Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 mei 2022

Dashcam filmt hoe vrachtwagen met kiezels kantelt op E313: ruim zeven kilometer file

HLN
Dashcam filmt hoe vrachtwagen met kiezels kantelt op E313: ruim zeven kilometer file
Op de E313 richting Antwerpen is vanmiddag een vrachtwagen geladen met kiezelsteentjes gekanteld ter hoogte van Geel-West. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De lading ligt gedeeltelijk op de rijbaan, die dan ook even volledig zal moeten worden afgesloten om alles te kunnen opruimen. Er staat een lange file. Een dashcam van een geparkeerde auto langs de snelweg legt het moment toevallig vast.
Lees verder

VeloVeilig gaat van start in Antwerpen met Tine Embrechts: "Ik fiets dagelijks door de stad en zie dat het niet overal even veilig is"
Vincent Fierens en Tine Embrechts fietsen maandag samen met leerlingen van het Koninklijk Atheneum en schepen voor mobiliteit Koen Kennis door de stad. Ze gebruikten daarbij de nieuwe VeloVeilig-app van HLN om de in kaart gebrachte gevaarlijke fietspunten te vermijden. De groep bracht ook een bezoek aan de nieuwe fietsenstalling Steendok onder de Gedempte Zuiderdokken.
Lees verder

Graafmachines van 130.000 euro vatten vuur en veroorzaken hinder op de E17 richting Kortrijk
Op de E17 van Antwerpen naar Kortrijk, ter hoogte van Deinze, waren lange tijd twee rijstroken versperd. Dat kwam door twee brandende graafmachines. De voertuigen - die elk zo'n 130.000 euro waard zijn - stonden op een oplegger waarvan de remmen vuur hadden gevat.
Lees verder

COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: "Ik heb vrede met het idee dat ik niet naar huis kan"
Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België. Ze boft op onze sociale dienst en wacht geduldig tot ze hier iets kan huren. België voelt al als thuis, schrijft ze, al zijn in haar hoofd de raketten in Odessa nooit echt veraf.
Lees verder

Franse oud-premier Fillon veroordeeld tot een jaar cel
De voormalige Franse premier François Fillon is maandag in beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenis, waarvan één jaar effectief. Daarnaast moet hij een boete van 375.000 euro betalen en is hij tien jaar lang onverkiesbaar. Fillons echtgenote werd betaald als parlementair medewerker, maar eigenlijk ging het om een nepbaan.
Lees verder

Wie in Oost-Vlaanderen betrapt wordt met smartphone achter het stuur, is voortaan rijbewijs kwijt
Wie sms't achter het stuur mag zich voortaan aan een strengere bestraffing verwachten. Na het parket Halle-Vilvoorde schakelt nu ook het parket van Oost-Vlaanderen een versnelling hoger. Wie betrapt wordt, riskeert een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor acht dagen.
Lees verder

Alarmerend hoge PFOS-waarden in bloed van bewoners in Groot-Antwerpen: "Een signaal dat we moeten blijven testen"
Een nieuw onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de geteste personen te hoge PFOS-waarden in het bloed heeft. Opvallend: de mensen in kwestie wonen niet in een straal van 5 kilometer rond de 3M fabriek, wel in andere gemeenten in Groot-Antwerpen. Voor opdrachtgever Grondrecht opnieuw een signaal naar de Vlaamse overheid om in actie te schieten.
Lees verder

"Oh, daarom reageerde je niet": F1-presentator gaat viraal omdat hij helemaal de mist in gaat tijdens gridwalk
Op Twitter hebben ze de laatste uren een vette kluif aan Martin Brundle. De reden: de gewezen F1-piloot, nu op z'n 62ste commentator bij Sky Sports, slaagde er niet in alle supersterren die hij tijdens zijn intussen befaamde gridwalk in Miami tegen het lijf liep te herkennen. En dat zorgt voor hilariteit.
Lees verder

Tomorrowland opent "magische woestijnoase" in Dubai
Dancefestival Tomorrowland opent in september een eigen woestijnoase in Dubai waar mensen kunnen overnachten onder de sterrenhemel. De inkleding is geïnspireerd op "de magie van het festival".
Lees verder

Football Talk. Kleinzoon Paul Van Himst tekent eerste profcontract bij Anderlecht - Rugblessure Van Crombrugge "niet al te ernstig"
Amando Lapage heeft zijn eerste profcontract getekend tot 2024 bij RSC Anderlecht. Lapage is de kleinzoon van Paul Van Himst, die van 1959 tot 1975 in de punt van de aanval stond bij de Brusselaars. Van Himst droeg 457 keer het shirt van Anderlecht en maakte 233 doelpunten voor paars-wit.
Lees verder

