Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 10 mei 2022

Levenloos lichaam van jager (63) gevonden op Kemmelberg

Levenloos lichaam van jager (63) gevonden op Kemmelberg

In het provinciedomein Kemmelberg in de West-Vlaamse gemeente Heuvelland is zondagavond een levenloos lichaam teruggevonden. Politie en parket startten een onderzoek op.

Lees verder

Verbod op gokreclame speelt liberale familie helemaal uiteen

Met een handigheidje heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) de weerbarstige MR buitenspel gezet om gokreclame te kunnen verbieden. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is misnoegd.

Lees verder

Kendrick Lamar krijgt gezicht van Kanye

Deepfakes kunnen meer zijn dan een stunt, je kunt er ook een verhaal mee vertellen. Dat bewijst Kendrick Lamar met de video voor 'The heart part 5', waarin hij zichzelf transformeert in Kanye West, Will Smith en zelfs O.J. Simpson.

Lees verder

'Dit jaagt spelers naar het illegale circuit'

Pro League-ceo Lorin Parys wil snel overleg met de overheid over het aangekondigde verbod op gokreclame. Voetbalclubs riskeren 10 tot 15 miljoen euro aan sponsorinkomsten te verliezen.

Lees verder

Live | Poetin haalt in toespraak op 9 meiparade meteen uit naar Westen

Tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Moskou is Russisch president Vladimir Poetin al meteen overgeschakeld op het bespreken van de situatie in Oekraïne. Hij haalde daarbij meteen zwaar uit naar het Westen.

Lees verder

Het verwoeste Saratoga was een hotel met vele levens

Een enorme explosie, vermoedelijk na een gaslek, blies vrijdag het Saratoga-hotel in Havana grotendeels op. Behalve dertig mensenlevens ging een uniek stukje geschiedenis van de Cubaanse hoofdstad verloren.

Lees verder

Benzineprijs stijgt tot recordniveau

De prijs van benzine aan de pomp stijgt dinsdag met meer dan 5 cent per liter. De prijs voor een volle tank van 50 liter stijgt zo met ruim 2,5 euro. Nooit eerder was de brandstof zo duur.

Lees verder

Jack russell Patron krijgt medaille van Zelenski als dank voor trouwe diensten

De tweejarige jack russell Patron kreeg zondag een speciale beloning van president Zelenski. Omdat de terriër al meer dan 200 explosieven heeft opgespoord sinds het begin van de oorlog, gaf hij de viervoeter een medaille ter ere van zijn trouwe diensten. Ook de Canadese premier, Justin Trudeau, was bij die uitreiking van zondag aanwezig.

Lees verder

Opnieuw menselijke resten gevonden in stuwmeer met historisch laag waterpeil in Las Vegas

In Lake Mead, een stuwmeer ten oosten van Las Vegas, zijn afgelopen weekend opnieuw menselijke resten gevonden. Eerder werd al een lijk in een olievat ontdekt. Het waterpeil in het meer staat historisch laag, waardoor allerlei zaken die de afgelopen decennia door het water verzwolgen werden weer tevoorschijn komen.

Lees verder

Test Aankoop dient een klacht in omdat vijf zonnecrèmes niet werken zoals beloofd

Consumentenorganisatie Test Aankoop heeft een klacht ingediend bij de FOD Volksgezondheid omdat vijf zonnecrèmes niet de bescherming bieden die ze beloven. 'Wij vragen dat deze producten uit de handel worden genomen of dat de beschermingsfactor op de verpakking op zijn minst moet worden aangepast.'

Lees verder

Sciensano waarschuwt mensen met allergie: 'Uit voorzorg niet meedoen aan Maai-mei-niet'

Het graspollenseizoen is gestart. Dat betekent dat mensen die gevoelig zijn aan graspollen vanaf nu last kunnen hebben van allergische symptomen. Het gezondheidsinstituut Sciensano raadt daarom ook de meest gevoelige personen aan om 'uit voorzorg' niet mee te doen aan de 'Maai Mei Niet'-actie nabij hun huizen.

Lees verder

Wouter Deprez zoekt de essentie van CD&V in haar nieuwe logo

Wouter Deprez heeft goed opgelet en meent te weten waar CD&V voortaan voor staat. De V is de V van volks. De CD is evenwel nog wat warrig. Maar gelukkig neemt  het logo Wouters laatste twijfels weg. Kleine letters, kapotte ampersand, meerkleurig - logo's hebben geen geheimen meer. Misschien.

Lees verder

Tumult tijdens Filipijnse verkiezingen: drie doden en tien gewonden

Tijdens de Filipijnse verkiezingen vielen er drie doden en één gewonde bij een schietpartij in een stembureau. Na een granaataanval in een ander stemlokaal raakten nog eens negen mensen gewond.

Lees verder

Belgen hebben minder geld op spaarboekje staan

Het totale bedrag op de Belgische spaarboekjes is in maart duidelijk gezakt. Het is de eerste afname in een half jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank (NBB). Of de toegenomen inflatie aan de basis ligt, is echter nog niet duidelijk.

