Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 20 juli 2022

België identificeert Chinese hackersgroepen

België identificeert Chinese hackersgroepen
Lees verder

Politieke reacties op pensioenhervorming druppelen binnen: 'Symbolisch non-akkoord'

De politiek reageert voorlopig negatief op het akkoord over de pensioenhervorming. N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover is vernietigend over het akkoord. Voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) is een koele minnaar, terwijl Groen 'beperkt tevreden' is.

Lees verder

De Croo: 'Fiscale blauwdruk Van Peteghem past in Vivaldi-filosofie waarbij werken wordt beloond'

De liberalen laken wel het gebrek aan cijfers in het belastingplan van Van Peteghem. Vooruit spreekt van 'een goede richting' en wil zo snel mogelijk rond de tafel.

Lees verder

België identificeert Chinese hackersgroepen

Ons land beschuldigt Chinese hackersgroepen van een cyberaanval op de computernetwerken van Binnenlandse Zaken en Defensie. Het is een van de eerste keren dat ons land de daders van een cyberaanval weet te identificeren. In een persbericht eist onze regering dat China stante pede maakt dat het Chinese territo­rium niet langer wordt gebruikt om zulke schadelijke cyberaanvallen voor te bereiden.

Lees verder

Spaanse man rent voor zijn leven om te ontsnappen aan vuurzee

Beelden tonen het moment waarop Angel Martin Arjona plots samen met zijn graafmachine opgeslokt wordt door een grote brand in de noordwestelijke Spaanse provincie Zamora. Enkele seconden later duikt hij zwaar gehavend terug op. De man moest met ernstige brandwonden afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

Lees verder

Londense luchthaven heropent na onderbreking luchtverkeer door smeltend tarmac

Verschillende vliegtuigen in Londen bleven maandag aan de grond doordat het tarmac op de vliegbanen smolt door de hitte. Inmiddels werden alle vertrekvluchten weer hernomen. Maar het is nog te zien of er dinsdag niet weer problemen optreden: maandag was het 37 graden in Londen en dinsdag komt daar nog een graad bij.

Lees verder

The Jane en Hof Van Cleve bij vijftig beste restaurants ter wereld

Het Deense restaurant Geranium is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. In de top vijftig staan twee Belgische zaken, The Jane en Hof Van Cleve.

Lees verder

Tour | Twee positieve coronagevallen bij AG2R, Kämna stapt ook af

De twee nieuwe coronagevallen in het Tourpeloton die maandag bekend werden gemaakt, blijken bij AG2R-Citroën te zitten. Mikaël Cherel en Aurélien Paret-Peintre starten niet meer na de derde rustdag. Ook bij Bora-Hansgrohe is er een opgave net voor de eerste Pyreneeënrit: Lennard Kämna kampt met 'een hardnekkige verkoudheid'.

Lees verder

Ook sociale partners lusten pensioendeal niet: 'De naam pensioenhervorming niet waardig'

Verschillende sociale partners reageren kritisch op de pensioenhervorming van de federale regering. Zo spreekt werkgeversorganisatie VBO van een 'mager resultaat', volgens Voka is het akkoord 'de naam pensioenhervorming niet waardig' en voor Unizo gaat het akkoord 'lang niet ver genoeg'. Aan vakbondszijde ziet het liberale ACLVB 'gemiste kansen'.

Lees verder

Regering klopt pakket noodmaatregelen af om personeelstekort in de zorg te verhelpen

De federale regering is het eens geraakt over een pakket noodmaatregelen om het personeelstekort in de zorgsector te verhelpen. Het gaat onder meer om een regime waardoor werklozen die in de zorg aan de slag gaan een deel van hun uitkering kunnen behouden.

Lees verder

Man in het water gegooid in Gent: 19-jarige verdachte opgepakt in Nederland

In Nederland is een verdachte opgepakt voor de dood van de 53-jarige Hakim Mutyaba die in de nacht van zaterdag op zondag in Gent in het water werd geduwd. Een tweede verdachte wordt nog altijd opgespoord.

Lees verder

Belgisch profvoetbal bloedt, maar spelerslonen blijven stijgen

Ondanks fors minder inkomsten en 15 clubs met een negatief eigen vermogen, gaven de Belgische profclubs ook in 20/21 meer geld uit aan spelerslonen. Een profspeler verdient nu al gemiddeld 266.000 euro bruto per jaar.

Lees verder

5.000 dagen werken voor minimumpensioen

De wortel en de stok, zo zet de regering het pensioenakkoord in de markt. De toegang tot het minimumpensioen wordt strikter. Wie past voor een vervoegd pensioen, krijgt een beloning.

Lees verder

Tweejarige peuter verdrinkt in vijver van buren

In de Tulpinstraat in Kiewit is dinsdagvoormiddag een noodlottig ongeval met een peuter gebeurd. Een jongetje van bijna twee jaar ontsnapte even aan de aandacht van zijn mama en liep het huis uit. Het kindje tuimelde bij de buren in de vijver. Politiemensen van LRH probeerden het slachtoffertje nog te reanimeren.