Nikola Jokic voor tweede seizoen op rij verkozen tot MVP
De Serviër Nikola Jokic (Denver Nuggets) is voor het tweede opeenvolgende seizoen verkozen tot the 'Most Valuable Player' in de NBA. 'The Joker' haalde het voor de Kameroener Joel Embiid (Philadelphia 76ers) en de Griek Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks).
Lees verder

Russische ambassadeur in Polen besmeurd met rode verf: "Fascist! Fascist"
Toen de Russische ambassadeur in Polen Sergei Andreyez bloemen wilde neerleggen aan een standbeeld ter ere van de Sovjetsoldaten werd hij besmeurd met rode verf. Demonstranten met Oekraïense vlaggen scandeerden "Fascist! Fascist!".
Lees verder

Zwarte gaten "schreeuwen niet, maar zingen": onderzoekers maken geluid van mysterieus hemellichaam hoorbaar voor de mens
In de donkere Perseus cluster, een cluster van sterrenstelsels in het sterrenbeeld Perseus, zingt een superzwaar zwart gat al 2,5 miljard jaar hetzelfde deuntje. Het is de eerste keer dat wetenschappers erin slaagden om het geluid van een zwart gat hoorbaar te maken voor mensen.
Lees verder

Wij spraken met mol Uma Vandemaele: "Als ik niet egoïstisch was geweest, had ik het nooit zo lang overleefd"
"Ja, ik ben de mol." Vijf korte woorden die het leven van lerares Uma Vandemaele uit Kortrijk zondagavond compleet hebben veranderd. Weg anonimiteit, weg onschuld. "Wildvreemden die mijn voornaam roepen, ik weet helemaal niet hoe ik daar moet op reageren", lacht ze wat onwennig als we haar kunnen strikken voor een eerste échte gesprek. En zeggen dat ze halverwege het spel eigenlijk aan de verliezende hand was. Dankzij een uitgekiende tactiek bleek ze echter een gedroomde saboteur. "Dat liegen en bedriegen ging verbazend vlot. Ik heb moeten afkicken."
Lees verder

Luchtshow militaire parade in Moskou afgelast "wegens slecht weer", maar dat gelooft geen kat
Het luchtdéfilé tijdens de militaire parade vandaag in Moskou is niet doorgegaan. De officiële reden: "ongunstig weer". Maar beelden van vorig jaar laten een op het eerste gezicht minder gunstig weerbeeld zien en toen vond de luchtshow wél gewoon plaats. Er wordt dan ook weinig geloof gehecht aan de verklaring voor de afgelasting dit jaar. Wat speelde er dan wel? "De echte reden zullen we niet snel kennen, vrees ik", zegt onze Rusland-experte Carolien van Nunen.
Lees verder

Macron stelt nieuwe 'politieke gemeenschap' met Oekraïne voor
De Franse president Emmanuel Macron ziet een nieuw soort "politieke gemeenschap" in Europa voor zich waarin plaats is voor landen als Oekraïne, Georgië en Moldavië. In een toespraak in het Europees parlement in Straatsburg herhaalde hij dat toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie jaren, zo niet decennia zal duren.
Lees verder

Hilarische dames veroveren het scherm: dit zie je deze week op Netflix, Disney+ en Streamz
Zoveel streamingdiensten, zo weinig tijd. Voor wie door het bos de bomen niet meer kan zien in de wondere wereld van online tv-kijken, selecteren wij elke week de beste pareltjes van de streamers. Dit zie je deze week op Netflix, Disney+ en Streamz.
Lees verder

Feit of fabel: helpt cola écht tegen misselijkheid?
Als je als kind misselijk was of buikpijn had, gaf je oma of mama regelmatig de raad om een glas cola te drinken. Frisdrank die helpt tegen de misselijkheid klink alvast heel leuk, maar klopt dat ook? Of is het een fabeltje?
Lees verder

Van Bridgerton tot 8eraf: dit waren in april de best bekeken films en series op de streamingdiensten
Geen idee wat te kijken vanavond? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Onze redactie verzamelde de meest bekeken films en series op alle streamingplatformen in ons land. Zo kun jij ook moeiteloos meebabbelen met je collega's of vrienden over de populairste programma's.
Lees verder

Amerikaanse beurzen starten in het rood door rentevrees, ook Europese beurzen hebben rotdag
De Amerikaanse beurzen openden maandag met verlies. De zorgen over de hoge inflatie en de stijgende rentetarieven hielden de markten in de greep. Hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor aandelen en vooral voor de vaak hoge koerswaarderingen van snelgroeiende techbedrijven.
Lees verder