Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 13 juni 2022

Antwerpse opvolger van Boekenbeurs gooit de handdoek in de ring: “Verdeeldheid binnen sector té groot”

HLN
Antwerpse opvolger van Boekenbeurs gooit de handdoek in de ring: "Verdeeldheid binnen sector té groot"
'LEES! Het Boekenfestival' zal na de eerste kleinschalige editie van 2021 geen vervolg krijgen dit jaar: de geestelijke opvolger van de Boekenbeurs in Antwerp Expo gooit de handdoek in de ring. Volgens beursorganisator Easyfairs omdat de verdeeldheid binnen de sector te groot is.
Lees verder

Parket streng voor Brusselse studente die zich laat gebruiken als muilezel: "Twee keer is geen naïviteit meer, hé"
Een jonge Brusselse studente is veroordeeld omdat ze twee keer heeft meegewerkt aan oplichting. In maart en augustus 2020 had ze haar bankkaart ter beschikking gesteld van een bende die via phishing verschillende slachtoffers had gemaakt.
Lees verder

COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne. "Ik kan me niet meer voorstellen hoe het is om daar te leven"
Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel zijn ze samen op reis voor haar werk. "Nu we bijna terugkeren, vraagt David soms of we naar Odesa gaan. En dan leg ik uit dat het Brussel wordt. Het voelt steeds meer aan als thuis."
Lees verder

Bitcoin duikt onder 24.000 dollar, het doemscenario van onze expert: "We kunnen nog lager gaan, maar op een dag moet de ommekeer volgen"
De koers van de Bitcoin zakte maandag tot onder de 24.000 dollar, het laagste niveau in anderhalf jaar. Tijdens dit schrijven was de koers nog aan het dalen. In amper een week tijd moest de bekendste cryptomunt ruim 20 procent aan waarde afstaan. Waar ligt de bodem? En wat moet je (niet) doen als belegger? Onze crypto-expert Gwen Busseniers aan het woord.
Lees verder

Oekraïense parlementsvoorzitter in Belgisch parlement om kandidaat-lidmaatschap te promoten
Kamervoorzitster Eliane Tillieux heeft maandag haar Oekraïense ambtgenoot ontvangen in de Kamer. Ruslan Stefanchuk toert door Europese Unie om steun te zoeken voor het Oekraïense kandidaat-lidmaatschap.
Lees verder

Dit hallucinante bedrag betaalt Ed Sheeran elk jaar voor elektriciteit
Ed Sheeran (31) heeft een gigantisch landgoed op zijn naam staan. Het zogenaamde 'Sheeranville' telt verschillende villa's, een zwembad, een serre, een opnamestudio, een kerk en een café. In feite lijkt het meer op een klein drop dan op een woning. Toch worden alle rekeningen betaald door de Britse popster, en die lopen op tot hallucinante bedragen.
Lees verder

LIVE. Kopgroep van 10 renners krijgt veel ruimte van het peloton, zit de winnaar vooraan?
Dag twee in de Ronde van Zwitserland. Tussen Küsnacht en Aesch moeten de renners 199,4 kilometer en een kleine 3.000 hoogtemeters bolwerken. Toont Remco Evenepoel zich opnieuw? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Paris en Prince Jackson eren hun overleden vader Michael tijdens de Tony Awards
Paris (24) en Prince (25) Jackson, de kinderen van wijlen Michael Jackson, hebben hun overleden vader geëerd tijdens de 75ste Tony Awards. Ze introduceerden het optreden van de cast van 'MJ: The Musical'. "Mijn vader was dol op musicals", zei Prince Jackson.
Lees verder

Man wordt ontvoerd, opgesloten en verkracht door zijn ex-schoonvader, diens zonen en nieuwe schoonzoon: "De eer van de familie moest hooggehouden worden"
Hij dreigde ermee bikinifoto's te verspreiden van hun zus en dochter en dus besloten Hani J. (23) en Haroun J. (20) samen met hun vader Abdal J. (46) het heft in eigen handen te nemen. Volgens het Syrische gezin uit Brugge stond de eer van hun familie op het spel. De ex-vriend van het meisje werd vorig jaar in een auto gesleurd om nadien afgeranseld en verkracht te worden. Het parket vorderde maandag celstraffen tot vijf jaar voor de wraakactie.
Lees verder

VN-commissaris voor Mensenrechten roept rijke landen om ontwikkelingslanden beter te helpen
Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, heeft rijke landen opgeroepen om meer hulp te bieden aan de ontwikkelingslanden. Dat deed ze aan de start van de VN-Mensenrechtenraad. Volgens een onderzoek is de ongelijkheid in de wereld nu het grootst in de laatste 100 jaar.
Lees verder

