Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 31 mei 2022

‘Automatisch schakelen maakt autorijden zuiniger’

'Automatisch schakelen maakt autorijden zuiniger'
Lees verder

Veertien lichamen teruggevonden na vliegtuigcrash in Nepal, nog acht vermisten

In Nepal is zondag een vliegtuig neergestort met 22 personen aan boord. Er zijn inmiddels veertien lichamen teruggevonden in het wrak op de flank van een berg.

Lees verder

Schaamte maakt een beter mens van u

Misschien moet u het ook maar eens proberen: u elke dag drie keer schamen. U mag zelf kiezen waarvoor. Het mag iets kleins en onbenulligs zijn, maar u moet het wel doen. Schaamte maakt een beter mens van u. Dat willen we u graag in deze podcast schaamteloos wijsmaken.

Lees verder

'Stalkerwebsite' Pimeyes trekt steeds meer aandacht

Geef de website Pimeyes een portretfoto en in één seconde vind je tientallen of zelfs honderden foto's van overal op het internet, bijna allemaal van dezelfde persoon. Het resultaat is griezelig accuraat. Is dit de droom van elke stalker?

Lees verder

1.000 kilometer fietsen voor Kom op tegen Kanker brengt recordbedrag op

Net iets meer dan duizend teams fietsten afgelopen weekend een recordbedrag van zes miljoen euro bij elkaar voor Kom op tegen Kanker.

Lees verder

Verklede man in rolstoel bekogelt Mona Lisa met taart

Een bezoeker die zondag in een rolstoel het Louvre in Parijs bezocht, ging plots staan en probeerde de vitrine rond de Mona Lisa kapot te maken. Toen dat niet lukte, besmeurde hij het glas met gebak en strooide hij rozenblaadjes in het rond. 'Kunstenaars vragen je om aan de aarde te denken. Dit is waarom ik dit deed', riep hij nog voor de beveiliging hem wegvoerde.

Lees verder

Minister Dedonder: 'Verhoging defensiebudget mag niet ten koste gaan van koopkracht'

Een eventuele verhoging van het budget voor Defensie naar 2?procent van het bruto binnenlands product mag niet ten koste gaan van de koopkracht. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder gezegd op de RTBF.

Lees verder

Weg ligt helemaal open voor voorzitterschap Sammy Mahdi

De CD&V-leden kregen tot vanmorgen 9.30 uur de kans om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. Maar zoals verwacht neemt niemand de handschoen op tegen Sammy Mahdi, vandaag staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Lees verder

Overzicht | In deze vakantielanden gelden nog coronaregels

We zitten in de laatste rechte lijn naar de zomervakantie en na twee coronajaren trekken we er dan massaal op uit, zo blijkt uit cijfers van de reissector. Wie vertrekt houdt er wel best rekening mee dat in sommige landen toch nog een aantal coronamaatregelen van kracht zijn. Al wordt er op de meeste plaatsen niet meer zo streng gecontroleerd.

Lees verder

Inflatie bereikt hoogste peil in veertig jaar

De inflatie is ook in mei verder toegenomen. Ze bedroeg afgelopen maand 8,97 procent. Energie blijft de grote boosdoener, maar ook voeding levert een belangrijke bijdrage.

Lees verder

Inflatie bereikt pijngrens

Een daling van de inflatie is nog niet in zicht. In een halfjaar tijd werd de voedingsinflatie verdertienvoudigd.

Lees verder

Wetswijziging op tafel door groep Taiwanezen die hun naam in 'Zalm' veranderden

Het Taiwanese parlement bespreekt een wet die bepaalt dat een burger niet meer dan drie keer zijn naam mag wijzigen. Door de wet zit een aantal mensen met de naam 'Zalm' opgescheept. Ze hadden hun naam veranderd voor een sushipromotie.

