngaarden, maar wie er doorheen fietst, smeert best de kuiten. Côte de Vertus, Côte du Mesnil-sur-Oger, Côte de Mutigny, Mont Bernon: welluidende namen vol steil venijn.

Lees verder

Zware brand bij vleesverwerkend bedrijf in Willebroek

In de industriezone van Willebroek woedt momenteel een zware brand bij het vleesverwerkende bedrijf Teker. De brand gaat met een grote rookpluim gepaard. Verschillende brandweerploegen zijn ter plaatse en de politie heeft de buurt hermetisch afgesloten.

Lees verder

Davide Ballerini sterkste in vierde etappe Ronde van Wallonië

De Italiaan Davide Ballerini (Quick-Step Alpha Vinyl) heeft dinsdag de vierde etappe in de 43e Ronde van Wallonië (2.Pro) op zijn naam geschreven. De Australiër Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) behoudt de leiderstrui.

Lees verder

Werkvergunning 120 chauffeurs ingetrokken bij containertransporteur ACT, bedrijf vecht beslissing aan

De inspectiediensten van de overheid hebben de werkvergunning ingetrokken van minstens 120 chauffeurs bij Antwerp Container Transport (ACT). Dat meldt havenmagazine Flows en het nieuws wordt bevestigd bij ACT. Volgens het bedrijf gaat het om een mogelijke fout uit het verleden.

Lees verder

Rode Duivel Arthur Theate voor bijna 20 miljoen euro naar Rennes

Arthur Theate (22) maakt alweer een miljoenentransfer. Na één jaar Bologna tekent hij straks bij Rennes. Woensdag legt de Belgische verdediger zijn medische testen af, nadien moet de handtekening volgen.

Lees verder

Debat tussen Britse kandidaat-premiers geannuleerd nadat presentatrice flauwvalt

Het televisiedebat tussen de twee kandidaten die strijden om Boris Johnson op te volgen als Britse premier, is geannuleerd nadat presentatrice Kate McCann flauwviel. Met de vrouw gaat alles goed, maar het debat kon niet hervat worden.

Lees verder

Afhaken van Van Vleuten geeft outsiders hoop

Krijgt de Tour bij de vrouwen een andere winnares dan de favoriete – zoals bij de mannen? Bij de start van de verraderlijkste etappe mogen schaduwfavorieten meer dan ooit dromen.

Lees verder

Yves Lampaert wint na-Tourcriterium Roeselare, Wout Van Aert als rockster onthaald

Yves Lampaert heeft dinsdag onder ruime publieke belangstelling het na-Tourcriterium in Roeselare gewonnen. Hij haalde het na een sprint met twee van groene trui Wout van Aert. De Brit Thomas Pidcock vervolledigde het podium. Tiesj Benoot werd vierde, voor Guillaume Van Keirsbulck.

Lees verder

Engeland is eerste finalist na 4-0 zege tegen Zweden

Engeland heeft zich dinsdag voor eigen publiek als eerste geplaatst voor de finale van het EK vrouwenvoetbal.

Lees verder

Trump zinspeelt op terugkeer naar Witte Huis in eerste speech in Washington sinds aftreden

Donald Trump heeft voor het eerst zijn aftreden in januari 2021 een speech gegeven in Washington DC. De Amerikaanse oud-president zinspeelde op een terugkeer naar het Witte Huis, maar kondigde zijn kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen nog niet aan.

Lees verder

Podcast Mijn schuld (Deel 4) | 'Ik ben een kind van foute ouders en grootouders. U weet niet hoe dat voelt.'

Wat als je schuld openbaar moet belijden? Wie zonder zonde is werpe de eerste steen, leerde de Bijbel ons, maar hoe is het om het mikpunt van die afkeur te zijn? Waar loopt schuld dan over in schaamte? Deze aflevering van Mijn schuld gaat over het publieke oordeel. Marcus Azzini stapte op als artistiek leider van een theatergezelschap na diverse meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Hij zag zijn naam in kranten voorbij komen. Wat als je schuld door iedereen besproken wordt?

Lees verder

De fantoompijn genaamd Oekraïne

Het Rusland van Vladimir Poetin maakt van Oekraïne een oorlogsfront, maar het intens verweven verleden van beide landen is evenzeer een slagveld. Poetins visie op de Oekraïense geschiedenis bepaalt ten gronde zijn denken en zijn oorlog – en waarom die tot mislukken is gedoemd.

Lees verder

'Verboden' afleveringen De Kampioenen zijn online gewoon te bekijken

De afleveringen van FC De Kampioenen die de VRT niet meer (her)uitzendt, blijven politieke beroering veroor­zaken. Ondertussen zijn die ­afleveringen online gewoon te bekijken, mét reclame.

Lees verder

Besparingsplan met veel achter­poortjes

Europa mikt tijdens de komende winter op een gezamenlijke inperking van het gasverbruik met 15 procent. Maar de deal is vrijblijvend en er zijn nu al uitzonderingen bedongen.

Lees verder

Rapport: Aantal kindhuwelijken in Afghanistan neemt toe onder taliban

Onder het talibanbewind in Afghanistan neemt het aantal kindhuwelijken en gedwongen huwelijken toe. Dat schrijft Amnesty International in een rapport dat woensdag gepubliceerd is.

Lees verder

Zon en wolken wisselen elkaar af

Er is woensdagochtend op de meeste plaatsen zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, maar het blijft droog. Aan zee en ten zuiden van de Samber en de Maas blijft het meestal zonnig. Het kwik stijgt tot 18 à 21 graden in de Ardennen, 21 graden aan de kust en tot 23 graden elders. Dat zegt het KMI.

Lees verder

Scoutsgroep moet kampterrein verlaten na klachten buurtbewoners: 'Een wel erg drastische maatregel'

Op vraag van de burgemeester van La Roche moet een scoutsgroep uit Wilrijk zijn kampterrein woensdag voor 16 uur verlaten wegens lawaaihinder en hygiëneproblemen. 'Een wel erg drastische maatregel, die nooit eerder genomen werd', zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen.

Lees verder

Vertrouweling keert Orban de rug toe na 'nazistische opmerkingen'

Met uitspraken over 'gemengde rassen' jaagt de Hongaarse premier Viktor Orban zelfs zijn eigen entourage op de kast. In haar ontslagbrief vergelijkt de misnoegde medewerker Zsuzsa Hegedüs hem met een nazi.

Lees verder