Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 23 juni 2022

Stad Gent: Belevingspad vertelt verhaal van 200 jaar oude tuin van Villa Voortman

Stad Gent
Belevingspad vertelt verhaal van 200 jaar oude tuin van Villa Voortman
Stad Gent

Wandelaars komen in vijf haltes alles te weten over de rijke geschiedenis van de tuin en de villa bij het Vogelenzangpark.

Belevingspad vertelt verhaal van 200 jaar oude tuin van Villa Voortman

In de 200 jaar oude tuin van Villa Voortman, vlak bij het AZ Sint-lucas, is er een nieuw belevingspad. Wandelaars komen in vijf haltes alles te weten over de rijke geschiedenis van de tuin en de villa bij het Vogelenzangpark.

De 200 jaar oude tuin van Villa Voortman, grenzend aan het Vogelenzangpark, werd in 2021 opengesteld voor de buurt . Nu is er ook een gloednieuw belevingspad dat bestaat uit vijf haltes met telkens een infobord over de geschiedenis van de tuin. Het verhaal begint bij het textielverleden, gaat door met het leven van kunstenares Clara Voortman en sluit af met het zorgen voor de gemeenschap door PCGS Villa Voortman.

Sinds onze overeenkomst met vzw De Lieve is de prachtige tuin geen verborgen parel meer, maar een oase van rust waar iedereen kan verpozen en ontsnappen aan de drukte. Op de infoborden vertellen we nu ook het boeiende verhaal van vroeger en vandaag. Dat maakt een bezoekje aan de tuin nog interessanter, echt de moeite.

Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar Groen

Het belevingspad is een initiatief van Liesbet De Kock, doctor in de wijsbegeerte en klinisch psychologe. Als onderzoeker ging ze enkele jaren geleden grasduinen in de geschiedenis van de Voortmans. Zo ontstond het idee voor een belevingspad. Het uiteindelijke resultaat is een samenwerking met de Stad Gent, vzw De Lieve, Hotel Den Briel en PCGS Villa Voortman.

Ik ben opgetogen dat de rijke geschiedenis van deze majestueuze tuin gedeeld wordt. Historisch is het een plek van contrasten. Het was ook ooit de thuis van Clara Voortman, een beroemde Gentse kunstenares maar in tegenstelling tot haar mannelijke collega's snel vergeten. Ik ben blij dat ze nu een prominente plek heeft in wat ooit 'haar park' was.

 Liesbet De Kock, initiatiefneemster

De tuin van Villa Voortman, tussen de wijk Rabot-Blaisantvest en de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham, is van april tot oktober open van 8 tot 20 uur en van november tot maart van 8 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Lees hier meer over de tuin bij Villa Voortman

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Nieuwe expo in Huis van Alijn toont bijzondere collectie theaterpoppen
Stad Gent

Het museum toont voor het eerst zijn bijzondere collectie theaterpoppen. De expo loopt van 25 juni 2022 tot en met 26 maart 2023.

Nieuwe expo in Huis van Alijn toont bijzondere collectie theaterpoppen

In de expo 'Licht uit. Pop op' duikt het Huis van Alijn in de magische wereld van het poppen-en figurentheater. Het museum toont voor het eerst zijn bijzondere collectie theaterpoppen. De expo loopt van 25 juni 2022 tot en met 26 maart 2023.

In de expo 'Licht uit. Pop op' zijn er theaterpoppen te zien van drie gezelschappen: Pierke van Alijn en zijn voorlopers, het Gentse Theater Taptoe en de Mechelse familie Contryn. Deze drie unieke en heel verschillende collecties vertellen meer over het poppen- en figurentheater in Vlaanderen van het begin van de 20ste eeuw tot vandaag. Wat typeert deze theatervorm? Hoe komt een voorstelling tot stand? En wat is de waarde van dit erfgoed?

In de expo krijg je ook een blik achter de schermen. Bij het maken en spelen van een voorstelling komt heel wat creativiteit kijken. Het bedenken van een verhaal en personages, het ontwerpen van decors en figuren of het bepalen van de juiste technieken: het is echt vakmanschap.

Ann Van Nieuwenhuyse, directeur

Er zijn een honderdtal theaterpoppen te zien. Bijzonder is een theaterpop van Pierke waarmee gespeeld werd in het Spelleke van de Muide van 1922 tot 1942. Ook de theaterpop van De Kleine Prins valt op. De pop werd voor het eerst gebruikt in 1978 bij een voorstelling van Theater Taptoe.