Lees verder

Nederlandse kroonprinses Amalia gaat studeren in Amsterdam

In september zal de Nederlandse kroonprinses Amalia beginnen aan een bacheloropleiding van de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder

Weer uitstel in dossier Schild & Vrienden door plotse dertiende verdachte? 'Hij viel compleet uit de lucht'

Normaal buigt de Gentse raadkamer zich om 14?uur over de doorverwijzing van Kamerlid Dries Van Langenhove en twaalf andere leden van Schild & Vrienden. Normaal, want een van de betrokkenen zal uitstel vragen. 'Hij heeft nooit een oproepingsbrief ontvangen en viel compleet uit de lucht.'

Lees verder

Biden legt bloemen neer bij herdenkingsmonument schietpartij Uvalde

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden reisden zondag naar het Texaanse Uvalde. Ze bezochten de school waar dinsdag 19 kinderen en twee volwassen omkwamen bij een schietpartij. 'Doe iets', scandeerden omstaanders toen de president hen passeerde.

Lees verder

Zelenski waagt zich voor het eerst sinds Russische invasie buiten Kiev

De Oekraïense president, Volodimir Zelenski, liep zondag door de vernielde straten van de stad Charkov. Hij bedankte er de aanwezige troepen voor hun moed. Het is een opmerkelijk bezoek, omdat de president sinds de Russische invasie, op 24 februari, de Oekraïense hoofdstad Kiev nog niet had verlaten.

Lees verder

Zieke orka die in de Seine rondzwom, is gestorven

De verdwaalde orka die sinds 16 mei in de Seine rondzwom, is vandaag dood teruggevonden door Sea Shepherd.

Lees verder

Jan Fabre aanvaardt straf in MeToo-zaak

Theatermaker en beeldend kunstenaar Jan Fabre (63) gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling voor pestgedrag en ongewenst seksueel gedrag.

Lees verder

'Biden gebruikt die kinderen als stunt'

President Joe Biden is gisteren naar het Texaanse stadje Uvalde gereisd om zijn medeleven te betuigen met de slachtoffers van de schietpartij in een lagere school. Texas is een 'gun state', terwijl Biden een felle pleitbezorger is van strengere wapenwetgeving.

Lees verder

Franse journalist omgekomen in Severodonetsk

In de zwaarbelegerde stad Severodonetsk is een Franse journalist vermoord bij een evacuatieoperatie. Het gaat om Frédéric Leclerc-Imhoff van BFMTV.

Lees verder

Torenhoog inflatiecijfer doet De Croo zweten

Het aanhoudend hoge inflatiecijfer en de miljarden die de PS en groenen beloven ter compensatie, scheppen opnieuw een verwachtingspatroon dat Vivaldi nooit zal kunnen waarmaken.

Lees verder

15-jarige dient klacht in voor bedreigingen na vermeende needle spiking: 'Hij eet en slaapt niet meer'

De 15-jarige jongen die belaagd wordt na de vermeende needle spiking op het Hasseltse tienerfestival We R Young heeft een klacht ingediend.

Lees verder

Lavrov: 'Wat zou Frankrijk doen als België de Franse taal verbood?'

In een spraakmakend interview met de Franse televisie heeft de Russische buitenlandminister uitgelegd waarom zijn land Oekraïne is binnengevallen. Hij maakte daarvoor een vergelijking met Frankrijk en België.

Lees verder

Tom Cruise redt de wereld én de bioscopen

De nieuwe Top Gun-film is een gigantisch kassucces. Het is net de kraker die de bioscopen nodig hadden.

Lees verder

Aanklager: 'Alle vijf de beklaagden zijn schuldig'

De aanklager op het proces-Aquino vraagt de jury om alle beklaagden schuldig te verklaren aan de 'gijzeling met de dood tot gevolg' van Silvio Aquino.

Lees verder

Elise Mertens uitgeschakeld in dubbelspel Roland Garros

Elise Mertens heeft zich maandag niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het dubbelspel op Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het jaar.

Lees verder

Nederland geeft racisme toe bij belastingdienst

Voor de eerste keer heeft de Nederlandse regering erkend dat er institutioneel racisme was bij de Belastingdienst.