Lees verder

Overvallers juwelier gevat nadat ze spookrijdend ongeval veroorzaakten op E40

Dinsdagmorgen schrok de rustige buurt rond Stasegem dorp plots op door een overval. Gemaskerde mannen overvielen juwelier Hoste en vluchtten nadien weg. Er werden twee verdachten opgepakt ter hoogte van Sint-Denijs Westrem.

Lees verder

Alle hoop op jonggepensioneerden en jobstudenten in de zorg: 'Al is het maar voor een paar uurkes'

Op de valreep keurde de federale regering noodmaatregelen goed om het grote personeelstekort in de zorg te counteren. Die mikken vooral op studenten en gepensioneerden. 'Alle beetjes helpen', klinkt het in de zorg.

Lees verder

Passagiers ongerust als trein halt houdt en omsingeld is door vuurzee

Een trein in de Spaanse provincie Zamora kwam even tot stilstand. Niets ongewoon, behalve als de omgeving langs beide kanten van de trein in lichterlaaie staat. Een woordvoerder van spoorwegmaatschappij Adif vertelde de Associated Press dat de reizigers nooit in gevaar kwamen tijdens hun treinrit.

Lees verder

'Nergens maak je meer kans dan hier': zo vind je een lief op de Gentse Feesten

Soms lijkt het wel alsof die ene helft van de bezoekers naar de Gentse Feesten komt in de hoop een lief te vinden en de andere helft er onverwacht mee naar huis gaat. Wat zijn de do's and don'ts tussen de Korenmarkt en de Vlasmarkt? Rika Ponnet geeft tips.

Lees verder

Zware duinbrand in De Haan onder controle: rookpluim van kilometers ver te zien, vijf wagens uitgebrand

Er woedt momenteel een zware duinbrand in De Haan Vosseslag. De rookpluim is van kilometers ver te zien en vijf wagens zijn uitgebrand. De brandweer heeft de brand in de duinen onder controle.

Lees verder

'Het gaat niet om de uitputting, wel om een poëtisch beeld'

Zes dagen per week sleept performancekunstenaar Mikes Poppe acht uur lang een levensgroot beeld door een weide in Watou. Ook onder de brandende zon ploegt hij naarstig voort: 'Ik ben hier een kunstwerk als een ander.'

Lees verder

Parijs legt 9,7 miljard op tafel voor hernationalisering energiegroep EDF

Nu Europa getroffen wordt door een energiecrisis en Electricité de France gebukt gaat onder schulden, lijkt het Parijs beter om de touwtjes weer zelf in handen te hebben. En zo kan het ineens zijn nucleaire ambities waarmaken.

Lees verder

Magere oogst na pensioenmarathon

Meer dan dit pensioenakkoord zat er voor deze regering niet in. Wat beslist is, kan geen kwaad. Maar de draagwijdte blijft heel beperkt.

Lees verder

Medewerkers Blaarmeersen in het ziekenhuis na uit de hand gelopen ruzie

Maandagnamiddag was het hek van de dam in recreatiedomein de Blaarmeersen. Een ruzie in de rij naar de glijbaan mondde uit in een vechtpartij. Twee medewerkers deelden in de klappen, beiden moesten naar het ziekenhuis.

Lees verder

Nafi Thiam over tweede wereldtitel: 'Supercontent, superintens, superstresserend'

Tweevoudig olympisch kampioene Nafi Thiam is nu ook tweevoudig wereldkampioene zevenkamp. Het vergde lef, want het was erop of eronder in een razende spannende alles-of-nietspoging op de laatste van zeven disciplines, de achthonderd meter. 'Ik zit nog vol adrenaline.'

Lees verder

Prins Harry in New York: 'Democratie ligt onder vuur'

Tijdens een speech in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties waarschuwde de Britse prins Harry maandag voor de teloorgang van de democratie en voor de klimaatsverandering. Dit deed hij ter ere van Nelson Mandela-dag. Hij riep leiders op om het heft in handen te nemen.  

Lees verder

Russische toptennisster Kasatkina komt uit de kast en veroordeelt homofobie in Rusland

De Russische tennisster Daria Kasatkina (WTA 12) heeft maandag bekendgemaakt dat ze een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht.

Lees verder

Status quo in de Tour: Pogacar bestookt Vingegaard zonder succes, Canadees Hugo Houle wint etappe

De Canadees Hugo Houle heeft de Tourrit van dinsdag gewonnen. De rit werd gekenmerkt door een lange ontsnapping. In het klassement verandert er weinig.

Lees verder

Voor het eerst hebben wetenschappers de Sato's spitssnuitdolfijn levend gespot

De Sato's spitssnuitdolfijn zette onderzoekers jarenlang voor een raadsel. Pas in 2019 kon een Japans team de soort analyseren op basis van overleden exemplaren. Om de soort te bevestigen, moest er echter een levend dier waargenomen worden. Dit gebeurde in de zomer van 2021, meldt nu het wetenschappelijke tijdschrift Marine Mammal Science.