Poppentheater leeft

In de expo ontdekken bezoekers hoe makers en spelers te werk gaan. Koen Vergauwen van Pierke van Alijn, Luk De Bruyker van Theater Taptoe en Paul Contryn van familie Contryn en Theater DE MAAN delen hun passie voor het poppen- en figurentheater en zijn vandaag nog steeds actief als poppenspelers. Dat deze theatervorm nog steeds leeft, merk je ook iedere zaterdag op de museumzolder van het Huis van Alijn. Dit jaar blaast het huispoppentheater Pierke van Alijn honderd kaarsjes uit.

Onze stad heeft een prachtige poppenspelgeschiedenis. Pierke wordt er al een eeuw lang opgevoerd. Met nog zeven actieve gezelschappen is deze traditie hier vandaag nog springlevend. Veel Gentenaars gingen er naartoe als kind en gaan nu, jaren later, opnieuw met hun kinderen of kleinkinderen. Met deze expo willen we het publiek warm maken om deze bijzondere theatervorm te herontdekken.

Sami Souguir, schepen van Cultuur

Ook tijdens de Gentse Feesten is Pierke van Alijn opnieuw van de partij. Er zijn negen voorstellingen in de binnentuin van het Huis van Alijn. Tickets en info via huisvanalijn.be.

https://huisvanalijn.be/nl/attachments/view/lupo_persdossier_defPersbeeldenExpo 'Licht uit. Pop op'

Contact

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Bieden gestart voor standplaats frituur aan Bargiekaai
Stad Gent

Kandidaten kunnen tot donderdag 14 juli 2022 bieden op de locatie. De instelprijs is 3.795 euro, de plaats gaat naar de hoogste bieder.

Bieden gestart voor standplaats frituur aan Bargiekaai

Kandidaten kunnen tot donderdag 14 juli 2022 bieden op de frituurstandplaats aan de Bargiebrug. De plaats komt vrij na het faillissement van de vorige concessiehouder. De instelprijs is 3.795 euro, de plaats gaat naar de hoogste bieder.

Nog tot donderdag 14 juli kunnen kandidaten bieden op de vrijgekomen standplaats voor een frituur aan de Bargiebrug, op de hoek van de Waldamkaai en de Noordstraat, met een grootte van zeven op vier meter. De toewijzing gebeurt via een openbare bieding onder gesloten omslag en de instelprijs is 3.795 euro. De hoogste bieder krijgt de plek ter beschikking tot het eind van het jaar, verlengbaar met een periode van drie jaar.

Iedereen kan bieden op de standplaats aan de Bargiebrug. Als Stad willen we iedereen een eerlijke en gelijke kans geven om op die mooie plek een frituur uit te baten.

Sofie Bracke, schepen van Handel

Alle voorwaarden en het bijhorende biedingsformulier op www.stad.gent/ondernemen/bieding-vrijgekomen-standplaats-frituur-bargiekaai.

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Winnaar poëziewedstrijd 250 jaar Bloemenmarkt bekend
Stad Gent

Uit de 167 inzendingen koos de jury voor 'Bloemenmarkt' van Sas. Dat gedicht wordt vanaf zondag 10 juli tentoongesteld op de Kouter.

Winnaar poëziewedstrijd 250 jaar Bloemenmarkt bekend

De winnaar van de poëziewedstrijd voor 250 jaar Bloemenmarkt is bekend. Uit de 167 inzendingen koos de jury voor het gedicht 'Bloemenmarkt' van Sas. Dat gedicht wordt vanaf zondag 10 juli tentoongesteld op de Kouter. Ook vier andere gedichten vallen in de prijzen.

Winnend gedicht

Bloemenmarkt – Sas

louter Kouter

Paardenmarkt

coupes en creuses

klanken en leuzes

koppels flaneren

tache de beauté

linden schakeren

tien dagen congé

de pluizen Verstuyft

het zand geharkt

Bloemenmarkt

De winnaar en de vier laureaten worden op zondag 10 juli in de bloemetjes gezet op de Bloemenmarkt. De winnaar ontvangt 150 euro aan waardebonnen om bloemen en planten te kopen op de Bloemenmarkt, de andere laureaten ontvangen 90 euro. Het winnende gedicht wordt tentoongesteld op de Kouter en alle gedichten worden ook verspreid op postkaarten en als raamtekening aangebracht bij verschillende handels- en horecazaken.

De jury moest wikken en wegen maar was sterk onder de indruk van het gedicht 'Bloemenmarkt'. Het heeft een ritmische cadans en wekt met een sober taalgebruik en slechts enkele woorden de sfeer van de Bloemenmarkt op. De verbondenheid met het thema en ook de geschiedenis van deze unieke plek worden op een eigentijdse manier in poëzie omgezet.

Sofie Bracke, schepen van Economie

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder