Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 juli 2022

James Webb-telescoop vindt verst verwijderde sterrenstelsels die zowat 250 miljoen jaar na de oerknal ontstonden

HLN
James Webb-telescoop vindt verst verwijderde sterrenstelsels die zowat 250 miljoen jaar na de oerknal ontstonden
Ploegend door de data van de James Webb Ruimtetelescoop (JWST) hebben astronomen alweer nieuwe recordbrekende informatie gevonden. Zo ontdekten ze sterrenstelsels die wellicht het verst verwijderd zijn.
Lees verder

Madonna moet scenario van eigen biopic inkorten: "Het is alsof ik mijn eigen ledematen eraf moet hakken"
Het leven van popidool Madonna (63). Daar kan je zeker en vast een film mee vullen. De 'Queen of Pop' schrijft daarom tegenwoordig aan een scenario over haar eigen leven. Die is volledig af, maar naar verluidt veel te lang. Inkorten? Dat ziet ze niet zitten. "Het is alsof ik mijn eigen ledematen eraf moet hakken."
Lees verder

STREAMINGTIP. 'Vive les femmes': Linde Merckpoel achter de schermen bij de Tour de France Femmes
De voorbije jaren was er slechts één dagje 'La Course', nu is er met de Tour de France Femmes voor het eerst een volwaardige, achtdaagse wielerwedstrijd. VRT NU-vlogster Linde Merckpoel gunt in 'Vive les femmes' de kijker een blik achter de schermen van het hele fietsgebeuren.
Lees verder

Revival Kate Bush blijft maar gaan: streamingcijfers 'Running up that hill'met 9.000 procent gestegen
Kate Bush (63) heeft met haar hit 'Running up that hill' een nieuwe mijlpaal bereikt. Het nummer, uitgebracht in 1985, werd gebruikt in het vierde seizoen van Netflix-hit 'Stranger Things', en sindsdien is het razend populair. De streamingcijfers op Spotify zijn zelfs met 9.000 (!) procent gestegen.
Lees verder

Revival Kate Bush blijft maar gaan: streamingcijfers 'Running up that hill' met 9.000 procent gestegen
Kate Bush (63) heeft met haar hit 'Running up that hill' een nieuwe mijlpaal bereikt. Het nummer, uitgebracht in 1985, werd gebruikt in het vierde seizoen van Netflix-hit 'Stranger Things', en sindsdien is het razend populair. De streamingcijfers op Spotify zijn zelfs met 9.000 (!) procent gestegen.
Lees verder

Kabouter Plop doet de kabouterdans op 'Tien Om Te Zien'-podium
Plopperdeplop! Gisteren stond kabouter Plop samen met Kabouter Klus, Kwebbel en Smal op het podium van 'Tien Om Te Zien'. Voor het publiek was dat pure nostalgie wanneer de kabouters zongen en dansten op 'Kabouterdans'. En voor het 'Tien Om Te Zien'-podium was dat ook zo. Kabouter Plop trad in 1998 al op met 'Het Ploplied'.
Lees verder

Supermarkt tot 12% duurder, en da's nog maar het begin: "Als we alles verrekenen, gaan prijzen maal twee"
Je winkelkar vullen in de supermarkt wordt steeds duurder. Uit cijfers blijkt dat de prijzen in Belgische supermarkten met minimaal 4% stijgen, met uitschieters van 11,1% (bij discounter Aldi nota bene) en 11,9% (Carrefour Hypermarkt). En dat blijkt helaas nog maar het begin te zijn: "Als we alle negatieve effecten van de voedingssector willen compenseren, zou alle voeding moeten verdubbelen in prijs."
Lees verder

Groene trui Wiebes sprint naar winst in langste etappe Tour de France Femmes, die ontsierd werd door massale val
Lorena Wiebes heeft de langste etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De Nederlandse, die haar tweede ritzege boekte, toonde zich de snelste in een massasprint. Leidster Marianne Vos werd derde.
Lees verder

Wiebes sprint naar winst in langste etappe Tour de France Femmes
Lorena Wiebes heeft de langste etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De Nederlandse, die haar tweede ritzege boekte, toonde zich de snelste in een massasprint. Leidster Marianne Vos werd derde.
Lees verder

De Ketelaere weigert mee te trainen bij Club en keert terug naar huis, akkoord met AC Milan laat op zich wachten
Nog steeds geen witte rook in de soap rond Charles De Ketelaere (21). In afwachting weigert de aanvaller mee te trainen bij Club, wat ook in Milaan niet op gejuich onthaald werd.
Lees verder

Stagiaire in levensgevaar na ongeval op werf in Waterloo
Een stagiaire is levensgevaarlijk gewond geraakt toen ze woensdag aan het werk was op een werf in Waterloo. Dat meldt de lokale politie. Er werd een onderzoek geopend naar de omstandigheden van het ongeval, meldt het arbeidsauditoraat aan Belga.
Lees verder

