Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 17 mei 2022

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemt coviduitbraak ‘grote ramp’ en mobiliseert leger

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemt coviduitbraak 'grote ramp' en mobiliseert leger

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft maandag de gezondheidsautoriteiten gehekeld voor hun aanpak van de covid-19-epidemie. De militairen moeten nu de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongang, dat voor het eerst in lockdown gaat, in goede banen leiden.

Lees verder

Alle verborgen tips in 'De mol': zo had u de saboteur al kunnen ontmaskeren

Nadat Philippe had aangegeven te willen stoppen als saboteur in De mol, mocht Uma het stokje van hem overnemen. Dat werd vorige week met een heuse liveshow bekendgemaakt. Wie goed had opgelet de voorbije weken, kon dankzij enkele goed verborgen hints de twee mollen wel al veel vroeger ontmaskerd hebben. Ontdek alle tips in onderstaande video.

Lees verder

Prijs benzine 95 voor het eerst boven 2 euro

De officiële maximumprijzen voor benzine zullen dinsdag fors stijgen. Benzine 95 (E10) gaat voor het eerst boven 2 euro per liter, benzine 98 (E5) boven 2,20 euro, meldt de FOD Economie.

Lees verder

'Russen geven grootschalig offensief in Oost-Oekraïne op'

Het Russische leger zou de pogingen hebben gestaakt om de Oekraïense troepen te omsingelen rond Donetsk in het oosten van Oekraïne. Dat zegt het Amerikaanse Institute for the Study of War.

Lees verder

Apple-verkoper Lab9 koopt 15 Switch-winkels

De retailgroep Lab9 Stores uit Kortrijk neemt 15 van de 21 Switch-winkels over. Die 15 winkels zullen verder Apple-producten kunnen verkopen.

Lees verder

Al elf klachten van spiking met injectienaald na fuif in Aarlen, ook in Gent zeker één klacht

Het nachtleven is in de ban van een zorgwekkend fenomeen: 'needle spiking'. Verschillende mensen zeggen dat ze tijdens het uitgaan werden geprikt door een injectienaald en zich daarna onwel voelden.'Vermoedelijk gaat het om "snelle" narcotische producten, zoals fentanyl of ketamine.'

Lees verder

Bij ons niet zichtbaar, maar zo mooi was de maansverduistering elders

Liefhebbers van het heelal konden maandag hun hart ophalen, want de maansverduistering leverde afgelopen nacht een bijzonder natuurspektakel op. Tenminste voor wie niet in België was: bij ons strooiden de wolken roet in het eten, maar op de Canarische Eilanden en in Griekenland was de eclips goed zichtbaar. Kijk mee in bovenstaande video. 

Lees verder

In Shanghai werd in april geen enkele auto verkocht

Het Chinese zero-covidbeleid eist een zware tol van de economie. De fabrieken produceerden er in april minder dan een jaar geleden, en consumenten schroefden hun uitgaven terug.

Lees verder

Nieuwe nettarieven opnieuw uitgesteld

De Vlaamse energieregulator Vreg heeft de hervorming van de nettarieven voor elektriciteit ter elfder ure opnieuw uitgesteld. In plaats van vanaf 1 juli, zullen die nu vanaf 1 januari 2023 ingaan. De belangrijkste ingreep, de invoering van een capaciteitstarief, is zeer omstreden.

Lees verder

Waarom hoogspanning in Duitsland wel ondergronds kan

Ventilus, de hoogspanningslijn door West-Vlaanderen, blijft politieke commotie oproepen, ook al wijzen experts steeds meer in dezelfde richting.

Lees verder

Warme maand mei op weg naar nieuw dagrecord

Het is de afgelopen weken al behoorlijk warm geweest. Woensdag bestaat zelfs de kans dat er een nieuw dagrecord wordt gehaald. Het vorige dateert uit 1942 en staat op 27 graden.

Lees verder

Twee personen overleden na aanrijding door bestelwagen van PostNL

In de Weggevoerdenstraat is maandagvoormiddag een zwaar ongeval gebeurd. Daarbij werden twee personen aangereden door een bestelwagen van pakjesdienst PostNL. Burgemeester van Aalst Christoph D'Haese (N-VA) bevestigt ondertussen dat de twee slachtoffers overleden zijn.

Lees verder

Arbeidskosten in België stijgen dubbel zo snel als in eurozone

In geen enkel euroland zullen de arbeidskosten volgend jaar sterker stijgen dan in België. Dat blijkt uit de economische voorjaarsvooruitzichten die de Europese Commissie vanochtend heeft gepubliceerd.

Lees verder

Ze speelde in het zand, en groef een Ensor op

De kunstexpo Kunstuur in Mechelen stelt schilderijen tentoon met een verhaal en laat dat vertellen door bekende medemensen. Behalve eentje: Christa Verledens, een 73-jarige vrouw uit het West-Vlaamse Rumbeke. Ook in kunstkringen is ze onbekend, maar ze geeft een geheim prijs dat ze 42 jaar lang heeft stilgehouden.

