Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 juli 2022

Een rapper met gewelddadige video’s

Een rapper met gewelddadige video's

Na de dodelijke schietpartij bij een Fourth of July-parade in Highland Park, Illinois, is Robert 'Bobby' E. Crimo III gevat. De twintiger is nog niet aangeklaagd, maar de politie gaat ervan uit dat hij verantwoordelijk is voor de feiten.

Lees verder

Marvel, de hardrock-editie

Marvelfilm Thor: Love and thunder is een romantische komedie, een geestig kitschfest en een aanval op atheïsme, op de gitaarsolo's van Guns N' Roses. Dat volstaat.

Lees verder

Woning beschoten in Borsbeek

Onbekenden hebben maandagnacht het vuur geopend op een woning in de Frans Beirenslaan in Borsbeek. In de gevel en in het raam zijn verschillende inslagen aangetroffen. Niemand raakte gewond.

Lees verder

Van huurinkomsten tot maaltijdcheques: dit staat in voorstel belastinghervorming

Het kruim van de Belgische fiscalisten blaast vandaag verzamelen in Brussel om te brainstormen over een grote belastinghervorming. Bevoegd minister Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn hoop gevestigd op een expertencomité, onder leiding van prof Mark Delanote (UGent). Dit is zijn voorstel.

Lees verder

Van Quickenborne over Irandeal: 'Onze morele plicht om onschuldige landgenoten in buitenland te bevrijden'

De bevoegde Kamercommissie bespreekt op dit moment het wets­ontwerp dat ons land in staat moet stellen om gevangenen te ruilen met Iran.

Lees verder

China ontkent dat het de maan wil inpalmen

De Chinese overheid is niet opgezet met een uithaal van een Nasa-functionaris. Die had gezegd dat China met zijn ruimteprogramma wel eens de maan zou kunnen annexeren.

Lees verder

Arend vangt buizerdjong als prooi, maar voedt het op als eigen kuiken

Een natuurorganisatie die zich bezighoudt met het monitoren van Amerikaanse zeearenden op het Canadese eilandje Gabriola Island, heeft opmerkelijke beelden kunnen maken. De vogelliefhebbers van Growls zijn al een maand in de ban van een koppel arenden dat een buizerdjong heeft gevangen en, tegen de verwachtingen in, heeft grootgebracht. Kijk mee in bovenstaande video. 

Lees verder

Italië kondigt noodtoestand af voor droogte in Povlakte

Tot het einde van het jaar gaat wegens extreme droogte de noodtoestand van kracht in Noord-Italiaanse regio's rondom de rivier Po. De regering reikt de regio's 36,5 miljoen euro aan steun uit.

Lees verder

Juwelendieven Tefaf-beurs vluchtten met elektrische steps

Als een geoliede machine namen de kunstrovers eerst de benen, dan de step en vervolgens een ander vluchtvoertuig om aan de politie te ontkomen. Met succes, want de daders zijn tot op heden spoorloos.

Lees verder

Uitkeringen en ambtenarenlonen gaan weer stijgen: nog dit jaar bijkomende overschrijding van spilindex

Er komt nog een bijkomende overschrijding van de spilindex dit jaar, dat zou voor december zijn. Dat blijkt uit de prognoses van het Planbureau.

Lees verder

Autoverhuurders schenden vaker wel dan niet Europese regels

Kosten die uit de lucht komen vallen, onnodige extra's die klanten worden aangesmeerd of onbereikbare klantendiensten. Meer dan de helft van de autoverhuursites lapt de regels aan zijn laars.

Lees verder

Staking bij Noorse gasexporteur bedreigt tot 60 procent van de export

Werknemers van het Noorse staatsbedrijf Equinor hebben sinds enkele uren het werk neergelegd. Dat heeft onmiddellijke repercussies op de gasexport. België is voor meer dan 40 procent van zijn gasimport afhankelijk van Noorwegen.

Lees verder

Salmonella bij Barry Callebaut: 'Komt door levering van grondstof uit Hongarije'

Een levering van de grondstof lecithine uit Hongarije ligt aan de basis van de salmonellebesmetting bij Barry Callebaut, dat met het FAVV.

