Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 11 mei 2022

KOTCRISIS IN DETAIL. De miljardenbusiness achter de studentenkamers: aantrekkelijk rendement lokt grote spelers. En n...

HLN
KOTCRISIS IN DETAIL. De miljardenbusiness achter de studentenkamers: aantrekkelijk rendement lokt grote spelers. En nóg 100.000 extra koten zijn nodig
Het tekort aan studentenkamers zal de komende jaren nóg toenemen en de huurprijzen verder de lucht in jagen. Met dank aan een treuzelende overheid, strenge bouwregels en meer luxueuze nieuwbouwkoten. Alleen al om het toenemend aantal studenten op te vangen, zijn tegen 2030 minstens 95.000 koten extra nodig in ons land. Bovenop de tienduizenden kamers die nu al tekort zijn. Het bracht de afgelopen jaren een miljardenbusiness op gang.
Lees verder

ONZE OPINIE. Te vaak is nog een slachtoffer nodig om van een moordstrookje een fietspad te maken
Tot welke leeftijd kan ik de kinderen vragen in de bakfiets te klimmen om naar school te fietsen? Die vraag stel ik me wel eens. Meestal na de jammerende vraag van mijn vijfjarige zoon: 'mamaaaaa, wanneer mag ik zelf fietsen?" Een actie waar ik, zo was al duidelijk, niet voor sta te trappelen. Ik ben niet alleen. De helft van de fietsers laat kinderen met een bang hart de weg op. Een op drie Vlamingen vindt fietsen onveilig, zo blijkt uit het fietsonderzoek van VeloVeilig.
Lees verder

LIVE. Poetin zou kernwapens kunnen overwegen bij nederlaag in Oekraïne, waarschuwt Amerikaanse inlichtingendienst
De Oekraïense strijdkrachten melden dat ze de afgelopen dagen in de regio Charkov verschillende dorpen hebben heroverd op de Russen. Volgens de VN zijn sinds het begin van de Russische invasie meer dan acht miljoen Oekraïeners in eigen land op de vlucht. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Adil El Arbi vertelt in 'Freek blijft slapen' waarom hij 'Beverly Hills Cop' liet schieten: "Aanbod kwam uit het niets"
Voor de tweede keer gaat Freek Braeckman (43) op bezoek bij inspirerende landgenoten voor z'n podcast 'Freek blijft slapen'. Eerste gastheer is Adil El Arbi (33), die op dat moment in Glasgow zit voor de opnames van 'Batgirl'. Hij vertelt onder meer over hoe het is om maanden van huis te zijn en legt uit waarom hij en Bilall Fallah 'Beverly Hills Cop 4' lieten schieten. "Ik zie mijn vrouw slechts om de veertien dagen."
Lees verder

Kathleen Aerts en Steven over knullig aanzoek: "Het was meer een comedyshow, op z'n 'Stevens'"
In de vorige aflevering van 'Villa Zuid-Afrika' kon je zien hoe Steven zijn vrouw Kathleen opnieuw ten huwelijk vroeg. Dat aanzoek viel letterlijk in het water. Showbits-reporters Jarne en Desna belden met het koppel in Zuid-Afrika om te polsen of Kathleen echt blij was met dat aanzoek. Ze blikken ook terug op hun bruiloft in 2010. Bekijk de beelden van vroeger en nu in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Uitbesteding 'Thuis' zal VRT minder kosten, maar u mogelijk meer: "Ook de Walen zullen steentje moeten bijdragen"
In het kader van een afslankingsoperatie zal de openbare omroep VRT haar immens populaire soap 'Thuis' uitbesteden aan een extern productiehuis. Opvallend: die 'afslanking' zou de belastingsbetaler wel eens duurder kunnen komen te staan. "De totale kost zal waarschijnlijk hoger uitvallen dan wat de VRT bespaart."
Lees verder

Andy Warhol en het 'asbestgeld': het Belgische verhaal achter het Marilyn Monroe-schilderij van 184 miljoen euro
Bij veilinghuis Christie's werd maar liefst 195 miljoen dollar of ruim 184 miljoen euro op tafel gelegd voor exact 1 vierkante meter aan Marilyn Monroe: het 'Shot Sage Blue Marilyn', een schilderij van Andy Warhol. Daarmee is het officieel het duurste kunstwerk uit de 20ste eeuw, en die enorme som geld heeft ook een donkere link naar ons land. Want de Warhol werd gesponsord met Belgisch 'asbestgeld'.
Lees verder

Wij spraken de frontvrouw van het Russische Pussy Riot van op haar geheime locatie: "Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin echt is, toen hij in Oekraïne een oorlog begon"
Op vrijdag 20 mei staat punkband Pussy Riot op het podium van punkfestival Breaking Barriers in Het Depot in Leuven. Het Laatste Nieuws sprak exclusief met Maria 'Masha' Alyokhina die een week geleden de stempel 'voortvluchtig' kreeg van de Russische autoriteiten, nadat ze niet verscheen op een hoorzitting in Moskou. Vanuit haar geheime locatie in het vrije Westen laat ze weten dat die straf lang niet haar grootste zorg is. "Als de heroïsche Oekraïners niet bang zijn, hoe kan ik dat dan wel zijn?"
Lees verder

'Salamicrash' spaart geen enkele grote speler: techaandelen zien beurswaarde in schijfjes verdampen in 2022
Eén biljoen dollar. Ofwel 1.000.000.000.000. Zoveel beurswaarde verloren de grootste technologiebedrijven op amper drie dagen. Al houdt de miserie intussen al langer aan en spreken experts van een zogenaamde 'salamicrash'. Daarbij ontsnappen ook gevestigde waarden als Microsoft, Apple en Google, niet. Wat is dat fenomeen precies? Wat scheelt er met de techaandelen? Is er een nieuwe dotcombubbel in de maak? En kan je op dit moment ook een financiële slag slaan?
Lees verder

