Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 29 juli 2022

Dit verandert op 1 augustus: betalen voor telefoontje met huisarts en naar de autokeuring zonder afspraak

Dit verandert op 1 augustus: betalen voor telefoontje met huisarts en naar de autokeuring zonder afspraak

De maand augustus brengt enkele veranderingen met zich mee. Zo gaan twee maatregelen die wegens de coronapandemie werden ingevoerd op de schop: een huisarts telefonisch consulteren zal niet langer gratis zijn en voor de autokeuring is voortaan niet meer altijd een afspraak nodig. Brusselaars kunnen dan weer goedkoop krediet krijgen om hun woning te renoveren.

Lees verder

Natuurfotograaf Tijl (16) ontdekt drie zeldzame boommarterjongen in Ieper

In Ieper werden onlangs drie zeldzame boommarters geboren in een bos. Gepassioneerde natuurfotograaf Tijl Porteman deed de ontdekking toen hij de beelden van de SD-kaart van zijn wildcamera's bekeek. 'Toen ik de beelden zag, kreeg ik bijna een hartstilstand', zegt Tijl. 'Je moet weten: boommarters zijn al erg zeldzaam, jongen zijn dat nog veel meer. En het is een teken dat onze natuur het goed doet.' 

Lees verder

Verkouden Wout van Aert niet in Clásica San Sebastián

Wout van Aert (27) zal dan zaterdag toch niet aan de start komen van de Clasica San Sebastian. Dat meldt zijn team Jumbo-Visma. Van Aert, die donderdagavond zijn opwachting maakt op het criterium van zijn thuisstad Herentals, heeft last van een verkoudheid.

Lees verder

Hoe FC Barcelona zonder geld toch de beste spelers ter wereld kan kopen

'Barcelona is de enige club in de wereld die geen geld heeft, maar toch elke speler kan kopen', sneerde Bayern München-coach Julian Nagelsmannna na de transfer van topschutter Lewandowski. Dat doet de Catalaanse club door de inkomsten van morgen al te verkopen.

Lees verder

Overwinning voor Biden: 'president' Joe Manchin keert kar en steunt klimaatwet dan toch

Een wetsvoorstel waarmee Joe Biden onder andere de klimaatverandering wil aanpakken en gezondheidszorg goedkoper wil maken, lijkt nu toch kans op slagen te hebben. Democratische stoorzender Joe Manchin heeft onverwacht zijn steun uitgesproken.

Lees verder

Gevangenenruil brengt Verenigde Staten en Rusland dichter bij elkaar

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verwacht dat hij binnenkort aan tafel zal zitten met zijn Russische evenknie, Sergej Lavrov. In wat hun eerste ontmoeting zou worden sinds de inval in Oekraïne, prijkt een gevangenenruil bovenaan het prioriteitenlijstje.

Lees verder

Voedingsinflatie blijft stijgen

Voor de inhoud van een winkelkar betalen we nu ruim 9 procent meer dan een jaar geleden. Voorlopig is een afzwakking van de inflatie nog niet in zicht.

Lees verder

Turkse voetbalfans scanderen 'Vladimir Poetin', Dinamo Kiev antwoordt op het veld

Fans van Fenerbahçe hebben zich woensdag in Istanbul niet van hun beste kant laten zien bij de wedstrijd van hun club tegen Dinamo Kiev in de voorrondes van de Champions League. Op sociale media verschenen beelden waarop supporters van de thuisclub de naam van de Russische president Vladimir Poetin scanderen.

Lees verder

Het gerecht werkt traag, waarom krijgen Wilrijkse scouts dan zo snel gelijk?

In één dag tijd besliste de Raad van State dat de burgemeester van La Roche een scouts­groep uit Wilrijk niet kon dwingen om haar kampterrein te verlaten. De afgelasting van het kamp werd beschouwd als een ernstig nadeel, en kreeg dus urgentie.

Lees verder

Achthonderd nabevingen geregistreerd na dodelijke aardbeving in Filipijnen

Sinds de aardbeving in de Filipijnen woensdagnamiddag zijn er al meer dan achthonderd naschokken geregistreerd, waarvan 24 voelbare. Angstige bewoners sliepen buiten uit angst voor een nieuwe aardbeving.

