Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 juni 2022

Artem (27) sneuvelde in Donetsk, zijn vader getuigt: “‘Ik heb het overleefd’ waren zijn laatste woorden”

HLN
Artem (27) sneuvelde in Donetsk, zijn vader getuigt: "'Ik heb het overleefd' waren zijn laatste woorden"
De Belgisch-Oekraïense Artem Dymyd (27) werd dinsdag in de West-Oekraïense stad Lviv onder grote belangstelling begraven. Zijn vader Michael is orthodox priester en leidde de begrafenisdienst, Artems moeder zong in de kerk. "Artem hield van het leven maar was niet bang van de dood", zegt zijn vader met opmerkelijke waardigheid.
Lees verder

Artem (27) sneuvelde in Donetsk, zijn vader getuigt: "Zijn lichaam zat vol stukjes metaal uit raketwerper"
De Belgisch-Oekraïense Artem Dymyd (27) werd dinsdag in de West-Oekraïense stad Lviv onder grote belangstelling begraven. Zijn vader Michael is orthodox priester en leidde de begrafenisdienst, Artems moeder zong in de kerk. "Artem hield van het leven maar was niet bang van de dood", zegt zijn vader met opmerkelijke waardigheid.
Lees verder

Disneyland Paris geeft gratis abonnementen op Disney+ weg
Wie een verblijf in Disneyland Paris boekt, krijgt voortaan één jaar lang gratis toegang tot de streamingdienst Disney+. Met deze straffe actie pakt het Franse park sinds kort uit. Ook wie losse dagtickets koopt of een jaarpas aanschaft/vernieuwt, krijgt een Disney+-abonnement cadeau.
Lees verder

Spanje stelt eerste cholerabesmetting in meer dan 40 jaar vast
In Spanje is de eerste cholerabesmetting sinds 1979 vastgesteld bij een 17-jarig meisje. De patiënt zou besmet water hebben gedronken tijdens een feestje op een boerderij in de stad Toledo, zo'n 70 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Madrid. De boerderij is momenteel verzegeld. Volgens gezondheidsexperts is er geen reden tot paniek.
Lees verder

Kinderdagverblijf gesloten na armbreuk peuter, ouders starten crowdfunding op voor uitbaatster: "Nooit problemen gehad met opvang"
De ouders van de kinderen uit kinderopvang De Vrolijke Vriendjes in de Plezantstraat in Sint-Niklaas zijn gestart met een crowdfunding voor de uitbaatster ervan. Die moest eind april verplicht haar kinderopvang sluiten nadat een kind van acht maanden in onduidelijke omstandigheden een armbreuk had opgelopen.
Lees verder

Poetin zou aanvoerder Russische troepen in Oekraïne willen ontslaan: "Generaal Dvornikov drinkt en zijn manschappen vertrouwen hem niet"
De Russische president Vladimir Poetin zou generaal Aleksander Dvornikov (60) willen ontslaan. Die werd begin april aangesteld als opperbevelhebber van de Russische invasie in Oekraïne. Dat meldt Bellingcat, een gerenommeerd netwerk van onderzoeksjournalisten en factcheckers.
Lees verder

Linda De Mol gaat in september terug aan de slag bij magazine, maar minder vaak op covers
Linda de Mol keert op 21 september weer terug bij haar magazine 'Linda'. Dat is vandaag op de website van het blad te lezen. Wel zal ze minder vaak op covers van het blad verschijnen. "De gebeurtenissen hebben dit proces versneld", aldus hoofdredacteur Karin Swerink.
Lees verder

"Wanneer de persoon slaapt, wordt de tumor wakker": Uitzaaiingen borstkanker vormen zich vooral 's nachts
Uitzaaiingen van borstkanker vormen zich vooral tijdens de slaap. Dat blijkt woensdag uit een Zwitserse studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Lees verder

Moderna: "Aangepast coronavaccin werkt ook tegen nieuwe subvarianten van omikron"
Het aangepaste vaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna werkt ook tegen de BA.4- en BA.5-subvarianten van de omikronvariant van het coronavirus. Dat heeft het bedrijf verklaard in een mededeling.
Lees verder

Football Talk. Karel Geraerts kent zijn staf bij Union
De staf rond Union-hoofdcoach Karel Geraerts is gevormd. Bart Meert, in een verleden bij Deinze, Legia Warschau en Olympiakos, wordt T2 en komt over van KV Kortrijk. Artur Kopyt blijft T3. Balder Berckmans wordt de fysical coach. Na twee jaar bij FC Twente en evenveel jaar bij Waasland-Beveren maakt hij de oversteek naar het Joseph Marien Stadion. Tot slot wordt Marc Delcourt, ex-AA Gent, de nieuwe videoanalist van de vicekampioen.
Lees verder