Lees verder

Moskou over Navo-toetreding Finland en Zweden: 'Dit pikken we niet'

Rusland heeft Finland en Zweden gewaarschuwd dat de beslissing om toe te treden tot de Navo een 'ernstige vergissing' is. 'Deze beslissing zal verstrekkende gevolgen hebben', zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov.

Lees verder

Staatsbons keren na drie jaar terug

De Belgische overheid zal voor het eerst in ruim drie jaar opnieuw een staatsbon uitgeven. Dat heeft het Federaal Agentschap van de Schuld aangekondigd.

Lees verder

Video van aanval in Buffalo blijft online circuleren

De achttienjarige verdachte van de schietpartij in het Amerikaanse Buffalo streamde zijn aanval live via Twitch. De stream werd al na enkele minuten stopgezet en weggehaald, maar de beelden zijn miljoenen keren bekeken en nog steeds makkelijk terug te vinden.

Lees verder

Coronabarometer verdwijnt vrijdag mogelijk al terug in de schuif

Het Overlegcomité beslist vrijdag zo goed als zeker dat een mondmasker niet langer verplicht is op het openbaar vervoer. Daarnaast gaat de fameuze coronabarometer mogelijk (even) in de schuif, wat vooral symbolisch is.

Lees verder

Belgische vissers halen 65 ton vuilnis uit Noordzee: 'Maatschappij moet beseffen dat afval dumpen not done is'

In het kader van het internationale Fishing for Litterproject visten Belgische vissers dit jaar 65 ton vuilnis uit de Noordzee. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne ging hen vandaag persoonlijk bedanken.

Lees verder

Wat na de sloop van de Antwerpse Stadsschouwburg?

De Antwerpse Stadsschouwburg gaat tegen de vlakte, meldde Het Laatste Nieuws. Jeugdtheater Het Paleis, dat het gebouw als uitvalsbasis heeft, wil een kinderkunstencentrum op de site oprichten.

Lees verder

McDonald's definitief weg uit Rusland

Nadat McDonald's in maart al besliste om zijn Russische filialen te sluiten, verkoopt de hamburgerketen de boel in het land nu volledig. 'In Rusland blijven, strookt niet met de waarden van McDonald's.'

Lees verder

Alpecin-Fenix wordt vanaf Tour de France Alpecin-Deceuninck

Verandering op til bij Alpecin-Fenix. Het team van onder meer Mathieu van der Poel, Tim Merlier en Jasper Philipsen gaat vanaf 1 juli door het leven als Alpecin-Deceuninck. Fenix blijft sponsor, maar zal niet langer in de ploegnaam staan. Vanaf volgend seizoen treedt het team ook officieel toe tot de WorldTour.

Lees verder

Hoe vluchtelingen én Google Translate elkaar nodig hebben

Google Translate valt niet meer weg te denken, en blijkt ook voor contacten tussen Oekraïense vluchtelingen en de Belg erg handig. De app legt de taalbarrière een stuk lager, maar gebeurt struikelen dan niet des te onopvallender?

Lees verder

Prins Harry maakt acteerdebuut in reclamespotje voor ecologisch reizen

De Britse prins Harry is zijn echtgenote Meghan Markle achternagegaan met zijn acteerprestatie in een promofilmpje voor Travalyst, een non-profitorganisatie die focust op ecologisch reizen. De hertog van Sussex zet zijn beste beentje voor in de vijf minuten durende humoristische sketch, maar of hij acteertips kreeg van zijn vrouw valt nog te betwijfelen.

Lees verder

PS geeft schot voor de boeg in koopkrachtdiscussie

De Franstalige socialisten lanceren een nieuw plan van 6,5 miljard euro om de koopkracht te versterken. De focus ligt bij de middenklasse.

Lees verder

De 'vervangingstheorie' van de Buffalo shooter

Theorieën over een 'grote vervanging' migreerden ook in de VS van uiterst-rechts naar de mainstream. Ook de beschuldigde van de racistische schietpartij in Buffalo liet zich erdoor inspireren.

Lees verder

Voor premier De Croo is Europa nu een fijner speelveld dan België

Aan carrièreplanning doen als je een politicus bent, dat is niet altijd eenvoudig. Je weet nooit hoe de kiezer de kaarten legt, en zelfs al zit je in een droompositie, dan weet je nog niet hoelang je die kan vasthouden. Onze premier lijkt dat ook te beseffen. Tijdens een trip naar Duitsland sloeg Alexander De Croo zijn Europese vleugels heel nadrukkelijk uit.

Lees verder

Wie speelt in welke Europese beker?

De eindstand in de Champions' play-offs ligt na de vijfde speeldag al helemaal vast, net zoals de winnaar van de Europe play-offs. Dat wil zeggen dat nu duidelijk is welke club wanneer Europees speelt. Een overzicht.

