Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 29 mei 2022

PORTRET. Gewezen Gents bisschop Luc Van Looy (80) benoemd tot kardinaal: “Er moeten meer leken op belangrijke poste...

HLN
PORTRET. Gewezen Gents bisschop Luc Van Looy (80) benoemd tot kardinaal: "Er moeten meer leken op belangrijke posten komen"
Heugelijk nieuws uit Rome. Gewezen Gents bisschop Luc Van Looy (80) is door Paus Franciscus benoemd tot kardinaal. Van Looy trad begin 2020 af als bisschop en woont intussen in Scherpenheuvel. Daar heet hij in alle rust en eenvoud de bedevaarders welkom. Een portret van een bijzonder man.
Lees verder

Football Talk. AZ grijpt Europees ticket na ruime zege tegen Vitesse en Loïs Openda - Ralf Rangnick volgend seizoen dan toch geen raadgever bij Manchester United
AZ speelt ook volgend seizoen Europees voetbal. De club uit Alkmaar was in de thuiswedstrijd van de finale van de play-offs in de Eredivisie veel te sterk voor Vitesse (6-1) en Loïs Openda, na de nederlaag van donderdag in Arnhem (2-1). AZ mag daardoor aan de voorrondes van de nieuwe editie van de Conference League deelnemen.
Lees verder

CELEB 24/7. Britney Spears gaat nog een keertje naakt en de dochter van Johnny Depp heeft iets te vieren
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

KOERS KORT. Arnaud De Lie wint GP Marcel Kint na groepssprint
Arnaud De Lie heeft zondag de GP Marcel Kint (cat. 1.1), met start in Kortrijk en aankomst na 199 kilometer in Zwevegem, gewonnen. De 20-jarige Lotto Soudal-renner haalde het na een groepssprint van respectievelijk de Italiaan Luca Mozzato en Gerben Thijssen. De Brit Christopher Lawless werd vierde voor Piet Allegaert. Het werd meteen de vierde zege voor Arnaud De Lie. Eerder op het jaar was hij de beste in de Trofeo Playa de Palma, de GP Jean-Pierre Monseré en de Volta Limburg Classic.
Lees verder

BV 24/7. Lesley-Ann Poppe zet de bloemetjes buiten en Julie Vermeire ontmoet een wereldster
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

De turbulente relaties van Jean-Paul Belmondo: "Hij werd steeds bezitteriger"
Jean-Paul Belmondo had niet alleen een hart voor films, hij had er ook een voor vrouwen. De Franse acteur leidt een vurig liefdesleven met vooral actrices in de hoofdrol. Als hij in 2011 de ere-Gouden Palm van het festival van Cannes krijgt uitgereikt, wandelt de Belgische Barbara Gandolfi met hem mee over de rode loper. Het is Belmondo's laatste liefde in een lange rij onvergetelijke relaties. Een overzicht van een uiterst turbulent amoureus parcours. "Ik ben altijd gefascineerd geweest door vrouwen, maar ze begrijpen? Dat heb ik nooit gedaan."
Lees verder

KIJK LIVE. San Tibu! Sterren van Real Madrid in open bus van Plaza de Cibeles naar het Bernabéu
La Decimocuarto. Real Madrid heeft het opnieuw geflikt in de Champions League: de veertiende 'Beker met de Grote Oren' is binnen. Als geen ander weet 'de Koninklijke' hoe een finale naar zijn hand te zetten. Met dank aan Thibaut Courtois. 'San Tibu' kroonde zich hoogstpersoonlijk tot Man van de Match met in totaal 9 saves - nooit deed een winnende doelman in een Champions League-finale beter - waarvan twee ronduit fantastische reddingen. Vandaag dus geen trouwfeest van zijn broer Gaetan, wel een grootse fiesta met Real. In een open bus worden de sterren vandaag gefêteerd door de tienduizenden fans. Na een eerste stop in de kathedraal Almudena op naar de Plaza de Cibeles, waar aan de fontein halt wordt gehouden, en dan richting het Bernabéu. Bekijk de nieuwste koninklijke triomfocht hierboven.
Lees verder

San Tibu! Sterren van Real Madrid worden gehuldigd in kathedraal Almudena
La Decimocuarto. Real Madrid heeft het opnieuw geflikt in de Champions League: de veertiende 'Beker met de Grote Oren' is binnen. Als geen ander weet 'de Koninklijke' hoe een finale naar zijn hand te zetten. Met dank aan Thibaut Courtois. 'San Tibu' kroonde zich hoogstpersoonlijk tot Man van de Match met in totaal 9 saves - nooit deed een winnende doelman in een Champions League-finale beter - waarvan twee ronduit fantastische reddingen. Vandaag dus geen trouwfeest van zijn broer Gaetan, wel een grootse fiesta met Real. In een open bus worden de sterren vandaag gefêteerd door de tienduizenden fans. Na een eerste stop in de kathedraal Almudena op naar de Plaza de Cibeles, waar aan de fontein halt wordt gehouden, en dan richting het Bernabéu.
Lees verder

LIVE. San Tibu! Sterren van Real Madrid in open bus van Plaza de Cibeles naar het Bernabéu
La Decimocuarto. Real Madrid heeft het opnieuw geflikt: de veertiende 'Beker met de Grote Oren' is binnen. Als geen ander weet 'de Koninklijke' hoe een finale naar zijn hand te zetten. Met dank aan Thibaut Courtois. 'San Tibu' kroonde zich hoogstpersoonlijk tot Man van de Match met in totaal 9 saves - nooit deed een winnende doelman in een Champions League-finale beter - waarvan twee ronduit fantastische reddingen. Vandaag dus geen trouwfeest van zijn broer Gaetan, wel een grootse fiesta met Real. In een open bus worden de sterren vandaag gefêteerd door de tienduizenden fans. Op naar de Plaza de Cibeles, waar aan de fontein halt wordt gehouden, en dan richting het Bernabéu. Bekijk de nieuwste koninklijke triomfocht hierboven.
Lees verder

