Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 24 juni 2022

Manneken Pis in Legovorm? Die bestaat nu ook!

HLN
Manneken Pis in Legovorm? Die bestaat nu ook!
Er zijn al talloze Legoversies van populaire monumenten en toeristische trekpleisters van over de hele wereld, en daar hoort onze eigen Manneken Pis nu ook bij. Legofans kunnen de blokjesvariant van het plassende ventje bewonderen in het Lego Discovery Centre in Brussel, dat morgen officieel zijn deuren opent. Manneken Pis is echter niet de enige Belgische bezienswaardigheid die in de spotlight wordt gezet. Zo heeft ook het Atomium een speciaal plaatsje gekregen.
Lees verder

Football Talk. FIFA geeft fiat voor 26 spelers in WK-selecties - KU Leuven berekent dat Flames 16 procent kans hebben om door te stoten op EK
Computerwetenschappers van de KU Leuven hebben het verloop van het EK vrouwenvoetbal gesimuleerd. Daaruit blijkt dat Zweden (27%) en Frankrijk (24%) de grootste kanshebbers voor de EK winst zijn, gevolgd door Spanje (14%), thuisland Engeland (14%) en de Oranje Leeuwinnen (10%).
Lees verder

Emilia Clarke bevestigt spin-off van 'Game of Thrones' met Kit Harington in de hoofdrol
Enkele dagen geleden raakte bekend dat er een spin-off in de maak is rond Jon Snow. Fans van 'Game of Thrones' kunnen ondertussen opgelucht ademhalen. Volgens Emilia Clarke (35) aka Daenerys Targaryen heeft Kit Harington (35) haar het goede nieuws persoonlijk verteld.
Lees verder

Russische troepen stoten door tot aan stadsrand van Lysytsjansk
In het oosten van Oekraïne zijn Russische troepen doorgestoten tot aan de stadsrand van Lysytsjansk. Daar werden ze echter abrupt een halt toegeroepen, zegt het Oekraïense leger.
Lees verder

Russische troepen aan stadsrand Lysytsjansk tot stilstand gebracht
In het oosten van Oekraïne zijn Russische troepen tot stilstand gebracht aan de stadsrand van Lysytsjansk. Dat meldt het Oekraïense leger. Volgens de generale staf in Kiev zijn daarbij flinke verliezen toegebracht aan het Russische leger, dat nu reserves naar het front zou moeten sturen. De Russen proberen de stad, die volgens de gouverneur van Loehansk nu geheel binnen het bereik van Russisch vuur ligt, te omsingelen.
Lees verder

Na haar dochter Sami Sheen: ook Denise Richards maakt account aan op OnlyFans
Normaal gezien zijn het kinderen die in de voetsporen van hun ouders treden, maar in het geval van Denise Richards (51) en haar dochter Sami (18) is het andersom. Een week nadat haar dochter haar debuut maakte op OnlyFans heeft ook Richards een eigen account aangemaakt.
Lees verder

Dermagne verdedigt aanwezigheid van Magnette op betoging: "Normaal dat socialisten naast arbeiders staan"
Vicepremier en minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne (PS), heeft donderdagavond de deelname verdedigd van zijn partijvoorzitter Paul Magnette aan de nationale manifestatie voor koopkracht die door de drie vakbonden maandag in Brussel werd georganiseerd. Die aanwezigheid ontlokte kritiek van de liberale partners binnen Vivaldi. "Het is normaal dat de socialisten naast de arbeiders staan", zei Dermagne in het tv-programma "Jeudi en Prime" op RTBF.
Lees verder

KOERS KORT. Lefevere: "Het blijft afwachten met Alaphilippe" - Corona velt Schachmann - Met Merlier als kopman naar EK?
Patrick Lefevere was na het BK tijdrijden een tevreden man met de eerste en tweede plaats voor Quick-Step. Over zijn Tour-ploeg kan hij echter nog niet veel kwijt, aangezien er nog steeds vraagtekens geplaatst moeten worden achter de paraatheid van wereldkampioen Julian Alaphilippe. "Julian is een klasbak, maar die val in Luik-Bastenaken-Luik is nog maar minder dan twee maanden geleden. Bovendien kreeg hij begin juni, net na de hoogtestage in de Sierra Nevada, ook nog eens buikgriep. Dat was nog een extra rem op zijn trainingen. Zijn vliegticket naar Kopenhagen is nog steeds geboekt, maar we wachten graag deze week nog af. Woensdag, gisteren en vandaag stonden er zware trainingen op zijn programma. Zondag rijdt Julian het Frans kampioenschap. Hopelijk kan hij daar tonen dat hij klaar is", aldus Lefevere. (BVDC)
Lees verder

Nog eens voor 450 miljoen dollar militaire hulp uit Verenigde Staten voor Oekraïne
Kiev mag nog eens voor 450 miljoen militaire hulp uit Washington verwachten. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder John Kirby donderdag aangekondigd. Dat brengt het totaalbedrag aan Amerikaanse militaire hulp sinds de Russische inval in Oekraïne op "ongeveer 6,1 miljard". Deze nieuwe schijf omvat onder meer een extra levering van raketlanceerders.
Lees verder