Lees verder

Enthousiaste Ibrahimovic slaat barst in voorruit van spelersbus

Zondag werd de spelersbus van AC Milan onthaald door een groep enthousiaste fans. In alle opwinding sloeg Zlatan Ibrahimovic een serieuze barst in de voorruit van de bus toen hij de fans wou aanmoedigen. AC Milan won kort daarna een wedstrijd in de Serie A tegen Atalanta. 

Lees verder

De trillende benen van Wet Leg

Wet Leg is een van de meest gehypete gitaargroepjes van het moment. Maar ook voor hypes geldt: één topsong maakt de show niet.

Lees verder

Elisabeth Borne nieuwe Franse premier

Elisabeth Borne (61) is de nieuwe eerste minister van Frankrijk. Voor de tweede keer krijgt Frankrijk zo een vrouw als premier.

Lees verder

Huisartiesten nemen tijdelijk leiding Toneelhuis over

De onzekere toekomst van Toneelhuis eist zijn tol. Directieleden Maud van de Velde en Kathleen Treier staan door ziekte op non-actief. De vaste artistieke kern, onder wie Olympique dramatique, FC Bergman en Gorges Ocloo, zullen tijdelijk de dagelijkse werking van het huis in goede banen leiden.

Lees verder

Eerste Britse profvoetballer komt uit de kast sinds de jaren 90

Voor het eerst sinds de jaren 90 is een Britse profvoetballer uit de kast gekomen. Jake Daniels is nog maar 17 jaar oud en heeft zich net bewezen bij Blackpool. 'Maar buiten het veld heb ik mijn echte ik verborgen en verborgen wie ik daadwerkelijk ben', zegt hij.

Lees verder

Crevits vervangt Beke op Welzijn, nieuwkomer Jo Brouns neemt Landbouw, Werk en Economie over

Vlaams vice-minister-president Hilde Crevits zal de bevoegdheid Welzijn overnemen van Wouter Beke (CD&V). Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi, zal op zijn beurt Landbouw, Werk en Economie overnemen van Crevits. Hij krijgt daarmee het stikstofdossier op zijn bord.

Lees verder

Erdogan voert druk op Zweden en Finland op

Zal de Turkse president, Tayyip Erdogan, in zijn eentje de toetreding van Zweden en Finland tot de Navo tegenhouden? Hij verhardt in elk geval zijn toon.

Lees verder

Brexit helemaal terug na overwinning Sinn Fein in Noord-Ierland

Sinn Fein haalt een historische zege binnen in Noord-Ierland. De partij wordt voor het eerst de grootste, en hun voornaamste programmapunt is de hereniging met Ierland. Zit dat er nu echt aan te komen? En zou dat niet een heleboel Brexitproblemen oplossen?

Lees verder

Moeten nieuwkomers automatisch Belg worden?

'Staatsburgerschap' is volgens een meerderheid van de Vlamingen een essentiële voorwaarde om een echte Belg (of Vlaming) te worden, dat blijkt uit 'De Stemming'. Maar hoe moeilijk of hoe makkelijk krijgen nieuwkomers de Belgische nationaliteit? Vandaag is het de bekroning van een integratieparcours, maar moeten we het niet veeleer als een springplank zien? En twee: wanneer zijn nieuwe Belgen genoeg Belg?

Lees verder

Het plan van Parys: in vijf jaar van 18 naar 12 ploegen in 1A

Lorin Parys stelt morgen zijn plan over een ­nieuwe competitieformule voor. In vijf jaar tijd moet het aantal ploegen in 1A van 18 naar 12.

Lees verder

Antwerp in poleposition voor trainer Mark van Bommel

Mark van Bommel (45) staat centraal in een trainerscarrousel in het Belgisch voetbal. Hij sprak met Genk om er de nieuwe coach te worden, maar Antwerp wil Genk aftroeven. Op de Bosuil ligt een contract voor twee jaar klaar.

Lees verder

Moeten nieuwkomers automatisch Belg worden?

'Staatsburgerschap' is volgens een meerderheid van de Vlamingen een essentiële voorwaarde om een echte Belg (of Vlaming) te worden, dat blijkt uit 'De Stemming'. Maar hoe moeilijk of hoe makkelijk krijgen nieuwkomers de Belgische nationaliteit? Vandaag is het de bekroning van een integratieparcours, maar moeten we het niet veeleer als een springplank zien? En twee: wanneer zijn nieuwe Belgen genoeg Belg?

Lees verder

Meestal droog bij temperaturen tot 27 graden

Het wordt dinsdag wisselend bewolkt met kans op een lokale bui, maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. In de loop van de dag komt er bredere opklaringen vanuit het westen. De maxima schommelen van 21 of 22 graden aan zee en in de Hoge Venen tot 26 à 27 graden in Laag- en Midden- België.

Lees verder

Amber Heard op proces: 'Opiniestuk ging niet over Johnny Depp'

Het proces tussen het voormalige acteurskoppel Johnny Depp (58) en Amber Heard (36) is hervat. Heard heeft opnieuw plaatsgenomen in de getuigenbank en werd op de rooster gelegd door Depps advocaten. 'Als ik niet van hem was gescheiden, dan had ik het niet overleefd.'

Lees verder