Lees verder

In Rusland gearresteerde Amerikaanse basketballer Brittney Griner schrijft brief naar Biden

De Amerikaanse basketballer Brittney Griner werd net voor de oorlog in Oekraïne in Rusland aangehouden voor 'cartridges die naar cannabis roken'. Haar proces is op 1 juli van start gegaan. Dinsdag stuurde ze een handgeschreven brief naar de Amerikaanse president Joe Biden.

Lees verder

Hoe groot is de kans dat iemand in dezelfde ruimte corona heeft?

Het aantal besmettingen neemt toe. Maar hoe groot is nu de kans dat er in dezelfde ruimte iemand zit die besmet is? We rekenden het voor u na.

Lees verder

Het is het kind, niet het scherm

Elke zomer worstelen ouders met deze vraag: hoeveel schermtijd gun je een kind dat zich stierlijk verveelt? We moeten onze angst voor nieuwe media overwinnen, schrijft Philippe Noens, en interesse tonen – of op zijn minst veinzen.

Lees verder

'Ik had me al neergelegd bij een fikse studieschuld'

Dankzij de Fayatbeurzen, dinsdag voor het eerst toegekend door minister-president Jan Jambon (N-VA), krijgen talentvolle studenten de kans om verder te studeren aan de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. 'Dit is onwerkelijk', zegt Liselotte Dupont (UAntwerpen).

Lees verder

Jonge bultrug spoelt aan op Nederlands eiland

Een zeven meter lange bultrugwalvis is dinsdag aangespoeld op het strand van het eiland Vlieland in het noorden van Nederland. Tegenwoordig worden wel vaker bultruggen gespot in de zuidelijke Noordzee, maar een kadaver dat aanspoelt, is opmerkelijk.

Lees verder

Wout van Aert pakt eindelijk ritzege in de Ronde van Frankrijk

Wout van Aert (Jumbo - Visma) scheurde als een bezetene richting de finish in Calais.

Lees verder

Wout van Aert trapt de figuranten weg

Na drie Deense dagen en een reisdag kwam de Tour eindelijk thuis. Als een lome kat na een jachtpartijtje en een ­dutje rekte het peloton zich uit tussen Duinkerke en Calais.

Lees verder

Divock Origi tekent bij AC Milan tot en met 2026

Wat al weken in de lucht hing, is nu ook officieel: Divock Origi is een speler van AC Milan. Dat maakte de Italiaanse kampioen dinsdag bekend.

Lees verder

Schutter op '4th of July'-parade droeg vrouwenkleren als vermomming

De politie heeft 'Bobby' E. Crimo nog niet aangeklaagd, maar zegt 'voldoende digitale bewijs' te hebben die 'in zijn richting' wijzen. De politie zegt ook dat de schutter de aanval weken op voorhand had gepland.

Lees verder

Fiscale hervorming belandt in krabbenmand

Werk minder belasten, en vermogen meer. Dat is het voorstel vanwaaruit minister Van Peteghem vertrekt voor een fiscale hervorming. Maar nu al zet de MR haar stekels op.

Lees verder

Britse ministers van Volksgezondheid en van Financiën stappen op, uiten kritiek op premier

De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid en de minister van Financiën Rishi Sunak hebben hun ontslag aangekondigd. Beiden hebben harde kritiek geuit op premier Boris Johnson.

Lees verder

De enige oplossing om onze koopkracht te verhogen? De lasten eerlijk verdelen

Het voorstel van een auto­loze zondag als antwoord op de hoge inflatiewekt niet veel geestdrift op. Zullen andere ideeën meer kans maken?

Lees verder

Gsm'en achter het stuur: 1.500 rijbewijzen ingetrokken

Op twee maanden tijd zijn alleen al in het arrondissement Halle-Vilvoorde 1.500 bestuurders hun rijbewijs voor acht dagen kwijt. Ze werden al rijdend betrapt met hun telefoon.

Lees verder

Geen halve finale voor David Goffin op Wimbledon na zenuwslopende vijfsetter

David Goffin (ATP 58) is uitgeschakeld in de kwartfinales van Wimbledon. Thuisspeler Cameron Norrie (ATP 12) klopte onze landgenoot na een zenuwslopende wedstrijd in vijf sets.