Lees verder

Ook groenen schieten hoger legerbudget niet langer af

Het lijkt erop dat premier Alexander De Croo (Open VLD) naar de Navo-top in Madrid kan met een defensiebudget dat tegen 2035 zal groeien naar 2 procent van het bbp. Ook Groen kantelt.

Lees verder

Jongeman in levensgevaar na steekpartij in Sint-Gillis

In de Brusselse gemeente Sint-Gillis is maandagnamiddag een jongeman van vermoedelijk 17 jaar oud zwaargewond geraakt bij een steekpartij. Dat meldt de Waalse krant Sudpresse en wordt bevestigd door de lokale politie Brussel Zuid en het Brusselse parket.

Lees verder

Gazprom levert niet langer gas aan Nederlandse importeur, maar 'geen gevolgen voor huishoudens'

Het Russische energiebedrijf Gazprom heeft in een verklaring gezegd dat het vanaf dinsdag geen gas meer levert aan Nederland. De Nederlandse importeur GasTerra zal het tussen 31 mei en 30 september zonder Russisch gas moeten stellen.

Lees verder

EU trekt Orban stapje voor stapje mee in Russisch olie-embargo

De kansen stijgen dat er tegen eind dit jaar een Europees embargo komt op ruwweg 90 procent van de Russische olie, al blijft de Hongaarse premier Viktor Orban met de voeten slepen.

Lees verder

Depp vs Heard: huiselijk geweld voor een miljoenenpubliek

Zes weken lang vochten Hollywoodacteurs Johnny Depp en Amber Heard voor het oog van de wereld een bitse strijd uit in de rechtbank. Weldra volgt de uitspraak door de jury. Maar omdat het hele proces haast een Hollywoodproductie leek, dreigt de essentie helemaal verloren te gaan: een aanklacht tegen huiselijk geweld. Meer nog. Dreigt deze heisa niet huiselijk geweld te banaliseren?

Lees verder

Liverpool-fans eisen onafhankelijk onderzoek

De problemen rond de Champions League-finale roepen in Liverpool herinneringen op aan wat gebeurde tijdens de Hillsborough-ramp.

Lees verder

Depp vs Heard: huiselijk geweld voor een miljoenenpubliek

Zes weken lang vochten Hollywoodacteurs Johnny Depp en Amber Heard voor het oog van de wereld een bitse strijd uit in de rechtbank. Weldra volgt de uitspraak door de jury. Maar omdat het hele proces haast een Hollywoodproductie leek, dreigt de essentie helemaal verloren te gaan: een aanklacht tegen huiselijk geweld. Meer nog. Dreigt deze heisa niet huiselijk geweld te banaliseren?

Lees verder

Zo verloopt de actiedag: hinder op het openbaar vervoer, ingekorte en afgeschafte radioprogramma's

De nationale stakingsdag is begonnen. Op de radiozenders van de VRT begon het ochtendblok een uur later en klinkt tussen 9 en 16 uur enkel muziek. Het openbaar vervoer is sterk verstoord.

Lees verder

Canada verstrengt wapenwet: 'In dagelijkse leven geen vuurwapen nodig'

Canada komt met nieuwe wetgeving rond het bezit en de verkoop van pistolen. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau aangekondigd. De wetgeving moet voorkomen dat Canadezen een pistool kunnen kopen, verkopen, vervoeren of importeren.

Lees verder

Bewolkt met buien en hier en daar een donderslag

Dinsdag wordt het gedeeltelijk bewolkt en in de loop van de dag ontstaan er meer stapelwolken. Later vallen er enkele buien die hier en daar kunnen gepaard gaan met een donderslag.

Lees verder

Premier De Croo: 'Zesde sanctiepakket is voorlopig eindpunt'

Premier Alexander De Croo is tevreden met het zesde sanctiepakket dat de Europese leiders zijn overeengekomen, inclusief het embargo op Russische olie vanaf eind dit jaar. 'Dit raakt de Russische mogelijkheid om oorlog te financieren recht in het hart.' Hij meent ook dat dit pakket voorlopig het laatste mag zijn.

Lees verder