Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 mei 2022

Stad Hamont-Achel: Verkeersveiligheidstraining voor Hamont-Achelse kinderen

Verkeersveiligheidstraining voor Hamont-Achelse kinderen

Om de fietsvaardigheid van kinderen te oefenen en hun voor te bereiden op het fietsexamen, voorzien de LO-leerkrachten van de verschillende scholen een oefenparcours. De schrijnwerkers van de stadswerf maakten hiervoor verschillende toestellen. Deze werden afgelopen maandag voor het eerst getest door de kinderen van De Achellier.

Volgende week woensdag, 11 mei, staat het grote fietsexamen op de agenda. Alle kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van de Hamont-Achelse scholen springen dan op hun fiets voor een 7 km lange fietstocht doorheen het centrum van Hamont of Achel. Op deze manier tonen ze aan dat ze klaar zijn om het verkeer te trotseren.

De route van het fietsexamen werd afgelopen week ook permanent bewegwijzerd. Zo kunnen leerlingen samen met hun ouders het parcours al een keertje ontdekken voor ze deelnemen aan het echte fietsexamen.

Het stadsbestuur wenst alle leerlingen uit het vijfde en zesde studiejaar alvast veel succes toe!Lees verder

Bewegen, rusten of buurten? Het kan allemaal met de beweegbank

Vandaag werd in Achel-statie een beweegbank geplaatst. Deze bank geeft iedereen –  jong én oud – de kans om in openlucht te bewegen, aan z'n conditie te werken, even uit te rusten of gezellig te buurten met elkaar. De beweegbank blijft even op deze locatie staan voor ze doorreist naar een andere plaats in Hamont-Achel. Zo kan iedereen de bank een keertje uittesten. Wordt de beweegbank veel gebruikt? Dan wordt er  misschien een vaste beweegbank voorzien. Dit hangt volledig af van de feedback die de inwoners achterlaten.

De beweegbank is uitgerust met diverse fitnessfuncties waarmee je jouw hele lichaam kan doen bewegen. Kriebelt het om deze beweegbank eens uit te testen? Kom 'm dan snel ontdekken aan de parochiezaal in Achel-statie. De bank blijft hier een aantal maanden staan. Daarna verhuist hij naar een ander kerkdorp.

Reis doorheen Hamont-Achel

Een vast plekje heeft de beweegbank dus niet. Hij maakt een reis doorheen Hamont-Achel zodat iedere inwoner er in zijn of haar buurt kennis mee kan maken. Op deze manier wordt er getest of de beweegbank vaak gebruikt wordt, of niet. Dankzij een QR-code aan de beweegbank kunnen inwoners feedback geven over de bank. Valt deze in de smaak? Dan is er een mogelijkheid dat de stad een vaste beweegbank op deze locatie plaatst.

Gratis initiatie met beweegcoach Istvan

Ben jij benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is met de beweegbank? Kom op 19 mei tussen 10.30 en 11.30 uur een kijkje nemen aan de Parochiezaal in Achel-Statie terwijl coach Istvan alle geheimen ervan ontrafelt. De initiatie is volledig gratis. Inschrijven is niet nodig.

Krijg jij honger van al dat bewegen? Na de initiatie van Istvan kan je voor een gezonde versbereide maaltijd de knieën onder tafel schuiven op Buurtrestaurant Buurteluur. Je koopt hiervoor tot en met maandag 16 mei je voorverkoopkaart bij een van de voorverkooplocaties:

  • Dienstencentrum De Kring Hamont en Achel
  • Parochiezaal Hamont-Lo
  • Stadhuis en OCMW Hamont-Achel
  • Tijdens de buurtrestaurants
  • UiTpunt Hamont en Achel

Wie deelneemt aan de initiatie, ontvangt een gratis consumptie voor of tijdens het buurtrestaurant.

Meer weten? Neem een kijkje op www.hamont-achel.be/beweegbank.