Lees verder

Turkije neemt Russisch schip met 'gestolen' Oekraïens graan in beslag

Een onder Russische vlag varend schip met duizenden tonnen graan aan boord wordt door de Turkse autoriteiten in de Zwarte Zeehaven Karasu vastgehouden en onderzocht omdat de lading uit Oekraïne zou gestolen zijn. Het Kremlin ontkent volgens The Guardian dat het eigenaar is van de lading, ondanks de opschepperij over het feit dat het 'het eerste schip' is dat bezet gebied verlaat.

Lees verder

Overleeft Boris Johnson ontslag van topministers?

Twee Britse ministers en de vicevoorzitter van de Conservatieve Partij stappen op. Ze geloven niet meer in het leiderschap van Boris Johnson. Hoe kan de premier deze slag overleven?

Lees verder

Abortus in België, een verworven recht?

De afschaffing van het beroemde Roe vs Wade-arrest in de Verenigde Staten, dat het recht op abortus verankerde, zindert overal in de wereld na. Ook bij ons. Welke noden zijn er in ons land en wat leren de abortuscijfers ons?

Lees verder

Verdachte schietpartij Highland Park aangeklaagd voor zeven moorden

De man die ervan wordt verdacht maandag tientallen mensen te hebben neergeschoten bij een parade in een voorstad van Chicago wordt zeven keer moord tenlastegelegd. Dat heeft de lokale politie dinsdag bekendgemaakt.

Lees verder

Podcast Mijn schuld (Deel 1) | Wat als je de moeder van je kind bedriegt met een ander?

Wat drijft ons om grenzen of geboden te overschrijden? Berouw komt na de zonde, zeggen we ook wel. Maar waar begint de schuld? Deze aflevering van Mijn schuld gaat over zonde. Saskia de Coster begon een affaire toen zij en haar vriendin een kind probeerden te krijgen, en vertelt uit welke verlangens schuld geboren wordt.

Lees verder

'Die gele trui geeft me vleugels'

Woorden als 'buitenaards', 'alleskunner' en 'Merckx waardig' vielen na afloop. De tweede plaatsen beu pakte gele trui Wout van Aert op de Cap Blanc-Nez uit met een nummer waarover nog zeer lang gepraat zal worden.

Lees verder

Nieuwe podcastreeks: hoe leef je met ondraaglijke schuld?

Iedereen voelt zich wel eens schuldig. Dat hoort bij het leven. Maar hoe leef je verder met ondraaglijke schuld, als je iemand anders heel veel pijn en leed hebt berokkend? Daarover gaat onze nieuwe zesdelige podcastreeks: Mijn Schuld

Lees verder

Zonnig met hoge wolkenvelden

Woensdagochtend is het zonnig met wat hoge wolkenvelden. Geleidelijk neemt de bewolking toe, maar het blijft overal droog. Aan zee is het al snel vrij zonnig en geleidelijk krijgt ook de ganse westelijke helft van het land nog best wat zon te zien.

Lees verder

Omstanders halen meisje van zes in kritieke toestand uit Donkvijver in Oudenaarde

In het Oost-Vlaamse Oudenaarde is een meisje van zes jaar oud dinsdagavond in onduidelijke omstandigheden in de Donkvijver beland. De hulpdiensten kwamen met een duikteam ter plaatse, het meisje werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Dode en drie gewonden bij twee ongevallen op E313

Bij een zwaar verkeersongeval op de E313 in Herentals is dinsdagavond een 66-jarige man om het leven gekomen. Toen het slachtoffer vertraagde omdat er file stond, werd hij achteraan aangereden door een bestelwagen. Die bestuurder had niet of te laat gemerkt dat het verkeer tot stilstand was gekomen. De file stond er door een ongeval dat kort voordien was gebeurd een kilometer verderop.

Lees verder

FN Herstal trekt wapenreclame van Amerikaans filiaal in na polemiek

Een video die een Amerikaans filiaal van de Luikse wapenfabrikant FN Herstal verspreidde naar aanleiding van de Amerikaanse nationale feestdag, heeft tot flink wat commotie geleid op sociale media. De moedergroep liet de video van zowat een minuut intrekken.

Lees verder

KSA Waregem moet kamp afbreken door corona: 'We hadden bubbels en droegen mondmaskers'

De KSA van Waregem was sinds begin deze maand op kamp in Mol. De jongeren moeten echter naar huis wegens een uitbraak van corona. Elf jongeren zijn besmet.

Lees verder