Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 9 juni 2022

Heardle is Wordle voor muziek

Heardle is Wordle voor muziek

Hoeveel moet je horen van de intro van 'When doves cry' om deze Prince-klassieker te ­herkennen? Als je aan een fractie van een seconde genoeg hebt, is Heardle jouw spel.

Lees verder

Beluister 'La vérité', Arno's eerste single van postume plaat

Een maand na zijn overlijden verschijnt vandaag 'La Vérité', de eerste single van de postume plaat van Arno.

Lees verder

Leraar die gewond raakte bij schietpartij Uvalde: 'Meer dan een uur gewacht op politie terwijl schutter in klaslokaal was'

Een leraar die gewond raakte bij de schietpartij in de Amerikaanse school in Uvalde, Texas, heeft de politie bekritiseerd en noemt hen 'lafaards' omdat ze te traag zouden gereageerd hebben.

Lees verder

Studeren met een brokkelbrein is 'afschuwelijk inefficiënt'

Studenten worstelen zich deze maand weer door een periode vol examens. Maar wat als die periode nog eens moeilijker wordt door een brokkelbrein? Neuropsychiater Theo Compernolle ontdekte dat we ons brein vaak verkeerd gebruiken en reduceren tot een brokkelbrein.

Lees verder

Matthew McConaughey toont schoenen van doodgeschoten leerling in Witte Huis

De Amerikaanse acteur Matthew McConaughey heeft dinsdag in het Witte Huis strengere wapenwetten geëist, naar aanleiding van de schietpartij in een school in het Texaanse Uvalde. In een emotionele toespraak vertelde hij over ontmoetingen die hij in Uvalde had met de nabestaanden van de slachtoffers, en toonde hij foto's en persoonlijke bezittingen van de doodgeschoten kinderen.

Lees verder

Brussels Airlines schrapt deze zomer 148 vluchten

Om de werkdruk op het personeel te verlagen, schrapt de directie van Brussels Airlines 148 vluchten uit het zomerschema. 'De getroffen passagiers krijgen een alternatief', klinkt het.

Lees verder

Koning Filip geeft zeldzaam masker aan Congo

Het is een bijdrage aan de terugkeer van het Congolese cultuurpatrimonium die kan tellen. Koning Filip gaf vanmorgen tijdens zijn staatsbezoek aan Kinshasa een zeldzaam Kakuungu-masker in bruikleen.

Lees verder

Auto rijdt in op menigte in Berlijn: één dode en meerdere gewonden

Volgens het Duitse boulevardblad Bild zijn er na een aanrijding in Charlottenburg dertig gewonden, en één dode. De bestuurder is opgepakt, meldt de politie op Twitter.

Lees verder

Oekraïense leerlingen dansen voor kapotgeschoten school

In een zwierige, rode baljurk haar diploma in ontvangst nemen, met een fantastisch feest erbij. Dat was het plan van de 16-jarige Valerie uit Charkov. Het contrast met de realiteit kan niet groter zijn. 'We keken zo uit naar onze grote dag. Met zorg ­kozen we onze jurken uit. ­Iedereen zou zo mooi zijn. Maar toen kwamen de Russen. Ze verpestten al onze plannen.'

Lees verder

Affiche-kunstenaar Villeglé overleden

Affiches kunnen kunst zijn, afgescheurde affiches ook. Jacques Villeglé bouwde er een carrière op.

Lees verder

Verbod op onverdoofd slachten voorlopig afgekeurd

De verwerping van het voorstel betekent dat het Brussels Parlement zich volgende week opnieuw over de tekst buigt. De 'cultuuroorlog' is na deze stemming nog niet beslecht.

Lees verder

Union heeft een nieuwe hoofdcoach: Karel Geraerts volgt Felice Mazzu op

De kogel is door de kerk: Karel Geraerts wordt de nieuwe coach van vicekampioen Union. Hij volgt zo Felice Mazzu op, die naar Anderlecht trekt.

