Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 9 juni 2022

Amerikaans marinevliegtuig stort neer in Californië: geen nucleaire lading volgens leger

HLN
Amerikaans marinevliegtuig stort neer in Californië: geen nucleaire lading volgens leger
Een militair vliegtuig is woensdag neergestort in het zuiden van Californië. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigd aan het Franse persagentschap 'AFP'. Details over mogelijke slachtoffers zijn niet gegeven, maar het leger ontkent dat het vliegtuig radioactieve stoffen vervoerde toen het neerstortte nabij Glamis, op zowat 35 kilometer van de grens met Mexico.
Lees verder

KU Leuven opnieuw in top 100 van internationale ranking van beste universiteiten
De KU Leuven, UGent en UCLouvain zijn bij de 200 beste universiteiten ter wereld. Dat blijkt woensdag uit de internationale ranking van het Britse Quacquarelli Symonds (QS). De KU Leuven staat opnieuw in de top 100, als enige Belgische universiteit.
Lees verder

Red Panthers deze keer niet verder dan gelijkspel tegen China (en verlies in shoot-outs)
De Red Panthers hoopten op zes op zes in hun twee duels tegen China, maar na de 3-1-zege van dinsdag bleven onze hockeyvrouwen in een wedstrijd schaars aan kansen steken op een 1-1-gelijkspel. In de shoot-outs greep China een extra punt.
Lees verder

Roberto Martínez twijfelde nooit aan zijn ploeg: "Niemand moet ongerust zijn over een gebrek aan talent in het Belgisch voetbal. Niemand"
't Kan snel keren in de voetbalwereld. Afdruipen op vrijdag, relativeren op dinsdag en uithalen op woensdag. Bondscoach Roberto Martínez was een tevreden en opgelucht man na de 6-1-pandoering tegen Polen. "Er is hier talent zat. Ze moeten gewoon een proces ondergaan, en daar is geduld voor nodig."
Lees verder

Kom op tegen Kanker wil seksualiteit bij kanker uit de taboesfeer halen: bijna drie kwart van patiënten wil gesprek
De communicatie en zorg rond seksualiteit tijdens of na kanker is ondermaats, zo stelt Kom op tegen Kanker in een nieuw onderzoeksrapport. "Seksuele problemen hebben vaak een grote negatieve impact op de levenskwaliteit en het welzijn van de (ex-)kankerpatiënt en de partner", zegt expert kankerzorg Hans Neefs. "Het is daarom belangrijk dat zorgverleners dit met hun patiënten kunnen bespreken."
Lees verder

LIVE. "Russische cyberaanvallen minder efficiënt dan verwacht" - Poolse president bekritiseert leiders die met Poetin praten
Volgens Oekraïens president Volodymyr Zelensky hebben de Russen de bovenhand in Sjevjerodonetsk, maar houden de Oekraïners voorlopig stand. Moskou beweert daarentegen dat het de woonzones van de stad "helemaal heeft bevrijd". Ongeveer Oekraïense 800 burgers hebben hun toevlucht gezocht in een chemische fabriek in de stad. Dinsdag heeft een Russische raketaanval ook de tweede grootste graanterminal in Oekraïne vernietigd. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Huis van Afgevaardigden trekt leeftijdsgrens aanvalswapens in VS op, weerstand verwacht in Senaat
Ruim twee weken na een bloedbad op een basisschool in Texas heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor een verhoging van de leeftijdsgrens voor de aankoop van aanvalsgeweren van 18 naar 21 jaar gestemd.
Lees verder

CD&V wil Vlaamse deel van elektriciteitsfactuur verder verlagen: een verlichting van 100 euro per gezin
Eén dag nadat Vlaams Minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) aankondigde om de volgende drie jaar 225 miljoen euro uit de elektriciteitsfactuur te halen, gaat haar coalitiepartner een stap verder. Met een handige kunstgreep stelt CD&V voor om minstens één jaar 600 à 700 miljoen euro aan Vlaamse 'openbare dienstverplichtingen' uit de factuur te schrappen.
Lees verder

Versterking distributienet noodzakelijk voor energietransitie: Fluvius pompt 4 miljard in elektriciteitsnet
Binnen enkele jaren rijden we allemaal elektrisch, heeft de warmtepomp de mazout- of gasketel verdrongen en liggen er nog meer zonnepanelen op onze daken. Maar kan ons distributienet die ambitieuze energietransitie wel aan? Niet zonder ingrijpende versterkingen, aldus netbedrijf Fluvius. Dat komt nu met een noodzakelijk maar kostelijk tienjarenplan.
Lees verder

ASSISEN. 25 jaar opsluiting voor Guy Pardaens
Het assisenhof van Oost-Vlaanderen heeft Guy Pardaens (65) veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor de moord op zijn ex Nicole Van Assche en het laten ontploffen van zijn huurwoning aan de Hasseltsestraat in Ophasselt, een deelgemeente van Geraardsbergen. Hoe kwamen jury en hof tot die straf?
Lees verder

