Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 30 mei 2022

Boot van zeven miljoen euro gaat in jachthaven in vlammen op

Boot van zeven miljoen euro gaat in jachthaven in vlammen op

Een grote brand heeft zaterdag een jacht van 26 meter lang verwoest. Het luxueuze schip lag in de jachthaven van Torquay, een populaire badplaats in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Op sociale media werden beelden gedeeld van een enorme rookpluim en uitslaande vlammen.

Lees verder

Flyboarder naar het ziekenhuis na crash in meer

De Franse uitvinder Franky Zapata is gewond geraakt nadat hij met zijn zelfgemaakte flyboard in een meer in het zuidwestelijke Biscarrosse was neergestort. Zapata leek de controle over zijn toestel te verliezen en viel van ongeveer 15 meter hoogte naar beneden. 

Lees verder

Twintigtal vrouwen betogen in Kaboel voor hun rechten

Een twintigtal Afghaanse vrouwen hebben zondag betoogd in Kaboel om te protesteren tegen de beperkingen die de taliban opgelegd hebben aan vrouwen in Afghanistan. 'Brood, werk, vrijheid', riepen ze.

Lees verder

Paus Franciscus benoemt 21 nieuwe kardinalen, onder wie Luc Van Looy

Paus Franciscus heeft zondag de benoeming van 21 nieuwe kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk aangekondigd. Onder hen is ook Luc Van Looy, voormalig bisschop van Gent. Dat bericht Vatican News, het nieuwsportaal van de Heilige Stoel.

Lees verder

Geen verrassing tijdens afsluitende tijdrit: Jai Hindley houdt eindzege in Giro vast

Als eerste Australiër heeft Jai Hindley de Ronde van Italië gewonnen. De concurrentie kon zijn voorsprong van meer dan een minuut niet bedreigen in de afsluitende tijdrit. De dagzege was voor de Italiaan Matteo Sobrero.

Lees verder

Mertens kansloos onderuit in vierde ronde van Roland Garros

Alle Belgen zijn uitgeschakeld in het enkelspel op het Parijse grandslamtoernooi. Op het prestigieuze court Philippe-Chatrier verloor Elise Mertens (WTA-32) van de 18-jarige Cori Gauff (WTA- 23). De Amerikaanse tiener speelt zo na Alison Van Uytvanck een tweede Belgische naar huis.

Lees verder

Liefst drie prijzen in Cannes: hoe speelde België dat klaar en hoe gaat het nu verder?

De Belgische cinema beleefde een ongeziene passage op het filmfestival van Cannes en keerde naar huis met drie awards. Hoe gaat het nu verder?

Lees verder

80.000 mensen bewonderen Ros Beiaard in Dendermonde

In Dendermonde heeft de Ros Beiaardommegang zo'n 80.000 toeschouwers op de been gebracht. Het folkloristische spektakel trekt volgens de traditie elke tien jaar door de stad. Deze editie kwam er evenwel met twee jaar uitstel, vanwege de coronacrisis.

Lees verder

Hof van Cassatie fluit De Wever terug: verplichte rijcursus voor overtreders 'overschrijdt bevoegdheid'

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) mag bestuurders die de straten onveilig maken geen verplichte rijcursus opleggen, zo oordeelt het Hof van Cassatie in een recent arrest. Volgens het Hof overschrijdt De Wever zijn bevoegdheid door 'bestraffend' op te treden.

Lees verder

En plots lijkt Rusland aan de winnende hand. Wat is er aan de hand en wat betekent dit voor Oekraïne?

In de Donbas kantelt de oorlog in het voordeel van de Russen. Vergroot dit de kans op 'ernstige' vredesonderhandelingen? De Oekraïense president Zelenski rekent vooral op nog zwaardere wapens.

Lees verder

Felice Mazzu is rond met Anderlecht, Geraerts onderhandelt met Union

Felice Mazzu (56) wordt de nieuwe coach van Anderlecht. De club heeft inmiddels contact gezocht met Union om ook op clubniveau een akkoord te vinden.