STREAMINGTIP. Wie dichter bij God wil komen, moet afvallen
Het is weer cult o'clock vandaag, met dank aan de nieuwste HBO Max-docureeks op Streamz. 'The Way Down: God, Greed and the Cult of Gwen Shamblin' onderzoekt het verhaal van de Amerikaanse kerkleidster en dieetgoeroe Gwen Shamblin en hoe zij de controversiële Remnant Fellowship Church stichtte en er een christelijk afslankprogramma in het leven riep.
Lees verder

De nieuwe elektrische Hummer supertruck van LeBron James: met meer dan 4 ton bij ons niet eens personenwagen
King James. Op de court bij de Lakers, maar ook op de baan in Los Angeles. Met veel trots kondigt de absolute topster van de NBA zijn volledige nieuwe en supergroene elektrische supertruck aan.
Lees verder

Pussy Riot-activiste ontsnapt uit Rusland door zich te vermommen als bezorgster
Maria Alyokhina, de bekende activiste van de Russische punkband Pussy Riot die gisteren Rusland ontvluchtte, blijkt in Litouwen te zijn. Ze kon ontsnappen hoewel ze onder politietoezicht stond, meldt haar advocaat. Eerst wist ze uit huisarrest te ontkomen door zich te vermommen als een bezorgster. Daarna vluchtte ze met hulp van vrienden via Wit-Rusland naar Litouwen, beschrijft ze in een interview met 'The New York Times'.
Lees verder

Niet Club Brugge (56,2%) of Union (43,5%) kampioen, wel... Anderlecht (0,3%): volgens dit scenario is dat mogelijk
Advantage Club Brugge. Halfweg de Champions' Play-Offs is Club Brugge over Union in de stand gesprongen en ook de statistieken geven momenteel het voordeel aan Club. Kansberekening van de hand van professor Jean-Pierre Ottoy van de Universiteit Gent en zaakvoerder van Statter, leert dat blauw-zwart 56,2% kans maakt om straks kampioen te spelen. Voor Union is dat 43,5%. En er is zowaar ook nog een scenario waarin Anderlecht de titel kan pakken.
Lees verder

Op één na grootste jackpot ooit gevallen bij EuroMillions: winnaar is 215 miljoen euro rijker en hij is nog niet bekend
215.840.341 euro. Dat is het bedrag dat de winnaar van de EuroMillions-trekking van gisteren bij mag schrijven op zijn rekening. Hij gokte op vijf juiste cijfers en twee juiste sterren. Het is nog niet bekend wie de gelukkige is, maar het is al zeker geen Belg volgens onze Nationale Loterij. Volgens de Britse loterij gaat het om een inwoner van het Verenigd Koninkrijk.
Lees verder

Belangrijke award voor Reinhilde Decleir en publieksprijs voor omstreden docureeks: dit zijn de winnaars van de Ultimas
Dinsdagavond zijn in Antwerpen de Vlaamse cultuurprijzen uitgereikt, beter bekend als de Ultimas. De onlangs overleden actrice Reinhilde Decleir kreeg de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste toegekend.
Lees verder

Football Talk. Noorse trainer Deila op shortlist Standard
Ronny Deila is een van de overgebleven kandidaten om trainer te worden van Standard. De 46-jarige Noor is momenteel werkzaam voor New York City FC en is een oude bekende van toekomstig TD Fergal Harkin. Deila trainde in het verleden onder meer ook Celtic. Verder staan er nog twee Duitsers op de shortlist van de Luikse club. (BFA)
Lees verder

Na haar verlies tegen de Kardashians: Blac Chyna beschuldigt rechter van partijdigheid
Blac Chyna (34) gelooft niet dat haar rechtszaak tegen de Kardashians eerlijk verlopen is. Het Amerikaanse model is namelijk van mening dat Gregory W. Alarcon, de rechter die de zaak behandelde, partijdig is. Daarnaast zou de man zich ook nog eens "vijandig" gedragen hebben.
Lees verder

Einde 'ongewenste' relatie op zorgboerderij Alblasserdam was voor John S. (38) druppel om meisje (16) en vrouw (34) dood te schieten
De 38-jarige John S., de man die vrijdag een 16-jarig meisje en een 34-jarige vrouw doodschoot op een zorgboerderij in het Nederlandse Alblasserdam, werd daar in 2017 weggestuurd vanwege een ongewenste relatie met een andere cliënt. Het gedwongen vertrek leidde tot een verdere verslechtering van zijn geestelijke gezondheid, bevestigen bronnen.
Lees verder

Journaliste al-Jazeera dodelijk geraakt door kogel van Israëlisch leger in Palestina
Een journaliste van de Arabische zender Al-Jazeera is deze ochtend doodgeschoten terwijl ze verslag aan het doen was van allerlei confrontaties. Dat gebeurde in de regio van Jenin op de Westelijke Jordaanoever.
Lees verder

Feliz cumpleaños, Tibu! Vandaag wordt Courtois 30, en dat vieren wij met de 30 nummers van de nationale nummer één
Feliz cumpleaños, Tibu; Gelukkige verjaardag, Thibaut! De twee achter zijn naam is weg. Vandaag wordt Thibaut Courtois dertig. Een kaap die wij vieren met 30 keer Courtois. We tellen van 1 tot 30. De 30 nummers van de nationale nummer één.
Lees verder