Grote Amerikaanse banken slagen voor belangrijke stresstest: buffers kunnen tegen een stootje
Grote Amerikaanse banken, zoals JPMorgan Chase en Goldman Sachs, hebben buffers die sterk genoeg zijn om een zware economische schok op te vangen. Dat is de uitkomst van de nieuwste grote stresstest van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten.
Lees verder

Daar is de zomer, dus daar zijn de herhalingen: "Kijkers krijgen een schraal en opgewarmd tv-menu dat al een paar keer gegeten is"
Schrik niet als je overvallen wordt door een déjà vu. Nee, er is niets mis met je tv-toestel. De tv-zenders zijn zoals elk jaar in zomerslaap-modus beland. Vandaar dat we nu vooral herhalingen op het netvlies geprojecteerd krijgen. Maar hoe komt dat toch, en hebben we er minder last van nu we niet meer per se rechtstreeks hoeven te kijken? TV-Familie spreekt met tv-recensent Jules Hanot (68) en regisseur Jan Verheyen (59).
Lees verder

De nieuwe TikTok-koning: Khaby Lame verzamelt 142,9 miljoen volgers door te zwijgen
Khaby Lame heeft danseres Charli D'Amelio van de troon gestoten als absoluut TikTok-fenomeen. De Senegalees heeft nu 142,9 miljoen volgers achter zijn naam, dat zijn er 600.000 meer dan zijn naaste concurrente. Geen paniek als zijn naam nog geen belletje doet rinkelen, u krijgt hier een korte introductie.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Laten we niet meteen pleiten voor steekvlampolitiek"
Wat doe je met de groepjes heethoofden die het plezier aan een zwemvijver of op het strand komen verpesten? Het debat komt elk jaar terug. En hoewel de amokmakers lang niet elke dag en overal opduiken, dringt de vraag zich wel op hoe je het aangenaam houdt voor de gezinnen en jongeren die het hoofd wél koel kunnen houden. Niets doen is geen optie, maar de slinger mag ook niet doorslaan, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. "Uitbaters en burgemeesters kunnen vandaag al veel maatregelen nemen."
Lees verder

EU-leiders praten over Europese politieke gemeenschap: "We moeten niet allemaal in hetzelfde huis wonen, maar wonen wel in dezelfde straat"
De leiders van de Europese Unie hebben donderdag iets na middernacht de eerste dag van de top in Brussel gepraat over het recente voorstel van de Franse president Emmanuel Macron. Hij wil de oprichting van een 'Europese politieke gemeenschap' waarin de banden met andere Europese landen aangehaald kunnen worden. België staat open voor het idee, op voorwaarde dat alle deelnemende landen de Europese waarden respecteren.
Lees verder

Schroothoop vat vuur op boot aan Sifferdok in Gentse haven
Donderdagnacht heeft een schroothoop vuur gevat op het bulkschip Lowlands Mimosa aan het Sifferdok in Oostakker. De bemanning probeerde de brand eerst zelf nog te blussen, maar tevergeefs. De brandweer had nadien zijn handen vol om het vuur onder controle te krijgen.
Lees verder

Studie: coronavaccins redden in eerste jaar 20 miljoen levens
De verschillende coronavaccins hebben in het eerste jaar dat ze toegediend werden 20 miljoen levens gered. Dat melden onderzoekers in een studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift 'The Lancet Infectious Diseases'. De wetenschappers keken naar data uit ruim 180 landen die tussen 8 december 2020 en 8 december 2021 verzameld werden.
Lees verder

OVERZICHT: Van maximumcapiteit tot 'ballenknijper-verplichting': zo gaan recreatiedomeinen opstootjes te lijf
In de Blaarmeersen in Gent mogen er voortaan nog 4.500 bezoekers binnen. De Nekker in Mechelen voert voor het eerst identiteitscontroles uit aan de ingang. En in de Kapermolen in Hasselt houden ze "het hoofd koel". Elk recreatiedomein gaat op zijn eigen manier om met de rellen van de afgelopen dagen. Een overzicht.
Lees verder

Vijf Republikeinen wilden gratie van Trump, Sean Penn bij hoorzitting
Vijf Republikeinen uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vroegen toenmalig president Donald Trump om gratie vanwege hun rol bij het plan om de verkiezingsresultaten van 2020 te veranderen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een publieke hoorzitting van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt.
Lees verder

Nog nooit zoveel Belgen geflitst op de weg als in 2021: "Toen het na corona weer mocht, leken bestuurders harder het gaspedaal in te duwen"
De Belgen kregen het afgelopen jaar een pak meer snelheidsboetes in de bus dan de twee jaren voordien. Er wordt meer geflitst, onder meer door het toegenomen aantal trajectcontroles. "Maar we merkten ook een soort compensatiedrang op de weg na corona", zegt de federale wegpolitie.
Lees verder

Zomer, dus daar is de nieuwe coronagolf: alles wat u moet weten over de nieuwe variant Omikron BA.5
Met zowat alle indicatoren — op de overlijdens na — gaat het de verkeerde kant op. Het gezondheidsinstituut Sciensano noteerde vorige week gemiddeld 2.756 besmettingen per dag, 46% meer dan de week voordien. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met een kwart, tot 76 per dag. Er wordt meer getest en die testen zijn ook vaker (één op vier) positief. Met een reproductiegetal van 1,17 neemt het virus aan kracht toe. De schuldige? Omikron BA.5.
Lees verder