Lees verder

Tot vier jaar cel gevorderd voor jonge Vietnamezen in Essex-drama

In de zaak van de 39 dode Vietnamese migranten in een koelwagen hebben een 21-jarige en een 25-jarige Vietnamees zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun rol in de mensensmokkelbende.

Lees verder

Premier Sri Lanka neemt ontslag na gewelddadige betogingen

Premier Mahinda Rajapaksa van Sri Lanka is maandag afgetreden, kort nadat bij gewelddadige confrontaties tussen zijn aanhangers en antiregeringsdemonstranten in de hoofdstad Colombo 78 mensen gewond raakten. Dat meldt zijn woordvoerder.

Lees verder

Waarom Poetin een 'gematigde' toespraak hield

De korte toespraak die Vladimir Poetin vanochtend hield, biedt geen heldere inzichten over het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne. Al lijkt van een nieuwe escalatie voorlopig geen sprake.

Lees verder

Voedingssector heeft Brexit al verteerd

De export van Belgische voeding naar Groot-Brittannië heeft niet geleden onder de Brexit. De sector zet tijdens de handelsmissie naar Londen deze week zijn beste beentje voor.

Lees verder

Stilzwijgen op proces-Aquino doorbroken: 'We zijn geen moordenaars, we zijn dieven'

'We zijn geen moordenaars, we zijn dieven. Het is gewoon fout gelopen.' De verklaringen vorige vrijdag van Dragisa Hamidovic op het proces-Aquino maakt ook de andere beklaagden loslippiger.

Lees verder

Russische ambassadeur in Polen krijgt bloedrode verf over zich heen tijdens Tweede Wereldoorlog-herdenking

De Russische ambassadeur in Polen, Sergej Andrejev, onderging koelbloedig hoe hij belaagd werd toen hij hulde bracht aan gevallen Sovjetsoldaten. Anti-oorlogprotestanten katapulteerden (niet toevallig) rode verf naar Andrejev en zijn team. Op video's die circuleren op het internet is ook te horen hoe de ambassadeur wordt uitgemaakt voor fascist.

Lees verder

Strijdvaardige Zelenski daagt Russen uit op feestdag: 'Wij zullen winnen'

Terwijl Rusland vandaag de Dag van de Overwinning viert, spreekt president Zelenski de wereld toe in een videoboodschap op zijn Telegram-kanaal. Hij verwees daarin naar de Oekraïense slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen bij het vechten tegen de nazi's. Vervolgens verzekerde hij dat Oekraïne zal zegevieren.  

Lees verder

Als de omerta doorbroken wordt

Sandro Hamidovic heeft op het assisenproces Martino Trotta aangewezen als de opdrachtgever voor de mislukte ontvoering van Silvio Aquino.

Lees verder

Charles Michel brengt verrassingsbezoek aan Odessa, moet schuilen voor raketten

Europese Raadsvoorzitter Charles Michel heeft maandag, op Europadag, een verrassingsbezoek gebracht aan de Oekraïense havenstad Odessa, aan de Zwarte Zee. Een ontmoeting met de eerste minister van Oekraïne moest onderbroken worden toen de regio rond Odessa opnieuw met raketten bestookt werd en de aanwezigen een schuilplaats moesten opzoeken.

Lees verder

'Tenzij er iets verandert waardoor het geboortecijfer hoger wordt dan het sterftecijfer, zal Japan ophouden te bestaan'

De tweet die Elon Musk zaterdag verstuurde over het mogelijke gevolg van de lage geboortecijfers in Japan, bracht online uiteenlopende reacties teweeg.

Lees verder

Komende weken tot 27 graden: 'Warmer en zonniger dan normaal'

Het wordt de komende twee weken - en wie weet zelfs langer - bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Onder de 20 graden duiken de maximumtemperaturen niet. 'Warm voor de tijd van het jaar is een zin die we de laatste jaren veel meer gebruiken dan koud voor de tijd van het jaar', zegt weerman Frank Deboosere.

Lees verder

Smeltwater van gletsjers sleurt brug mee in noorden van Pakistan

Door de aanhoudende hitte in Pakistan smelten gletsjers zo snel dat er gebieden overstroomd raken. Dat was zaterdag het geval in Hassanabad toen een brug werd meegespoeld door de overvloed aan water. Volgens lokale media zouden er binnenkort nog 33 gletsjermeren kunnen overstromen.

Lees verder

Erling Haaland legt medische tests af in Brussel voor wenkende transfer naar Manchester City

Erling Braut Haaland wil de komende seizoenen voor Manchester City voetballen. De 21-jarige voetballer was in Brussel voor zijn medische tests.

Lees verder

Nick Cave verliest nu ook oudste zoon

Zeven jaar na zijn zoon Arthur is de wereldberoemde Australische muzikant Nick Cave opnieuw een zoon verloren. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt. Jethro Lazenby, zijn oudste zoon, werd 31 jaar.

