Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 juli 2022

Brad Pitt herkent mensen niet

Brad Pitt herkent mensen niet

Brad Pitt heeft prosopagnosie, vrij vertaald gezichtsblindheid. Dat meldt de acteur (58) in het Amerikaanse blad GQ.

Lees verder

Protest in Ohio nadat agenten meer dan 60 keer op ongewapende zwarte man schieten

In Akron, Ohio, zijn honderden mensen op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten over het politieoptreden bij de dood van Jayland Walker (25). Die werd doodgeschoten na een verkeerscontrole, en uit bodycambeelden van betrokken agenten blijkt nu dat Walker ongewapend was en meer dan zestig schotwonden opliep.

Lees verder

Colruyt zoekt partners voor investeringen in offshore windmolens

Zoeken naar investeringspartners of een deel van de ambitieuze activiteiten in de offshore windmolenparken desinvesteren. Dat zijn de strategische opties die Colruyt onderzoekt via energieholding Virya Energy.

Lees verder

Rock Werchter | Fan uit het publiek geplukt om mee te drummen met The Killers

De 26-jarige festivalganger Julien Lesaffre zal de 46e editie van Rock Werchter niet gauw vergeten. De Fransman werd door de frontman van The Killers uit het publiek geplukt om op de mainstage mee te drummen met de band. 'Het uitzicht was er fenomenaal', vertelde Lesaffre achteraf. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

'Bergsport wordt onvoorspelbaarder door de klimaatopwarming'

Een enorm blok ijs is losgekomen van een gletsjer op de berg Marmolada in de Dolomieten. Tientallen klimmers raakten bedolven onder de schuivende massa van ijs, sneeuw en rotsen. Zes van hen overleefden het niet. 'Bergsport is door de klimaatverandering steeds risicovoller.'

Lees verder

10-jarige meisje dat verkracht werd moet van Ohio naar Indiana reizen om abortus te kunnen krijgen

Een 10-jarig meisje dat door een verkrachting zes weken zwanger was, werd een abortus geweigerd in Ohio. De staat in de Verenigde Staten veranderde zijn wetten na de omverwerping van Roe v. Wade om abortussen na zes weken te verbieden.

Lees verder

Wat we weten over de schutter in Kopenhagen

De 22-jarige Deen opende het vuur in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Drie mensen kwamen om, vier anderen raakten ernstig gewond.

Lees verder

De Nederlandse schrijver en dichter Remco Campert is op 92-jarige leeftijd overleden

De Nederlandse schrijver en dichter Remco Campert, onder meer bekend van het werk 'Het leven is vurrukkulluk', is op 92-jarige leeftijd overleden, zo meldt zijn familie in een persbericht.

Lees verder

Audit legt resem pijnpunten bloot bij inspectie en handhaving kinderopvang

Het agentschap Opgroeien krijgt slechte punten van Audit Vlaanderen, dat belangrijke mankementen vaststelde bij de inspectie en handhaving in de kinderopvang. 'De uitdagingen zijn niet min', zegt minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

Lees verder

Nieuwe verdachte gearresteerd in zaak-Peter R. de Vries

De 27-jarige Poolse man zou de opdracht tot de moord op de Nederlandse journalist gegeven hebben. Binnen drie dagen wordt hij voorgeleid.

Lees verder

Achttien doden bij protesten in autonome regio Oezbekistan

Bij de protesten die eind vorige week uitbraken in de autonome Oezbeekse regio Karakalpakië zijn al achttien doden en meer dan 200 gewonden gevallen. Dat heeft het Oezbeekse gerecht gemeld. De betogers vrezen de plannen van de Oezbeekse regering om de autonomie van de regio in te perken.

Lees verder

Brussels Airlines schrapt nog 527 extra vluchten in juli en augustus

Brussels Airlines schrapt nog eens 527 vluchten in de zomervakantie, bovenop de 148 vluchten die eerder al werden afgelast. Het bedrijf wil zo de werkdruk verlagen en verdere stakingen vermijden.

Lees verder

Eigen huis is 'onbetaalbaar', wat zijn de alternatieven?

Een eigen woning is intussen even 'onbetaalbaar' als aan de vooravond van de financiële crisis (DS 4 juli). Na de historisch hoge prijzen van vastgoed fnuikt de stijgende rente voor veel (jonge) mensen de laatste hoop om nog een eigen huis te kunnen kopen. Wat zijn de alternatieven? De Standaard is op zoek naar getuigenissen van mensen die de zoektocht naar een eigen huis hebben gestaakt en op andere, originele manieren zijn gaan wonen: bijvoorbeeld door samen met vrienden één huis te kopen. Mail uw getuigenis naar binnenland@standaard.be en vermeld uw telefoonnummer, zodat we u kunnen bellen.

Lees verder

Tankkaarten beperken en autovrije zondagen invoeren: dit is wat de experten voorstellen om koopkracht te versterken

Om onze koopkracht te kunnen versterken, heeft de federale regering een expertengroep gevraagd concrete voorstellen uit te werken. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, komt die voorstellen vanavond toelichten aan de kern. Dit is wat er op tafel komt.

