Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 16 mei 2022

ASSISEN LIVE. Silvia werd net voor de moord op haar man Silvio Aquino zelf gegijzeld: “door aan mijn kinderen te de...

HLN
ASSISEN LIVE. Silvia werd net voor de moord op haar man Silvio Aquino zelf gegijzeld: "door aan mijn kinderen te denken kreeg ik extra kracht"
Op 27 augustus 2015 werd Silvio Aquino gegijzeld door gewapende mannen met bivakmutsen op. Silvia L., Silvio's echtgenote, werd ook gegijzeld, maar kon nog net ontsnappen voor Silvio werd doodgeschoten. Vandaag, bijna zeven jaar na de feiten, getuigt Silvia L., net op de dag van haar vijftigste verjaardag, voor het assisenhof in Tongeren. Volg haar getuigenis in onze liveblog hieronder.
Lees verder

Football Talk. Drie matchen schorsing voor Murillo, Anderlecht aanvaardt straf - Nederlandse media: "PSV denkt aan Van Crombrugge"
Het Bondsparket vordert vier speeldagen schorsing, waarvan drie effectief en één met uitstel, voor Amir Murillo. De rechtsback van Anderlecht kreeg op het einde van de partij tegen Union rood voor stevig natrappen op de enkel van Mitoma. Kompany was na afloop niet te spreken over de actie van Murillo en liet al verstaan "interne sancties te zullen nemen". Daarom is Anderlecht ook van plan om het schorsingsvoorstel te aanvaarden, zoals het dat eerder dit seizoen deed met Raman, nadat hij rood had gekregen voor een kopstoot. Een signaal naar de groep.
Lees verder

McDonald's was een grote hit in Rusland: "Personeel dat lachte én propere toiletten"
Na ruim drie decennia verdwijnen de gouden bogen van McDonald's uit het Russische straatbeeld. De Amerikaanse fastfoodketen heeft aangekondigd alle restaurants te verkopen. "Het is onmogelijk de crisis in Oekraïne te negeren."
Lees verder

Kalush Orchestra toont moeders in oorlogsgebied in nieuwe videoclip: "Dit is hoe Oekraïne er nu uitziet"
Songfestival-winnaar Kalush Orchestra heeft een nieuwe clip bij hun lied 'Stefania' gedeeld. Daarin is te zien hoe verschillende Oekraïense moeders in oorlogsgebied hun kinderen in veiligheid proberen te brengen. "We tonen hoe wij hen elke dag moeten zien", vertelt frontman Oleh Psiuk. Het is daarbij niet de eerste keer dat de band een statement maakt. Zo riepen ze zaterdag na hun optreden: "Europa, help ons! Help Marioepol, help Azovstal."
Lees verder

Opnieuw uitstel voor het capaciteitstarief? Dit betekent het voor jou
Voor de tweede keer stelt de Vlaamse Energie Regulator de invoering van het zogeheten capaciteitstarief voor elektriciteit uit. De nieuwe datum van intrede is nu voorzien op 1 januari 2023. Vanaf dan wordt het distributienettarief gedeeltelijk berekend op basis van je piekverbruik. Omdat dat een heel nieuwe manier van kijken naar je verbruik inhoudt, zet bouwsite Livios nu al alles even op een rij.
Lees verder

Het beste voer voor je lachspieren: dit zie je deze week op Netflix, Disney+ en Streamz
Zoveel streamingdiensten, zo weinig tijd. Voor wie door het bos de bomen niet meer kan zien in de wondere wereld van online tv-kijken, selecteren wij elke week de beste pareltjes van de streamers. Dit zie je deze week op Netflix, Disney+ en Streamz.
Lees verder

PS stelt dertien maatregelen voor om koopkracht te versterken
De PS heeft een pakket van dertien maatregelen klaar om de koopkracht te versterken nu de inflatie tot ongeziene hoogte is gestegen, onder meer door de toenemende energieprijzen. Het pakket zou goed zijn voor een gemiddelde steun van 300 euro per maand voor de laagste klasse en middenklasse. PS-voorzitter Paul Magnette hoopt dat de regering eind mei over het pakket kan debatteren, wanneer de expertengroep haar eerste verslag klaar heeft. Hij verwacht ook voorstellen van de coalitiepartners.
Lees verder

'Doctor Strange'-actrice en haar man veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarige meisjes
De Britse actrice Zara Phythian (38) en haar man Victor Marke (59) werden vorige week in de rechtbank van Nottingham veroordeeld voor seksueel misbruik van een 13-jarig meisje. Zij krijgt daarvoor een celstraf van acht jaar, hij veertien jaar.
Lees verder

De westerse wapenleveringen werpen hun vruchten af in Oekraïne: "Het is onze morele plicht"
Het Oekraïense leger wint opnieuw terrein in het oosten van het land. Dat is voor een groot deel te danken aan de wapens en inlichtingen die Oekraïne van het Westen krijgt. "Het is een belangrijk signaal aan potentiële agressors: breek je de basisregels van de wereldorde, dan betaal je er een grote kost voor", zegt defensie-expert Sven Biscop (UGent).
Lees verder