Lees verder

Renteverhoging? Recessie? Stagflatie? Het abc van de economie uitgelegd

De inflatie doet de loonkosten oplopen, de rente slaat op hol … Termen als inflatie, recessie en langetermijnrente zijn niet meer uit het nieuws weg te slaan. Kunt u niet meer volgen? Deze gids wijst u de weg.

Lees verder

Bultrugwalvis springt uit water en belandt op vissersboot

Een vissersboot in Plymouth, dicht bij Boston, kapseisde bijna nadat een bultrugwalvis op het schip was gesprongen. Volgens de opvarenden was het dier op jacht naar vissen. Bekijk het voorval in bovenstaande video.

Lees verder

Waar komen al die omgekeerde Nederlandse vlaggen vandaan?

Verschillende Nederlandse gemeenten ondernemen stappen tegen de omgekeerde nationale vlaggen die overal ophangen als steun aan het boerenprotest. De omgekeerde vlag, een noodsignaal, werd ook al gebruikt op coronabetogingen, en duikt in de VS ondertussen op bij een heel ander protest.

Lees verder

Viervoudige wereldkampioen Sebastian Vettel kondigt afscheid aan van formule 1

Sebastian Vettel stopt op het einde van dit seizoen als formule 1-piloot. Dat heeft de Duitse viervoudige wereldkampioen aangekondigd aan op Instagram. De 35-jarige wil meer tijd maken voor zijn familie.

Lees verder

Twaalfjarige over antiabortuswetgeving: 'Wordt een kind verondersteld een ander kind te baren?'

In het Lagerhuis in West-Virginia vond woensdag een publieke hoorzitting plaats over het abortusverbod in de staat. De wetgevers overwegen om een wet aan te nemen die abortus in bijna alle gevallen zou verbieden. Negentig burgers kregen een kleine minuut spreektijd. De jongste spreker was een twaalfjarig meisje en had een krachtig pleidooi in petto.

Lees verder

Oekraïne reageert op zaak-Lahbib: 'Zijn in gesprek met België over de kwestie'

De reactie van Oekraïne op de reis van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) naar de Krim wijst erop dat Kiev de zaak niet op de spits wil drijven, maar ook dat het de kwestie allerminst als afgerond beschouwt.

Lees verder

Olena Zelenska poseert voor 'Vogue' in Kiev, ook president in fotoshoot

De Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska siert in oktober de cover van modemagazine Vogue. Volgens Vogue is Zelenska net als haar man, die ook figureert in het interview en de bijhorende fotoshoot, een belangrijke speler geworden voor de natie in oorlog.

Lees verder

Shawn Mendes annuleert concert in Sportpaleis mentale problemen: 'Moet gezondheid voorop plaatsen'

Shawn Mendes heeft alle concerten van zijn wereldtournee geannuleerd vanwege mentale problemen. Eerder deze maand kondigde de Canadese zanger al een pauze van drie weken in zijn tournee aan. Ook zijn concert in Antwerpen volgende zomer gaat niet door.

Lees verder

Saudi-Arabië wil 170 kilometer lange futuristische stad in de woestijn neerpoten

The Line: een lange, smalle stadsstrook die zo'n 170 km lang is en 200 meter breed, die volledig draait op hernieuwbare energie en negen miljoen inwoners kan herbergen. Dat is (een deel van) de visie van de Saudi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman om de economie van het land te diversifiëren. Toch komt er heel wat kritiek op het (allicht onrealistische) bouwproject.

Lees verder

Prijs stijgt van bijna alle producten in onze winkelkar

Hogere energieprijzen sijpelen steeds meer door naar de winkelrekken. Uit de jongste cijfers blijkt dat inkopen doen in een jaar tijd 9,62 procent duurder is geworden. Een winkelkar die De Standaard vulde, werd 6 procent duurder tegenover negen maanden geleden. Bijna alle producten stegen in prijs.

