Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 16 mei 2022

Oekraïense Songfestival-winnaar maakt meteen statement door moeders in oorlog te tonen in nieuwe videoclip

HLN
Oekraïense Songfestival-winnaar maakt meteen statement door moeders in oorlog te tonen in nieuwe videoclip
Songfestival-winnaar Kalush Orchestra heeft een nieuwe clip bij hun lied 'Stefania' gedeeld. Daarin is te zien hoe verschillende Oekraïense moeders in oorlogsgebied hun kinderen in veiligheid proberen te brengen. "We tonen hoe wij hen elke dag moeten zien", vertelt frontman Oleh Psiuk. Het is daarbij niet de eerste keer dat de band een statement maakt. Zo riepen ze zaterdag na hun optreden: "Europa, help ons! Help Marioepol, help Azovstal."
Lees verder

PS komt met dertien maatregelen om koopkracht te versterken, waaronder herziening loonnormwet: "Spanningen binnen regering op komst"
De PS heeft een pakket van dertien maatregelen klaar om de koopkracht te versterken nu de inflatie tot ongeziene hoogte is gestegen, onder meer door de toenemende energieprijzen. De partij wil onder andere een herziening van de loonnormwet. Het pakket zou goed zijn voor een gemiddelde steun van 300 euro per maand voor de laagste klasse en middenklasse. PS-voorzitter Paul Magnette hoopt dat de regering eind mei over dit pakket kan debatteren, wanneer de expertengroep haar eerste verslag klaar heeft, zo zei hij op een persconferentie met vicepremier Pierre-Yves Dermagne. Hij verwacht ook voorstellen van de coalitiepartners.
Lees verder

Collega's beschuldigen professionele danser (27) van Studio 100 van aanranding : "Ik walg van mezelf"
Een 27-jarige man die werkt als danser bij onder andere Studio 100 moest zich maandagmorgen in de rechtbank verantwoorden voor aanranding van de eerbaarheid. De man zou zich meerdere keren hebben opgedrongen aan vrouwelijk collega's, vooral wanneer ze dronken of aan het slapen waren.
Lees verder

Ook Gentse schoolkinderen volgen training om te reageren op ongepast gedrag: "Toen mijn mama racistische opmerkingen naar haar hoofd kreeg, reageerde niemand"
Al meer dan duizend mensen volgden een gratis omstanderstraining in Gent – van horecapersoneel tot de volledige gemeenteraad. Maandag werd ook de stap naar jongeren gezet. Een trainer streek neer in een middelbare school om tips te geven aan de jongeren over hoe ze het beste kunnen reageren op racisme, seksisme en ander ongepast gedrag.
Lees verder

Wie is Sam Ryder, de 'langharige hippie' die ei zo na het Songfestival won? "Sia stuurde. Bleek dat Justin Bieber me had aangeraden"
Tweede op het Songfestival, maar volgens velen de échte winnaar: Sam Ryder. De Britse zanger moest de duimen leggen voor Oekraïne, maar zonder de oorlog had z'n popsong 'Space Man' weleens de bovenhand kunnen halen. De zelfverklaarde hippie maakte zo eigenhandig een einde aan het jarenlange aanmodderen van het VK op het Songfestival. Niet slecht voor een sessiemuzikant die zich tijdens corona verveelde, en dan maar covers begon te posten op TikTok.
Lees verder

Nood aan me-time? Zo creëer je thuis een 'emotionele escaperoom'. "Wit is géén rustgevende kleur"
Als we de voorbije jaren één ding leerden, dan is het wel dat ons mentale welzijn extra aandacht verdient. En dat laat zich zelfs voelen in ons interieur. Pinterest noemt de emotional escape room een van dé woontrends van 2022. Drie experts leggen uit hoe je thuis zo'n ruimte kan inrichten waarin je volledig tot rust komt.
Lees verder

Vijf luxejachten van Russische miljardairs zoeken Turkse wateren op om westerse sancties te ontlopen
Turkije doet niet mee aan de sancties tegen Rusland en de Russische oligarchen. Dat is de reden waarom die miljardairs hun geliefde superjachten in Turkse havens stallen. Gisteren meerde ook de Flying Fox aan in Turkije, een jacht van 385 miljoen euro en eigendom van Dmitri Kamenschick. Dat blijkt uit de gegevens van Marine Traffic.
Lees verder

Veertig zonnepanelen en toch ziet bakker zijn energiefactuur verviervoudigen: "Wil deze kosten liever niet doorrekenen aan mijn klanten"
Bakkerij David in Londerzeel zit met de handen in het haar. De man heeft veertig zonnepanelen op zijn dak liggen en toch ziet hij zijn energiefactuur torenhoog stijgen. "Duizenden euro's extra gaat dit me kosten", zucht de man. "En eerder waren ook al de prijzen van de grondstoffen gestegen." Kan hij het zich nog veroorloven om die kosten niet door te rekenen aan zijn klanten?
Lees verder

Peloton te traag en auto's op parcours: politie neemt 50 rensters uit koers
"Nog twee jaar en we vieren onze vijftigste verjaardag. Geen idee of ik dat nu wel nog wil." Het bestuur van Buizingen Sportief zit in zak en as. Het provinciaal kampioenschap voor dames in Halle werd door de politiezone Zennevallei vroegtijdig stopgezet. Het peloton werd uit koers genomen en de kopgroep van vier legde een ronde minder af. "Voor de ogen van minister Ben Weyts (N-VA), schepen Pieter Busselot (CD&V) en wielerkampioen Albert Van Damme maakten we ons gewoon belachelijk." Volgens de politie werd de beslissing "in eer en geweten uit veiligheidsoverwegingen" genomen.
Lees verder