Facebook-moederbedrijf Meta zakt op Wall Street na zwakke resultaten
Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook, Instagram en WhatsApp, is donderdag zo'n 8 procent lager gezet op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf zag de kwartaalomzet voor het eerst in zijn bestaan dalen. Dat kwam doordat adverteerders minder uitgaven aan reclames vanwege de afzwakkende economie. Om kosten te besparen gaat Meta minder mensen aannemen.
Lees verder

Hier valt je mond van open: nieuwe studie toont aan dat 'smakken' één groot voordeel heeft
"Niet met je mond open eten", "Ik kan zo in je maag kijken", of "Stop toch eens met smakken". Met je mond open eten? Absolutely not done, volgens het boekje van de tafelmanieren. Al is het toch niet zo'n slecht idee om dat hoopje voedsel tussen je tanden eens wat lucht te laten happen, blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford.
Lees verder

Zeker 5 doden en 25 gewonden bij Russische aanval in centrum van Oekraïne
Bij een Russische aanval op opslagplaatsen in Kropyvnytsky, centraal gelegen in Oekraïne, zijn vandaag zeker vijf mensen omgekomen en 25 gewond geraakt, zo heeft regionaal gouverneur Andrii Rajkovitstj in een video op Telegram gemeld. Onder de slachtoffers zijn ook soldaten.
Lees verder

'Familie'-acteur Eric Kerremans zag z'n vrouw opnieuw hervallen in drankverslaving: "Ik dacht: alles is verloren"
Vier jaar was Annelies Frans (46) nuchter. Tot ze eind mei toch weer naar de drank greep. En zo zag acteur Eric Kerremans (65) z'n vrouw opnieuw naar een afkickcentrum vertrekken, deze keer in Spanje. "Eigenlijk ben ik dankbaar dat ik hervallen ben", zegt Annelies. Waarom het opnieuw fout liep, dat vertelt ze in 'Dag Allemaal', in een openhartig dubbelgesprek met haar man. "Die avond heb ik op m'n eentje twee flessen wijn leeggedronken."
Lees verder

Meisje (12) maakt indruk met pleidooi tegen abortusverbod: "Wordt een kind verondersteld een ander kind te baren?"
Amper één minuut spreektijd was er, maar toch kreeg de 12-jarige Addison Gardner het Lagerhuis in West Virginia muisstil tijdens haar pleidooi tegen een abortusverbod in de staat. Het meisje richtte zich rechtstreeks tot de beleidmakers. "Wordt een kind verondersteld een ander kind te krijgen", klinkt het.
Lees verder

Zeldzaam zware regenval en overstromingen in golfstaten
In de Golfregio hebben sterke regenval en ongebruikelijke overstromingen geleid tot veel schade. Beelden van lokale tv-zenders toonden donderdag massa's water in de straten van de anders door droogte en hitte geplaagde regio. In Qatar, gastland van het wereldkampioenschap voetbal bij de mannen, waarschuwde de overheid tot het weekend voor onweer en windvlagen. Op video's van de krant Al Sharq was te zien hoe de zeeboulevard overstroomd was.
Lees verder

Portugal behoudt mondmaskerplicht op openbaar vervoer
In Portugal blijft de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer van kracht, nog minstens tot eind augustus. Zo wil de Portugese regering de meest kwetsbare mensen blijven beschermen tegen Covid-19.
Lees verder

Van Aert is ook maar een mens. Waarom het schrappen van de Clasica San Sebastian de enige juiste keuze is
Human after all. Wout van Aert is ziekjes, moe, heeft nog amper stem en nood aan een mentale break. De superman van de Tour blijkt ook maar een mens en schrapt de Klasikoa San Sebastian. Geen groot duel met Remco Evenepoel in het Baskenland. Spijtig, maar wel de enige juiste keuze in een seizoen dat voor Van Aert nog acht weken duurt en nu in het teken staat van nog een groots orgelpunt.
Lees verder

Netflix gaat strijd aan met Disney+: plannen voor film-universum rond 'The Gray Man'
De Canadese acteur Ryan Gosling (41) heeft sinds vorige week een nieuwe actiefilm uit: 'The Gray Man'. Het streamingplatform Netflix heeft nu al, samen met het regisseursduo Russo, laten weten dat ze nog plannen in petto hebben met de prent. Ze willen een universum rond de film uitbouwen. Het woord universum doet al snel denken aan het Marvel-universum van, jawel, concurrent Disney+. Een ding is alvast bevestigd: er is een sequel op komst én Gosling speelt opnieuw de hoofdrol.
Lees verder