Wie is Jai Hindley, de grijze muis die als alternatief voor Remco Evenepoel gehaald werd en nu de Giro wint?
Net als in 2020 pakte Jai Hindley (26) de roze leiderstrui in de laatste bergrit. Toen verspeelde hij de eindzege nog in de slottijdrit, dit jaar won de Australiër de Giro wel. "Na die ontgoocheling van twee jaar geleden had ik nooit gedacht het roze nog eens te kunnen dragen." Kennismaking met een ogenschijnlijk grijze muis, die als alternatief voor Remco Evenepoel werd binnengehaald bij BORA-hansgrohe.
Lees verder

Eerste orkaan van het jaar zet koers naar Mexico
De eerste orkaan van het nieuwe seizoen zet koers naar de zuidwestelijke kust van Mexico, om naar verwachting maandag aan land te komen, zo meldt het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum (NHC).
Lees verder

Superjacht van zeven miljoen euro uitgebrand en gezonken
Een brand heeft zaterdag in Engeland een superjacht met een geschatte waarde 7 miljoen euro verwoest. De luxueuze boot 'Rendezvous' lag in de jachthaven van Torquay, een populaire badplaats. Het schip bevatte meer dan 8.000 liter brandstof. Dat zorgde voor een enorme vuurzee en een indrukwekkende rookwolk. Het schip is gezonken.
Lees verder

Dan toch geen reddingsoperatie: orka die in de Seine belandde is ziek en wordt ingeslapen
De in de Seine verdwaalde orka heeft een vergevorderde schimmelinfectie en wordt afgemaakt. De ziekte zou het dier veel leed kunnen bezorgen, zei de bevoegde prefectuur van Seine-Maritime, gevestigd in Rouen. Ook andere verzwakte zoogdieren kunnen door de zieke orka worden besmet. De reddingsoperatie, die het dier naar zee zou moeten leiden, werd daarom afgelast.
Lees verder

In Seine geraakte orka is ziek en wordt ingeslapen
De in de Seine verdwaalde orka heeft een vergevorderde schimmelinfectie en wordt afgemaakt. De ziekte zou het dier veel leed kunnen bezorgen, zei de bevoegde prefectuur van Seine-Maritime, gevestigd in Rouen. Ook andere verzwakte zoogdieren kunnen door de zieke orka worden besmet. De reddingsoperatie, die het dier naar zee zou moeten leiden, werd daarom afgelast.
Lees verder

Steenlawine wordt Alex (77) tijdens actieve wandelvakantie in Montenegro fataal: "Vader was bijzonder actief en wou altijd onder de mensen zijn"
De 77-jarige Alex De Wolf uit Papegem bij Lede is vrijdagnamiddag tijdens een bergwandeling in Montenegro, dat land ligt in de Balkan aan de overzijde van Italië, om het leven gekomen. Vallende stenen die van een berg rolden raakten de man waardoor hij zijn evenwicht verloor en enkele meters lager in een klein ravijn belandde. Alle hulp kwam te laat.
Lees verder

Bart De Wever teruggefloten door Hof van Cassatie: "Burgemeester mag geen rechter spelen"
Het Hof van Cassatie heeft burgemeester Bart De Wever teruggefloten. De Wever had bij de vrijgave van een in beslaggenomen voertuig gekoppeld aan een cursus Driver Improvement, maar dat mag hij niet doen. Die beslissing kwam er niet na een klacht of beroep, maar na een eigen 'onderzoek' van het Hof van Cassatie.
Lees verder

116.000 bezoekers voor Batibouw, volgende editie wordt ingekort
Bouw- en verbouwbeurs Batibouw heeft dit jaar 116.273 bezoekers gelokt naar Brussels Expo. Dat is minder dan de beoogde 150.000, maar de organisatie toont zich tevreden. De economische context en de verplaatsing van de beurs naar mei, door toedoen van de COVID-19-crisis, hadden ongetwijfeld een belangrijke invloed op het bezoekersaantal, zo meldt de organisatie zondagavond. Volgend jaar wordt de beurs ingekort.
Lees verder

Joe Biden bezoekt school in Uvalde, Texas na dodelijke schietpartij
De Amerikaanse president Joe Biden is zondag aangekomen in de Texaanse stad Uvalde. Vijf dagen na de bloedige schietpartij in een basisschool wil hij zijn medeleven betonen aan de naasten van de slachtoffers.
Lees verder

Amerikaanse Justitie start officieel onderzoek naar politieoptreden bij bloedbad in Texaanse school
Gezien de ernstige tekortkomingen van de politie bij het bloedbad in een basisschool in Texas wil de Amerikaanse Justitie een onderzoek opstarten. De politie ligt onder vuur omdat de agenten die ter plaatse waren niet snel genoeg ingegrepen zouden hebben om de schutter te stoppen. Net vandaag bracht de Amerikaanse president Joe Biden ook een bezoek aan de Texaanse stad Uvalde.
Lees verder

Britse autoriteiten dreigen met uitleveringsverzoek voor Kevin Spacey wegens aanrandingen
De Britse autoriteiten zullen een formeel verzoek om uitlevering van de Amerikaanse acteur Kevin Spacey aan de Verenigde Staten doen als hij zelf niet vrijwillig naar het Verenigd Koninkrijk komt vanwege zijn rechtszaak. Dat meldt 'The Guardian' zondag op gezag van bronnen bij de autoriteiten. De VS zouden dan de acteur moeten aanhouden om hem uit te leveren.
Lees verder