Lees verder

Van lelijk eendje naar engelbewaarder: hoe de 'halo' nu ook het leven van Formule 1-piloot Guanyu Zhou redde

Na een zware crash mag nu ook Guanyu Zhou zich gelukkig prijzen dat Formule 1-wagens zijn uitgerust met een halo.

Lees verder

De 'linkse' econoom die Argentinië moet redden

Topeconoom wordt minister van Economie van Argentinië, een land in volle economische crisis. Ondanks een inflatie van 60 procent en een torenhoge staatsschuld, wil ze fors investeren in armoedebestrijding.

Lees verder

Aanzienlijk minder afval op de camping van Werchter

Ja, er blijft nog altijd veel vuiligheid achter op de camping van Rock Werchter. Maar er is beterschap!

Lees verder

Voorstellen voor versterking koopkracht: tankkaarten beperken en autovrije zondagen invoeren

Om onze koopkracht te kunnen versterken, heeft de federale regering een expertengroep gevraagd concrete voorstellen uit te werken. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, komt die voorstellen vanavond toelichten aan de kern. Dit is wat er op tafel komt.

Lees verder

Uit Het Hart | Een dilemma: test ik net voor zijn droomvakantie mijn zoon op corona ?

De dingen waarover we babbelen op een terras, bij een koffie of een glas wijn. Het leven en wat ons bezighoudt. Hier wil ik er een plaats voor maken.

Lees verder

Passagiersvliegtuig landt onder begeleiding van straaljager na bommelding

Een vliegtuig van de lowbudgetmaatschappij Easyjet, dat van Londen naar het Spaanse eiland Menorca vloog, is zondag geland onder begeleiding van een F18-straaljager. Een Britse tiener had op sociale media een valse melding gemaakt van een bom aan boord. Sommige passagiers filmden de interventie, kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Bosbranden houden lelijk huis in zuidoosten van Europa

In het zuidoosten van Europa neemt het aantal bosbranden verder toe. In Griekenland woedden de vlammen in de nacht van zondag op maandag onder meer in het noorden van het schiereiland Peloponnesos. Verschillende dorpen werden uit voorzorg geëvacueerd. Er waren ook bosbranden in Kroatië en Albanië.

Lees verder

Wat kan ik doen als mijn vlucht geannuleerd is?

Brussels Airlines schrapt deze zomer 675 vluchten. Bedoeling is om de werkdruk te verlagen en verdere stakingen te vermijden. Maar wat kan je doen als je zelf een van die vluchten geboekt had?

Lees verder

Amerikaans onderzoek kan 'geen kwaad opzet' aantonen bij dood journaliste Shireen Abu Akleh

De kogel die de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh doodde, kwam vermoedelijk vanuit Israëlische positie. Maar er is 'geen reden om aan te nemen dat er opzet in het spel was', concludeert een Amerikaans onderzoek naar het overlijden van de journaliste.

Lees verder

Hoe klinkt de Tour de France? Soms nep, zo blijkt

Wielrennen kijk je niet alleen, je hóórt het ook. Maar niet al het geluid dat je hoort, is echt.

Lees verder

Na Russische raketaanvallen is in Kiev de angst helemaal terug

Rusland bestookt burgerdoelen buiten de oorlogszone. Inwoners van de Oekraïense hoofdstad vragen zich af of hun terugkeer wel verstandig was.

Lees verder

Waalse regering en verzekeraars op zoek naar 400 miljoen extra voor overstromingen

De Waalse regering zal opnieuw onderhandelen met de verzekeraars. De kosten voor de schadedossiers van de overstromingen liggen 400 miljoen hoger dan geraamd.

Lees verder

Na drie jaar mag de deeltjesversneller weer protonen afvuren

Vanaf morgen knallen er in het Cern in Genève weer protonen tegen elkaar, frontaal en nagenoeg met lichtsnelheid. Daarmee wordt het onderzoek naar de fundamentele aard van de materie, en vooral naar het higgsdeeltje, hervat.

Lees verder

Turkse studenten weigeren queerfobe versie van eed van Hippocrates af te leggen tijdens diploma-uitreiking

De lichten gingen uit en de gordijnen werden gesloten terwijl de laatstejaarsstudenten van de universiteit van Konya in Turkije de eed van Hippocrates aflegden. Hun decaan had de originele tekst aangepast. De nieuwe versie was volgens de geneeskundestudenten queerfoob, en velen van hen weigerden die aangepaste eed af te leggen.

Lees verder

Scrollen is spannender

Tien echte influencers belanden in een Vlaamse horror­film. Daar moeten wel doden van komen.

Lees verder

Vrees voor doden na schietpartij bij viering Amerikaanse feestdag

In de Amerikaanse stad Highland Park wordt gevreesd voor meerdere dodelijke slachtoffers, nadat een schutter het vuur heeft geopend tijdens een optocht ter gelegenheid van de viering van de Amerikaanse nationale feestdag. Er zouden ook verschillende gewonden zijn gevallen.