Gentse schoolkinderen volgen training om te reageren op ongepast gedrag: "Toen mijn mama racistische opmerkingen naar haar hoofd kreeg, reageerde niemand. Ik vond dat zó triest"
Al meer dan duizend mensen volgden een gratis omstanderstraining in Gent – van horecapersoneel tot de volledige gemeenterad. Maandag werd ook de stap naar jongeren gezet. Een trainer streek neer in een middelbare school om tips te geven aan de jongeren over hoe ze het beste kunnen reageren op racisme, seksisme en ander ongepast gedrag.
Lees verder

Verrassing! Ben Segers kruipt plots mee het podium op met De Kreuners
Een verrassing van jewelste op 'Arendonk Zingt & Swingt' afgelopen weekend, want De Kreuners kwamen plots op de proppen met een nieuw bandlid. Niemand minder dan Ben Segers kroop het podium op om de gitaristen te vervoegen. Segers genoot duidelijk van zijn optreden en ook de andere bandleden hadden het naar hun zin.
Lees verder

Football Talk. Murillo riskeert vier matchen schorsing - Bayo voor 1,5 miljoen naar Charleroi - "PSV denkt aan Van Crombrugge"
Vakoun Bayo trekt definitief naar Sporting Charleroi. AA Gent haalde de 25-jarige Ivoriaanse spits vorige zomer weg bij Celtic Glasgow, maar in de Ghelamco Arena kon hij geen rol van betekenis spelen. Bij Gent kwam hij slechts aan 1 basisplaats en 2 invalbeurten, scoren deed hij niet één keer. Gent leende Bayo in de winter uit aan Charleroi, waar hij intussen 11 keer scoorde. In de uitleenbeurt van Bayo zat een optie tot definitieve aankoop. vervat Die bedroeg 1,5 miljoen euro en werd door Charleroi gelicht. (RN)
Lees verder

Russische Maria woont in Finland en is woedend op Poetin: "Hij spoelt Rusland door de wc en maakt het land kapot"
In Finland wonen ongeveer 80.000 Russen, waaronder ook Maria Taina-Parviainen. Zij is erg boos omwille van de Russische invasie van Oekraïne. Volgens haar is Poetin een "terrorist".
Lees verder

Geert Mak: "Je ziet vandaag patronen die in de geschiedenis vaak voorafgaan aan een grote oorlog"
Afgelopen week ontving auteur Geert Mak in Berlijn de prijs voor het beste politieke boek, vandaag wordt hij in Leuven gelauwerd voor zijn bijdrage aan de Europese geschiedschrijving. Als hij over vijftig jaar zou terugkijken op deze tijd, wat zou hij dan zien?
Lees verder

Kleinste stad van het land heeft opnieuw een bankautomaat: "Na drie jaar zonder kunnen we weer pinnen"
Het liet even op zich wachten, maar in Mesen kan opnieuw geld uit de muur worden gehaald. Burgemeester Sandy Evrard pinde de eerste biljetten uit het geldautomaat. "Niet alleen belangrijk voor inwoners, maar ook voor toeristen."
Lees verder

Vlaming Jurgen verloor zijn twee dochtertjes door Nederlandse toeslagenaffaire: "Hen terugkrijgen zou een wonder zijn"
In 2019 viel de Nederlandse regering over de 'toeslagenaffaire', die duizenden Nederlandse gezinnen had getroffen. Vlaming Jurgen Deceuninck (44) werd er extra hard door getroffen: zijn twee dochters werden van hem afgepakt. "Omdat we een halfuurtje te veel kinderopvang hadden aangegeven."
Lees verder

EU stoot weer meer broeikasgassen uit dan voor corona
De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie (EU) is voor het eerst sinds de start van de coronapandemie weer boven het niveau van voordien uitgekomen. Dat blijkt uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Lees verder

Oekraïense leger blaast eigen spoorwegbrug op om Russische troepen af te houden
Oekraïense speciale troepen hebben een spoorwegbrug opgeblazen in Loehansk, in het oosten van Oekraïne. Op die manier proberen ze de Russische aanvallende troepen, die vaak spoorwegen gebruiken om troepen en materiaal te vervoeren, af te houden. De brug ligt tussen Rubizhne en Severodonetsk en is in Russische handen. Severodonetsk is een strategisch gelegen stad in de Donbas-regio die Rusland al weken probeert te veroveren.
Lees verder

Verkeersinstituut Vias na ongeval Aalst: "Verontrustende stijging" dodelijke ongevallen met bestelwagens
Het ongeval met een bestelwagen in Aalst waarbij twee personen om het leven kwamen nadat de bestuurder was uitgestapt om een pakje te bezorgen en het voertuig met draaiende motor achterliet, brengt de impact van de 'camionettisering' opnieuw onder de aandacht.
Lees verder

Wie is Sam Ryder, de 'langharige hippie' die ei zo na het Songfestival won? "Sia stuurde me dat Justin Bieber me had aangeraden"
Tweede op het Songfestival, maar volgens velen de échte winnaar: Sam Ryder. De Britse zanger moest de duimen leggen voor Oekraïne, maar zonder de oorlog had z'n popsong 'Space Man' wel eens de bovenhand kunnen halen. De zelfverklaarde hippie maakte zo eigenhandig een einde aan jarenlange gemodder van het VK op het Songfestival. Niet slecht voor een sessiemuzikant die zich tijdens corona verveelde, en dan maar covers begon te posten op TikTok.
Lees verder