Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 22 juli 2022

Column | Hoeveel heimwee, kramp en hartzeer spookt er door het peloton?

Column | Hoeveel heimwee, kramp en hartzeer spookt er door het peloton?

Bieke Purnelle is freelance schrijfster. Dagelijks volgt ze voor De Standaard de Tour vanop afstand, maar met liefde.

Lees verder

Vingegaard vol vertrouwen naar laatste Pyreneeënrit: 'Hautacam ligt mij beter'

Spelenderwijs beantwoordde Jonas Vingegaard de aanval die Tadej Pogacar plaatste op de Val Louron d'Azet en op de slotklim naar Peyragudes had hij niet de minste moeite om het tempo van McNulty te volgen. Alleen in de sprint om ritwinst moest hij de duimen leggen. Pogacar maakte zo dankzij de bonificaties vier luttele seconden goed. Een habbekrats.

Lees verder

Draghi naar president om ontslag aan te bieden

Na de vertrouwensstemming in de Senaat, waarvan drie regeringspartijen zich hebben onthouden, is de Italiaanse premier Mario Draghi donderdagochtend naar de president gegaan om zijn ontslag aan te bieden. Italië houdt rekening met vervroegde verkiezingen in de herfst.

Lees verder

Brandweer Westhoek moet woningen en kippen beschermen tegen stortvloed

Bepaalde delen van de Westhoek werden woensdagavond getroffen door stortbuien en dat leidde plaatselijk tot modderstromen en wateroverlast bij horecazaken, hoeves en woningen.

Lees verder

Walrus Freya doet boten zinken in Noorwegen

Walrus Freya werd beroemd toen ze in oktober een onderzeeër van de Nederlandse Koninklijke Marine uitkoos om op te zonnebaden. De Marine was grote fan van de nieuwe mascotte. De nieuwe thuisbasis van Freya in het zuiden van Noorwegen is minder enthousiast. 

Lees verder

CD&V-voorzitter Mahdi pleit voor examen en formele plechtigheid om Belgische nationaliteit te krijgen

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi pleit voor de invoering van een verplicht examen voor wie de Belgische nationaliteit wil verwerven. Dat moet ook gepaard gaan met een formele plechtigheid die nieuwkomers verwelkomt. 'Het krijgen van de Belgische nationaliteit moet waardevol zijn en op je nationaliteit mag je best trots zijn', aldus Mahdi.

Lees verder

Dronebeelden tonen ravage na verwoestende brand in buitenwijk Londen

De hitte in het Verenigd Koninkrijk werd officieel bestempeld als een ramp. Verschillende buitenwijken van Londen werden geteisterd door branden, die moeilijk onder controle te krijgen waren. Vooral de wijk Wennington kreeg het zwaar te verduren. Door een brandje in een droog grasveld raakten acht woningen verwoest.

Lees verder

Koninklijke familie viert nationale feestdag

Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen hebben donderdag in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathdraal het Te Deum bijgewoond. De religieuze ceremonie betekent het begin van de festiviteiten voor de nationale feestdag. Ondanks het regenweer waren enkele honderden mensen opgedaagd om het vorstenpaar en hun kinderen te begroeten en toe te juichen. 

Lees verder

ECB trekt rente harder op dan verwacht

De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst in elf jaar tijd de rente verhoogd. Dat gebeurde onverwachts met 50 basispunten, in plaats van de voorspelde 25 basispunten. Dat komt doordat de inflatie in de eurozone was opgelopen tot 8,6 procent.

Lees verder

Twee boten botsen tegen elkaar bij Erasmusbrug in Rotterdam, zes personen uit water gehaald

Twee boten zijn donderdagmiddag tegen elkaar gebotst nabij de Erasmusbrug in de Nederlandse havenstad Rotterdam. Dat meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het gaat om een rondvaartboot en een watertaxi. Zes personen zijn inmiddels uit het water gehaald, maar het is onduidelijk of er nog meer in het water of in de watertaxi zijn. Op webcambeelden is te zien hoe de watertaxi bij de aanvaring onder lijkt water te verdwijnen. 