Lees verder

Een levensles om op een post-it te schrijven

Als je als kijker een romcom afsluit met uitgelopen mascara, dan weet je dat je hem geloofde. En in het geval van Love and anarchy (Kärlek & anarki) leek dat bij het begin even onwaarschijnlijk als geloven in een sprookje waarin een kikker een prins wordt. Maar kijk, het tweede seizoen van deze Zweedse reeks doet iets verrassends: er sluipt authenticiteit in. Niet dat het eerste seizoen slecht was. Het was zotjes, te ­zotjes voor woorden, maar ­misschien ook iets te karikaturaal.

Lees verder

Behalve professor Djalali zit ook een Belg in een Iraanse cel

VUB-professor Ahmadreza Djalali is niet de enige persoon met een Belgische link in een Iraanse cel. Sinds februari zit ook een Belgische ngo-medewerker opgesloten in Teheran. Veiligheidsdiensten vrezen dat Iran hem als pasmunt heeft opgepakt.

Lees verder

Club Brugge haalt Cyle Larin binnen als nieuwe spits, maar zie Openda wellicht vertrekken

Club Brugge heeft zich versterkt met de Canadese aanvaller Cyle Larin. De 27-jarige international komt transfervrij over van het Turkse Besiktas en ondertekende in het Jan Breydelstadion een contract tot medio 2025, zo bevestigde Club Brugge maandag. Loïs Openda lijkt de landskampioen dan weer in te ruilen voor het Franse Lens

Lees verder

Belgian Lions stunten met winst tegen grootmacht Servië in WK-kwalificatiewedstrijd

De Belgian Lions hebben hun laatste groepswedstrijd van de eerste WK-kwalificatieronde in een tweede poging winnend afgesloten. Onze basketbalmannen waren in Nis met 73-74 te sterk voor grootmacht Servië (FIBA 6).

Lees verder

Groot gelijk | Hoe kunnen we reizen zonder wroeging?

De zomer is begonnen, velen van ons willen graag op reis. Alleen: al dat reizen heeft een grote impact op het klimaat. Moet wie bewust wil reizen, een zomer zonder vliegen inlassen? Maar is die vliegschaamte wel terecht?

Lees verder

Podcast | Een dag na de historische Navo-top, boekt Poetin belangrijke terreinwinst

Het is niet min: de Navo heeft zijn strategie herdacht en versterkt met duizenden manschappen zijn oostgrens. Aan geld geen gebrek trouwens. Maar intussen boeken de Russen wel belangrijke terreinwinst in Oekraïne. Rusland mag die oorlog niet winnen, vindt de Navo – maar doet het bondgenootschap genoeg om dat te verhinderen?

Lees verder

Onorthodoxe econome moet Argentinië redden

Ondanks een inflatie van 60 procent en een torenhoge staatsschuld wil de nieuwe Argentijnse minister van Economie fors investeren in armoedebestrijding. Silvina Batakis heeft dan ook een duidelijk links imago.

Lees verder

De kiwi die Britse harten verovert

David Goffin moet afrekenen met een bijzondere tegenstander, wil hij als eerste Belgische man sinds Xavier Malisse in 2002 de halve finales van Wimbledon bereiken.

Lees verder

'Hij had het totale ver­mogen in het hier en nu te schrijven, en te leven'
Lees verder

Opnieuw zonnige start, later meer bewolking

Dinsdag start vrij zonnig. Geleidelijk aan komen er meer wolken vanuit het westen met een kleine kans op een lokaal buitje.

Lees verder

Coronacijfers blijven stijgen: meer dan 5.000 besmettingen per dag vastgesteld

De Belgische coronacijfers blijven verder stijgen. Tussen 25 juni en 1 juli zijn gemiddeld 5.518 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is een toename met 44 procent in vergelijking met een week eerder, zo blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Ooggetuigen beschrijven chaos tijdens schietpartij nabij Chicago: 'Puur geluk dat wij niet neergeschoten werden'

Pure chaos en horror, dat beschrijven de getuigen van de schietpartij maandag in Highland Park, een rijke voorstad van Chicago. 'Ik zag een lichaam in een plas bloed liggen, twee meter van waar wij lagen. Het was puur geluk dat wij niet neergeschoten werden.'

Lees verder

Dit weten we over opgepakte twintiger Robert 'Bobby' E. Crimo III: rapper met gewelddadige video's

Na de dodelijke schietpartij bij een Fourth of July-parade in Highland Park, Illinois, is Robert 'Bobby' E. Crimo III gevat. De twintiger is nog niet aangeklaagd, maar de politie gaat ervan uit dat hij verantwoordelijk is voor de feiten.

Lees verder

President Biden is 'geschokt' door schietpartij

De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat hij 'geschokt' is door de schietpartij in de buurt van Chicago.

Lees verder