Lees verder

De Croo spreidt Europese vleugels verder uit

Stilaan stapt Alexander De Croo (Open VLD) met zijn Europees engagement in de voetsporen van zijn voorganger en partijgenoot Guy Verhofstadt. Voor de Belgische premier staat Europa op een kruispunt. 'De Unie moet zijn verantwoordelijkheid voor het volledige continent nemen.'

Lees verder

Milcobel haalt abdijkaas uit handel uit vrees voor listeria

Milcobel heeft uit voorzorg abdijkaas van het merk Carrefour uit de handel genomen na een listeriabesmetting in de fabriek van Moorslede. Consumenten mogen het product niet meer eten, zo meldt Carrefour.

Lees verder

Britse parlementair jaar opent zonder Queen Elizabeth II

De Britse koningin Elizabeth II worstelt met 'mobiliteitsproblemen', meldt Buckingham Palace. Daardoor kan ze niet aanwezig zijn op de komende tuinfeesten in Buckingham Palace en mist ze de opening van het Britse parlementaire jaar.

Lees verder

En plots doorbrak de bendeleider de omerta

Sandro Hamidovic heeft op het assisenproces in Tongeren Martino Trotta aangewezen als de opdrachtgever voor de mislukte ontvoering van Silvio Aquino. Hij bekende dat hij Aquino zelf heeft doodgeschoten.

Lees verder

'Propere Handen' flinke stap vooruit

Het Hof van Cassatie heeft het beroep verworpen dat enkele beschuldigden in de zaak-Propere Handen hadden ingediend tegen de beslissing van de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) om de bijzondere onderzoeksmethoden door de speurders (zoals observaties) goed te keuren.

Lees verder

Biologe Mariken Heitman krijgt Libris Literatuurprijs

Met Wormmaan van Mariken Heitman bekroont de jury van de Libris Literatuurprijs een 'verbluffend rijke ideeënroman' waarin de geschiedenis van de landbouw en het zoeken naar genderidentiteit ingenieus met elkaar verweven zijn.

Lees verder

Gaan we vis schrappen van ons menu en visvervangers eten?

Vegetarische kipstukjes, een nepburger die bijna naar echt vlees smaakt: vleesconsumptie wordt steeds minder vanzelfsprekend, en de winkel ligt vol met alternatieven die het echte werk benaderen. Maar hoe zit het met vis? Vegetarische zalmstukjes of vegan garnalen bestaan, maar ze zijn nog niet zo populair als de sojaburgers. Hoe komt dat? Kan je vissmaak wel een beetje nabootsen? Gaan we misschien wel naar een visloze toekomst, of is dat helemaal niet nodig?

Lees verder

Scoren met een liefdeslied aan je eigen verdriet

De hoop van Songfestivalminnend Nederland rust vanavond op de frêle schouders van S10 (spreek uit 'Stien'). De 21-jarige zangeres treedt aan in de eerste halve finale met 'De diepte', maar doorzwom in haar leven al woeliger waters.

Lees verder

Recordprijs voor 'blauwe Marilyn'

Een portret uit de legendarische Marilyn-reeks van Andy Warhol is bij Christie's in New York geveild voor 195 miljoen dollar (185 miljoen euro). Daarmee wordt de 'silver prince' de duurste kunstenaar van de twintigste eeuw.

Lees verder

Weerbericht | Kwik kan tot 26 graden klimmen

Het wordt ook dinsdag een warme en overwegend zonnige dag met temperaturen die kunnen oplopen tot 26 graden. Ook de komende dagen blijft het mooie weer aanhouden, meldt het KMI.

Lees verder

Gele wolven en een slechte kopie van Måneskin: deze landen moet u in de gaten houden op het Songfestival

In Turijn vindt dinsdagavond de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival plaats, donderdag volgt deel twee. Er nemen veertig landen deel aan de liedjeswedstrijd, het één al met een beter nummer dan het ander. Chef cultuur Filip Tielens beantwoordt de vraag of België dit jaar kan winnen, en selecteert de opvallendste acts. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Zoon oud-dictator Marcos wint Filipijnse presidentsverkiezingen

De Marco-dynastie krijgt opnieuw de macht in de Filipijnen. Ferdinand Marcos Junior, de zoon van de vroegere Filipijnse dictator Ferdinand Marcos, heeft een verpletterende overwinning behaald bij de presidentsverkiezingen.

Lees verder

Dodentol explosie in Cubaans luxehotel loopt op tot 40

Het dodental als gevolg van de gewelddadige gasexplosie vrijdag in het centrum van de Cubaanse hoofdstad Havana is opgelopen naar 40. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid maandagavond bekendgemaakt.

Lees verder

Cipier die samen met gevangene ontsnapte is overleden

Vicky White, de cipier die gevangene Casey White hielp ontsnappen uit de cel in Alabama en met hem op de vlucht ging, heeft bij haar arrestatie zelfmoord gepleegd. Ze werd nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar. Casey White is aangehouden.

Lees verder