Lees verder

Britse bioscoopketen annuleert omstreden islamitische film na protest

Is het censuur? De Britse bioscoopketen Cineworld schrapt alle vertoningen van The lady of heaven na protest. Een aantal moslims neemt aanstoot aan wat zij beschouwen als 'blasfemie'.

Lees verder

Live | Volg hier de speech van koning Filip in Kinshasa

Voor het eerst in twaalf jaar is een Belgische vorst op bezoek in Congo. Koning Filip gaat speechen aan de esplanade voor het Palais du Peuple in Kinshasa. U kunt zijn speech hierboven live volgen.

Lees verder

Letterlijk | Herlees de speech van koning Filip in Kinshasa

Koning Filip heeft vanmiddag de Congolese bevolking toegesproken aan de esplanade voor het Palais du Peuple in Kinshasa, waarin hij opnieuw zijn spijt heeft betuigd over het koloniale verleden. Dat deed hij in het Frans, hier vindt u de Nederlandse vertaling van zijn toespraak.

Lees verder

Ondanks het gevaar dat Poetin betekende, bleef Angela doormerkelen

In haar eerste publieke optreden vond de Duitse oud-kanselier dat ze zich niets te verwijten had. 'Hadden we een veiligheidsstructuur kunnen ontwikkelen die Poetin had kunnen tegenhouden', vroeg Angela Merkel zich af. Maar ze kwam niet met een antwoord.

Lees verder

Weyts over maatregelen tegen lerarentekort: 'Te weinig en te laat? Dat is zo'

Ik doe wat ik kan: dat is de verdedigingslijn van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) tegen de kritiek op het lerarentekort. Hij laakt ook de open brief van de twee grote onderwijskoepels. 'We moeten aan een zeel trekken.'

Lees verder

Met Booktok kan Tiktok ook boeken maken of kraken

Booktok is niet langer een fenomeen in een verloren hoekje van Tiktok, maar levert miljarden views op. Het beïnvloedt de verkoop van boeken en zorgt voor meer representativiteit.

Lees verder

Wout van Aert gaat net niet onder Filippo Ganna in tijdrit Dauphiné, maar zit wel steviger in het geel

Filippo Ganna heeft zijn favorietenrol in de tijdrit van de Dauphiné waargemaakt. Het Italiaanse tijdritkanon zette al vroeg op de middag een knaltijd neer, Wout van Aert ging als allerlaatste van start en kwam nog het dichtst in de buurt, op amper twee seconden. Primoz Roglic vervolledigt de top drie. Van Aert loopt wel uit in het algemeen klassement en mag nog minstens een dag langer in het geel rondrijden.

Lees verder

Verhoor Blatter meteen uitgesteld bij start fraudeproces: 'Kan niet goed ademen'

In Zwitserland is het fraudeproces tegen voormalig Fifa-voorzitter Sepp Blatter en Michel Platini, ex-topman van de Uefa, van start gegaan. Daarbij werd het verhoor van Blatter meteen uitgesteld wegens gezondheidsklachten. De twee riskeren tot vijf jaar cel.

Lees verder

De beroemdste gevangene van Poetin: hoe het lot van basketbalspeelster Brittney Griner de NBA beroert

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner zit al sinds 17 februari wegens dubieuze redenen in een Russische gevangenis. Om haar te steunen, droegen Celtic-spelers T-shirts met als opschrift 'We are BG' in de NBA-finale tegen Golden State Warriors.

Lees verder

Verbod op onverdoofd slachten (voorlopig) afgekeurd

De 'cultuuroorlog' werd nog niet beslecht in Brussel: de verwerping van het voorstel betekent dat het parlement zich volgende week opnieuw over de tekst buigt. De meerderheid blijft verdeeld.

Lees verder

Brusselse drugsgebruikersruimte maakt droom waar

De populariteit van de eerste Brusselse gebruikersruimte is in de eerste maand na hun opening al exponentieel toegenomen. Meeste drugsverslaafde bezoekers komen vooral voor de opvang en de spuitenruil in plaats van om drugs te gebruiken.

Lees verder

Wat als we het elektriciteitsnet niet versterken?