Koplopers hebben te grote voorsprong op peloton, politie neemt 50 'trage' rensters uit koers: "Wat een farce, het provinciaal kampioenschap werd onthoofd"
"Nog twee jaar en we vieren onze vijftigste verjaardag. Geen idee of ik dat nu nog wel wil." Het bestuur van Buizingen Sportief zit in zak en as. Het provinciaal kampioenschap voor dames in Halle werd door de politiezone Zennevallei vroegtijdig stopgezet. Het peloton werd uit koers genomen en de kopgroep van vier legde een ronde minder af. "Voor de ogen van minister Ben Weyts (N-VA), schepen Pieter Busselot (CD&V) en wielerkampioen Albert Van Damme maakten we ons gewoon belachelijk." Volgens de politie werd de beslissing "uit veiligheidsoverwegingen" genomen.
Lees verder

Waarom je moet opletten met tijdens het eten te scrollen op je smartphone
Als je 's avonds een keer alleen moet eten, is de kans groot dat niet wat er op je bord ligt, maar wel je smartphone alle aandacht krijgt. Volgens een studie uit 2013 zou scrollen op je gsm tijdens het eten ervoor zorgen dat je té afgeleid bent van je maaltijd, waardoor je sneller bijkomt. Maar klopt dat ook? En zo ja, wat kunnen we er dan aan doen?
Lees verder

Kom je sneller bij door te eten met je smartphone in de hand?
Als je 's avonds een keer alleen moet eten, is de kans groot dat niet wat er op je bord ligt, maar wel je smartphone alle aandacht krijgt. Volgens een studie uit 2013 zou scrollen op je gsm tijdens het eten ervoor zorgen dat je té afgeleid bent van je maaltijd, waardoor je sneller bijkomt. Maar klopt dat ook? En zo ja, wat kunnen we er dan aan doen?
Lees verder

Zlatan being Zlatan: iets te hevige Ibrahimovic slaat voorruit Milan-bus kapot
Ook na veertig jaar kent Zlatan Ibrahimovic nog steeds zijn eigen kracht niet. De Zweedse spits van Milan sloeg dit weekend de voorruit van zijn eigen spelersbus aan diggelen.
Lees verder

Biniam Girmay over de veelzeggende emoji van Mathieu van der Poel: "Ik heb alles gegeven wat ik had"
Op de tweede rustdag van de Giro kreeg Biniam Girmay flink wat vragen over de emoji van Mathieu van der Poel. De Nederlander lachte gisteren met een reactie van de Eritreeër, die aangaf dat iedereen van de vlucht naar hem en Mathieu had gekeken. "Ik heb zeker geen energie gespaard voor de sprint", klinkt het vandaag.
Lees verder

Franse premier Castex dient ontslag in, Macron kiest vanavond opvolger
Frans president Emmanuel Macron heeft maandag de ontslagbrief van zijn eerste minister Jean Castex aanvaard. Castex zal de lopende zaken nog afhandelen tot de benoeming van de nieuwe regering. Dat schrijft het Franse persagentschap AFP.
Lees verder

Parket Halle-Vilvoorde trekt op 12 dagen tijd 252 rijbewijzen in voor gsm-gebruik
Van 1 tot en met 12 mei zijn er in het arrondissement Halle-Vilvoorde al 252 rijbewijzen ingetrokken van bestuurders die hun gsm gebruikten achter het stuur. Dat meldt het parket deze namiddag. De bestuurders die betrapt werden, zullen zich in september ook voor de politierechtbank moeten verantwoorden.
Lees verder

Duits federaal parket neemt onderzoek naar zestienjarige terreurverdachte in handen
Het federale parket van Duitsland heeft het onderzoek overgenomen naar een zestienjarige scholier die vermoedelijk een bomaanslag wilde plegen op zijn school in Essen. Bij bepaalde strafbare feiten, in dit geval de voorbereiding van een ernstig geweldmisdrijf dat de staat in gevaar brengt, kan het federaal parket het onderzoek naar zich toetrekken, zegt een woordvoerder maandag.
Lees verder

"Een hele eer om België bij de vrouwen mee op de golfkaart te zetten": wie is Manon De Roey, die eerste profzege uit carrière boekte?
25 jaar was het wachten voor België eindelijk nog eens een winnares had op de Ladies European Tour in het golf. Manon De Roey mocht zaterdag in Bangkok de dikste cheque uit haar carrière ophalen na haar overwinning in de Aramco Team Series. Tijd om kennis te maken met de 30-jarige Antwerpse.
Lees verder

Derde seizoen van 'Bridgerton' zal rond de romance tussen Penelope en Colin draaien
Er zijn nieuwe details bekend rond het derde seizoen van de Netflix-hit 'Bridgerton'. Actrice Nicola Coughlan (35) kondigde aan dat het vervolg rond de romance van haar personage Penelope Featherington en Colin Bridgerton (Luke Newton) zal draaien.
Lees verder

Droogte beïnvloedt drinkwaterproductie voorlopig niet
De huidige droogte heeft voorlopig geen impact op de productie of de voorraden van drinkwater. Dat zeggen de Vlaamse waterbedrijven, verenigd binnen AquaFlanders, en de Vlaamse Milieumaatschappij. Toch blijft het zaak om zuinig om te springen met water.
Lees verder