Lees verder

Elfjarige jongen drijft anderhalve kilometer af op zee in rubberbootje

Een Britse jongen beleefde de schrik van zijn leven toen hij plots begon af te drijven op zee in een rubberbootje. Zijn moeder kon alleen maar toekijken hoe hij almaar dieper in de zee werd getrokken door de stroming en de wind. 'Ik kan de emoties die ik voelde toen ik hem op zee zag drijven, niet uitleggen. Ik dacht dat ik hem kwijt was', aldus de moeder. De jongen werd veilig uit het water gehaald door de kustwacht.

Lees verder

Langdurig gamen maakt je niet (on)gelukkig

Eerst het goede nieuws: van langdurig gamen word je niet ongelukkiger. Of dat viel toch niet te bewijzen in een groot en grondig onderzoek. Maar nee: gelukkiger zal u er ook niet van worden.

Lees verder

Bezoek Pelosi aan Taiwan: Biden probeert escalatie met China te vermijden

In augustus zou de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi op bezoek gaan naar Taiwan. Dat wil ze doen om haar steun voor het land uit te spreken. Dat lokte eerst heel wat verzet uit van China, en nu ook van president Joe Biden.

Lees verder

Aap die medeverantwoordelijk was voor aanvallen op mensen in Japan gedood

Lokale autoriteiten in de Japanse stad Yamaguchi hebben een van de makaken gevangen en gedood die de afgelopen weken bijna 50 mensen verwondden. Toch is de terreur van de apen in de stad nog niet voorbij, getuigen de autoriteiten en lokale inwoners.

Lees verder

Kim Jong-un spreekt oorlogstaal gericht tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft woensdag gezegd dat zijn land klaar is een militaire confrontatie aan te gaan met de Verenigde Staten. Dat zei hij tijdens de viering van de wapenstilstand met buurland Zuid-Korea. Ook Zuid-Korea werd op de vingers getikt.

Lees verder

Nederlandse spurtbom Lorena Wiebes pakt tweede ritzege, Lotte Kopecky net buiten top tien

Lorena Wiebes heeft na de eerste rit ook de langste etappe van de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De Nederlandse spurtbom haalde het in een massasprint voor Elisa Balsamo en Marianne Vos. Lotte Kopecky was de eerste Belgische met een elfde plaats, Sanne Cant werd twaalfde.

Lees verder

'Alle lichamen zijn strandlichamen': Spaanse overheid lanceert zomercampagne

Het Spaanse ministerie van Gelijkheid heeft een creatieve zomercampagne gelanceerd om vrouwen aan te moedigen naar het strand te gaan zonder zich te schamen over hun lichaam. 'De zomer is ook van ons', klinkt het in de slogan.

Lees verder

'Extra rompslomp voor vzw's niet meer doenbaar'

De Gentse ondernemingsrechtbank legt Oost- en West-Vlaamse vzw's extra administratieve lasten op. 'Kleine vzw's zullen in de problemen komen', hekelt voormalige kamerlid Steven Matheï (CD&V) de nieuwe regels.

Lees verder

De bocht van Manchin

De Democratische senator Joe Manchin torpedeerde tot nu toe de ambities van partij. Zijn abrupte ommekeer over een ambitieus plan om klimaatverandering te bestrijden, kan de belangrijkste erfenis van de Biden-jaren worden.

Lees verder

Einde dure voeding nog lang niet in zicht

Langzaam maar zeker haakt de hoge inflatie zich vast in alle onderdelen van de economie. Tekorten en hoge productiekosten veroorzaken een sterke stijging van de voedingsprijzen.

Lees verder

De wonderbare verrijzenis van Joni Mitchell

De videobeelden van de terugkeer van Joni Mitchell op een livepodium zijn de ontroerendste die Youtube momenteel te bieden heeft. In 2015 liep ze nog een hersenaneurysma op, maar afgelopen zondag verscheen ze plots op het podium van het Newport Folkfestival. Een triomf van positief denken.

Lees verder

Polen categoriseren kat als invasieve exoot

De Poolse Academie voor Wetenschappen heeft zich de woede van dierenliefhebbers aller landen op de hals gehaald. De nieuwste soort die werd toegevoegd aan de lijst van invasieve exoten, is de 'felis catus' of de huiskat.