Zo'n 180 Ryanair-vluchten geannuleerd vrijdag en zaterdag
Ryanair is begonnen met het annuleren van vluchten, als gevolg van de aangekondigde staking van vrijdag tot en met zondag bij het cabinepersoneel en de piloten. Dat zegt Didier Lebbe van de Franstalige christelijke vakbond (CNE). Volgens informatie die de vakbonden ontvingen, zou het gaan om een 180-tal vluchten de eerste twee dagen.
Lees verder

Wouter Vrancken overschouwt eerste trainingsdagen bij Racing Genk: "Momenteel zijn nieuwkomers niet broodnodig"
Het tempo op training wordt gaandeweg opgeschroefd. Het aantal tactische ingrepen van Wouter Vrancken ook. En volgens de coach moeten we niet per se veel in- en uitgaand verkeer verwachten bij Racing Genk. "Ik geloof in de kwaliteiten die hier aanwezig zijn." Een stand van zaken in Genk.
Lees verder

Duits drugsproces van start met vermoedelijke link naar Syrische dictator Bashar al-Assad
De onmiddellijke omgeving van de Syrische machthebber Bashar Assad is volgens onderzoek van de Duitse politie nauw betrokken bij de internationale drugshandel. Voor de rechtbank van het Duitse Essen begon woensdag het proces tegen vier mannen die drugs met een straatwaarde van ongeveer 130 miljoen euro vanuit Syrië naar Europa verscheept zouden hebben. Ook de regering van Assad zou daaraan verdiend hebben.
Lees verder

Scholieren Sint-Claracollege schoppen weerloze leerlinge (15) op het hoofd
Op sociale media zijn beelden opgedoken van zwaar pestgedrag op het Sint-Claracollege. Daarop is te zien hoe een leerlinge (15) geslagen en geschopt wordt tot ze weerloos op de grond ligt. De pesters geven haar daarna nog verschillende slagen en trappen, zelfs op haar hoofd. Het zou niet de eerste keer zijn dat het meisje slachtoffer werd van pesterijen.
Lees verder

Last van wespen? Toch kunnen die nuttig zijn: "Eén groot nest van zo'n 6.000 wespen kan zich voeden met tot 500.000 vliegen en 130.000 muggen per week"
Warme voorjaarsdagen, niet extreem veel regen, de koude die uit de lucht is: het zou zowaar een goed jaar voor wespen kunnen worden. "Je mag bellen naar de brandweer om nesten te verdelgen. Maar denk toch eerst eens goed na", zegt beroepsbrandweerman én imker Olivier Masureel. "Zijn de diertjes écht wel hinderlijk?"
Lees verder

Kist met gouden tand van Lumumba aangekomen in geboorteregio
De kist met de gouden tand van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba is aangekomen in Lumumba's geboorteregio, in de centraalgelegen provincie Sankuru. Het stoffelijke overschot kwam dinsdagavond vanuit Brussel aan in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Vandaag landde de kist kort na de middag op het vliegveld van Tshumbe, op zowat 25 kilometer van Onalua, het geboortedorp van de Congolese nationale held.
Lees verder

LIVE. Felice Mazzu spreekt voor het eerst: "Aanvallend voetbal brengen aan de hand van balbezit"
Met Club Brugge, Union, Anderlecht, Antwerp, Racing Genk en KV Mechelen begonnen ook de laatste eersteklassers aan hun voorbereiding op de jaargang 2022-2023. Of het nu opvallend nieuws is vanop de training, of de uitslag van een oefenwedstrijd: op deze pagina blijft u de komende dagen op de hoogte van het laatste nieuws op en rond de trainingsvelden van onze 1A-clubs!
Lees verder

Premier De Croo belt met president Zelensky: België zal kandidaat-lidmaatschap Oekraïne steunen
Premier Alexander De Croo heeft woensdagmiddag een telefonisch onderhoud gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze bespraken onder meer het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, dat donderdag besproken wordt op de Europese Raad. Premier De Croo bevestigde aan Zelensky dat België de status van kandidaat-lidstaat voor Oekraïne zal steunen.
Lees verder

Daarom staakt steward Luc: "60 uur per week werken voor 3.000 euro bruto na 25 jaar dienst"
Volgens de vakbonden bij Brussels Airlines zet de directie piloten en cabinepersoneel onder druk om de komende dagen niet te staken en toch te vliegen. Ze willen daarmee naar de arbeidsrechtbank. De maatschappij zelf ontkent dat ze personeel zou intimideren. Morgen begint er een driedaagse staking, tegen de werkdruk.
Lees verder

Hoofdsteward Brussels Airlines legt uit waarom hij staakt: "60 uur per week werken voor 3.000 euro bruto na 25 jaar dienst"
Volgens de vakbonden bij Brussels Airlines zet de directie piloten en cabinepersoneel onder druk om de komende dagen niet te staken en toch te vliegen. Ze willen daarmee naar de arbeidsrechtbank. De maatschappij zelf ontkent dat ze personeel zou intimideren. Morgen begint er een driedaagse staking, tegen de werkdruk.
Lees verder