Lees verder

Politie waarschuwt voor moderne truc van autodieven

De federale politie en het parket van Limburg waarschuwen voor een moderne manier van autodiefstal. De diensten roepen op om alert te zijn voor trackingsystemen die onderaan auto's worden gekleefd. 'Wie er een aantreft, vragen we om de politie te alarmeren', zegt procureur des Konings Pieter Strauven van het parket Limburg.

Lees verder

Ryanair sluit deal met Spaanse en Franse pilotenvakbonden, Belgische piloten staken volgend weekend

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft donderdag na maanden van moeizame onderhandelingen een deal gesloten met Spaanse en Franse pilotenvakbonden. De afspraken gaan onder meer over loonsverhogingen .

Lees verder

Amerikaanse president Biden besmet met coronavirus

De Amerikaanse president Joe Biden is besmet met het coronavirus. De 79-jarige heeft 'zeer milde symptomen'. Dat heeft het Witte Huis donderdag bekendgemaakt.

Lees verder

Marc Van Ranst: 'Ik zie de mondmaskers terugkomen in september, zeker op het openbaar vervoer'

De coronacijfers zijn opnieuw niet goed. Gelukkig blijven de hospitalisaties beperkt en is de BA5-variant op zijn terugweg. 'De golf is een golfje geworden', zegt viroloog Marc Van Ranst. 'Na 1 september denk ik dat er terug maatregelen kunnen volgen. Mondmaskers zie ik terugkomen, zeker op het openbaar vervoer.'

Lees verder

Wat betekent de renteverhoging voor uw spaarboekje, uw lening en de overheid?

De ECB heeft de rente met 50 basispunten, het dubbele van verwacht. Het is van 2000 geleden dat de ECB de rente nog zo fors optrok, en van 2011 dat er een renteverhoging was. Wat betekent dit voor uw spaarboekje, uw lening en de overheid?

Lees verder

Hoe Tiktok de snoepkast bepaalt: 'Ze komen mijn winkel binnen en duwen een smartphone in mijn gezicht'

Vergeet Fruittella, colaflesjes, poepkes, ... Die tijd lijkt voorbij. Vandaag bepalen Tiktok en Instagram de snoepkast en willen kinderen vooral Nerd Ropes, Sour Patch Kids en andere (veelal Amerikaanse) zoetigheden. 'Ze komen mijn winkel binnen en duwen een smartphone in mijn gezicht: Hebt u dit meneer?'

Lees verder

Alles of niets

Allemaal leuk, dat nieuwe wielrennen, maar nu en dan heb ik heimwee naar de tijd van toen, toen mijn vader indommelde voor de televisie, in de geruststellende zekerheid dat er de eerste uren niets van betekenis te gebeuren stond. De grootste slachtoffers van het nieuwerwetse aanvalsgeweld zijn niet de oudere renners, die de evolutie hoofdschuddend aanschouwen, maar de beoefenaars van het koersdutje, nochtans een verworven mensenrecht.

Lees verder

Vannacht vindt de achtste hoorzitting van de Capitoolcommissie plaats: de 'seizoensfinale'

In zeven openbare hoorzittingen heeft de Capitoolcommissie aangetoond hoe Donald Trump en zijn entourage de democratie aan het wankelen brachten. De achtste, het voorlopige sluitstuk, gaat over hoe de president op 6 januari 187 minuten lang zijn plicht verzuimde, en genoot.

Lees verder

Antwerp krijgt de bal niet in doel tegen Kosovaars Drita in de Conference League

Balen voor Mark van Bommel bij zijn debuut. De Antwerp-coach zag zijn ploeg tegen Drita te weinig klaarmaken en niet verder komen dan 0-0. Nu met knikkende knietjes naar Kosovo?

Lees verder

Duitse oud-voetballer Uwe Seeler overleden

De voormalige Duitse topspits Uwe Seeler is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van de oud-voetballer aan Hamburger SV laten weten, na berichtgeving van Bild. Hij zou thuis omringd door familie vredig zijn ingeslapen.