Lees verder

Waarom Europees plan om van Russisch olie en gas af te raken nu ook op Belgisch protest stoot

Niet alleen Hongarije kant zich tegen het plan van Europa om tegen 2027 al af te kicken van Russisch olie en gas. Ook België wil er nog een duchtig woordje over praten. Ons land schaart zich wel volledig achter de principes van het zogenaamde REPowerEU-plan, maar over de financiering ervan heeft staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) geen goed woord over.

Lees verder

Orka die in de Seine zwemt, is helaas ziek en wordt ingeslapen

De orka die in de Seine verdwaald is, heeft een ziekte die het dier veel leed zou kunnen bezorgen. Daarom wordt hij binnenkort ingeslapen en werd de oorspronkelijke reddingsactie afgeblazen.

Lees verder

Onwezenlijk tafereel: woeste voetbalfans van Saint-Étienne bestormen veld en gooien vuurpijlen

Feest bij Auxerre: de Franse tweedeklasser klopte zondagavond Saint-Etienne na strafschoppen, waardoor de promotie naar het hoogste niveau opnieuw een feit is. Maar vooral de taferelen na de wedstrijd zijn ongezien: de fans van Saint-Étienne konden hun woede niet langer opkroppen en zorgden voor waanzinnige beelden.

Lees verder

Onze reporter in Kiev : 'Ik kan dit echt niet vatten'

De oorlog in Oekraïne is nu al drie maanden aan de gang. De schade in het land is groot en het Russische leger concentreert zich nu op het oosten. Onze reporter Corry Hancké verbleef een paar weken in Kiev, een stad die heel voorzichtig herleeft. Maar ze was ook dichter bij het front, in Charkov, de stad die een paar weken geleden door Oekraïne werd heroverd op de Russen maar waar de mensen nog in grote angst leven.

Lees verder

Onze reporter in Kiev: 'Ik kan dit echt niet vatten'

Onze reporter Corry Hancké verbleef enkele weken in Kiev en reisde ook door naar het oostelijkere Charkov. In deze podcast vertelt ze wat ze daar beleefde en hoorde van de mensen. Terwijl Kiev wat herleeft, regeert de angst nog steeds in Charkov.

Lees verder

Graan exporteren uit land in oorlog is 'logistieke hel'

Graan niet langer exporteren per schip maar wel per trein en vrachtwagen? Heksentoeren zijn nodig nu de Zwarte Zee geblokkeerd blijft. De klok tikt.

Lees verder

Weerbericht | Frisse en bewolkte start van de week

Het blijft maandag fris en het is vaak bewolkt met soms wat zon. Het blijft meestal droog, hoewel er lokaal nog enkele geïsoleerde buitjes tot ontwikkeling kunnen komen.

Lees verder

Dinsdag wordt ernstige hinder verwacht op openbaar vervoer door staking

De drie overheidsvakbonden voeren dinsdag actie tegen wat ze de algemene malaise bij de overheid noemen. Vooral bij het openbaar vervoer wordt veel hinder verwacht. Eén vakbond roept zelfs op om te staken. Er zullen dan ook maar weinig treinen en bussen rijden.

Lees verder

Harry Styles doneert 1 miljoen tegen wapengeweld

Harry Styles zal een donatie geven aan het Everytown for Gun Safety Support-fonds. Dat heeft de Britse popster aangekondigd op Instagram.

Lees verder

België eist waterdichte garanties voor uitzonderingen op olie-embargo

De ambassadeurs van de 27 EU-landen proberen vanmorgen het zesde sanctiepakket met een olie-embargo rond te krijgen, voor de Europese top in Brussel om 16 uur begint.

Lees verder

Trofee Eurovisiesongfestival geveild ten voordele van Oekraïens leger

Kalush Orchestra, de Oekraïense winnaar van het Eurovisiesongfestival, heeft zijn trofee geveild om het leger te ondersteunen in de oorlog tegen Rusland.

Lees verder