Lees verder

Klimaatactivist kleeft zich vast aan schilderij van Van Eyck

Opschudding in het Brugse Groeningemuseum vandaag: om 15.30 uur kleefde klimaatactivist Wouter Mouton zich vast aan het glas voor de Madonna met kanunnik Van Der Paelen van Van Eyck, een van de topstukken van het museum. Hij begon er een tekst voor te lezen om zijn actie te verantwoorden.

Lees verder

Finaal akkoord met Engie over nucleaire verlenging uitgesteld tot na de zomer

Vivaldi wil eerstdaags een princiepsakkoord met Engie voorstellen over de verlenging van de jongste kerncentrales. Een finale deal komt later.

Lees verder

Iedereen wint als een helper wint in de Tour

De tijd dringt. Nog maar vijf etappes om te vluchten, te schitteren of een middelmatige klassering op te smukken, en dat met twee folterdagen in de Pyreneeën in het vooruitzicht. Ten aanval dan maar, met de moed der wanhoop, en zonder te denken aan obstakels als de Port de Lers en de smerige Mur de Péguère.

Lees verder

331 besmettingen met apenpokken in België

In België zijn er tot nog toe 331 bevestigde en één waarschijnlijk geval van apenpokken geregistreerd. Dat meldt het gezondheidsinstituut Sciensano. Vorige week was er nog sprake van 224 besmettingen.

Lees verder

Kerncentrales op halve kracht door hitte

Het koelwater van twee kernreactoren in Doel was dinsdag tijdelijk te hoog. Daarom werd de elektriciteitsproductie gehalveerd.

Lees verder

De quick wins van de Red Flames

Jonger, fitter en mentaal sterker dan vorige generaties. Dankzij drie quick wins behoren de Red Flames tot de acht beste ploegen van Europa.

Lees verder

Herman Brusselmans wordt vader

Bijzonder nieuws voor Herman Brusselmans (64). De auteur in­sinueerde in zijn column in Humo dat hij en zijn vriendin Lena (30) hun eerste kindje verwachten. ­Later bevestigde hij het nieuws aan Het Nieuwsblad.

Lees verder

Europese Commissie overweegt lidstaten te verplichten minder gas te verbruiken

De Europese Commissie stelt woensdag de maatregelen voor waarmee ze komende winter een gastekort in de Unie wil voorkomen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat Rusland de gaskraan volledig dichtdraait.

Lees verder

Amerikaans lagerhuis keurt wet goed die homohuwelijk beschermt

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een wet aangenomen die het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht moet beschermen.

Lees verder

Podcast | Pensioenakkoord toont niet dat onze regering nog tot grootse dingen in staat is

Het is de federale regering dan toch gelukt om voor de nationale feestdag een pensioenakkoord te sluiten. Het akkoord kwam erg moeizaam tot stand, zorgde voor harde woorden binnen de regering en is uiteindelijk niet eens zo'n grote hervorming. Wat zegt dit over de regering-De Croo en over de andere werven die de Wetstraat nog wil aanpakken?

Lees verder

Podcast Mijn schuld (Deel 3) | Kan je met goede bedoelingen toch schade aanrichten?

Het kwam uit een goed hart, zeggen we vaak als iemand een fout heeft gemaakt. Maar wat doe je als je met goede bedoelingen toch schade aanricht? En hoe ervaar je schuld over iets wat je niet gedaan hebt? Deze aflevering van Mijn schuld gaat over intentie. Shirin Bemelmans-Lalezari verloor een patiënt op de operatietafel. Hoe worstelen we met wat we niet hebben kunnen voorkomen?

Lees verder

Recordaantal kijkers voor Red Flames
Lees verder

Ook amateurs willen de fiets van Van Aert

Ook al moeten klanten vandaag maanden wachten op hun nieuwe racefiets, toch blijven fietsfabrikanten World Tour-ploegen sponsoren. 'Goeie uitslagen zie je in de verkoop.'

Lees verder

De quick wins van de Red Flames

Jonger, fitter en mentaal sterker dan vorige generaties. Dankzij drie quick wins behoren de Red Flames tot de acht beste ploegen van Europa.

Lees verder

Vijftig mensen gearresteerd voor branden in Portugal

De verwoestende bosbranden in Portugal zijn ook te wijten aan onvoorzichtigheid en opzettelijke brandstichting, zegt de regering.

Lees verder

Temperatuur neemt even gas terug

Na twee snikhete dagen daalt het kwik naar gewone, zomerse maxima. Woensdag is het vaak zwaarbewolkt met eerst wat regen, later kans op enkele onweersbuien.

Lees verder

Jakob Ingebrigtsen moet wereldtitel 1.500 meter aan Jake Wightman laten

Jakob Ingebrigtsen heeft dinsdag op het WK in Eugene (Oregon) zijn favorietenstatus op de 1.500 meter niet waar kunnen maken. In 3:29.47 moest hij de titel aan Jake Wightman laten.

Lees verder