ASSISEN. 25 jaar opsluiting voor Guy Pardaens, zodat hij nog levend uit de cel komt
Het assisenhof van Oost-Vlaanderen heeft Guy Pardaens (65) veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor de moord op zijn ex Nicole Van Assche en het laten ontploffen van zijn huurwoning aan de Hasseltsestraat in Ophasselt, een deelgemeente van Geraardsbergen. Hoe kwamen jury en hof tot die straf?
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Volle gas de stoep op, en dan "Help me" roepen: wat bezielde de doodrijder in Berlijn?
Opnieuw is Berlijn in het hart getroffen door een dodelijk drama met een voertuig. Een 29-jarige Duitser van Armeense afkomst reed in het drukke winkelcentrum met zijn auto volle gas het voetpad op en vervolgens opzettelijk op een groepje leerlingen met hun begeleiders in. De balans is zwaar: een lerares stierf, negen mensen raakten zwaargewond. Wat de dader Gor H. bezielde, is nog niet duidelijk, maar een ongeval was het niet.
Lees verder

Demir zet licht op groen voor ethaankraker in Antwerpen: "eerder geweigerde gascentrales stootten minstens dubbel zoveel stikstof uit"
Na een jarenlange lijdensweg zet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het licht op groen voor de Britse chemiegroep INEOS om een ethaankraker - een investering van 3 miljard euro - in de Antwerpse haven te bouwen. Dat schrijft De Tijd donderdag.
Lees verder

"Als Gino hierbij zou zijn geweest, had hij met grote ogen gekeken": familie en vrienden herdenken overleden jongen tijdens wake
Woensdagavond verzamelden zo'n paar duizend mensen zich in Kerkrade tijdens een wake om Gino te herdenken, het 9-jarige jongetje uit Maastricht dat vorige week plots verdween en enkele dagen later dood werd teruggevonden. "We zijn verslagen en ontzettend verdrietig", sprak Naomi, zus van Gino, de menigte voor het eerst toe. "Justitie in Nederland heeft gefaald."
Lees verder

Comité I: "Grote tekortkomingen bij Belgische inlichtingendiensten"
Er blijven grote tekortkomingen in het Belgische inlichtingen- en veiligheidssysteem. Dat blijkt volgens Sudinfo uit het rapport 2021 van het Comité I, dat woensdag in de Kamer voorgesteld werd achter gesloten deuren.
Lees verder

WEERBERICHT. Westen geniet van grotendeels droge dag, instabiel in het oosten
Donderdag is het meestal wisselend bewolkt en vooral in de oostelijke helft van het land instabiel. Aan de kust en in het westen van het land blijft het grotendeels droog en zijn de opklaringen breder. Aan zee is het zelfs meestal vrijwel helder. In het centrum, maar vooral in het oosten van het land, wordt het wisselvallig met enkele buien. De maxima schommelen tussen 14 graden op de Hoge Venen en 20 graden in het centrum van het land. De wind waait matig uit west tot westnoordwest. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Alex Agnew over geannuleerd Werchter-optreden in 'Freek blijft slapen': "Ik kon de Lotto Arena vullen, maar het moesten drie Sportpaleizen zijn"
Freek Braeckman (43) is alweer aan zijn laatste logeerpartij toe. Voor het tweede seizoen van zijn podcast 'Freek blijft slapen' ging het VTM-nieuwsanker al op bezoek bij Adil El Arbi, CEMI en Karen Damen. In de laatste aflevering van dit seizoen gaat Freek dan weer op bezoek bij stand-upcomedian Alex Agnew (49). Samen hebben ze het onder meer over het afgelaste Werchter-optreden van de Antwerpse komiek. "Ik was daar best slechtgezind over."
Lees verder

'Kampioenen'-collega's reageren emotioneel bij het zien van Johny Voners in zijn laatste rol als excentrieke maffiabaas
Op Streamz kan je kijken naar de nieuwe komische serie 'Een Goed Jaar'. Een reeks over twee vrienden die geld willen slaan uit een oude fles wijn, door te veinzen dat die van Adolf Hitler is geweest. Opvallend is dat we acteur Johny 'Xavier' Voners aan het werk zien in zijn allerlaatste rol. Dit keer als Antwerpse maffiabaas. Een gek beeld voor zijn fans, want in de reeks ziet hij er helemaal anders uit dan dat ze gewoon zijn. Voners is bijvoorbeeld kaal én draagt een bril. Jarne en Senne trokken naar collega-'Kampioenen' Carry Goossens (Oscar) en Danni Heyelen (Pascale) om de opmerkelijke transformatie te tonen. Ontdek hun emotionele reactie in een nieuwe Showbits.
Lees verder

'Kampioenen'-collega's emotioneel bij het zien van Johny Voners in zijn laatste rol: "Hij heeft dat heel bewust gedaan"
Op Streamz kan je kijken naar de nieuwe komische serie 'Een Goed Jaar'. Opvallend is dat we acteur Johny 'Xavier' Voners aan het werk zien in zijn allerlaatste rol als Antwerpse maffiabaas. Een gek beeld voor zijn fans, want in de reeks ziet hij er helemaal anders uit dan dat ze gewoon zijn. Voners is bijvoorbeeld kaal én draagt een bril. Jarne en Senne trokken naar collega-'Kampioenen' Carry Goossens (Oscar) en Danni Heyelen (Pascale) om de opmerkelijke transformatie te tonen. Ontdek hun emotionele reactie in een nieuwe Showbits.
Lees verder

COLUMN. Een Vlaming die zilver haalt op het WK quizzen, die hoogmis van parate kennis? Lieven Boeve belooft dat het de laatste keer is geweest
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Tom Trogh, de op één na beste quizzer ter wereld
Lees verder