Lees verder

Beveilig je fiets tegen diefstal met gratis fietslabel

Met de zomer in zicht halen we al eens vaker onze fiets van stal. Wil jij je fiets beveiligen tegen diefstal? Vraag dan een gratis fietslabel aan bij de stad. Je ontvangt een sticker met een QR-code die gelinkt is aan jouw persoonlijke gegevens. Is je fiets gestolen? Dan kan deze aan de hand van je persoonlijke QR-code snel terug aan jou bezorgd worden.

Deze persoonlijke QR-code is volledig gratis. Aanvragen kan tijdens de openingsuren* aan de onthaalbalie van het stadhuis:

  • Maandag: 09.00 tot 12.00 uur
  • Dinsdag: 09.00 tot 12.00 uur
  • Woensdag: 13.30 tot 16.30 uur
  • Donderdag: 15.30 tot 18.30 uur
  • Vrijdag: 09.00 tot 12.00 uur

*Let wel: het stadhuis is gesloten op feest- en brugdagen.

Opgelet: vergeet je identiteitskaart niet wanneer je je fietslabel komt aanvragen. Deze wordt namelijk ingelezen zodat je persoonlijke gegevens zoals je naam en rijksregisternummer aan je QR-code gelinkt kunnen worden.

Lees verder

Ontdek het Aha!-programma 2022-2023!

Cultuurliefhebbers, zet jullie schrap. Het UiTpunt van Hamont-Achel maakt vandaag haar nieuwe aha!-programma bekend! Met zowel grote als kleine namen werd opnieuw een ijzersterk cultureel seizoen uitgewerkt. Ben jij benieuwd naar welke artiesten de revue passeren? Ontdek het snel op www.hamont-achel.be/aha.

De voorbije jaren kreeg de culturele sector heel wat te verduren. We kijken dan ook uit naar een mooi cultureel seizoen. Op momenten was het ploeteren en zweten, maar dankzij de fantastische, enthousiaste vrijwilligers hebben we deze periode overwonnen en komen we sterker terug!

Grote kleppers én lokaal talent

Naar jarenlange traditie is het aha!-programma een stevige mix van lokaal talent, grote kleppers en (misschien voorlopig nog) onbekend lokaal talent. Ook deze namen zijn natuurlijk meer dan de moeite om te ontdekken. Eén ding staat daarbij als een paal boven water: er wordt gekozen voor kwaliteit. Dat bewijzen interessante namen zoals Stijn van de Voorde, Guga Baul & Jonas Vanthielen, Philippe Geubels, Raymond van het Groenewoud…

Het programma dat nu wordt voorgesteld, wordt doorheen het jaar verder aangevuld indien er zich interessante producties aandienen. Het is namelijk zo dat de infrastructuur en aanpak in Hamont-Achel steeds meer in de gratie vallen bij verschillende nationale en internationale boekingskantoren. Het is dan ook niet vreemd dat er gedurende het seizoen nog aantrekkelijke bands aangeboden worden.Indien mogelijk gaat de stad graag in op deze aanbiedingen. Hou dus tijdens het seizoen zeker de communicatiekanalen van aha! in de gaten.

Met dank aan topvrijwilligers

Voor een groot gedeelte van de aha!-werking steunt het UiTpunt op een gemotiveerde groep vrijwilligers. De laatste jaren hebben we hen omwille van de coronapandemie helaas wat minder gezien. Hopelijk komt daar nu terug verandering in. Wil jij je ook graag aansluiten bij het aha!-vrijwilligersteam? Meld je dan aan bij het UiTpunt.

Ticketverkoop start 24 mei

Op www.hamont-achel.be/aha kan je alvast het volledige aha!-programma van 2022 - 2023 ontdekken. De ticketverkoop (zowel losse tickets als abonnementen) start op dinsdag 24 mei 2022 om 10.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar bij de balies van het UiTpunt in zowel Hamont als Achel of via www.hamont-achel.be/aha.

Lees verder