Lees verder

James Lovelock zag de aarde als één groot levend wezen

James Lovelock was de uitvinder van de Gaia-hypothese, die stelt dat de aarde een zelfregulerend systeem is. Maar in zijn 103-jarig leven deed hij ook onderzoek naar virusverspreiding, hielp IRA-bommen te ontmantelen, én hield de kleine Stephen Hawking in zijn armen.

Lees verder

Record

175,6 kilometer van Bar-le-Duc naar Saint-Dié-des-Vosges. Een historisch lange etappe want een absoluut record. Van de UCI mag een vrouwenwedstrijd op World Tour-niveau immers maximum 160 kilometer tellen.

Lees verder

'We zijn dankbaar voor de opvang, maar we missen onze borsjtsj'

In Mechelen woont een deel van de Oekraïense vluchtelingen in een nooddorp. Niet iedereen heeft het er naar zijn zin. 'Met zes in een plastic container slapen is geen ­lachertje.'

Lees verder

Koude douches en maximum 20 graden op kantoor: zo wil Duitsland gasverbruik verminderen

Berlijn dooft sinds kort 's nachts de verlichting van verschillende monumenten en historische gebouwen in de stad. Dat doet de Duitse hoofdstad om energie te besparen in het licht van mogelijke tekorten. Ook andere Duitse steden hebben gelijkaardige maatregelen genomen. Zo bijvoorbeeld in Hannover, waar de zwembaden en sportzalen niet meer worden verwarmd.

Lees verder

Instagram draait nieuwe Tiktok-testversie terug na kritiek van gebruikers

Door veel kritiek en slechte cijfers heeft Instagram beslist om nieuwe testversie van hun app, waardoor de app meer leek op Tiktok, grotendeels terug te schroeven. Dat vertelde ceo Adam Mosseri tijdens een interview met Platformer.

Lees verder

Antwerp mag na Kosovaars sprookje naar derde voorronde Conference League

Antwerp klaarde de klus in Kosovo dankzij… een Kosovaar. Laurit Krasniqi (21), kind van de Balkan én de Bosuil, kopte na rust de verlossende goal in doel, waarna Balikwisha er in de slotseconden nog 0-2 van maakte. Vergis u niet: het was billenknijpen. Maar de dubbele confrontatie met Lillestrøm is een feit.

Lees verder

Xi waarschuwt Biden 'niet met vuur te spelen' wat betreft Taiwan

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Joe Biden hebben donderdag telefonisch met elkaar overlegd. Xi waarschuwde de Verenigde Staten in het gesprek opnieuw om zich niet te mengen in de relatie van zijn land met Taiwan.

Lees verder

Corona heeft intimiteit in de zorg besmettelijk gemaakt

Jong en oud, mensen met en zonder beperking: niemand kan zonder intimiteit. In de zorg sneuvelen taboes. Ondanks corona en MeToo? Of net dankzij? 'Het heeft ons bewuster gemaakt van wat ongewenst, maar vooral net zeer gewenst contact is.'

Lees verder

Groeiende vraag naar apenpokken­vaccin botst op te beperkte stock

Onder homomannen is de vraag naar het vaccin tegen apen­pokken groot. Te groot voor de kleine stock die ons land heeft. 'Met een vaccinatie tegen apenpokken zou ik toch al één zorg minder hebben.'

Lees verder

Aanklacht seksueel misbruik van minderjarige tegen Bob Dylan ingetrokken

Een vrouw die beweerde dat Bob Dylan haar in 1965 seksueel misbruikt zou hebben, heeft haar aanklacht tegen de Amerikaanse muzikant ingetrokken. Dat melden Amerikaanse media donderdag.

Lees verder

Bewolkt met in het oosten kans op een bui

Vrijdag begint droog en zonnig. In de loop van de dag wordt het in het binnenland bewolkt. In het zuidoosten is er kans op een bui, die lokaal gepaard kan gaan met een donderslag. De maxima schommelen tussen 21 en 26 graden bij een matige wind uit het noorden of noordnoordwesten. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Herentals verwelkomt 'zijn' kampioen Wout van Aert na legendarische Tour

Van Aert keert terug door de grote poort in zijn Herentals. Een hele massa stadsgenoten viert zijn groene trui. 'Al die mensen in het groen voor mij, hoe bijzonder is dat!'

Lees verder