Simulaties van netbeheerder Fluvius tonen het effect van de energietransitie op het elektriciteitsnet als er niet extra wordt geïnvesteerd.

Lees verder

Maak kennis met Ferran Jutgla, de nieuwe spits van Club Brugge

Wat vorige zomer niet lukte, doet Club Brugge nu wél: een spits bij FC Barcelona weghalen. Ferran Jutgla (23) is de opvolger van Noa Lang. Vorige zomer moest de Catalaan nog 50 miljoen euro kosten, in december scoorde hij in Camp Nou en recent nog zei hij 'neen' tegen Villarreal.

Lees verder

Uren in de regen aanschuiven bij winkel van Shein ... die geen winkel is

De Chinese modegigant Shein opent drie dagen lang een fysieke pop-up op de Meir, in Antwerpen. Maar wie vandaag kwam kijken, was teleurgesteld. 'Ik had verwacht dat ik de kleren zou kunnen passen.'

Lees verder

Johnny Depp bedankt fans in eerste Tiktokvideo

De Amerikaanse acteur Johnny Depp heeft zijn Tiktokdebuut gemaakt. In zijn eerste video op het sociale medium bedankt hij zijn fans voor de vele steun die ze hem gaven gedurende het proces tegen zijn ex-vrouw Amber Heard. Bekijk zijn ode in bovenstaande video.

Lees verder

Adil en Bilalls 'Ms. Marvel' is een mijlpaal voor moslimmeisjes

Adil El Arbi en Bilall Fallah mochten voor Disney+ de eerste reeks draaien over een moslimmeisje dat de superheld in zichzelf ontdekt. Ms. Marvel is dikke fun en diversiteit is een superkracht.

Lees verder

Kersvers directeur Bozar onverwachts overleden

Sophie Lauwers, goed een half jaar directeur bij Bozar, is onverwachts overleden. Het Brusselse kunstencentrum verliest een zachte kracht die rust in huis moest brengen.

Lees verder

Europees Parlement stuurt belangrijke klimaatwet terug naar de tekentafel

Hervormingen aan het Europees emissiehandelsysteem (ETS) botsten woensdag op de Europarlementariërs. Een ongewone coalitie van extreemrechts en links hield een belangrijke klimaatwet binnen de Green Deal tegen.

Lees verder

Vier wissels in basiselftal Rode Duivels voor match tegen Polen

De Rode Duivels kunnen zich woensdagavond in de Nations League tegen Polen maar beter herpakken na de zware nederlaag van afgelopen vrijdag. Bondscoach Roberto Martinez voerde ten opzichte van de wedstrijd tegen Nederland enkele kleine wijzigingen door in de basiself. De grootste verrassing: Leander Dendoncker.

Lees verder

Zes huiszoekingen bij Ferrero in België en Luxemburg

In België en het Groothertogdom Luxemburg zijn zes huiszoekingen uitgevoerd in verband met de salmonellabesmetting in de fabriek van chocoladeproducent Ferrero in Aarlen. Dat heeft het parket van Luxemburg woensdag gemeld. De speurders namen documenten en computermateriaal in beslag, die ze zullen onderzoeken.

Lees verder

Meisje (11) getuigt voor Amerikaans Congres over schietincident in Uvalde: 'Mezelf ingesmeerd met bloed'

Een elfjarig meisje deed alsof ze dood was en zag hoe haar leerkracht en klasgenoten werden beschoten. Haar getuigenis over de schietpartij in de school in het Amerikaanse Uvalde, maakte indruk in het Amerikaanse Congres.

Lees verder

Excuses of spijt: Congolezen hebben andere katten te geselen

De koninklijke spijtbetuiging over het koloniale bewind klonk historisch. Maar in Congo zijn ze meer bezorgd over het opspelend conflict in het oosten dan over de verwerking van een pijnlijk verleden. 'Spijt? Excuses? Dat is aan België om te beantwoorden.'

Lees verder

Donny M. 'leek nauwelijks te leren van straffen'

Donny M., die verdacht wordt van de moord op de 9-jarige Gino in het Nederlandse Kerkrade, werd in 2017 veroordeeld voor een zedendelict. Hij stond twee jaar onder toezicht. Was dat te kort?