Lees verder

Amber Heard gaat in beroep tegen vonnis in smaadproces tegen Johnny Depp

De advocaten van Amber Heard (36) hebben de rechtbank in Fairfax County in de Amerikaanse staat Virginia donderdag op de hoogte gebracht, schrijft het filmvakblad Deadline.com op basis van gerechtelijke documenten.

Lees verder

Belgische piloten staken, Ryanair schrapt komend weekend vluchten

Van en naar Zaventem zijn zaterdag al vijf vertrekken en vijf aankomsten op de luchthaven van Zaventem afgelast op een totaal van zestien vertrekken en zestien aankomsten, deelde Brussels Airport donderdag mee. Vanaf Charleroi zijn veel vluchten geannuleerd, liet vakbondsafgevaardigde Didier Lebbe (CNE) weten.

Lees verder

2,5 jaar cel voor politieagent die niet ingreep bij doodslag op George Floyd

Thomas Lane (39) werd in februari schuldig bevonden aan 'schending van de burgerrechten' van de Afro-Amerikaan, samen met twee andere voormalige politieagenten van Minneapolis, na een proces in een federale rechtbank.

Lees verder

Podcast | 'We hebben nog zoveel liefde te geven, dus kiezen we voor pleegzorg'

De vele inspanningen van Pleegzorg Vlaanderen ten spijt, de wachtrijen krimpen niet. De trieste statistieken blijven elkaar opvolgen: het aantal kinderen dat op een gastgezin wacht, flirt met de kaap van de duizend. Toch kiezen veel gezinnen voor pleegzorg. Waarom gaat iemand zo'n engagement aan? En wat zijn de uitdagingen voor de pleegzorg zelf?

Lees verder

Pro League wil niet langer voor extra cameraman betalen

Het nieuwe voetbal­seizoen begint met een minimale bezetting van cameramensen. Dat kostte AA Gent vorig jaar nog mogelijk een plek in Play-off 1.

Lees verder

Rechtse populisten ruiken de macht al in Italië

Na het ontslag van premier Draghi zijn vervroegde verkiezingen in het najaar de meest logische stap. De voorbije maanden zat er nog een haar in de boter bij het rechtse blok, dat nu de rangen sluit en de zege al ruikt.

Lees verder

'We hebben nog zoveel liefde te geven, dus kiezen we voor pleegzorg'

De vele inspanningen van Pleegzorg Vlaanderen ten spijt, de wachtrijen krimpen niet. De trieste statistieken blijven elkaar opvolgen: het aantal kinderen dat op een gastgezin wacht, flirt met de kaap van de duizend.

Lees verder

Zon en wolken wisselen elkaar af

Zon en wolkenvelden wisselen elkaar vrijdag in heel het land af, terwijl het kwik tot 21 à 22 graden gaat aan zee en in de Hoge Venen, en tot 27 graden in Belgisch-Lotharingen. Dat zegt het KMI.

Lees verder

Trump tijdens bestorming Capitool: 187 minuten totaal plichtsverzuim, wetens en willens

Het is niet louter dat Donald Trump tv keek en geen vinger uitstak tijdens de bestorming van het Capitool. Het is dat dat een bewuste keuze was, omdat alles volgens plan verliep. Dat voerde de Capitoolcommissie aan in zijn voorlopig laatste zitting.

Lees verder

EU-lidstaten verzetten zich tegen gasplannen Commissie

Drie lidstaten geven aan dat ze het gasreductieplan van de Europese Commissie niet zullen steunen. Verder zitten nog negen lidstaten met vragen. Het plan vraagt lidstaten om 15 procent gas te besparen.

Lees verder

Regering heeft princiepsakkoord met Engie over kerncentrales

Via Twitter laat premier Alexander De Croo (Open VLD) weten dat er een princiepsakkoord is tussen de uitbater van de kerncentrales en de overheid.

Lees verder