Pas eind deze week broeierig heet, maar TikTok valt nu al massaal flauw: nieuwe challenge overspoelt scholen
Een leerling meldt tijdens de les aan de leerkracht dat het wel heel warm is, waarna de voltallige klas flauwvalt en de leerkracht voor schut staat. Filmpjes met die tienerongein zijn momenteel trending op TikTok. Het Stella Matutina College in Lede stuurde vrijdag een bericht naar alle leerlingen en ouders dat het mag stoppen en waarschuwt daarbij ook voor een andere 'flauwvalchallenge', die een stuk minder onschuldig is.
Lees verder

Wel 12.000 onopgehelderde sterfgevallen door oorlog in Oekraïne
De Oekraïense politie is bezig met strafrechtelijke onderzoeken naar de dood van meer dan 12.000 burgers die in de oorlog zijn omgekomen, zei politiechef Igor Klimenko tegen het Oekraïense persbureau Interfax.
Lees verder

Dashcam filmt verkeersagressie op E40 richting Gent: auto weigert naar rechts te gaan totdat hij plots agressief invoegt
Een bestuurder op de E40 richting Gent heeft een geval van verkeersagressie kunnen vastleggen met een dashcam. Op de beelden is te zien hoe een Opel op de middenstrook blijft rijden, waardoor de bestuurder rechts moet inhalen. Even later duikt de Opel op en voegt hij agressief in.
Lees verder

Kapitein van motorboot intimideert toeristenbootje in Gent: "Belemmering van de scheepvaart is strafrechtelijk vervolgbaar"
Op de zijarm van de Leie aan het Gravensteen vond zondag rond 16.30 uur een merkwaardig voorval van 'scheepvaartagressie' plaats. Een anonieme getuige filmde het incident tussen een toeristenbootje en een motorboot.
Lees verder

Amber Heard reageert voor het eerst sinds rechtszaak: "Je gelooft toch niet dat dit eerlijk was?"
Johnny Depp bedankte zijn fans al in een TikTok, na zijn winst in de rechtbank van Fairfax, Virginia. Amber Heard, die haar slag niet thuishaalde, bleef tot nu toe stil. In een trailer van het NBC News is te zien hoe de actrice voor het eerst reageert op de gebeurtenissen in de rechtszaal. "Je gelooft toch zelf niet dat dit eerlijk was?", sneert ze.
Lees verder

Ronny Deila is de nieuwe trainer van Standard: "Regelmaat en winnaarsmentaliteit in de ploeg krijgen"
Standard heeft de komst van zijn nieuwe trainer, de Noor Ronny Deila (46), officieel bekendgemaakt. De Rouches bereikten een akkoord met Deila en zijn huidige werkgever New York City FC, waarmee hij vorig seizoen de titel won in de Major League Soccer (MLS).
Lees verder

PORTRET. Supersenior Herman Derdin (80) wil het uurrecord fietsen verbreken. "Mijn eerste keer op de piste? Ik had beter een pamper aangedaan"
Hoe ver kan een man van tachtig in één uur fietsen, en geraakt hij verder dan een leeftijdsgenoot ooit is geraakt? Dat is dé vraag waar Herman Derdin een antwoord op zoekt: vrijdag valt hij het uurrecord bij de 80-plussers aan, op de wielerbaan van Gent. Even de cijfers erbij: het Belgische record staat op 37,046 kilometer, het wereldrecord op 39,004 kilometer. Pittige kost, zelfs voor mannen van de helft van zijn leeftijd. "Het startblok en de eerste bocht overleven en dan komt het wel in orde", zegt hij. Een portret van een sportieve supersenior.
Lees verder

Tom Cruise zag nieuwe 'Top Gun' eigenlijk niet zitten: "Ik kreeg een halfuur om hem te overtuigen"
Het scheelde niet veel of er was geen sprake van een vervolg op de populaire actiefilm 'Top Gun'. Acteur Tom Cruise (59) had namelijk geen interesse om opnieuw in de huid te kruipen van zijn personage, de rebelse piloot Pete Maverick. Regisseur Joseph Kosinski (48) kreeg de moeilijke opdracht om in een halfuur tijd de Hollywoodster te overtuigen om mee aan boord te stappen.
Lees verder

Verenigde Staten geteisterd door hittegolf: in Death Valley stijgt kwik tot 50 graden
Het zuidwesten van de Verenigde Staten gaat al enkele dagen gebukt onder een zware hittegolf, met temperaturen van 38 graden in Denver tot 46 graden in Phoenix. In Death Valley (Los Angeles) steeg het kwik tot 50 graden Celsius. Daarmee werd een honderd jaar oud record gebroken, meldt nieuwszender CNN.
Lees verder

Ruim 18 miljoen mensen getroffen door honger en droogte in Hoorn van Afrika
Na twee opeenvolgende jaren van droogte in de Hoorn van Afrika dreigen voor 18,4 miljoen mensen nu voedseltekorten, honger of ondervoeding. Tegen september kan die grote groep van mensen in de landen Ethiopië, Somalië en Kenia oplopen tot 20 miljoen mensen, schat het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (Ocha). Die groep telt ook meer dan 7 miljoen kinderen die ondervoed zijn, van wie ruim 2 miljoen kinderen die zwaar ondervoed zijn.
Lees verder