Lees verder

Zeldzaam masker dat koning teruggaf aan Congo 'is van onschatbare waarde'

Koning Filip gaf tijdens zijn ­staatsbezoek aan Congo een zeldzaam Kakuungu-masker in bruikleen. 'Het is van onschatbare waarde, net als een Rembrandt of Rubens.'

Lees verder

Jean-Luc Crucke blijft de luis in de pels van MR-voorzitter Bouchez

De voormalige MR-minister Jean-Luc Crucke (59) gaat dan toch niet naar het Grondwettelijk Hof. Hij blijft Waals Parlementslid voor de MR. 'Ik heb het gevoel dat mijn rol in de politiek nog niet is uitgespeeld.'

Lees verder

Foo Fighters eren overleden drummer met twee concerten

De Amerikaanse rockgroep Foo Fighters heef twee concerten aangekondigd om hun overleden drummer Taylor Hawkins te herdenken. De groep deed dat via Facebook, met de steun van Hawkins familie.

Lees verder

Martinez ziet België Polen wegblazen: 'Speciaal team kan altijd reageren'

De Rode Duivels waren op zoek naar eerherstel en een reactie na de blamage tegen Nederland en hebben dat ook gevonden tegen Polen, dat met 6-1 werd weggeblazen.

Lees verder

Huis van Afgevaardigden stemt voor verstrenging Amerikaanse wapenwetten

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag (lokale tijd) voor het invoeren van een pakket maatregelen gestemd die de wapenwetten in het land moeten verstrengen.

Lees verder

De burn-outpandemie: ligt het aan ons of aan het systeem?

De burn-outpandemie. Zo heet de reeks in De Standaard waarin collega Nathalie Carpentier op zoek gaat naar de reden waarom zo veel mensen het slachtoffer worden van een burn-out. De reeks maakt heel veel los bij onze lezers. Wordt de ziekte van deze tijd door het arbeidssysteem veroorzaakt, of door onze eigen verlangens en perfectionisme?

Lees verder

Excuses of spijt? Congolezen hebben andere katten te geselen

De koninklijke spijt­betuiging over het koloniale bewind klonk historisch. Maar in Congo zijn ze meer bezorgd over het opspelende conflict in het oosten dan over de verwerking van een pijnlijk verleden. 'Spijt of excuses? Het is aan België om die vraag te beantwoorden.'

Lees verder

Als Kevin De Bruyne er opnieuw zin in heeft

Zeg niet langer 1–4, zeg 6–1. Een wervelende Kevin De Bruyne leidde België naar een tennisscore tegen Polen en zet bondscoach Roberto Martinez uit de wind.

Lees verder

Wisselend bewolkt weer, enkele buien in centrum en oosten van het land

Donderdag is het meestal wisselend bewolkt en vooral in de oostelijke helft van het land onstabiel. Aan de kust en in het westen van het land blijft het grotendeels droog en zijn de opklaringen breder, aan zee is het zelfs meestal vrijwel helder.

Lees verder

Gewapende man beschuldigd van poging tot moord op Amerikaanse opperrechter Kavanaugh

Een gewapende Amerikaan van 26 jaar oud wordt beschuldigd van poging tot moord op de opperrechter Brett Kavanaugh. De verdachte werd woensdag opgepakt aan het huis van Kavanaugh.

Lees verder

De Panne mag taks op tweede verblijf toch heffen

Volgens een nieuw vonnis van een rechter in Brugge is een taks op tweede verblijven niet onwettig.

Lees verder

Al 114 miljoen coronasteun teruggevorderd

Met een bazooka aan maatregelen stutten de overheden in ons land de economie tijdens de moeilijke corona­jaren. De Vlaamse regering voerde onder meer de coronahinder­premie en -compensatiepremie in voor bedrijven. Maar liefst 2,6 miljard kostten die maatregelen in totaal. 193.000 ondernemingen kregen overheidssteun.

Lees verder